Ook de Toyota Hilux valt bijna om [video]

Auteur: , 35 Reacties

Lees het verhaal hier!

Wooooooooohhhhhh

Het is 1997 en Mercedes-Benz brengt een compleet nieuwe auto op de markt, de A-Klasse. Dit moest wel een enorm succes worden, want een Mercedes voor VW Golf geld, wie wilt dat nu niet? Het sprookje kwam abrupt ten einde op het moment dat het Zweedse auto tijdschrift Teknikens Värld de auto onderwerpt aan een Eland test. De beelden van omvallende Baby-Benzen gaan de hele wereld over.

Fast forward naar 2007: exact dezelfde instantie onderwerpt de Toyota Hilux aan de zelfde test. De pick-up geraakt op twee wielen en het is meer kunde van de bestuurder dat het maar net goed gaat. Dit is op zich geen schande, want het komt vaker voor. De Eland test is behoorlijk extreem: er wordt direct uitgeweken met 70 km/u. De Hilux is niet de eerste auto die een waarschuwing krijgt van de Zweden. ook de Smart City Coupe, Jeep Grand Cherokee en Peugeot 607 waren behoorlijk instabiel. Meestal worden er wat wijzgingen aan het onderstel gedaan, wordt het ESP opnieuw gekalibreerd en is de kous daarmee af.

Hilux

Zo niet bij de Toyota Hilux. In diverse Top Gear afleveringen bleek dit technisch gezien de meest betrouwbare auto ooit te zijn. Dat geldt niet voor het onderstel, want nog steeds valt de Hilux bijna om. Je zou kunnen zeggen dat het inherent is aan het type auto. Een auto met ongelijke gewichtsverdeling, ladderchassis én een hoog zwaartepunt zijn nu eenmaal niet de meest stabiele auto’s. De heren van Teknikens Värld organiseerden een test met diverse concurrenten. Dit zijn de uitslagen:

Auto
Snelheid
Dodge Ram64 km/u
Ford Ranger64 km/u
Isuzu D-Max66 km/u
Mitsubishi L20066 km/u
Nissan Navarra67 km/u
Toyota Hilux (18")59 km/u
Volkswagen Amarok67 km/u

Volgens de heren technici zou dit mede kunnen komen doordat de banden te veel grip hadden. De 18″ banden werden vervangen door wielen met een diameter van 17″. Deze hebben minder grip en zorgen ervoor dat de auto eerder gaat glijden dan omvallen. Maar nog altijd is het resultaat onacceptabel (video).

Toyota Zweden heeft ook op de situatie gereageerd:

Op basis van alle (in de loop van de ontwikkeling) uitgevoerde proeven, zijn we ervan overtuigd dat de Toyota Hilux een veilige auto is. Zoals we begrijpen, heeft uw organisatie de Toyota Hilux, alsmede andere pickups, onderworpen aan een Eland test. U heeft ons laten weten dat de Toyota Hilux is niet voldoet aan uw verwachtingen. We zijn verrast door de testresultaten, en wij zullen uw oordeel zeer serieus nemen. Evenals het onderdeel ontwijkende manoeuvres tijdens de ontwikkeling van onze voertuigen. De Toyota Hilux is herhaaldelijk getest volgens de ISO 3888-norm voor uitwijkmanoeuvres en hebben deze tests met vlag en wimpel doorstaan. Er zijn echter een aantal parameters die een impact hebben op de uitkomst van een uitwijkmanoeuvre, dus we willen graag een beter inzicht in de exacte parameters voor uw test.35 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Dit maakt het juist een ideale auto voor van die Arabische knakkers die graag op 2 wielen rijden. Ik voorspel een verkooptopper in het midden oosten..
@ziekegeest:

Haha, dit is allang een verkooptopper in het midden-oosten.

Daar hebben ze geen Eland test, wel een Kameel test. Als je een kameel voor je ziet, stuur je naar links of naar rechts en rij je hem de zandbak in. Hoef je ook niet te slingeren en hem op z’n kant te leggen.
Een Tundra had dat niet gedaan.
@rachid: een formule 1 auto ook niet
@rachid: ok, duidelijk. Ook nog onderbouwing?
@pexers: dat was denk ik enkel de punt die hij aan het einde van zijn post plaatste…..
@3246cm252kw: :) ja blijkbaar. Zo makkelijk wat in het luchtledige schieten. Maar goed.
@pexers: Tundra is een maatje groter net als de dodge ram
-edit: Dank! Is inmiddels gefixt!-

ON: Zoals jullie aangeven is het bij dit soort auto’s nu eenmaal niet gemakkelijk om de stabiliteit op relatief hoge snelheid te garanderen. Misschien is het idd een uitkomst om de ESP iets agressiever te laten ingrijpen.
-edit: klopt helemaal, dank! is aangepast!-
-edit: vertaalparel is aangepast. Dank!-
En weer wordt het een autofabrikant lastig gemaakt. Ik weet zeker dat wanneer de test andersom is, en dat een eland omvalt bij het uitwijken van de auto, we dit nergens terug zullen lezen. Jammer.
“De beelden van omvallende Baby-Benzen gaan de hele wereld over.” Iemand die deze beelden nog weet te vinden? Op YouTube lijken ze allemaal gecensureerd te zijn of gewoon niet te vinden.
@simonmc: Google / Youtube is zoooo lastig niet… https://www.youtube.com/watch?v=Um-XlKerWvA
Dit verbaast me helemaal niks. Dit soort voertuigen heeft andere sterke punten. Een waarschuwing bij verkoop en verder met het leven. Straks gaan ze nog onderzoeken en concluderen dat deze auto’s slecht zijn voor het milieu omdat ze meer verbruiken dan een prius…
@lekbak: Eens. Gezond verstand kan een hoop ellende voorkomen. Maar daar wordt helaas steeds minder een beroep op gedaan.
Als ik op de motor zit en bij 70 km/u abrupt het stuur omgooi ga ik best hard op mijn bek. Vermoedelijk, want ik heb het niet uitgeprobeerd. Prima.

Auto’s worden bijna gevaarlijker, zo veilig moeten ze tegenwoordig zijn.
@baardmijt: Maar de concurrentie kan het wel. Daar gaat het toch vooral om?
@stfu: Ja, daar heb je natuurlijk gelijk in.
Dat hadden ze met die Hilux ook wel voor elkaar moeten kunnen hebben.
Al heeft die kwaliteiten op een ander vlak.

Mijn reactie werd me ontlokt omdat ik het jammer vind dat er zoveel gereguleerd wordt, en auto’s zo veilig worden dat mensen minder alert worden. Bochten krijgen een adviessnelheid of zelfs maximumsnelheid mee zodat ook dat stukje verantwoordelijkheid bij de bestuurder wordt weggenomen.

Maar dat is natuurlijk veel te algemeen en betekent niet dat die Toyota mag omvallen als de concurrentie dat niet doet. My bad.
@baardmijt: adviessnelheid is niks anders dan een uitdaging. Die snelheid kan meestal verdubbeld worden en nagenoeg altijd wel met 50 overschreden worden. Dat soort dingen maakt verder saaie ritjes leuk!
@lekbak: Da’s zeker waar. Maar weet je dat de nr. 1 doodsoorzaak onder expats in Zandbakkië niet terrorisme, uitdroging of enge ziektes is, maar auto-ongelukken? Dit type ongevallen maakt daar een pijnlijk groot deel van uit.
Ik vind het trouwens vrij apart dat je een auto test om te zien of hij niet omvalt in extreme situaties, en vervolgens lekker in je dagelijkse kloffie in die auto gaat zitten. Ik zou toch maar iets van beschermende kleding+helm dragen als ik daar testrijder was.
@gulli: aan het laatste shot in het filmpje te zien kwamen die testrijders ook tot de conclusie dat ze waarschijnlijk een inschattingsfout qua uitrusting hadden gemaakt! :-)
“Fast forward naar 2007” en dan skippen naar 2016. Wel slecht Toyota en gezien dat de concurrenten het kunnen ia er eigenlijk geen excuus.
Bullbar er op laten zetten en dan gewoon niet uitwijken.
met en hilux moet je die eland ook niet ontwijken, gewoon bullbar er op en gas geven.
@super: zo is het. En thuis aan het spit ermee!
@super: jij hebt nog nooit een volwassen Eland ontmoet lees ik. Zelfs bij een Hi-Lux komt die mooi door je voorruit binnen, de hele ~1000kg
@onehp:
jij hebt zeker nog nooit in een hilux gereden lees ik, ook al was het een kudde elanden, merk je niet eens in een hilux.
@super: straks ga je nog beweren dat een Hilux niet kapot kan.
Rustig rijden en anticiperen dus. Ik dacht dat ESP tegenwoordig op elke auto zit, maar blijkbaar niet op de Hilux?
Het blijft een eeuwenoud dilemma. Maak je de auto beter in offroad capaciteiten, wordt ie slechter op de weg.
Nou zit daar natuurlijk een heel groot gebied tussen in waar veel fabrikanten slagen om hem aardig in beide te laten zijn, blijft toch een compromis.

Stabilisatorstang is een goed voorbeeld daarvan. Een stevige stabilisatorstang maakt de auto beter, vooral bij dit soort geslinger op hogere snelheden. Maar hoe steviger de stabilisatorstang is (hoe beter hij het verschil in toom kan houden) hoe minder flex je hebt offroad.
Banden een stuk harder zetten? Nu lijkt het er op dat de band wegplooit tot je met het Alu van de velg in het asfalt ‘bijt’…
Gewoon nog een keer doen op nat wegdek……
Herinmer me nog dat een elandtest werd gedaan met een Dacia. Om “succes” te garanderen werd de bandenapanning verlaagd. Het was een Duitse test overigens. Het was de begintijd van Dacia. De hele (Duitse) pers is een verlengstuk van de industrie.

Dit is een Zweedse test. Ben toch net als Toyota benieuwd naar de parameters.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).