Renault Clio II (1998 – 2005) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 39 Reacties

In 1998 introduceerde Renault de tweede generatie van de Clio. Een auto die verkrijgbaar zou worden als drie- en vijfdeurs hatchback in Nederland.

In juni 2001 werd er een flinke facelift doorgevoerd, die de Clio een véél moderner voorkomen gaf. Toen de Clio in 2004 nogmaals werd gefacelift, waren slechts kleine aanpassingen nodig om de auto een beetje bij de tijd te brengen. Voor de liefhebbers van hot hatchbacks is de Clio II RS een niet te versmaden snoepje. Op basis van de Clio II werd ook nog de Clio V6 op de markt gebracht, maar die auto behandelen we niet in dit artikel omdat het een compleet opnieuw ontworpen auto met een geheel eigen set aandachtspunten is.

Motorisch gezien is er keuze uit varianten van 58 tot 182 pk voor de benzinerijders. Voor dieselaars is er keuze uit motoren van 64 tot 100 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan 776 Clio II’s te koop. Ongeveer 690 van die auto’s is voorzien van een benzinemotor, de rest van een dieselkrachtbron. Een kleine 60 stuks hebben een automaat. Twee derde van het aanbod is ongeveer een driedeurs, de vijfdeurs is dus wat zeldzamer. De aanrader is de 1.2 16V: betrouwbaar, licht en met prima prestaties.

Prijzen beginnen rond de 300 euro en lopen op tot ongeveer 6500 euro voor de fraaiste RS’jes. Fijne prijsjes voor bijvoorbeeld een eerste auto dus, en alle soorten en smaken zijn leverbaar.

Pluspunten

 • Relatief betrouwbaar.
 • Goedkoop in onderhoud.
 • Comfortabel in niet-RS uitvoering.
 • De vormgeving van na de facelift oogt nog steeds niet verouderd.

Aandachtspunten

 • Auto’s van vóór 2000 waren niet standaard voorzien van een passagiersairbag.
 • Het slot voor de motorkap moet regelmatig schoongemaakt worden en ook gesmeerd. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico dat de motorkap open waait en op de voorruit klapt.
 • De zonnedaken willen nog wel eens voor teveel geluid en rammels zorgen.
 • De Clio heeft veel last van elektronische problemen. Knopjes testen dus!
 • De remmen staan niet bekend om hun duurzaamheid. Check dus of schijven en blokken recent vervangen zijn. De onderdelen zijn niet heel duur, en je kan overwegen om voor net iets betere dan standaard remspullen te gaan.
 • Auto’s van 1998 zijn teruggeroepen vanwegen een probleem met de gaskabel, check dat deze recall op jouw auto is uitgevoerd als hij uit het eerste bouwjaar komt.
 • De bobines begeven het vaak. Één bobine vervangen is niet genoeg, ze moeten alle vier vervangen worden om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst.
 • Bij de driedeurs Clio’s gaan soms de mechanismen van de zijramen stuk, waardoor de ruit niet meer werkt.
 • De distributieriem van de 1.2 16V kan best elke 60.000 kilometer of vijf jaar vervangen worden, aangezien die nogal eens kapot gaat.
 • De automaten zijn niet erg betrouwbaar, ga liever voor een handbak.
 • De EGR klep van de 1.5 dCi blijft soms hangen als deze niet schoongehouden wordt bij servicebeurten. Dit kan serieuze schade aan de motor en turbo veroorzaken.
 • De achterste remleidingen roesten, dit is een APK afkeurpunt.
 • Als je voor een RS gaat: de versies van voor de eerste facelift zijn niet de best sturende, daarvoor wil je een model van na de eerste facelift. Na de tweede facelift kreeg de RS meer pk’s, 182 in plaats van 169.
 • De uitlaat van de RS is gevoelig voor roest. Daarnaast is de demper zwaar en deze valt er daardoor soms af. Voor veel mensen redenen om de uitlaat te vervangen voor een aftermarket exemplaar, dit hoeft dus niet per defintie slecht nieuws te zijn.
 • De eerste 1.9 diesels staan bekend als onbetrouwbaar. Ga liever voor de modernere 1.5 dCi of de 1.9 dTi.
 • Het is een Franse auto, dus de piepjes en kraakjes zijn standaard in het interieur.

Zoek de Clio of een andere auto op Marktplaats.nl39 reacties

“Het is een Franse auto, dus de piepjes en kraakjes zijn standaard in het interieur.”

Is dat een aandachtspunt?

Overigens heeft mijn vriendin 6 jaar met zo’n gebakje gereden. Elektrische ramen probleem klopt! Was verder wel fijn wagentje met een 1.6, maar niet de meest betrouwbare.
@autogedrocht: Nee niet direct een aandachtspunt denk ik. Vooral interieurlijsten rond de ramen en dat soort dingetjes kraken nog weleens. Bij de Clio betaal je in ieder geval niet voor afwerking. Maar daarom zijn ze ook relatief betaalbaar.
Lieverds………………
Allemaal……………….

Ik ben nog van de tijd dat 17 jaar gewoon eigenlijk niet door een auto werd gehaald bij dagelijks gebruik.
Helemaal niets Frans, dat was van papier-maché

Zelfs Benzen haalden de 10 jaar met de grootste moeite en als ze het haalden waren het doorgezakte hobbelige carrosserieën met zwarte geroette Diesel konten waarvan je het achterlicht, dat zich boven de uitlaatpijp bevond niet eens meer kon zien !

Fiatjes daar kon in je mee steppen als Flintstone auto’s en een vriend had zo’n ‘beresterke’ doorgerotte Kever, waar een zwam achterin het dashboardkastje groeide. ( er zat een gat naast de ruitewisser steun vandaar)

Eigenlijk waren die vermaledijde Amerikanen de allerbeste auto’s toen, een vriend Sukke reed altijd met Pa’s Olds Ninety Eight en in de echte koude winters waren we altijd stomverbaasd dat de kachel al warmte gaf voor je de straat uitwas !
En die Amerikanen waren donders solide gebouwd.

Dus, tel je zegeningen, zeik deze wagen niet af op welk punt dan ook, maar besef dat deze en andere merken zijn illustere voorgangers al na een jaar of zeven a acht werden afgevoerd om tot betonijzer of scheermesjes te worden verwerkt

17 jaar oude Renaults, de oude Louis Renault zou zo voor uit zijn graf komen !

Vive la republique , nou dat dan ook weer net niet, als je de geschiedenis van Renault kent !
@desjonnies: Zoals we van je gewend zijn weer een mooie bloemlezing, alleen dat van Die Benzen is wat overtrokken, mijn pa heeft er wat versleten en heeft 1 miljoen kilometers met zo’n petroleumstelletje gereden, kreeg toen van de importeur een mooi schildje voor op de grill, wel een zwarte achterkant van de roet,dat dan weer wel!
@toniominestrone: 17 jaar geleden was Mercedes niet echt het toonbeeld van de allebeste kwaliteit. Ze willen behoorlijk roesten en er zijn nog wat elektronische malheurtjes mee. 27 jaar geleden was het een heel stuk beter ;-)
@gtwillem: Dat klopt, ik praat ook over Benz uit 1970.
@gtwillem: ter aanvulling het was een w115
@desjonnies: Helemaal mee eens. Toen ik klein was in 1985 had een vader van een vriendje een auto van 10 jaar oud en dat was een verschrikkelijk barrel, niet te geloven. Nu rijd ik een BMW van 8 jaar oud en die is praktisch als nieuw. En mijn DS uit ’67 ook trouwens :-)
Dat is best netjes!
Kijk, als je dat hele lijstje hebt ben je niet blij. Maar het zijn betrekkelijk kleine puntjes, en veel gebonden aan een bouwjaar / motor die makkelijk te vermijden is.
Opmerkelijk, want dit zijn toch dezelfde bouwjaren als de rampzalige Laguna II.
@mout: volgens mij was de laguna 2 van begin 2000. Wat ik begrepen heb, is die laguna te vroeg op de markt gebracht om concurrenten voor te zijn. Echter zonder goed te testen ;-)
@autogedrocht: Onder meer. De Laguna II zat vol met gadgets die nieuw waren voor Renault (Mutiplex kabels, Renault Card, Navigatie etc). Daarbij was de Laguna II bij introductie een doorslaand succes, want het was een heel erg fraaie berline, en zeker de Gran Tour station was in Europa neit aan te slepen. Daar zijn wel wat dingetjes misgegaan.
@gtwillem: je hebt altijd mooie aanvullingen willem, gewoon gekkigheid ;-)

Ze betalen eigenlijk nog steeds de prijs ervoor, gezien de nieuwe Talisman moet gaan heten
@autogedrocht: Ik heb het ze bij Renault niet letterlijk horen zeggen, maar de naam heeft wel een enorme knauw gekregen door dat debacle. Net alle benzine (olie) en dieselmotoren van Volkswagen ;-)
Zo’n clio 2 zijn prima auto’s werk zelf bij een renault garage maar van openslaande motorkappen heb ik nog nooit gehoord evenals elektrische storingen, auto zijn vrij probleemloos bij regelmatig onderhoud
@bartes46: Ik heb zelf een Clio II phase 1. Ik heb juist tot tweemaal toe een kapot slot gehad, waardoor de kap niet meer open gaat
@nononsense: ja niet meer open , maar niet open klappen
Ach ja, niks mis met zo`n Clio, en een RS is geniaal!
Als je elke vluchtstrook van Nederland wil bezoeken, is er geen betere auto om te nemen.
@Dan: je zal wel jaloers zijn zeker
@bartes46: Wel als je een RS hebt.
Ik heb zelf een RS172. Veel lol voor je geld en nog relatief zuinig. En veel mensen geloven niet dat je met een 13 jaar oude auto rijdt;P Dus echt een aanrader als beginnersauto (niet persé een RS;)
Tip: neem een oud 8v blok, de nieuwere 16v blokken zijn weliswaar wat sneller maar ook veel storingsgevoeliger en de distributie moet vaker vervangen worden.

Wiellagers zijn ook een zwak punt. Origineel of aftermarket maakt niet veel uit, en bij wat bredere banden gaat het helemaal hard.

Ik heb zelf een Clio 1.6 90pk gehad, ding vrat wiellagers maar verder probleemloos de km-stand van 100.000 naar 200.000 gezet. Uitlaatdempertje, katalysator, lekkend aftermarket schuifdak, geen bijzondere dingen. Dat was het wel. Oh ja, de verbruiksmeter van de boardcomputer deed het niet. Daardoor kon je het actuele verbruik niet zien. Schijnt ook wel vaker voor te komen.
Ik heb twee donkerblauwe Clio II RS’jes (172) gehad. Eentje van vóór de facelift, en eentje van erna.

De eerste had wat vreemde problemen waardoor de motor soms uit zichzelf toeren bleef maken, of juist uit zichzelf afsloeg. Eerst dacht men aan een vacuümslang, maar het was waarschijnlijk iets met de interne elektronica.

Met de tweede heb ik weinig problemen gehad. Een keer haperde het motormechanisme van het raam aan bestuurderskant. Bekleding eraf, tik op de elektrische motor, en het werkte weer. Ander klein probleem is het mechanisme om de voorste stoelen naar voren te klappen, daarvan kan de veer losschieten. Eenvoudig te herstellen.
Een groter probleem, maar ook eenvoudig te herstellen, is het mechanisme van de klep in het kachelhuis die regelt of er koude of warme lucht binnenkomt. Een van de ‘ontvangende’ plastic tandwielen kan scheuren, waardoor de klep niet meer kan bewegen. Een MacGyver fix daarvoor is het monteren van een slangklem om het plastic tandwiel. Werkt perfect, en kost niks (behalve veel moeite). En dat is de moeite waard, want een nieuw of tweedehands kachelhuis is ontzettend duur, vooral om in te bouwen.
Hij verbruikte trouwens ook wat olie, wat eigenlijk niet hoort. Of hij lekte ergens, maar dat heb ik nooit kunnen waarnemen. Maar de motor was, ondanks mijn misbruik, niet kapot te krijgen.

Verder heb ik ontzettend veel plezier gehad van die auto. Voor weinig geld heb je een behoorlijk snelle en leuk sturende auto. Houd er wel rekening mee dat ze al wat ouder worden en je relatief veel geld aan onderhoud kwijt bent, zeker in verhouding met de aanschafprijs. Denk aan draagarmen, fusiekogels, andere onderdelen in de wielophanging, remmen, en ook zeker banden.
@eenpaard: En het vervangen van distributieriem en multiriem (en als je toch bezig bent ook de waterpomp) is ook relatief duur. Maar zeker op tijd doen, om schade te voorkomen.
ik lees als eerst: “relatief betrouwbaar” …. scroll ik vervolgens naar beneden, kom ik een waslijst aan aandachtspunten tegen voor een relatief simpele en kleine auto …..
@casperh @wouter suggestie voor jullie volgende occassion video aankoop advies: mercedes e-klasse! (W211 en/of W212)
Leuk! Een video over m’n eigen auto. Rij zelf een phase 2 1.6 16v privilege. Lekker aangekleed en het motortje is lekker vlot. Bobineprobleem is herkenbaar. Die zijn hier ook vervangen. Verder gelukkig geen problemen gehad. Kennis van mij heeft wel een raam dat spontaan naar beneden gaat.
@homemix25:
Ach, dat had die ouwe van mij ook. In zijn Audi. Een A8. Het vlaggenschip………
Rij al meer dan 30jaar met ’t snelle spul van Renault, met volle tevredenheid!
Als RSjes hartstikke begeerlijk. Zeker de 182 Trophy. Beste hothatch ooit..?
Haha laatst de Alfa 156 en nu de Clio II, mijn twee auto’s. Mooi toeval…
Kan het artikel grotendeels beamen. De RS is geweldig, echt hilarisch hoe hard zo’n ding gaat. Je merkt echt dat je Frans rijdt trouwens, alles piept rammelt en kraakt. De knopjes en schakelaars in het interieur zijn brak, die moet je soms vervangen of schoonmaken. Verder tot nu toe weinig problemen mee gehad. Inderdaad een wiellager en setje voorbanden na 10.000 km. De startmotor is binnenkort ook aan de beurt.
Zo’n RS is niet goedkoop al met al. Er gaat wel eens wat stuk en hij zuipt als een gek. De lol die je er mee hebt en de manier waarop je betrokken wordt bij het rijden zijn echter onbetaalbaar. De RS blijft voorlopig!
Mijn vader heeft vroeger 10 jaar lang een safrane V6 baccara gehad bijna nergens roest en ruim 300 000km gereden, jammer dat de luchtvering geen lange levensduur heeft. Wat zeer prijzig was! Veerpoten kwamen zomaar 700 euro per stuk
Ik heb zelf nu 4 jaar een Clio van deze generatie 1.2, echter wel uit 2007 welke ze de campus noemen.

Het enige dat ik heb moeten doen buiten het reguliere jaarlijkse onderhoud is een setje nieuwe banden, remblokken en riemschijven.

Ben er nog steeds erg tevreden mee, alleen jammer dat het niet vlot vooruit komt.


Het valt me wel op dat ze het in de video hebben bij het vervangen van de distributieriem over 3 jaar of 60.000 km en in de tekst staat 5 jaar of 60.000km. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd naar het antwoord gezien ik nu 45.000 km en 4 jaar met deze distributieriem rondrijd.
Topauto! Ik heb de RS phase 1. De RS met origineel de gaafste velgen vind ik. Orginele einddemper is inderdaad een dingetje, die heb ik al 2 keer vervangen. De eerste was er bijna afgegaan terwijl ik met 220 over de autobahn reed. Toen ik vertrok was er niks aan de hand, maar onderweg begon hij opeens een wel heel erg sportief geluid te maken. Ik kon nog net een parkeerplaats oprijden waar die eronder uit viel. Verder nog wat kleine dingetjes, gehad maar hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Net weer de distributieriem en de hele rataplan laten doen. Dat doet altijd even pijn, maar hij kan er weer tegenaan.

Dat verhaal van de motorkap heb ik nog nooit gehoord, maar zal misschien bij versies zijn met kleinere motoren. Hoe @casperh er bij komt dat de Phase 1 minder goed zou sturen dan de phase 2 is mij een raadsel. Ik heb met beide modellen gereden en kon weinig verschil ontdekken. Op wat kleine technische en uiterlijke verschillen na, zijn de auto’s identiek. Misschien vind ik de phase 1 zelfs nog wel iets puurder.
We hebben sinds 2001 een 3 deurs clio 1.4 16v. Nieuw gekocht door mijn vader en nu van mij. Bobines willen er nog wel eens aan gaan, maar ze alle 4 tegelijk te vervangen vind ik overdreven. Gewoon een reserve in je auto laten liggen.
Kraakje en piepjes vind ook wel mee vallen. Alleen uit de deur panelen komen wat rammels als ik over slecht wegdek rijdt. Ben van plan om antidreun op de binnen kant te plakken.
De stekers van ABS sensors onder de stoelen willen ook wel eens voor problemen zorgen. Afknippen en doorsolderen.
Verder eigenlijk nooit wat mee gehad.

Het valt me elke weer op hoe dicht je bij het wegdek zit in vergelijking met de huidige autos.
Goede auto dit.
De 1.4 & 1.6 16v doen het ook goed op LPG.

Ik dacht dat ze tot 2010 werden gemaakt als campus uitvoering voor sommige landen erg populair en het type sedan ik dacht dat die de symbol heet
Je hebt ze overigens ook met cruise control wat best luxe was toen voor een auto uit deze klasse.
Nog steeds wel luxe eigenlijk
Toppertje deze auto. Zelf 1 in 2003 nieuw gekocht en tot 2013 op de bobines na probleemloos gereden. Met de 1.6 16v was het vervangen van het distributiesetje wel een prijzige aangelegenheid. Verder echt aan te raden. Zoek eens een Initiale Paris in het donkerblauw metallic (74LTNZ), die zijn echt super compleet met xenon, licht en regensensor, Climate controle, cd wisselaar, cruise control. Het werkte alle tot 10 jaar foutloos. Dus ook de Fransen kunnen best een goed product neerzetten. De 1.6 is nog blokje wat je nog lekker in de toeren kan jagen. De zitpositie is wel niet al te best. Stuur ligt nogal vlak. Af en toe nog een beetje heimwee 😏
“Twee derde van het aanbod is ongeveer een driedeurs, de vijfdeurs is dus wat zeldzamer”.
Ongeveer een driedeurs. Zit heel hard na te denken hoe dat eruit ziet. De ene keer een auto met 2,8 deuren en dan weer eens een met 3,2 deuren?
*mierenneukmodus off*…. of is het miereneukmodus….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).