
Quimera is een Europees consortium van een aantal bedrijven en universiteiten die zich samen bezighouden met duurzame projecten. De ontwikkeling van de Quimera AEGT (All-Electric Grand Tourer) is een van de projecten. Naar eigen zeggen is het prototype momenteel de meest krachtige elektrische auto ter wereld.
De cijfers zijn absoluut niet kinderachtig. Drie elektromotoren zijn samen goed voor een vermogen van 700 pk en meer dan 1.000 Nm koppel. Daarmee duurt een sprintje naar 100 km/u slechts 3 seconden en is een topsnelheid van 300 km/u haalbaar. De body is uiteraard vervaardigd uit carbon en de auto heeft een lengte van 4,80 meter en is 2 meter breed.
De AEGT supercar is vooralsnog een prototype (er bestaat overigens ook een 450 pk sterk prototype) en Quimera vertelt er niet bij wat de actieradus is. Wel hoopt men op termijn ook een productierijp model te kunnen presenteren. Via de hieronder gelinkte video is te zien hoe rap de AEGT zich over het circuit beweegt.
is toch eeuwig zonde dat een auto met zulke cijfers geen mooi geluid heeft..
@dennisr: en ook zo jammer dat er geen stoomwolk meer uit een pijp op dak komt.
@mattraket: gaat jouw voorliefde voor techniek zo ver terug ? :P nee ik hou het minimaal bij her heerlijke geluid van een V8.. de eerste die met een Elektrische auto komt die het geluid produceert van een V8 mag van mij officieel tot held verkozen worden xD en dan bedoel ik niet speakers die het V8 geluid via een bandje afspelen..
@dennisr: …en over 100 jaar vinden we het geluid van de huidige verbrandingsmotoren ‘ver terug in de tijd’ (dat geluid is overigens een teken van ineffeciëntie, net als de warmte die zo’n motor produceert, maar dat terzijde). Het is maar net in welke tijd te opgroeit, de meesten van ons weten niet beter dan dat een automotor lawaai moet maken en dat-ie dat moet blijven maken. En de jeugd in de toekomst vindt je dan een ouwe nostalgische zemelaar ;-)
@mattraket: gelukkig ben in over 100 jaar morsdood, moet er niet aan denken wat er dan op de wegen rondrijd.. nee ik mag me nu ook nog ‘jeugd’ noemen maar ik moet zeggen dat ik de auto’s van vroegah meer vind uitstralen, dus het ligt niet helemaal aan de tijd waarin je opgroeit. :)
@dennisr:
als je echt geluid wil horen ga je naar een trekkertrek ..
dan is ineens elk ander geluidje beschamend zielig ..
@mattraket: Niet onder de indruk van het gepuf, gekraak en geblaas van een onwijs krachtige stoommotor? Ik wel hoor!
@dennisr: Inderdaad, van dit geluid word je toch niet vrolijk!?
@Vanquish: Niet? Oh..
Ze kunnen sowieso claimen dat ze de allereerste elektrische raceauto met semi-automatische sequentiële transmissie hebben ontwikkeld. Zo veel gaver dat het inferieure CVT.
De cijfers zijn geen kattenpis maar alleen het gevoel al dat je niks hoort en een extreem lang verlengsnoer mee moetn nemen…
Voorkant doet me denken aan de nieuwe pagani.
@ascari15: dat is echt het eerste wat ik ook dacht! raar dat pas dat de 6de reactie het is opgevallen.
doe mij deze maar zonder die boekenplank achterop:
http://www.quimera-project.com/Html/Quimera-Touring-GT.html
:)
Gaaf filmpje, stukken meer actie en gevoel van snelheid dan bij het filmpje van de porsche vs audi. Sowieso gave auto en behoorlijk rap maar ben idd wel benieuwd naar de actieradius van dit ding. Trouwens… Hoe vaak moet je schakelen met dit ding, lijkt geen eind aan te komen???
Ik blijf het vreemd vinden dat zoveel van die elektrische wagens nog remschijven hebben. Het is ten eerste onnodig en levert ten tweede onnodig veel rendementsverlies op door een overschot aan roterend gewicht. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je onnodig veel energie verbruikt en voila, je accu is eerder leeg. Kan iemand mij uitleggen (liefst wel met enige technische achtergrond informatie) waarom je er nog remschijven op zou willen hebben?
@Supergrover: Uhmm een simpele uitleg?
Dit soort wagens zijn op de achterwielen aangedreven, dat wil zeggen dat als je de electro motoren het rem werk laat doen de achterwielen harder remmen dan de voorste wielen.
En dat is niet zo prettig rijden zeker niet als je ver over de 100 km/u rijd.
Voor een FWD koeblikje kan je makkelijk de remmen weg laten maar een GT wagen?nee.
@Supergrover: Remschijven zijn nodig omdat je ca. 3x zoveel remvermogen wilt hebben als motorvermogen. Als je zonder remschijven wilt werken, moet je dus in deze auto 2000 pk aan motorvermogen installeren alleen voor het remmen, dat is een stuk zwaarder dan een 700 pk-motor en 4 remschijven.
Je wilt zo veel mogelijk remenergie hergebruiken, maar daar zit wel een grens aan. Niet alleen het gewicht, maar ook de laadstroom die je op de accu’s zet wanneer je voluit remt: 2000 pk = 1,3 MW, oftewel 6500 A bij 200 V. Bij dat soort stromen houdt een accu het niet lang uit.
Verder rem je voornamelijk op de voorwielen (>75%), terwijl je voor de aandrijving hoogstens 50% van de aandrijfkrachten voor wilt hebben.
@zounds010:
Moet er ook niet altijd een mechanisch/hydraulisch remsysteem aanwezig zijn in verband met veiligheid?
Voor het geval een elektronische rem misschien storingsgevoeliger blijkt te zijn?
Lijkt me niet fijn om een pasagier in je eigen auto te worden wanneer je electronische rem het blijkt te begeven. :)
@Supergrover: hetgeen wat hierboven staat klopt.
Om het simpel uit te leggen, de elektromotoren kunnen niet genoeg remkracht leveren. Daarom zitten er naast de motoren ook nog extra remmen op om nog sterker te kunnen afremmen.
In praktijk zullen ze waarschijnlijk de motoren aan bijna vol vermogen laten afremmen(energie opwekken voor de batterij) zodat de achterwielen net niet slippen, en op de voorwielen zullen ze de schijfremmen hun werk laten doen.
@vale46: dat zou wel kunnen, je kan hier “remmen op gelijkstroom” toepassen, en als je deze zou combi. met een goed anti-slip systeem, heb je vast nog een slijtvast en onderhoudsvrij systeem.
In meerdere fase werken dus, eerst remmen op gelijkstroom, en dan de laatste meters de motor oversynchroon laten draaien, zodat je een generator effect hebt en dus remenergie kan opslaan.
@tom307: Hoe bedoel je dat? Als je een motor als rem gebruikt, komt er hoe dan ook electrische energie uit die je kwijt moet. Of denk jij aan een wervelstroomrem? In dat geval heb je alsnog een aparte rem nodig, en is een hydraulische schijfrem denk ik compacter.
@tom307: Gelijkstroom?
Ik volg even niet, alle elektromotoren in ev’s (of toch de nieuwste generatie) werken op wisselstroom.
Als je een gelijkstroom aansluit op een wisselstroommotor dan zal hij daar zeer schokkerig op reageren, dus ik ben er van overtuigd dat je iets anders bedoelt.
Uitleg aub..
@vale46:
Als je op een draaiende wisselstroommotor gelijkstroom plaatst, krijg je een rem, dat komt omdat de gelijkstroom een mag. veld genereert in de stator, deze draait niet(geen wisselveld meer), er is dus een statisch veld waar een kooi in draait(wielen draaien nog, je hebt nog snelheid) je snijd veldlijnen, er word een stroom gegenereerd in de kooi” wet van lorenz”, , er ontstaat een draaiveld rond geleiders in de kooi “wet van lenz”, en als je dan je rechterhand regel hanteert, dan heb je een kracht, tegengesteld aan de beweging, dus een rem. De rotor gaat afremmen, en dit evenredig met de stroomsterkte in de stator.
Ga je dus met stroomsterkte spelen, en programmeer de software zo van de groep voor de motor, kun je een compleet onderhoudsvrije reminstallatie krijgen.
Ik heb een titel ^^)
@tom307: Je hebt het dus over een asynchrone wisselstroommotor. Worden die nog wel gebruikt in EV’s?
Ik dacht dat ze meestal synchrone motoren gebruikte, en daar kan je dit trucje niet op toepassen. Synchrone motoren zijn makkelijker omdat de wielen de frequentie van het statorveld volgen, zonder slip. Dus als je wil remmen, dan werkt het net omgekeerd. Zet je er gelijkstroom op dan gebeurt er eigenlijk niks, de motor gaat gewoon hevig schokken, maar zal niet afremmen of versnellen.
Nadeel bij jouw methode van remmen is dat je er nooit energie uit kan krijgen(bij een asynchrone motor met kooirotor). Want tenslotte is het gewoon een kooi die ronddraait in een paar spoelen.
@vale46: denk aan, je kan de wikkeling van de rotor kortsluiten, en alsnog mijn methode gebruiken
@tom307: Een asynchrone met kooirotor is zowizo kortgesloten, en bij een synchrone is de rotor een magneet of een bekrachtigde spoel, om slijtage tegen te gaan een magneet.
@vale46: ja kan de rotor van een synchrone motor ook bekrachten via een magnetische koppeling, een soort van transfo ipv koolborstels op je rotor. denk dat we er zo bijna zijn
Mooi concept! Ben wel benieuwd naar de andere gegevens: gewicht, actieradius, power to weight, etc. Hij maakt trouwens toch nog geluid toch? Bij die on board beelden? Wat is dat geluid dan?
@Svenska_Aeroplan_AB: iemand op de achtergrond die aan het stofzuigen is. ik vind dit echt niet een noemenswaardig geluid, erg jammer..
@dennisr: Noemenswaardig is het zeker wel! Net zo noemenswaardig als een kolonie muggen die rond je hoofd zweven…
Sterkste EV ter wereld? EV staat voor Electric vehicle, niet voor Electrische auto, en de sterkste is deze zeker niet, eerder een trein dan…
“houden zich bezig met duurzame projecten” ..
en dan met zo iets op de proppen komen !!
bedankt voor de subsidie ..
see ya suckers ..
filmpje wilt niet meer laden??
@viencentbussens: Mischien waren de accu’s leeg ;-)
De elektrische versie van de Hispano-Suiza HS21?
Lijkt toch verdomd veel op een elektrische Pagani Hoera!
Mooi project en heeft nog best een lekker geluid. Een lekker efficient geluidje. Nog een paar extra koelsleuven in de motorbehuizing erbij frezen en je wint nog wat extra decibel. :)
Alsof je een racespel speelt met kapotte speakers… Vind er niks aan.
Hij haalt waarschijnlijk maar 1 rondje op een lading ,maar gaaf bakkie hoor .