Renault Talisman Estate: rijtest en video

Auteur: , 70 Reacties

We gingen op stap met de degelijkste, zakelijke station van Renault en vroegen ons af: hoe Frans is de Renault Talisman Estate eigenlijk nog?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

“U bedoelt de ‘Taa-lies-máhn’ natuurlijk, momentje alstublieft.” Een klein grinnikje kan ik niet inhouden als de dame achter de balie bij Renault Nederland mijn uitspraak van “Talisman” verbetert. Ik sprak dat wellicht inderdaad erg Hollands uit, maar de Renault Talisman maakt weinig Franse emoties in mij los. Wellicht dat ik over een paar dagen, als ik de Taa-lies-máhn weer inlever, mijn uitspraak verbeterd heb. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb weinig hoop voor de verder overigens reuzevriendelijke mevrouw aan de andere kant van de balie dat ik mijn leven ga beteren.

Bij de Renault Mégane GT (rijtest) die we een tijdje geleden reden kwamen we al tot de conclusie dat de Fransen tamelijk Duitse ontwerpen op de markt aan het slingeren zijn. Het is voorbij met de guitige ontwerpgeintjes zoals gekke ronde achterruiten, onpraktische deurconstructies, onconventionele interieurs en andere guitigheden: strak en zakelijk is wat de klanten willen, dus strak en zakelijk is wat de klanten krijgen.

Renault Talisman Estate: rijtest en video
En toegegeven, dat resulteert in een naar mijn mening bijzonder geslaagd uiterlijk. De opvolger van de Laguna heeft een zakelijker pad gekozen, dat is wel duidelijk. Lange strakke lijnen, maar in goede proporties en in deze Initiale uitvoering bovendien in een heerlijke paarstint met fraaie wielen. Op die wielen kom ik later nog even terug. Designgeintjes zijn er niet echt, of je moet de combinatie van koplampen en dagrijverlichting grappig vinden, maar dat is wat mij betreft juist het enige minpunt. Teveel drukke lijnen in verhouding tot de rest van het strakke, elegante ontwerp van deze station.

Renault Talisman Estate: rijtest en video
Ook het interieur is niet heel verrassend. Mensen die het interieur van de Mégane waarderen zullen ook goed overweg kunnen met de Talisman, schatten we in. Bijna alles zit waar je het verwacht (behalve dat cruisecontrolknopje in de middenconsole, natuurlijk) en de materialen zijn over het algemeen ok. Niet speciaal, maar ook niet slecht. Doordat we op stap zijn met de Initiale is er niets te klagen: leer en luxe overal waar je kijkt. Deze Talisman is wel helemaal af.

Renault Talisman Estate: rijtest en video
Men heeft bij Renault erg hard geprobeerd om zoveel mogelijk knopjes weg te laten, of ze te verstoppen. Radiobediening doe je met het typische Renault-pookje achter het stuur, maar verder moet je voor veel zaken in je infotainmentsysteem gaan pluizen. Het grote verticale touchscreen is nog steeds niet mijn grootste vriend, maar het werkt redelijk goed en vlot. We kennen Duitse merken die dat minder voor elkaar hebben.

Er zit enorm veel ruimte in een Talisman, zowel voor- als achterin kun je ruim zitten en er is genoeg bagageruimte om enorme voorraden van waar je dan ook maar vertegenwoordiger van bent mee te nemen. Ook al zo praktisch. En zakelijk.

Renault Talisman Estate: rijtest en video
En toch voel ik me in deze Talisman op en top Fransman. Dat komt door het speciale Initiale pakket op deze auto. Daar moet je even voor doorsparen, maar dan krijg je een dosis Frankrijk in je middenklasser waar je bang van wordt. Om te beginnen: een 1.6 turbo met EDC automaat die goed is voor 200 pk. Da’s niet mis, maar tegelijkertijd ook niet heel Frans nog. Wat wel lekker eigenzinnig Frans is, is 4control vierwielbesturing. De Fransen leveren dat al een eeuwigheid op deze middenklasser, terwijl je het bij veel premium- en sommige sportwagenmerken pas net kan krijgen.

Renault Talisman Estate: rijtest en video
Rijden doet de Talisman met die combinatie van spullen prima. Comfortabel, maar niet overdreven soft. Straffer dan de Laguna, maar ook meer verfijnd. De 4control vierwielbesturing is een fijne toevoeging die zorgt voor een lekkere compacte draaicirkel en een speciaal gevoel bij het vlot nemen van bochten en rotondes. Leuk, erg leuk zelfs! Er zijn verschillende rijmodi beschikbaar dankzij het optionele Multisense systeem, dat verder gaat dan alleen de rijkarakteristiek aanpassen. Als je de “Comfort”-modus kiest begint ook ineens de stoelmassage te werken, verrassend!

Renault Talisman Estate: rijtest en video
Ook erg Frans: de aparte paarse lakkleur. Niet supersprekend in grauw weer, maar als de zon erop staat is ‘ie fantastisch mooi. Ook mooi: het prachtige interieur met Nappaleder en massagestoelen en een Bose geluidssysteem. Maar waar de Fransen wat mij betreft het meest trots op mogen zijn, zijn de wielen: 19 inch groot in een ontwerp dat de Eiffeltoren uitbeeldt. Chapeau, Renault, chapeau!

Het enige nadeel is dat je voor deze ultiem Franse belevenis wel een beetje in de buidel moet tasten: een Renault Taa-lies-máhn Estate Initiale Paris gaat niet voor minder dan €44.990 euro de showroom uit. Dan heb je wel het dikste van het dikste, maar mocht je dat allemaal veel te gek vinden en ook prima kunnen leven met een lekker Hollands uitgesproken Talisman: de Renault Talisman Estate is verkrijgbaar met een 110 pk diesel vanaf €31.790 euro. Maar da’s geen Taa-lies-máhn natuurlijk. Filmpje!70 reacties

Wij krijgen eind van het jaar een sedan!
@jdmpetje: Gefeliciteerd!
@jdmpetje: jij of je vader ?
@kenner: allebei denk ik zo = wij. Dus niet de één wel en de ander niet.


Maakt het overigens iets uit wie hem krijgt?
@jdmpetje: Jullie krijgen hem? Ik denk dat je pa elke maand een lekker bedrag mag ophoesten?
@audicoupe84: klinkt als jaloezie dit.
Prima alternatief voor een Passat.
En Dutch Design.
Ik vind de Talisman echt waanzinnig mooi, zowel in sedan- als in stationuitvoering. Het ziet er echt keurig uit, zeker een Initiale uitvoering. Evenals de Megane overigens, mooie wagen om te zien. In vergelijking met de vorige modellen van Renault een echte vooruitgang en verbetering. Een dikke plus voor Renault wat mij betreft, dik en dik verdiend.
Heb er vorige week 1 zien staan, erg mooi in ’t echt…
Achterlichten zijn erg mooi, maar ben bang als deze trend niet wordt doorgezet(doorlopende achterlichten) dat deze er binnen een aantal jaar erg gedateerd uitzien
Ik zie geen Eiffeltoren in dat velgdesign..
@henk123456: je moet ook wat spaken wegdenken.. dan lijkt het net een toren… net zoals iedere velg met spaakwielen trouwens…
Zie er enorm veel rijden hier in Frankrijk en ik moet zeggen dat het een prachtige auto vind! De koplampen met die ‘haak’ vielen mij op de plaatjes wat tegen, maar als hij tegemoet komt rijden als het wat begint te schemeren ziet het er erg bijzonder (bijna imposant) uit! Voor dit segment toch een aardig onderscheidende voiture :)
@nielsnl1: ik zie ze eigenlijk alleen in Frankrijk rijden. Zowel de Megane als de Talisman zie ik eigenlijk zelden hier. Het valt me op als ik er 1 zie dat ik de auto helemaal nakijk…heb niet echt het gevoel dat die 2 goed lopen in Nederland.

Vind de Talisman er gewaagd uitzien, dat zeker. Maar dat ze de Duitse kant opgaan zegt eigenlijk al genoeg…
@87sandyd: Ooit geleerd dat je minimaal 5000 auto’s moet verkopen in NL voordat je ze “regelmatig” in het straatbeeld ziet.
@av_diver: ja bijdehand…de auto’s zijn al een tijdje op de markt, dan halen ze blijkbaar de 5000 niet snel genoeg vrolijke flierefluiter…
Ik zie een trend in badges..
Warrig review ..

+1 voor stomdronken achter het stuur zitten ..
Ontzettend chique bak zeg, zeker in deze kleur. Ben erg benieuwd naar andere kleuren.
Trouwens, ik heb wat gemist denk ik, maar waarom doet Wouter geen video’s meer?
Ik was net een beetje gewend aan z’n uitsprrrrrraak
@scottreeder: Inderdaad, mis Wouter ook. Misschien ligt hij met een biertje in zijn hand op het strand
@henk123456: z’n dochtertje is ernstig ziek, vandaar laatste tijd minder voor autoblog en ook minder bij bnr (zie bijv. https://mobile.twitter.com/wouterkarssen/status/760546844309151744)
@tonyb: oei oei dat wist ik niet en was mijn grapje misplaatst. Geen leuk nieuws om te horen!
@tonyb: Ah wat erg. Hopelijk gaat het beter!
Ik krijg bij Casper altijd het gevoel dat hij ineens een oorverdovende boer gaat geven…
@Soulmaster:

Ik het gevoel dat ie koppeltje wil duiken maar precies op het laatste moment beseft dat het stuur in de weg zit ..
@soulmaster: ik vind het wel leuk als hij midden in een zin even stopt met praten om te slikken.
Ik vind het super dik!
Jammer dat hier niet bij wordt verteld dat de Laguna echt problemen heeft opgeleverd voor Renault, echt veel garantie claims etc dus de vervanging van de naam Laguna is niet voor niets…

En ja leuk dat 4 wielsturing maar dat Had Honda al ver in de vorige eeuw…
@johanw: dat is niet relevant, want dat betrof de Laguna 2, niet de Laguna 3.

De Laguna 3 was namelijk zo ongeveer de betrouwbaarste auto ooit gebouwd, sla de Autoblog rijtest er maar op na.
@stefanvts16v:

En jij dacht dat een naam die super goed lig zomaar gewijzigd wordt?! Nee de Laguna is de schrik van de leasemaatschappijen geworden dus dit was meteen een rigoreuze stap voor Renault…
@johanw: Dat was niet de reden. Als dat namelijk het geval was heette de vorige Laguna geen Laguna. Bij de introductie van de Talisman gaf Renault aan dat het voornamelijk gedaan was vanwege het feit dat de naam Laguna wat belegen was. Saai. De Talisman is een andere benadering van een middenklasse auto van Renault.
@johanw: De eerste Renault Laguna was een vrij probleemloze auto. Zeer chique ook, mooie Franse berline.

De tweede generatie had inderdaad issues, maar stond ook bomvol vernieuwende techniek en was een enorme verkoophit. Gouden recept voor kwaliteitsproblemen, maar dat kwam destijds wel vaker voor. Het meeste is al voor de facelift verholpen.

De derde generatie is Japans goed. De Japanners hadden weliswaar 4WS, maar alleen op de sportieve topversies. Tegenwoordig heeft alleen de NSX het. De Renault Laguna is een gewone D-segment auto met 4WS. Honda levert niet eens een D-segment auto in NL.
@willeme: Mooie auto hoor, prachtig. Trouwens Honda is een vele malen grotere fabrikant dan Renault en dan ook nog zonder staatssteun/subsidie/belastinggeld. Ze hebben in alle klassen een model. Alleen is de EU een door verrotte (auto|) markt en dus niet echt interessant voor Honda. ze zijn niet gek in Japan.
@sracert: Nissan en Mitsubishi zijn al verzwolgen….
@marinepower: Honda blijft wel zelfstandig hoor met een van de grootste winsten in autoland…grootste motorenfabrikant ter wereld…en al die kneuzen hier maar zeggen Honda stelt niets voor terwijl ze bijna net zoveel afzetten Als Audi BMW en Mercedes bijelkaar…
@willeme:

je kon bij de prelude zowel op de 2.0 ex als 2.0i 4ws kiezen…

ach ja nu bijna 30 jaar later wordt dit als innovatief gezien, beetje jammer…mazda was hier destijds ook al mee bezig.

en ja een D segment auto in Europa voor honda…de accord gaat al richting de 20miljoen verkochte exemplaren. De Honda Accord behaalde 26 keer en 15 jaar op rij de top-10 van beste wagen van het jaar. Daarbuiten weet u nu ook dat het de zevende beste bestseller van allertijden is.

die japanners zijn echt niet heel erg bedroefd dat ze geen D segmenter hebben in europa…
@johanw: Nederland is überhaupt geen interessante markt voor Honda. Vanwege het feit dat Nederlanders als kudde koeien voor de Passat, Mondeo en voor de Talisman (voorheen Laguna) gaan.

Ben het met je eens over Honda, dat dit merk niet zo populair is als de andere Europese merken heeft inderdaad niets met kwaliteit te maken. Meer met wat ik hierboven heb getypt.

Als je eenmaal Honda heb gereden blijf je meestal ook Honda rijden.
Er zijn voor mij maar 2 auto’s waar ik met liefde terugkijk op mooie herinneringen. De Honda Accord en de Mitsubishi Galant.
@michaelcorleone:

Klopt, ja heb na drie civics (waaronder de laatste twee type r) een BMW 335i gekocht en daarna Lexus GS, maar gek genoeg qua betrouwbaarheid is het Honda op 1, Lexus op 2 en BMW op 3,

Qua rijden grootste smile bij de Honda, nu ga ik weer terug denk met de nieuwe type r ?
@willeme: En Saab dan? 4-wiel besturing op elke 9-3 Sport Sedan en -Estate vanaf 2002. En ja, dat was een doodnormale D-segmenter…
@svenska_aeroplan_ab:
Saab is al een tijdje niet meer onder ons…

ReAxs was een passief systeem, bij de Laguna is het actief. Het systeem van Saab was behoorlijk ouderwets. De Peugeot 306 had ook zo’n meesturende achteras in 1993. Was zelfs een C-segmenter!
@johanw: *kuch* BMW 850i *kuch*. Ja, die had het ook al… Standaard…
@e1000bmw523i:

ja bmw kwam na Honda met een soort vergelijkbaar systeem AHK (Aktive Hinterachskinematik) waarbij de achterwielen in beperkte mate kunnen meesturen om zo de stabiliteit te verhogen…maar dit is volgens mij een ander systeem dan Honda toepaste op de prelude.

groot punt is wel dat voor de prijs van een BMW 850i je volgens mij 6 preludes kon kopen…
@e1000bmw523i: De Porsche 928 had het al in 1978 ;)
Nu nog RWD
Renault is bezig om zijn/haar modellengamma flink op de kaart te zetten. Ik vind de Talisman een hele mooie auto. Alleen even over de meesturende achteras… Was dat niet een item waar Mazda als eerste mee op de proppen kwam? Ik kan mij herinneren dat een vd 626’en er meegeleverd werd.
@josvanrey:

honda kwam hier mee in 88 op de markt maar mazda was zo goed als tegelijkertijd als fabrikant hiermee bezig…
@johanw: cool! Werd de vierwielbesturing toegepast op de Legend en duurdere Accords? Overigens bijzonder te zien hoe innovatief men toen was en de techniek daarna toch niet op grote schaal gebruikt werd. Ik las nog in de commentaren dat Saab het opgepakt had en de techniek in een later stadium ook op de Laguna werd gebruikt en volgens mij vergeet ik er nog een paar..
@josvanrey:

Op de standaard prelude 2.0ex al…toch al bijna 30 jaar terug, Maarja hier op autoblog wordt Honda bijna doodgezwegen..enkel jaren terug de review over de type r op kinderlijke manier. Toch gek he dat steeds meer mensen audiblog gaan noemen. Zo groot merk en dan bijna nooit rijtesten of nieuws over nieuwe modellen..beetje jammer als blog over auto’s..niets onafhankelijk aan maar sponsoring..

Neiuwe type r snelste voorwielaandrijver en autoblog rijtest?’
@johanw: https://i.ytimg.com/vi/bHbvvkCp3qo/maxresdefault.jpg

Heb een soort gelijke Civic gehad, geweldige auto was het. De auto heb ik weg moeten doen, omdat ik destijds een grotere auto nodig had. Vooral de wat oudere Honda’s zijn steengoed. Ook eigenaar geweest van een Subaru Legacy, alleen deze korte tijd in bezit gehad om die reden gisteren niet opgenoemd.
Zelfde verhaal eigenlijk weinig auto’s die kwalitatief net zo goed zullen zijn als Honda en Subaru. Heerlijk betrouwbaar en om die reden Japanse auto liefhebber geworden en ik vind ze gewoon mooi.

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Civic Type R bedoel je? Heerlijke auto als je het mij vraagt.
@josvanrey: In 1978 kwam de Renault 18 met passief sturende achteras.
Heb de proefritten gedaan met een initiale sedan, man man wat een heerlijke auto! En dat terwijl ik normaal gesproken een beetje sceptisch ben tegenover franse auto’s.
Vind er echt niets aan. Echt zo’n auto voor de normale man in een nieuwbouwwijkje met 2 kinderen, lelijk wijf en een labrador (of een heel apart ras omdat ze anders zo gewoon zijn).
@schellekens006: je hebt zojuist 75% van de autoblogbezoekers beledigd. Proficiat!
@schellekens006: klopt… een Golf Bluemotion met wieldoppen valt pas echt op in een Vinexwijk!
@schellekens006: Helemaal gelijk! Gelukkig gaat de ‘niet normale’ man voor een blitse Passat, met op elke straathoek een Talisman GTE/BlueMotion zou het echt saai worden.
Beetje zo’n auto als de Passat en Mondeo heb het daar nooit zo op, te saai. Zou zelf liever een klasse hoger rijden BMW, Mercedes, Audi dan maar gebruikt.
@thomasthomas: Een klasse hoger zegt meneer. Om vervolgens een paar merken op te noemen zonder type of wat dan ook. Makkelijk… Je zou bijna denken op de automatische piloot, want preeemieuum.
@Thomassen
Nou het leuke van zo’n Talisman is dat je een klasse hoger rijdt en een klasse lager betaalt!
Is Wouter gestopt met reviewen?
@Stefje: Zie eerdere reacties…
De overstap van de naam Laguna naar Talisman kan wel een slimme stap zijn. Gezien de reputatie schade dat de Laguna 2 ze heeft gekost.

Het is wat mij betreft een enorme vooruitgang voor Renault. Het voor en achter aanzicht vind ik geslaagd maar over het interieur en het totaal plaatje ben ik minder te spreken. Persoonlijk vind ik de Passat mooier.
Flutreview. Leuke auto wel
De Talisman rijdt dus al een tijdje rond maar dit is de estate… Leuk, maar als je nou ook meer aandacht had besteed aan de praktische punten van een estate… Buiten het aantal liters inhoud geen estate specifieke dingen gehoord..
Die kont is echt imposant. Die voorkant had beter gekund. Waarom heeft de S90 nou niet zo’n fijne ass??? :(
@freezzr: talisman met een S90 neusje. Dan ben je er!
Het is altijd zo jammer van Franse auto’s. Ze zien er vaak hyper modern en vooral trendy uit maar dat betekent ook dat ze er al snel veroudert uitzien. Volgens mij zeiden ze dat ook zelfs een keer bij Topgear. Denk maar aan de gemiddelde 2e hands Franse auto en dan aan de 2e hands auto’s van andere merken
@meridianen
Beauty is the eye of the beholder. Ik vind het een onzinnig en onjuist cliché. De Laguna II om maar wat te noemen of een 406 coupé of een Clio III RS of een C6 of een Clio I 16V of een fuego of een 504 of een Mégane I cabrio of coupé of een Xantia of een Murena enzovoorts vind ik nog steeds mooie auto’s. Terwijl ik bij de vaak tijdloze genoemde auto’s, zoals Golf 1,2,3,4,5 of 6 of een oudere A4 of Passat ik net zo goed denk: ‘hé daar rijdt een ouwe bak’. Niks speciaals of moois aan.
Wat een geweldig mooie en goede auto is dit zeg. Zowel in- als exterieur, alles klopt gewoon. Nette prijsstelling en natuurlijk de inmiddels algemeen bekende betrouwbaarheid van Renault (jazeker!) maakt het een prima aanbieding.
Ik wil er één.
Doe mij maar de Thalys man.
@caferacer: ik moest even glimlachen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).