Vanaf 1 januari: kentekenbewijs op creditcardformaat

Auteur: , 55 Reacties

De twee papieren kentekendelen en het overschrijvingsbewijs dat je altijd kwijt bent worden vanaf begin volgend jaar langzaam uitgefaseerd. De nieuwe kentekencard kun je vervolgens tussen je bonuskaart en tankpas bewaren.

Vanaf 1 januari: kentekenbewijs op creditcardformaat

De eerder aangekondigde kentekencard komt er nu definitief, minister Melanie Schultz heeft het besluit dat invoering van de kentekencard per 1 januari 2014 mogelijk maakt vanochtend namelijk getekend. Geheel in lijn met de traditie dat alles van papier wordt vervangen door een digitale tegenhanger is het huidige kenteken namelijk niet langer gewenst.

Volgens de RDW, Schultz, en iedereen die gelobbyd heeft voor de kentekencard gaat het fraude en autodiefstal tegen. Immers, bij gestolen voertuigen worden dikwijls vervalste of gestolen kentekenbewijzen gebruikt om ze van een andere identiteit te voorzien. De kentekencard zou het doorverhandelen van gekloonde voertuigen moeilijker maken. Totdat de chip op kentekencards met een uitleesapparaatje en wat software overschreven kan worden, dunkt ons. Want kan iemand ons een overheidspasje aanwijzen dat nog NIET is gekraakt?

Tenaamstellingscode

Op de kentekencard komen gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder te staan. En in plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Die is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst wordt, een enkeltje sloop krijgt of naar het buitenland verdwijnt. Daarnaast komen alle bij de RDW beschikbare gegevens van het Certificaat van Overeenkomst (CvO) op de chip. Het CvO is het Europees gestandaardiseerde ‘geboortebewijs’ van het voertuig met aanvullende technische gegevens.

Het nadeel? Wel, je kunt straks niet meer bij een lokaal postkantoortje of garage terecht, ze worden alleen centraal bij de RDW uitgegeven. De kentekencard krijg je vanaf 1 januari 2014 standaard bij een nieuwe auto, maar wie wil kan tegen betaling zijn papieren exemplaar inruilen voor een kentekencard.

Oh, en Melanie belooft dat het kaartje niet duurder wordt dan het huidige kentekenbewijs.55 reacties

OK, en hoe gaan ze hiermee om in het buitenland?
@ThomasBol: De kentekencard is geldig in het buitenland, er gaan meerdere landen met dit systeem werken.
Net een vers geïmporteerde wagen gekocht, ik mag dus nog even met een papieren kentekenbewijs rijden.
@RacerX: wat heb je geïmporteerd ?
@nickjdeg: zal wel een racer zijn ;-)
@nickjdeg:

Een BMW Z4 Coupé 3.0si, handbak.
@RacerX: prachtige keus. Ben zelf helemaal weg van die auto. Ik wens je Fijne kilometers met die z4 van je!
En die overschrijf code printen ze zeker voor je uit op termisch papier, wat dan inmiddels onleesbaar is geworden tegen de tijd dat je je auto over wil gaan schrijven…
@breeeze: Gewoon op normaal papier, maakt toch niks uit, zelfde functie als het huidige overschrijvingsbewijs, gewoon thuis netjes bewaren.
Geldt dit ook voor mijn fiets?
@matje140:
Wil jij die honden a.u.b. laten slapen ja?
@matje140: daarvoor moet je bij de oosterburen zijn…
Lekker handig, koop je een andere auto, kan je dagen wachten tot de RDW zijn zaakjes heeft geregeld.
Wat is er toch gebeurd met dat roepen om een kleinere minder bureaucratische overheid?
O wacht, big brother is watching you heeft een hogere prioriteit, voor je het weet koopt één of andere terrorist een auto zonder dat Den Haag dat van te voren heeft kunnen checken.

Zet aluhoedje weer af.
En wat gaat dit dan kosten om dit om te zetten op een kaartje?
@baap: “Oh, en Melanie belooft dat het kaartje niet duurder wordt dan het huidige kentekenbewijs.”
@baap: De kosten blijven hetzelfde als de huidige prijs.
Zo krijgen zakkenrollers steeds meer van je.Je geld,bankpasje,kentekenkaartje,etc,etc.Heb nu copy van de papieren in de auto.Echte papieren weet alleen ik waar ze precies liggen.Die breken ook niet door steeds op te staan en gaan zitten.
@Alfarobert: wat heb je nou aan een kopie in de auto? De politie accepteert dat niet. Ik heb gewoon de echte in de auto, het deel dat nodig is overschrijven heeft de leasemaatschappij.
Dus iedereen die een tweedehandsje koopt kan 3 maanden wachten op post van de RDW alvorens je kan rijden of krijg je tijdelijke papieren op het postkantoor mee?
@harrie: Nee, je krijgt dan een tijdelijke brief, totdat je de card hebt. Is écht wel over nagedacht hoor!
@harrie: binnen 3 werkdagen zou jij een brief in dus bus moeten krijgen waar hij bij zit, of waarin staat wanneer je hem op kunt halen bij het postkantoor.

Rij je dus 3 dagen rond zonder kentekenbewijs. Zul je zien dat je net in die dagen staande gehouden wordt…Kaching!
@harrie: Je krijgt het 1e deel gelijk mee, dat is je geldige document, ook voor als je word aangehouden, het pasje heb je binnen 2 dagen in de brievenbus.
Maar geldt dit kaartje dan ook bij invoer? Ik heb namelijk helemaal niet zo’n zin in zo’n kaartje…
Wat mag daar het nut zijn? Autopapieren liggen toch gewoon in het dashboard waar ze niets of niemand kwaad doen?
Geef mij maar een roos & groen papiertje in mn dashboard. Als ik word tegengehouden voor controle geef ik gewoon mijn hele mapje af, met alle mogelijke auto-documenten in.
Ome agent is daar altijd blij mee en ik heb er geen last van.

Enfin, zo te zien verzinnen ze niet alleen in België zulke maatregelen.
Kom op autoblog. Iets meer diepgang aub. Dit nieuwe kentekenbewijs helpt ook tegen terugklokken, en garagehouders moeten voortaan bij bijna alles de km stand doorgeven: http://www.vwe.nl/mtv-modernisering-tenaamstelling-voertuig/werkplaats-mtv.aspx
Wat zou het kosten om gewoon om te wisselen? Ik hoor overal dat het een geldbedrag kost. Wat is dat geldbedrag? Voor 20 euro wil ik wel omwisselen. Ideaal voor op de motor.
@lemster:

Maximaal € 11,60
Ik vond het rijbewijs op cc formaat super, ik heb hem toen gelijk omgewisseld. Hier heb ik echter mijn bedenkingen bij.

1. Wie neemt zijn autopapieren mee uit zijn auto? (die van mij zitten in een safe in de auto)
2. In de zak, handig voor de zakkenrollers. Is deze kaart alle kenteken bewijzen in een of is er thuis ook nog een deel? (of werkt dat niet meer zo in NL, mijn laatste NL auto was 10 jaar geleden)
3. Hoe lang duurt het voor dit gekrakt is? Ik gok op 6maanden.
4. Ik neem aan dat de politie de kaart kan lezen maar hoe gaat dat in het buitenland. Bij de grens met Roemenië, Oekraïne, Rusland wordt nog steeds de autopapieren bekeken. In Duitsland hebben ze mijn papieren ook wel eens ingezien.

Hoewel er best handige functies aan kunnen worden toegevoegd (km’s, apk historie, onderhoud historie wellicht) vraag ik me toch af of dit wel handig is.
@sketcher: Onderstaand reactie:

1. Iedereen hoort z’n autopapieren in z’n auto te hebben. Het overschrijvingsbewijs hoort in je kluis te liggen. Deze pas is nog steeds geen overschrijvingsbewijs, dat wordt vervangen door een 9 cijferige code die je bij de pas krijgt (en dus in de kluis legt).

2. Zie bovenstaande.

3. Er valt niet zoveel aan te kraken, je kan nu ook de kentekenpapieren kopiëren, maar daar heb je niet zoveel aan. Zonder overschrijvingsbewijs kan je de auto nog steeds niet op jouw naam zetten.

4. Alle gegevens die op de kentekenpapieren staan, die staan nu ook op de creditcard. Het is nu alleen allemaal iets kleiner en wat steviger.


Ik vind het zelf voor op de motor ideaal. Die papieren moeten altijd mee, maar een halve regenbui en de boel is doorweekt. Ik hoop dan ook dat ik die papieren makkelijk om kan wisselen voor zo’n creditcard.
@sketcher: In het buitenland wordt niet meer gecontroleerd dan de tenaamstelling van het voertuig. En die tenaamstelling is ook op deze kaart gewoon met het oog te zien. Overige info is niet interessant voor buitenlandse autoriteiten.
goede zaak, moet zeggen dat ik die papieren nooit op zak heb. Dit kan gewoon in de portemonnaie
Elke keer naar het RDW rijden is wel goed klote! Waar is dat nou voor nodig.
@aventadorsv: RDW moet ook geld verdienen. Nu de import van auto’s terugloopt doordat de BPM regels aangepast worden moeten ze daar ook wel wat geld verdienen.

Nee maar zonder gekkigheid, je hebt helemaal gelijk. Er zijn amper stations en dit lijkt me toch wel iets wat relatief makkelijk moet kunnen. Ik geloof wel dat er een systeem komt dat je het allemaal via internet kan regelen. Dat vind ik dan wel weer een goede ontwikkeling.
@lemster: voor mij is de dichtstbijzijnde RDW in Arnhem, zo’n 15 km rijden. Dat gaat prima. Lastiger wordt het voor een vriend van mij die alweer 30 km moet rijden. Mensen die nog achter hem wonen moeten nog verder rijden voor zover ik weet.
Ik ben vorige week naar een voorlichtingsavond geweest van de VWE in Eindhoven i.v.m. het bedrijf van m’n schoonouders.
Het grappige van alles is dat de kaart ook aangeprezen wordt met de noemer “lekker gemakkelijk op zak in de portemonnee”.

Indien het doorgaat, hoef je vanaf 01-01-2015 je autopapieren niet meer op zak te hebben, alleen nog in het buitenland.
Het overschrijven hadden ze in mijn ogen niet met een code moeten doen bij particulieren. Het zou gemakkelijker zijn als elk RDW-erkend bedrijf kan inloggen op de site van de RDW met hun eigen gegevens. Vervolgens de particulier de overschrijving digitaal laten ondertekenen middels Dig-iD.
Bedrijven zouden eventueel digitaal kunnen ondertekenen via de inloggegevens die je nodig hebt bij de belastingdienst.

Zo simpel kan het zijn, maar helaas.
@jack_abarth: Aha jij bent dus de enige Nederlander die DigiD nog steeds leuk vind…..
Echt handig, als in het vervolg dus je portemonnaie gerold wordt (waar overigens allang geen echt geld meer in te vinden is) met daarin naast je AH bonus kaart, je IKEA family pas, je gamma-kluspas, je rijbewijs, je ID kaart, je bankpas, je credit card, je ANWB lidmaatschapskaart, je zorgpas, je ANWB wegenwacht kaart nu dus ook je kentekenbewijs en je keyless drive sleutel te vinden zijn, dan zal idd fraude en diefstal zienderogen afnemen… pffff
Wat lopen mensen toch weer te zeuren over zakkenrollen.
Dan moet je je portomonnee maar fatsoenlijk op zak steken, en niet achter in je kontzak in een broek die half op je knieen hangt. Ik ben nog nooit gerold, en zal ook nooit gerold worden. :)
@Specht: Inderdaad, exact dezelfde mensen die zeuren dat een stoffen cabrio dak altijd kapot gemaakt wordt en verwachten dat ze elke week ergens een doos gratis boodschappen kunnen ophalen.
@Specht: ik ook niet. Heb de autopapieren dan ook niet in mijn broekzak zitten… Dat scheelt al een hele hoop.
@ej20g:
Lol, daar moet je natuurlijk wel een auto voor hebben hè.

Lukt het nog een beetje met de speurtocht naar een mooie Sub?
Gaat mijn groene kaart en airco keuring dan ook eens op pasformaat? Of moet ik die maar om mn pasje heen gaan vouwen om ze handig bij te hebben?
@azenomei: groene kaart op cc formaat bestaat al. Maar dan moet je niet bij de meest budget verzekeringsmaatschappij gaan. Airco keuring? Apk bedoel je?
@sjamp: bij de OHRA (toch een redelijk doorsnee verzekering en onderdeel van Nationale Nederlanden) is het ook nog steeds een papieren versie hoor…
@sjamp: Bovemij, Allianz en Delta Lloyd. 3x papier. Waar krijg jij je magische groene kaart pasje dan?
Wanneer gaat er nu eindelijk eens één (1) kaart komen voor alles? Ik heb zo’n 20 kaarten zitten van dat formaat. Nu de e-ID er is, waarom moet ik dan nog een SIS-kaart, of een bib-kaart, een buskaart, een bankkaart, een rijbewijskaart, een inschrijvingskaart, …

Alles op één kaart wordt natuurlijk de doodsteek voor de nationale portefeuille industrie…
Aah en ik ben zo blij met mij old skool org. gele kentekenbewijs…
Mooi zo. Hoef ik dat onhandige kreng niet meer in mijn motorjas te vouwen.
Staan filmpjes van rdw op you tube over nieuw kentekenbewijs.

http://www.youtube.com/watch?v=AMqPlrVmMYU

http://www.youtube.com/watch?v=r2vtN93Ie7Q
Wat gaat dit geintje kosten?
Wordt je op vakantie je zakken gerold, kom je terug, is je huis ook nog eens leeg, want je adres stond erop erop…

Vraag me ook af, als je verhuist, moet je dan ook gelijk een nieuw pasje aanvragen, i.v.m. het niet kloppen van het adres?
@notsobig: nu staad het adres ook op je kenteken bewijs
@ganghouwers: Ik weet niet hoe groot jou portemonnee is, maar ik heb nog geen portemonnee gehad die groot genoeg is om je kentekenpapieren in te stoppen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).