
Bezwaar aantekenen tegen verkeersboetes, we doen het jaarlijks zo’n 350.000 keer in Nederland. En niet geheel zonder succes. In 20 procent van de gevallen worden boetes gepareerd. Dus lang leve de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)! Natuurlijk zint dit het OM maar niks. Niet alleen kost het té veel tijd om alle bezwaarschriften te beantwoorden (45 minuten per geval), de schatkist wordt hierdoor ook niet bepaald optimaal gevuld. Daarom heeft het Openbaar Ministerie de ‘standaardafwijzingen’ nu uitgebreid.
Dat meldt Trouw vandaag. Het OM wil hiermee het ongebreidelde bezwaar-aantekenen-omdat-het-kan een beetje indammen. We maken immers steeds vaker bezwaar puur om het politieapparaat te frustreren. Dat krijg je er namelijk van. Wie burgers op razzia-achtige manieren controleert op verwaarloosbare snelheidsovertredingen moet niet raar opkijken als diezelfde burger er alles aan doet om daar tegenin te gaan. Zo rollen Nederlanders nu eenmaal.
Het OM vecht nu terug en komt met maar liefst honderd extra standaardbrieven voor bezwaarschriften die over verkeersovertredingen gaan. De kans dat je bezwaarschrift nu de eindstreep van het proces haalt lijkt dus weer iets kleiner te zijn geworden. Gelukkig zijn er altijd genoeg topics op Flitsservice.nl om inspiratie voor je volgende bezwaarbrief uit te putten.
Wat er precies in die honderd nieuwe ‘standaardafwijzingen’ staat is niet bekend, maar zulks valt vast en zeker wel te WOB’en. (via)
Het is natuurlijk belangrijk dat elke burger in bezwaar kan, mocht hij een boete onterecht vinden. Maar bezwaar alleen maar vamwege het frustreren lijkt me niet de bedoeling. Dat kost vooral tijd en moeite bij de overheid, en dus de gemeenschap. Ik ben benieuwd of we de zes euro administratiekosten niet hadden gehad als iedereen wat terughoudener was geweest. Daarnaast stelt het OM nu een werkwijze voor waardoor mensen die terecht bezwaar maken geen last van hebben, maar de bureaucratieveroorzakers wel. Het lijkt me dan ook een prima idee.
Wat de WOB hier mee te maken heeft mis ik even, voor het opvragen van hoe lang geleden een flitspaal is geijkt? Misschien zou het beter zijn om al die informatie sowieso maar te publiceren en de openbaarheid in te slingeren. Scheelt veel gedoe, tijd en geld. Dan zijn we alle flitspalen bekend, maar dat is nu ook al min of meer zo.
@jelmer: Is mij nooit duidelijk geweest of die 6euro nu voor het OM of CJIB zijn.
@jelmer: Het plan lag op tafel om 12,95 administratiekosten te gaan hanteren, maar omdat ze voorzagen dat dan iedereen zou gaan klagen, hebben ze er 6 euro van gemaakt. Voor 6 euro, dachten ze, zou er niemand zo gek zijn om ze voor de rechter te dagen.
Tot ergens in 2011 iemand besloot om dat juist wél te doen. En met succes, hij won. De rechter oordeelde dat dit in strijd was met de grondwet.
Echter blijft de politie ermee doorgaan.
Weet je wat zelfs het erge is ? Als je twee bekeuringen krijgt, bijvoorbeeld voor de doorgetrokken streep én te hard rijden, moet je twéé keer die 6 euro betalen. En dat vertellen ze er nog niet bij.
Ik snap overigens NIET waarom iedereen altijd klaagt hierover, maar als het puntje bij het paaltje komt, in de zin van GEZAMELIJK ACTIE ONDERNEMEN TEGEN DIE BELACHELIJK HOGE BOETES, ADMINISTRATIEKOSTEN EN DE VEELAL ONTERECHT OPGEDRAGEN EMG’S, dan is niemand te bekennen.
Ik vind die boetes veel te hoge.
Dit is tegenwoordig niet meer vanwege een klein groepje (t.o.v. de totale bevolking met het begeerde rijbewijs) dat de boel verpest, dit is overduidelijk de schatkist spekken.
We moeten hier eens tegen in gaan mensen. Want ik voorzie dat we over 5 jaar zo’n 500e kwijt zijn omdat je handheld belt.
EN dan nog wat. Welke idioot heeft besloten dat het in je hand houden van je telefoon strafbaar is ? Niet iederéén belt/smst achter het stuur.
Ik werd ook eens aangehouden en bekeurd (ook met succes voor de rechter uitgevochten) omdat ik een reep chocolade in m’n handen had achter het stuur en Ome Juut vond dat het een telefoon was. Ik heb ze gevraagd om mij te fouilleren en de hele auto overhoop te halen om een telefoon te vinden, maar dit had ik niet eens bij mij. Dit aan de rechter doorgegeven, zaak geseponeerd.
Om maar weer af te sluiten met het standaard, maar o zo ware uitspraak:
GA TOCH BOEVEN VANGEN !! aasgieren.
Hoeveel standaardbrieven zijn er dan in totaal wel niet, lijkt me nog behoorlijk tijdrovend bij elk bezwaar de juiste afwijzingsbrief erbij te zoeken.
O, trouwens: als je het ‘razzia-achtig’ vindt @Ricardo, ga dan joden die de oorlog overleefd hebben maar eens vragen naar de overeenkomsten. Kijken of ze wat flitspaaltjes en mobiele controles vergelijkbaar vinden met de klopjacht die tot miljoenen doden heeft geleid.
@jelmer: Ga een eind fietsen met je Godwin-beschuldigingen man. Alsof het gebruik van het woordje ‘razzia’ -dat al bestond ver voordat WOII begon- direct impliceert dat er overeenkomsten zijn tussen flitscontroles en Jodenvervolging.
45 Minuten om een bezwaarschrift te beantwoorden?
Wat doen ze met die beantwoordingsbrieven? Ze in gedichtvorm zetten? Moeten ze die brieven persoonlijk bezorgen? Bezwaar niet gegrond? Brief:”bezwaar niet gegrond, want ook al was *iets* het geval dat is geen reden om die overtreding te begaan”.
Okeej
Ben heel benieuwd hoe ik m’n volgende bezwaarschrift afgehandeld zie worden. Ben anderhalve maand terug nog staande gehouden voor doorrijden bij een oranje verkeerslicht (de dienstdoende motormuis hield het op rood). Ik heb hem gezegd niet te zullen zeuren en het PB als een man te accepteren. Wel heb ik aangegeven te twijfelen aan het verkeersinzicht van de man. De automobilist vóór mij trapte namelijk (al dan niet bewust?) op de rem, alvorens toch door te rijden. Dat gaf mij nèt die halve tel vertraging die tot dit ’twijfelgeval’ (= eigen inzicht) leidde.
Anyway, ik zou de fanmail van het CJIB na ± 3 weken op de mat mogen terugvinden; da’s nu, dik 7 weken na dato, ook nog steeds niet gebeurd. zou die toch aan zichzelf zijn gaan twijfelen?
Standaard brieven.
Ooit was er zoiets als persoonlijke benadering.
@rotarypowah: deze reactie is automatisch aangemaakt en daarom niet ondertekend
@rotarypowah: Ooit had iedereen ook respect voor elkaar en was men op de weg in de spits niet de hele tijd bezig met haantje de voorste spelen en al zeker 800 meter voor een vrachtwagen ´aan het inhalen´.
Vroegerrrr…soms verlang ik wel eens terug naar die tijd.
Dat ik begin jaren 80 met mijn speelgoedautootjes achtervolginkjes en explosietjes (The A-Team anyone?) naspeelde in bad :P
Heb net mn boete binnen, maar er valt weinig bezwaar te maken als er 2 van die sjonnies achter je reden…
@The360box: Als het een onterechte bekeuring is, gewoon voor laten komen. Ik ben door een motoragent langs de kant van de weg gezet met een flauwekul verhaal. Ik heb zijn hele verhaal vwb snelheid en volgen opgeschreven en doorgerekend (ahv Google maps) en toen bleek het niet te kloppen. Het kost even tijd en moeite maar er is niet leukers dan een politieagent door de rechterlijke macht een trap voor zijn kont te geven.
@The360box: vraag het proces-verbaal eens op. Kans dat er fouten in staan, die een reden kunnen zijn om het geheel te seponeren.
@nihao: Mwa, ik reed keihard door rood voor de ogen van die 2 sjonnies :lol:
Ze doen hun best maar. Als ze mijn terecht bezwaar met een standaard brief afdoen, krijgen ze van mij een standaard bezwaarbrief teruggestuurd en laat ik het voorkomen. Dat heb ik eerder gedaan en ik ben door de rechters in het gelijk gesteld. Dus ze doen maar, het gaat ze alleen maar meer geld kosten.
Ik rij nooit te hard dus heb ik dit probleem niet. CJIB uit Apeldoorn met die mooie herkenbare enveloppe zegt mij niets.
@highperformance: fijn voor je…hoe is het overigens met de blauwe enveloppen ? ;-)
@Megakix: Bestaan er ook blauwe enveloppe??? No way!
CJIB is idd uit Leeuwarden, vergissing mijnerzijds.
Wat je altijd moet doen is het proces-verbaal opvragen bij je bezwaarschrift. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat er fouten in zaten en 2 keer, dat er zelfs geen PV aanwezig was.
In alle gevallen is de boete inclusief admin.kosten geseponeerd.
Goed, hier mijn verhaal en waarom het schandalig is dat het OM nu zo anticipeert.
—
Ik heb een 2011 VW Polo GTi met ingebouwde bumper-detector.
Dit is een apparaat dat automatisch inhoudt als je te dicht op de bumper van je voorganger rijdt (bij mij staat ie ingesteld op 14 meter, bumperkleven gaat in vanaf 12 meter).
Ik kreeg dus een bekeuring van een niet misse 290 euro voor bumperkleven van meneer de agent met z’n videowagen, waarop volgens Ome Juut ‘duidelijk’ opstond dat ik bewustmatig aan het kleven was.
Ik kon zeggen wat ik wilde, maar Ome Juut vertelde mij dat ik eerst maar moest betalen en dan een bezwaarschrift in dienen. Ja daag.
Heb een bezwaarschrift ingediend, maar er kwam een standaard antwoord terug dat er wel degelijk sprake was van bumperkleven want, met een paar dure woorden die ik jullie zal besparen,
en toen drukte ik per ongeluk op de verzend knop .. snap ..
Hier gaat het verhaal verder:
Ik heb een 2011 VW Polo GTi met ingebouwde bumper-detector.
Dit is een apparaat dat automatisch inhoudt als je te dicht op de bumper van je voorganger rijdt (bij mij staat ie ingesteld op 14 meter, bumperkleven gaat in vanaf 12 meter).
Ik kreeg dus een bekeuring van een niet misse 290 euro voor bumperkleven van meneer de agent met z’n videowagen, waarop volgens Ome Juut ‘duidelijk’ opstond dat ik bewustmatig aan het kleven was.
Ik kon zeggen wat ik wilde, maar Ome Juut vertelde mij dat ik eerst maar moest betalen en dan een bezwaarschrift in dienen. Ja daag.
Heb een bezwaarschrift ingediend, maar er kwam een standaard antwoord terug dat er wel degelijk sprake was van bumperkleven want, met een paar dure woorden die ik jullie zal besparen, ‘mensen die in zo een auto rijden, zijn altijd bumperklevers’.
Natuurlijk pikte ik dit niet en heb het voor laten komen.
Meneer de rechter vond mij inderdaad een bumperklever, maar wilde wel mijn argumenten horen.
Heb hem even heel duidelijk verteld dat dit systeem automatisch inhoudt bij een afstand van 14 meter op de bumper van een voorganger.
En dat ik niet voor voor ´de lol´ een systeem van 4900 euro in de auto ter voorkoming van bumperkleven.
Zaak was binnen 5 minuten geseponeerd.
Dus.. altijd aanvechten als je denkt dat er iets niet klopt !!