Rode Kruis: “Nederlanders amper voorbereid op kou in auto”

Auteur: , 43 Reacties

Een paar graadjes vorst en we moeten meteen in paniek raken.

Het Rode Kruis meent dat Nederlanders zich wat laconiek opstellen bij naderend koud weer. We bereiden ons amper of helemaal niet voor als we bij serieuze vrieskou de auto instappen en we lachen er zelfs om! Best een positieve instelling wat ons betreft, maar de hulporganisatie herhaalt nog maar eens hoe het wél zou moeten.

Allereerst: dekens. Stel dat je strandt in je voiture, dan is prioriteit nummer 1 natuurlijk het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Helaas heeft slechts de helft van de Nederlanders één of meer dekens in de auto liggen. Hoog tijd dus dat die andere helft z’n leven gaat beteren.

Dan nog een paar onderzoeksresultaten waar wij in elk geval weinig mee kunnen. 80% van de Nederlanders pakt gerust de auto bij een gevoelstemperatuur van -20. Weer 80% van deze groep gaat zonder eten op pad en 60% neemt geen drinken mee. Dan nog een supertip van het Rode Kruis: zorg altijd voor voldoende peut in de tank want dan kom je niet in de problemen bij lange files. Wie onverhoopt toch in de penarie belandt kan de Rode Kruis-app om hulp vragen. Doe daar vooral je voordeel mee.

Foto: Bentley Flying Spur in de sneeuw, via Autojunk43 reacties

Ik snap er helemaal niks van waarom heel Nederland op zijn kop is als het tien dagen per jaar een beetje koud is. Allerlei instanties komen naar voren met tips en maatregelen.. Is allemaal niet nodig.
@viezefreddyw:

Paniek moet je zelf creëren ..
Althans .. als je subsidie wil aanvragen ..

(Dit onderzoek koste me 3 seconden) ..
@lincoln: nou, dat zeg je. Ik had ooit een zwarte smart roadster. Dat ding was behoorlijk aangepakt, misschien weet jij er zelfs van. Die motor is destijds nogal slecht in elkaar gezet met als gevolg dat na een kilometer of 500 rijden bij een keer gas geven op de Moerdijkbrug een zuiger langs 2 kanten het blok uit sprong. Dat bij een graad of 1-2 in november.

Je wilt niet weten hoe blij ik was met de fleecedekens die ik toevallig achterin had liggen terwijl ik 3 kwartier achter de vangrail stond te wachten. Vluchtstrook was smal ik dorst niet in de auto te wachten, wat sowieso al geen goed plan is natuurlijk.
@viezefreddyw: blijkbaar is het nodig want de mensen doen het niet uit zichzelf. En de meeste tips zijn niet per direct onzin, wel vanzelfsprekend.
@lekbak: Dat is eigenlijk juist mijn punt. Het is allemaal zo vanzelfsprekend. Ze zeggen niets nieuws.

Let maar op. Als we tijdens de zomer een hittegolf krijgen, stromen de berichten binnen hoe je je daarop moet voorbereiden in de auto. Hoeveel flesjes water je bij je moet hebben enzo..
@viezefreddyw:

One for the money ..
Two for the show ..
@viezefreddyw: Wie zegt dat Nederland op z’n kop staat en wie zegt dat mensen in paniek zijn?
Ik hoor iedereen dat zeggen, maar er is werkelijk geen flikker aan de hand. Nederland functioneert gewoon en we zijn niet in paniek. Dus kunnen we daar gewoon even mee kappen? Ook in dit artikel?

Rode Kruis geeft gewoon wat tips, zie het als een herrinnering, voor mensen die er niet aan denken.
Stranded? Better drink my own piss.
@snorrie: but don’t eat the yelow snow!
Een gevoelstemperatuur van -20 is onmogelijk hier…
@carlover66: kom eens wat vaker naar buiten joh. En dan het liefst ook uit de luwte van je kantoortje.

Een paar winters geleden heb ik 5 uur buiten moeten staan een schip te laden, bij -17 op de thermometer en windkracht 4 tot 5 erop. Ik durf glashard te beweren dat dat minimaal als -40 voelde. In Nederland!
@lekbak: -15 met een windsnelheid van 40 km/h (net boven windkracht 5) is de gevoelstemperatuur -27. Geen -40 maar wel stervenskoud en snap ook je punt.

-20 gevoelstemperatuur is niet zo moeilijk te bereiken hoor. Daarvoor is -10 met een windsnelheid van 30 km/h al genoeg.
@lekbak:

Temperatuur is exacte wetenschap ..
Rubbertegel verhaal, zeker gezien de kwakkelende winters in NL en de relatief kleine afstanden en uitstekende infrastructuur (eu…muv zoab bij ijsel).
@spidermann: den Haag naar hoorn, 8 uur over gedaan een jaar of 4 tot 5 terug. De hele randstad was letterlijk één grote file. Mensen hebben toen een halve nacht op de snelweg moeten overnachten!

Ongeacht de oorzaak heb je ook in Nederland eens in de zoveel jaren een horror dag een tussen zitten. Ik was blij met mijn zak pinda’s hoor!
@lekbak:
Dat is wel een heel extreem voorbeeld inderdaad, maar eerlijk is eerlijk. Zonder pinda’s had je dat ook prima overleeft.
@timberleek: ja hoor. Maar zonder eten in je lijf krijg je het nog kouder. Ook dat had ik wel overleefd maar het was al oncomfortabel genoeg.
Beetje een open deur toch? Maar onderweg naar het werk heb ik altijd m’n winterjas aan en m’n bammetjes mee. Moet goed komen.
@dutchdriftking: en de terugreis?
@peug206: op de 15km enkele reis 3 tankstations. Moet gek gaan willen ze daar niks te eten hebben.
@peug206: Nog steeds een jas aan. En verhongeren ga je niet doen in die tijd.
Genoeg peut bij je hebben is idd zeer belangrijk op de Nederlandse snelwegen waar je elke 2km een tankstation treft…

Kun je jezelf na een korte wandeltocht daar ook gelijk trakteren op een warme kop koffie.
@melv: elke 2 kilometer? Vertel..
Staat er een nieuwe ijstijd voor de deur?
Ik bel Tim en Tom wel. Dakar hebben ze toch net achter de rug.
Tja, ik kan me voorstellen dat je niks in de auto hebt liggen als je er nooit langer dan een half uurtje in zit. Ik rij echter nagenoeg alleen lange afstanden dus een deken, voldoende drinken en wat eten heb ik altijd wel bij me. Die volle tank is dan weer iets anders, al rij ik die in de winter wel minder ver leeg.
Het grote verschil met andere landen is dat je in Nederland nooit meer dan 10km moet lopen voor je ‘hulp’ tegenkomt. Er is altijd wel ergens een huis.
@aadzor: 10km lopen in je mantelpakje en hoge hakken door de sneeuw om 23:00u is niet heel aangenaam, schat ik zo in.
@granlusso: met een matelpakje en hoge hakken stopt de eerste voorbijganger voor een lift ;-)
Gelukkig heb ik winterbanden!
@mars: Haha, mooi dan kun je aansluiten in de file met je winterbanden.
Je zou haast denken dat we wel wat op NS lijken..
Gewoon logisch blijven nadenken voor je vertrekt. Doodvriezen in het verkeer in Nederland zal je nooit gebeuren . Heb toch altijd standaard een dekentje en water aan boord.
Velen hebben zeker de winters in de jaren 80 en 90 niet meegemaakt? Toen kon het echt zijn. Als ik sneeuw zie dan heb ik standaard een deken, water en volle tank. Want als het sneeuwt loopt NL compleet vast. En thuis standaard strooizout zodat je in de vroege ochtend niet meteen op je muil gaat als het ijzelt. Maar veel strooizout heb je tegenwoordig niet meer nodig. Echte winters zijn lang gelden.
Ik snap het rode kruis wel.

2 jaar geleden in de sneeuw pannen gehad.
Man wat was ik blij dat ik een slaap zak in de auto had liggen ( en toevallig een thermoskan warm water ) voor thee of koffie onderweg. 3 uur gewacht op de ANWB. Zonder die slaapzak was me vriendin nu ingevroren.
Nederlanders in het verkeer zijn niet perse Nederlanders in het Nederlandse verkeer. Alle reacties met dat je in Nederland toch niet strand zijn daarom wel leuk maar buiten Nederland is het niet altijd zo dat je een paar kilometer verderop wel hulp krijgt.

Ik vind de tips daarom van harte welkom. Genoeg mensen die niet voor zichzelf kunnen denken (en spijtig genoeg ondanks dat toch auto rijden).
“80% van de Nederlanders pakt gerust de auto bij een gevoelstemperatuur van -20. ”

Wat dien ik dan te doen met deze temperatuur? Onrustig de auto pakken?
@koekwaus: Opgefokt op de fiets gaan!
Ach een beetje overdreven allemaal.
Je kan het overdreven vinden, maar het Rode Kruis is nou eenmaal een vooraanstaande instelling waarop de facto ook een plicht rust om mensen hiervoor te waarschuwen. Een normaal denkend mens heeft die waarschuwing niet per se nodig. Die kan namelijk zelf ook wel bedenken hoe hij zich moet voorbereiden. Er zijn echter ook genoeg mensen waarvoor zo’n waarschuwing wel nodig is.

Bovendien weet je pas echt wat al die spullen waard zijn in de winter als je het al eens hebt meegemaakt. Ik heb zelf ook eens in een verkeersinfarct gestaan hartje winter onderweg naar Val Thorens. Ik was toch erg blij dat ik dekens, eten en drinken bij me had. De tank raakte wel aardig leeg na een tijdje dus dat was nog billen knijpen.
Flauw gedoe allemaal..
stel, je legt die dekens, water, etc in je koffer, en een andere auto knalt in je langs achteren…dan heb je niets meer aan je “rode kruis” pakket.
Leg je de dekens op de achterbank, dan denken ze dat er iets onder ligt, en wordt er ingebroken. Zelf al meegemaakt!
Rustaaaâg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).