Reminder: honden gaan dood in een hete auto

Auteur: , 48 Reacties

De noodzaak om dit iedere zomer te herhalen blijft bestaan. Helaas.

Reminder: honden gaan dood in een hete auto

Auto’s in de volle zon transformeren in een mum van tijd tot broeikassen. Hete omgevingen waar de meeste zoogdieren het niet lang trekken. Iets dat gisteren pijnlijk duidelijk werd in Haarlem, waar iemand een Franse bulldog in een auto achterliet. Zoals iedereen ongetwijfeld heeft gemerkt ging het kwik gisteren naar de 30 graden, wat betekenen dat het na een half uur 48 graden in de auto was.

Een voorbijganger zag de hond in de snikhete auto en meldde het bij de politie en de dierenambulance. Ondertussen ging de hond steeds slechter, waardoor hij besloot een ruit in te tikken om de hond te bevrijden uit zijn onvrijwillige sauna – waarvan de eigenaar het raampje nog wel op een kier had gezet.

Helaas, het beestje werd onwel, en reanimatie mocht niet meer baten. De dierenpolitie is op de hoogte gesteld van het incident. U hoeft overigens geen straf meer voor de eigenaar van de hond te verzinnen, dat hebben de reaguurders onder dit Facebookbericht van de politie Haarlem al gedaan.

Wat te doen als je een hond in de zon in een auto ziet?

Simpel. Direct het dier bevrijden. Check of de portieren open zijn, tik een ruit in als dat niet geval is. Hulpinstanties kun je na het bevrijden inschakelen. U bent volgens de politie immers verplicht om iets te doen:

“Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen. Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding.”48 reacties

Ik zal niet aarzelen om een ruit hiervoor in te tikken. Wellicht een domme vraag, maar wie draait er op voor de reparatiekosten van de ruit?
@dreester: De eigenaar van de auto zelf lijkt me, zijn daad was hier immers aanleiding voor…
@jag00: in eerste instantie de persoon die de ruit intikt, niet de eigenaar van de auto. Maar er is gelukkig ook nog zoiets als fatsoen
@bassx: daar ontbreekt het dergelijke baasjes aan, fatsoen. Want anders laat je geen hond achter in de auto.
Ook ik ben benieuwd wie er gast betalen. En kont de politie altijd ter plaatse bij dergelijke incidenten? Wellicht kunnen zij dan bemiddelen?
@awesome: zo, ik lijk wel een errorist! Beetje veel typefouten…
@awesome: Ach ja, dat maar wat kosten. Beter dan dat ik een hond dood zie gaan in een auto.
@dreester: ik weet het niet maar ook ik zal geen seconde twijfelen om een ruit door te gooien
@dreester: Vraag me nu alleen af of die hond het misschien wel gered had als de melder gelijk de ruit intikte i.p.v. eerst de hulpdiensten te bellen terwijl het ondertussen steeds slechter ging met het dier. Toen pas is de melder overgegaan tot de ruit ingooien als ik het zo lees…
Ik zou meteen ruit kapot slaan en hond eruit! Schadegevolgen zie ik daarna wel.
@venividivici: dat is dus het probleem. Men is tegenwoordig te bang voor eventuele gevolgen…
@e1000bmw523i:
Wat ook weer niet zo heel raar is, je kan wel de held uithangen en dat beestje redden maar wat schiet jij daarmee op als de eigenaar van de auto je vervolgens het ziekenhuis in trapt.

Meest zijn het niet de meest sociale begripvolle lieden die dit soort faalacties hebben.
@jrk68: Touché!
@jrk68: Nou, daar ben ik niet bang voor dat ze me het ziekenhuis in trappen. Vette pech voor hun ze mogen blij zijn dat ik hun hond wil redden. Aangezien er hier een paar figuren (ik denk niet de enige in Nederland) zijn die er met een boog omheen lopen.
@jrk68: Of de hond die je aanvalt omdat je de auto van zijn baasje aan het beroven bent.
@dreester: de eigenaar van de auto zal waarschijnlijk een schadevergoeding vorderen op grond van een onrechtmatige daad, want meestal is het wel zo dat als je ruitje ingetikt wordt dat, dat onrechtmatig is gedaan. Als je vervolgens aantoont dat je het hebt gedaan om een dier te redden (wat natuurlijk niet zo moeilijk zal zijn) zal de onrechtmatigheid ervan duidelijk zijn en komen de kosten niet voor je rekening.
Ik snap niet dat sommige mensen dit nog steeds niet begrijpen. Elk jaar komt het weer een paar keer in het nieuws en nog leren we er niets van. Echt een IQ van een stoeptegel die mensen.
Marianne Thieme, kom er maar in!
@PeugeotGTI: Iets beters zat er niet meer in vandaag? Niet vergeten he…niet in de auto laten zitten als het warm is.
@ablogjunk:
Mijn niveau is altijd dramatisch, onafhankelijk van het weer.
@PeugeotGTI: dan is het nog altijd Graus, lolbroek.
graus is van de dierenpolisie….
@awesome:
Volgens @ablogjunk was de grap zeer teleurstellend, maar u begrijpt hem niet. Da’s nog teleurstellender.
@peugeotgti: Niet grappig vinden is nog altijd iets anders dan niet begrijpen.
Lekker dan… Iets als even tanken met de hond en je ruit ligt er uit dankzij dit bericht.
@maxx1: Tijdens het tanken staat de auto in de schaduw en is de auto van binnen niet zo heet, door de waarschijnlijk aanstaande airco tot op een paar tellen tevoren. Hetzelfde geldt voor een supermarkt, al werkt de airco niet bij iedere auto dan al op volle sterkte. Dan kun je echter wel het raam (half) open zetten – dus niet op een kier. En doe het nou maar, want je zult net zien dat je een bekende tegen komt.
@phaeton: gelukkig denk jij wel na! Vast eenn handjevol mensen (dieren geobserdeerde) die na dit bericht denken ‘ik sla het raam in’.
@maxx1: Je houdt altijd mensen die niet nadenken. Eerst kijken is belangrijk, als het dier er nog fit uit ziet hoef je niet in te grijpen lijkt mij. Met baby’s is het al anders, voor hetzelfde geld doen ze net een dutje. Dan reageren ze ook niet op getik op een ruit. Ik zou m’n kind nooit alleen laten, al kan ik begrijpen dat mensen voor een hoestdrankje even 1 minuut weg blijven. Tien minuten (of een half uur) vind ik echter een compleet ander verhaal. Dan zou ik persoonlijk wél een raam intikken.
@phaeton: toen ik langs liep was er niets aan de hand, maar 5 minuten later hoorde ik dat die hond dood is gegaan….
Dus nooit denken dat het wel goed zit met dergelijk warm weer.
Was net m’n schoonmoeder in de auto vergeten en dankzij deze reminder heb ik haar er weet uit moeten takelen… Bedankt Autoblog
@ziekegeest: ik heb medelijden met je
Als je toch een raam inslaat, sla ze dan allemaal in, kan het ff goed door luchten.
@isn1981: bij iedere auto kan je van binnen de deur open krijgen, iets met verplichting. Een raam is dus genoeg want dan kan je het dier bevrijden.

Bovendien is ff luchten niet genoeg. Het dier moet uit de auto, in de schaduw (of koude ruimte) en heeft waarschijnlijk behoefte aan wat water.
@lekbak: hahaha ja dat snap ik. Hmmmm zal het ff anders neer zetten: lekker voor de eigenaar om maar even alle ramen eruit te slaan hopelijk leert hij/zij het dan af.
@lekbak: niet elke auto is van binnenuit te openen, mijn vader’s auto gaat van binnen niet open als je 2x op het lock knopje drukt. Zodat steeldieven je deur niet kunnen openen na het inslaan van je ruit
Heb het wel eens meegemaakt dat iemand twee kinderen in de auto had laten zitten, ook vol in de zon, terwijl de moeder vrolijk de middag doorbracht op een tuinfeestje. Ik was zelf de tuin maar ingestapt om te vragen of dat nou wel zo slim was. Gelukkig is het goed afgelopen, nadat ze gelijk de kinderen bevrijd hadden. Maar ook hier kookte de boel inmiddels aardig..
Maar wat nou als de eigenaar 1 of 2 minuten even in de dierenwinkel is en precies dan kom jij aanzetten?
Je kunt immers niet afmeten hoelang dat beest daar al zit en blijft zitten.
Stel ik tik de ruit in en 5 seconden later komt de eigenaar weer terug?
@mercedesclk350: dat kan wel degelijk. Als je een heel klein beetje kennis hebt van dieren zul je snel genoeg zien wanneer een dier het echt warm heeft. Honden liggen zwaar te hijgen, ogen zitten op slaapstand en reageren nauwelijks op geluiden als je op het raar tikt.
Is het niet de verantwoording van het baasje/ eigenaar van de hond? Met een beetje intellectueel denkvermogen. Kan je je toch nagaan dat EEN raam op een kier niet voor lucht circulatie zorgt?! Persoonlijk zou ik niet zomaar even een ruit inslaan van andermans voertuig. Bel dan wel de politie op het 0800 nummer. Voor hetzelfde geval komt net de eigenaar aangelopen of ziet je de ruit inslaan. die slaat jouw het ziekenhuis in slaat. Met al verwondingen vandien. Ben van mening als je een huisdier neemt. Dan neem die in volle overtuiging en de zorg ook.
@dailydriver:

” Met een beetje intellectueel denkvermogen. ”

Daar ontbreekt het tegenwoordig nogal aan.

NADENKEN, voor alles is er een APP, behalve voor NADENKEN !
@desjonnies:
True, true
@desjonnies: De “Is het te warm voor mijn hond in de auto?” App

Wie is er een beetje handig met programmeren?
@dailydriver: politie heeft een 0900-nummer (0900-8844).

Overigens als je het volgende nummer belt, kom je binnen op dezelfde centrale, alleen dan zonder extra telefoonkosten…
0343-578844
Als je slim bent sla je dit nummer op op je telefoon…
@e1000bmw523i: bedoelde inderdaad dit bovenstaand telefoonnummer. Bedankt voor de correctie.
Autobloggers zullen dit sws niet overkomen, want die houden van auto’s en dien daar dus geen honden in toch?
Conclusie: Neem geen hond.
Ik zeg een jaar op water en brokken die kerel
Als je geen gevoel hebt voor dieren of te dom bent om ze te verzorgen, neem ze dan gewoon niet….
Woefff!!!
Ik hou wel van een hotdog

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).