Vakantiefiles vermijden? Vertrek zaterdag om 16:00 uur

Auteur: , 16 Reacties

Als je dit jaar van plan bent net als de rest van de meute op Zwarte Zaterdag naar de camping in Zuid-Frankrijk te rijden, doe dat dan niet 's nachts. Het beste vertrek je zaterdagmiddag om 16:00 uur.

Ferrari 458 Spider

De enorme files die in Europa tijdens de piek van de zomerspits ontstaan zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. De grote volksverhuizing (bij voorkeur met sleurhut) leidt met de regelmaat van de klok voor opstoppingen en dus leuke mediakoppen.

Om te kijken of het ook anders kan analyseerde de ANWB verkeersdata van TomTom op drie trajecten: van Utrecht naar Perpignan (1337 km), naar Nice (1402 km) en naar Biarritz (1235 km). Vertek je veel eerder dan zaterdag 16.00 uur, dan kost je dit extra tijd, soms wel uren.

De twee zwarte zaterdagen vallen dit jaar op 2 en 9 augustus. Het ironische van dit bericht is natuurlijk dat je behoorlijk in de aap gelogeerd bent als iedere vakantieganger dit advies opvolgt, maar je kunt je ook de potentiële ellende besparen en een vliegtuig pakken of een dag later vertrekken. Uiteindelijk is het echter een zekerheidje dat de eerste 2 zaterdagen van augustus garant gaan staan voor veel fileleed.

Foto: file met uitzicht, autojunk.nl16 reacties

Ik wou het zelf al zeggen, als je files wilt vermijden pak je een vliegtuig, of je doet een motorvakantie, ook erg leuk.
Wij wachten altijd een of twee weken. Lekker rustig inpakken en het is vaak wat rustiger op de weg. Duitsland blijft helaas altijd een ramp. Ik hoop dat het tegen die tijd niet zo bizar warm en zonnig is als vandaag want dan wacht ik liever nog wat langer. De file vindt ik nooit zo erg maar hoge temperaturen in de auto, daar kan ik echt niet tegen.
@robert110: Airco? of Arko?
@c-ad: Heeft geen zin. Bij warm weer wil ik graag iets actiefs doen. In een auto is dat lastig.
Dit bericht had net zo goed niet geplaatst kunnen worden. De hutsleurders kijken namelijk naar de buren. Gaat de eerste weg, dan volgt de rest als lemmingen.
Als iedereen nu om 16:00 gaat vertrekken dan heb je nog niets gewonnen haha
Gewoon om 11.00 of 12.00 uur s’morgens, laten we zeggen vanuit Utrecht richting het zuiden, wegrijden en alle files zijn opgelost tegen dat je bij de knelpunten bent.
desjonnies tip van de dag :

Pleur de TomTom het raam uit en PLAN je route met behulp van landkaarten.
Over een week of drie zie ik colonnes sleurhutten en masse de afslag naar Luxemburg nemen, komend uit de richting van Lyon.
Ik draaf dan zelf over de autoroute des Anglais richting Calais die op een zootje verdwaalde Britten (nou ja niet verdwaald dus) leeg is.

En op weg naar het zuiden, pak Orléans, Brive en Cahors richting Toulouse.

Al die Vaginatie systemen sturen iedereen dezelfde kant uit, maak van dat nadeel je voordeel.
Rijd eens over Andorra Spanje binnen, over goedkoop tanken gesproken ! (en drank en sigaretten)
Via Ax-les-thermes (waar je heerlijk met je blote poten midden in het dorp in het hete bronwater kunt zitten -doet iedereen daar- ) en Puigcerda, is nog een fantastische bergpas ook.
Soms kom je daar door een bocht banjeren, staan er koeien op de bergpas, fantastisch !

Mensch, durf te leven !
@desjonnies:
Hoe wel ik ook van de landkaarten ben, of liever nog mijn eigen richtingsgevoel, heb ik nog een tip voor hen die niet zonder TomTom durven.
Pak de kortste route, gegarandeerd dat je op de gekste plekken komt..
@tupperware:
Oh, wel even snelwegen blokkeren.
Volgens mij kun je nog meer tijd besparen door andere routes te nemen dan blijkbaar onderzocht zijn. Wie rijdt er nou wel via Luxemburg naar Perpignan maar vervolgens via Antwerpen, Brussel en Mons naar Nice?

Vreemde logica…
Caravans verbieden in de zomer lost alles op. De pest van Europa’s wegen, al die domme sleurhutmongolen uit Holland. Drijven truckers tot waanzin, creëren monsterfiles door en masse te scharen op de hoofdroutes, ondanks badkamerspiegels op de neus zien ze alle achteropkomend verkeer over het hoofd, leggen bergpassen lam… Etc
@parker:
Het meest irritante van onze sleurhut bewoners vind ik het totale gebrek van kennis van de verkeersregels, gewoon op de derde baan twee inhalende vrachtwagens gaan inhalen terwijl een ieder weet dat je met een trekkend voertuig niet op de derde baan mag komen.
Van mij mogen ze daar stante pede een boete ter hoogte van hat vakantiegeld voor opleggen, onmiddellijk te voldoen.
Maar als iedereen dan om 16:00 vertrekt op zaterdag vermijdt je de files juist niet? Dus eigenlijk moet je dan voor 16:00 vertrekken.
Als je om 16.00u vertrekt, hoe laat kom je dan op de camping aan? Als dat om 4.30u is de ontvangst niet al te hartelijk en betalen voor een extra overnachting onderweg doen we al helemaal niet, dan liever 3 uur in de file staan.
Wij vertrekken altijd ergens tussen zondag en woensdag, als we naar Spanje gaan. Op weg naar Portugal kun je na Poitiers (eigenlijk Tours al) probleemloos over de RN, die is tot Bordeaux vrijliggend. Veul mooier ook.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).