Uitslag Formule 1: Grand Prix van Monaco 2015 [updated]

Auteur: , 65 Reacties

Helaas, weer een DNF achter de naam van Max Verstappen, en wel op een heel spectaculaire manier. Maar wie kwamen er eigenlijk wel over de finish en in welke volgorde?

Nico Rosberg wint in Moncao

Lang leek het erop dat Lewis Hamilton onbedreigd nar de overwinning zou rijden, maar een safetycar en een daaruit volgende verkeerde tactische beslissing wierpen de Brit twee plaatsen terug. Teamgenoot Nico Rosberg had de zaakjes beter op orde en kwam verrassend als eerste over de lijn. Sebastian Vettel wist zijn Ferrari er knap tussen te proppen en mocht naast de twee Mercedes-rijders plaats nemen op het podium. Verder was de race vooral een wat saaie optocht, zonder al te veel actie. Met één grote uitzondering.

Verstappen vs. Grosjean

Monaco 2015 zal namelijk vooral de (Nederlandse) geschiedenisboeken ingaan vanwege de eerste serieuze crash van Max Verstappen. Onze Max begon op een negende in plaats van de tiende stek, nadat teamgenoot Carlos Sainz vanwege een fout uit de pist moest starten. Hij begon de race sterk, maar verloor door een matige pitstop enkele posities. In een strijd om de punten volgende een rondenlang gevecht tussen Verstappen op p11 en Romain Grosjean op p10. Bijna was het Verstappen gelukt om Grosjean te passeren in de haarspeldbochten bij Mirabeau/Fairmont Hairpin, maar Grosjean was scherp en gooide de deur slim dicht.

Enkele ronden later ging het helaas mis voor Max. In een poging Grosjean uit te remmen in Saint Devote, de eerste bocht na het rechte stuk, klapt hij hard achterop Grosjean. Daarbij merken we wel op dat deze bijzonder vroeg op de rem ging, dus daar gaan we vast nog meer van horen. Maar voor eindklassering in Monaco maakt het niet meer uit, Verstappen schoot hard rechtdoor de bandenstapels in. Gelukkig stapte hij zelf uit en is hij schijnbaar ongedeerd. Grosjean kon zijn race vervolgen en finishte uiteindelijk als twaalfde.

UPDATE: Verstappen heeft van de wedstrijdleiding een fikse straf gekregen voor zijn crash.

1. N. Rosberg 1:119.815
2. S. Vettel +4.4 s
3. L. Hamilton +6.0 s
4. D. Kvyat +11.9 s
5. D. Ricciardo +13.6 s
6. K. Raikkonen +14.3 s
7. S. Perex +15.0 s
8. J. Button +16.0 s
9. F. Nasr +23.6 s
10. C. Sainz +25.0 s
11. N. Hulkenberg +26.2 s
12. R. Grosjean +28.4 s
13. M. Erisson +31.1 s
14. V. Bottas +45.7 s
15. F. Massa +1 lap
16. R. Mehri +2 lap
17. W. Stevens +2 lap
DNF M. Verstappen
DNF F. Alonso
DNF P. Maldonado65 reacties

Max heeft dan wel weer z’n teamgenoot aan een punt geholpen. Aardige knul.
@hoglard: haha, dat dacht ik ook meteen.
Lekker he, zon virtual safety car
@arii: doe mij die amg gts edition1 maar
Jammer van de klapper van max, wederom een goede race. Gelukkig is hij in orde. En wat mercedes heeft gedaan met Hamilton is echt belachelijk.
@robbert89: lees net dat Max er 2 strafpunten voor gekregen heeft.
@Robbert89: Achja, ergens kan ik me ook wel voorstellen dat een topsporter niet tegen zijn verlies kan
Rosberg heeft veel geluk gehad, maar Hamilton is net een klein kind als het even niet goed gaat. Hij ramt een bord omver als hij zijn auto op start finish parkeert en staat bijna te huilen op het podium met een gezicht als een kind die geen lolly mag van mama.
@wif1: Hamilton is een zeer gedreven sportman. Op Sky kwam in de voorbeschouwing een stuk voorbij met Thierry Henry en Hamilton in gesprek samen. En Hamilton verteld daarin wat over hoe blij hij is als Rosberg tweede wordt en dat hij niet rijdt om 2e te worden. Net als bijvoorbeeld Vettel of Alonso.
@Robbert89: vettel was 2e, die had geloof ik zo’n beetje de dag van zijn leven…
@wif1:
Ik vind Hamilton in het algemeen ook een janker maar nu heeft hij echt wel recht om kwaad te zijn. Wat een tactische blunder van Mercedes ! Er was geen enkele reden om Hamilton binnen te halen.
@RazorHead: hij reageerde buitengewoon professioneel op Sky. Ik was ontploft.
@roppp:
Inderdaad, hij reageerde relatief normaal.. Maar ervoor je auto al even aan de kant zetten, het bordje van P3 een meter verschuiven (serieus, die jongens rijden op 1mm juist..), met je fles champagne de andere kant uitlopen,..
Ik snap hem zeker en ik zou ook niet staan lachen, maar echt goed komt het niet over.

@VeniVidiVici:
Tja, is altijd moeilijk te zeggen..
Als racer is het moeilijk in te schatten hoe het rondom je verloopt, zeker als er plots een safety car is. Daarom moet je op zo momenten je team kunnen vertrouwen omdat zij alle data hebben. Vaak wordt dit beslist in luttele seconden dus tijd om als racer af te vragen of dit wel goed is, is er vaak niet.. Het is gewoon zeer lullig hoe dit is gegaan. Ongehoord dat een top team zo een fout maakt .
@RazorHead: Wat ik dan niet snap is dat Hamilton dan braaf de pits instuurt i.p.v. hun vraagt, “WTF guys! Why?”. Dus er zal vast wel een reden zijn geweest om hem binnen te halen
@VeniVidiVici: ik denk dat het cruciaal is dat Hamilton zijn ingenieurs kan vertrouwen! Als hij elke keer dat zijn ingenieurs iets zeggen of adviseren moet vragen waarom is er pas iets mis…….
@matje140: en de vraag is of hij wist dat er een safety car rondreed. Ik begreep dat die op zoek was naar Hamilton terwijl die in de pits stond te poezen.
@wif1: Jij snapt niet veel van sport emotie hè?!
@venividivici: Wat valt daar aan te snappen? Ik kijk naar oa Vettel en Rosberg, die winnen ook vaak niet maar die gaan geen borden omver rijden of de champagne fles dichtlaten en de podium ceremonie verstieren. Een professional moet kunne. verliezen en blij zijn op prestaties van anderen. Dat een pitstop strategie niet goed uitpakt hoort er een keer bij, zie vorige race van Max verstappen. Die was ook niet blij, maar reageert zeer professioneel als hij na de race de auto parkeert
Prachtige race van Max. Jammer van de crash, maar dat is naar mijn mening puur een “racing incident”. Had de beste kunnen overkomen.

Volgende keer beter.
@toshtie: god zou het precies hetzelfde hebben gedaan ..
Zonder Max was dit een saaie race geworden. Dankjewel max, dankzij jou heb ik toch nog genoten van een enerverende race.
Jammer van Max maar toch is er feest want Hamilton is 3e.
Bewuste en debiele break test van Grosjean, jammer dat Max het verkeerd inschatte want hij reed een hele sterke race.
En voor 1 keer begrijp ik Hamilton zijn reactie, wat een verschrikkelijke blunder van het team.
@harrie: bewuste en debiele reactie van jou. en bewijs dat je er geen zak van snapt.
@lambo4all: goede argumenten, je hebt me tot inkeer gebracht
@harrie: een domme reactie krijg een dom antwoord.
@lambo4all: sterke argumenten!
@edwinv: oke hier zijn mijn argumenten, had niet verwacht dat iemand de hersencellen miste om het zelf te bedenken want zo ingewikkeld is dit niet.
1: hoe haal je het in je lege kop om te denken dat expres grojean iemand voor oog van 36 camera’s en 50 sensoren de baan af wilt rijden en er mee weg te komen.
2: grojean had 1 punt op dat moment, want hij lag p10. Een p10 die in Monaco best wel te behouden is gezien de eigenschappen van het circuit. Onvermijdelijke schade achter bij een braketest had tot verlies van p10 geleid of dnf. Grojean wint dus niks met een braketest.
3: in tegenstelling tot wat velen van jullie hier blijkbaar denken maakt het rijders geen zak uit wie ze inhaalt, dus als grojean echt zo gek was had ik in de 80 races hiervoor ook mensen van de baan geramd om zijn punten te verdedigen. Dit heeft hij niet gedaan.
4: Max heeft eerder extreem late remacties gedaan, grojean reedt op oudere banden. Er is dus sowieso al een verschil in rempunt, max had dit beter moeten inschatten.
5: Grojean is ervaren, en zal dus een goede exit willen uit de bocht. hij had de binnenkant al afgeschermd dus heeft Grojean geen enkele reden om overdreven laat op de rem te gaan staan. Mooi afremmen en lekker de bocht uit accelereren is de juiste beslissing op dit punt.
6: Max blokkeerde zijn voorwielen al vlak vóór dat hij Grojean raakte, wat er nog extra op wijst dat hij zijn rempunt miste en te overmoedig was.
7: al remt Grojean 20 meter eerder, hij rijdt voorop en mag dus zelf zijn rempunt bepalen. Max moet zich hier maar aan aanpassen.
@lambo4all:
Best wel goede begrijpelijke argumenten, goed uitgelegd en onder woorden gebracht, waarom moet je dan zo lelijk doen in je eerste zin?
Heb je helemaal niet nodig !
@desjonnies: ik word een beetje moe van het al dat Max fans hiero, het lijken wel beliebers. Alles wat hij doet is goed en niks kan fout zijn. Ik ben ook fan van Max, maar ik hou dingen wel graag objectief. Als Max een fout maakt en je gaat dan lopen verkondigen dat iemand hem moedwillig eraf heeft lopen rammen dan verdien je in mijn ogen geen intelligent antwoord.
@lambo4all: Max remde gewoon hetzelfde als in de ronde daar voor. Dus dat argument dat hij later remde klopt niet.
@lambo4all: je weet dat Grosjean al geruime tijd via de radio de opdracht had Max er voorbij te laten?
@harrie: beetje chauvinisme mag ik wel maar nu praat je “poep”.
@harrie: in tegenstelling tot sommigen hier heb ik de beelden nog een paar keer bekeken en ik denk dat je gelijk hebt. Zeker op de camerabeelden die vanuit de bocht gemaakt zijn, lijkt het er sterk op dat Grosjean (die in de F1 toch ook al een behoorlijk bedenkelijke reputatie heeft opgebouwd, qua veroorzaken van incidenten) héél vroeg van het gas af ging.

Ik mag hopen voor Max dat de stewards de telemetrie-gegevens nog eens nauwkeurig bekijken.
Ik vond eigenlijk die postzegel van Hamilton het meest trieste; ik zal de man nooit afdoen als patser, rapper goedkoop; of weet-ik-veel, maar als zelfs Niki Lauda, kom op jongens NIKI LAUDA; één van de echte grote Formule 1 goden de man die bijna levend verbrandde in zijn Ferrari en een paar weken later met een kop in het verband weer aan het rijden was, DIE NIKIU LAUDA voorzichtig en bescheiden doet over de fout die het team maakte tegenover Hamilton, bang voor een woede uitbarsting van his Lordhip??? sorry dan ben je een prima-donna en GEEN waardig F1 rijder.
Dit was een typische over georganiseerde Duitse inschattings fout, niet op zeker, nein op dubbel zeker.

Wat mij ontzettend tegenviel was dat Hamilton hier niet eens overheen kon stappen, kom op jongen, je verdient miljoenen, ik gun ze je van harte, maar laat dan wel zien dat je hart op de juiste plaats zit en laat ook zien dat je de grootste ballen hebt van het hele zootje, ik had Rosberg omhelsd en Vettel ook, en de vrouw van die Prins Albert dat blonde stuk. getongd!
Leve de Koning !
En wedden dat ze dat lekker vindt ?
En speel de f**ing komedie voor het oog van de wereld

Sissie !
@desjonnies: Nou nou, wat een haat richting Hamilton. Vorig jaar was het inderdaad een show maar dit jaar heeft hij echt wel recht om boos te zijn. Compleet buiten zijn eigen fout om maakt hij een stop die hij niet had moeten maken. Het was een inschattingsfout van het team, dat kan gebeuren, en dat is niet de schuld van Hamilton, ik snap hem wel.
@Robbert89:

is een Oud Rotterdams spreekwoord :

” Een ons komedie, weegt meer dan een kilo waarheid ”

En daar gaat het om, je verdient miljoenen met komedie spelen, moet je juist als professional, er op dit soort momenten STAAN !
@Robbert89: Hamilton is een drama queen pur sang, een vent met ballen negeert de call om binnen te komen, hij voelt zijn auto het beste aan en als hij denkt het einde van de race goed uit te kunnen rijden op zijn banden dan moet hij dat de pitwall meedelen, wel miauwen dat ze niet tegen hem moeten praten en hem advies geven wanneer hij voor de 2e plaats knokt, kortom het is een met goud behangen over het paard getilde sissy met dank aan Ron Dennis.
Mercedes heeft een grote fout gemaakt, dat staat vast. waaraan ik me dan weer kapot erger is die mentaliteit van hamilton, je bent 2voudig wereldkampioen maar als het even tegenzit laat je je kop hangen en ga je zeiken tegen je team. Ricciardo had in hamilton plaats alles geprobeerd om weer naar P1 te gaan maar Hamilton gaf gewoon op! is zijn nieuwe salaris niet waard.
Verder reed mac een nette race tot hij de inschattingsfout maakte, het slim verdedigen van Grojean, binnenkant afschermen en goed je rempunt kiezen voor een snelle exit, en de jeugdige overmoedigheid van Max waren samen het recept dat tot dit ongeluk leidde. Sianz heeft vandaag het maximale eruit gehaald en van de pech van andere gebruik gemaakt, met één punt zal hij tevreden zijn.
De Williamsen hadden gewoon geen pace vandaag, Raikonnen was grootse moeite zijn banden op temperatuur te krijgen na de safety car. De Mcalrens hadden duidelijk meer pace, Button knap 8e. Alonso helaas weer pech.

Een speciaal complimentje vandaag aan Perez, Kvyat en Nasr die alledrie een geweldige foutloze race reden!
Perex heb ik niet zien rijden volgens mij?
@dennisjuh95: Perez wel.
@mjb: Kijk het klassement in de tekst. You’ll get my point.
Olie dom van Hamilton!
Ik neem hier even de moeite om te posten dat die hele Formule 1 me inmiddels gestolen kan worden. De auto’s zijn suf, de coureurs reclamesletjes, de circuits alleen interessant als ze in het goede land liggen en de leiding corrupt. Ik hoop voor andere AB lezers dat ze er meer plezier aan beleven.
@peugeotgti: grapjas, meneer heeft geslapen de afgelopen 30 jaar? Vroegah, toen de leiding nog corrupter was, er niet half zoveel werd ingehaald als nu, er van tevoren tussen teammaten werd afgesproken wie zou winnen, Sponsoring een manier was om geld wit te wassen en er door een interne machtsstrijd de meest belachelijke regels bedacht om klanten- of fabrieksteams te benadelen. Toen was het hele zootje pas corrupt. Nu is het af en toe een beetje wisselgeld werd weggesjoemeld wordt. Ga alsjeblieft wtcc kijken ofzo. Heerlijk alles volgens de regeltjes. Bij f1 heb je nu, en vroeger, en in de toekomst niks te zoeken.
@lambo4all:
Kerel zit je tampon scheef?
Corruptie is van alle tijden, het zou naïef zijn om anders te veronderstellen. Corruptie rondom races in Europa is echter hele andere koek dan rond een race in een of ander achterlijke zandbak of bananenrepubliek. Wat kan mij f*cking Azerbeidjan schelen? 10 man op de tribune omdat er een paar miljard van eigenaar gewisseld moet worden heeft niets met sport te maken. De kaarten zijn zo duur dat er nauwelijks mensen op af komen in die landen.
Een circuit als Spa van de kalender halen geeft aan dat de intentie niet meer bij sport ligt. Het mooiste circuit ter wereld schrappen om er een optocht tussen de kamelen voor in de plaats te zetten maakt de sport kapot.
Inhalen doen ze nu ook niet, tenzij ze X op hun Playstation controller drukken omdat ze met minder dan een seconde achter rijden een POWER UP krijgen. Heeft niets met skill of ballen te maken.
@PeugeotGTI: okee man, wat jij wilt. Tamponnetje zit weer recht. ik ga de komende uren op paardensport fora even reageren wat een kutsport ik het vind, die paarden doen eigenlijk al het werk! je hoeft er alleen maar een licht ventje op te zetten! en alle paarden gebruiken ook doping.,,
@lambo4all:
Als je maar belooft dat je inhoudelijke comments plaatst daar dan en niet alleen een rant houdt ;)
Triestige race, ik moest er bijna van huilen.

De mclaren breken geen potten en zelfs Williams was amper in beeld.

Als Verstappen niet eventjes de sponsors tevreden had gemaakt door even in beeld te komen was het een 2 uur durende reclame show geweest voor mercedes en ferrari.


Monaco is nooit de meest spannende race maar compenseert dat met spectacel. Niet vandaag, vandaag was het extreem saai, mss dat de franse commentatoren daar voor iets tussen zitten. Maar zelfs de meest vreselijke commentatoren zouden bvb. de NW200/TT niet kunnen verpesten. Word het geen tijd om terug een vleugje actie/gevaar in de F1 in te voeren?
Als je de finish vandaag ziet, zie je daar een bende kleuters staan, waarvan er eentje ontevreden is omdat hij niet de grootste beker krijgt. Met een beetje gevaar krijg je mss terug echte racers, die trots zouden zijn op hun prestatie ondanks een slechte beslissing van het team.
Max reed als een beest, waanzinnig snel. Maar eerst door Pastor opgehouden, toen dr voorbij en pastor in de pits de volgende ronde, dus dat is ook kut. Hele race met een halve voorvleugel rijden. Dan die hoere pitstop van 30 seconden. Blijven plakken bij Vettel is ook knap. En dan die klote Grosjean die express naar doet op de weg met nep stuur bewegingen en veel te vroeg rijden. En dan de schuld aan Verstappen geven. Ik vind het echt mega knap wat onze Verstappen laat zien en begin steeds meer in hem te geloven.
@acakoning: jij bent mega knap.
@acakoning: Ergens tussen je geboorte en nu is er iets vreselijk met jou misgegaan!
Zo vader zo zoon
@dizono:

Zou je de info over de pitstop nog kunnen toevoegen om zo het artikel/verhaal compleet te maken?

Dat mis ik nu namelijk.
Jammer voor Max, maar de dag komt heus nog dat hij in de prijzen valt.
Ik vind het een toffe actie van Max, hij gaat er tenminste voor en was zo’n beetje de enige op de baan die daadwerkelijk inhaalde. Ok het resultaat was niet goed voor hem, maar hij heeft wel volledig in zijn uppie de race gemaakt want het was een snoozefest tot de SC.

Verder natuurlijk een megablunder van Mercedes aan de pitmuur die zeer welkom is voor de spanning in het kampioenschap en een goede prestatie van Perez. Marig daarentegen was Williams maar ook weer, ik zeg het zonder plezier, Raikkonen. Het is echt voorbij voor Kimi, vandaag was voor mij de bevestiging.
Who cares .. Tis maar een spelletje hoor ..
Fransman in Frankrijk…. Tja….
Ik vind het een poging tot doodslag op verstappen. Belachelijke actie
@clarkson: Ik vind autoracen gelijk aan zelfmoord…
Verstappen doet tenminste wel zijn naam eer aan ;)
Om Hammond te citeren: Max is a driving God!
Jammer van het ongeluk maar die schuiven we gewoon af op Grosjean. De stewarts zijn het er wel niet nee eens, maar wat weten die gasten nou. Wij weten het gewoon beter. Klaar. Punt.
Wat nog wel het mooiste van die hele situatie is is dat Grosjean Verstappen een “fucking idiot” noemt. Dezelfde man die zelf mensen in zn rookie jaar van het circuit afknalde…
Maar hoe mooi waren z’n inhaalacties op Sainz en Bottas. Een 17 jarige die ff die twee te kakken zet. Mooi!

En Merc heeft gewoon geblunderd. Hamilton terecht kwaad maar dat mag hij blijkbaar niet tonen want dan is hij een dramaqueen en weet ik wat allemaal. Ben juist blij dat er iemand is die zo zijn emoties toont. Dat wil je zien bij een sporter. Iemand met passie en die het duidelijk niet alleen voor het geld doet maar ook daadwerkelijk de drive heeft om te winnen. Liever dat dan van die robot Duitsers die dan zogenaamd professioneel zijn.
Eerste keer f1 en wat was het gaaf, zat te kijken vanaf de tribune en zag het gebeuren helaas, lul van een vent due grosjean. Ik ga nog effe verder hier in monaco, au revoir
De echte coureurs komen nu boven drijven. Button met een mindere McLaren knap achste. Nasr negende terwijl hij nooit echt hoog komt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).