Vorige week stak het bericht de kop op dat er massaal met geïmporteerde auto's wordt gefraudeerd, waardoor de staat veel BPM misloopt. De reactie bleef niet lang uit, de RDW gaat importwagens op de foto zetten.
Laten we eerst beschrijven hoe de fraude mogelijk is: in Nederland mogen handelaren zelf een taxatierapport opstellen. Als je dan allerlei denkbeeldige schade invoert, en een aantal opties verzwijgt, neemt de waarde van je auto fors af, en dus ook de af te dragen BPM. Dat dit gedaan wordt is een publiek geheim, maar vorige week kwam het weer op de voorgrond door een publicatie van BNR.
Je zou je kunnen afvragen: ‘en de RDW dan? Die ziet toch direct dat er iets niet in de haak is’? Het is waar dat je voor de afgifte van een kenteken inderdaad langs de RDW moet, maar deze instantie heft geen belasting. Het zal ze dus worst wezen of het taxatierapport klopt, zelf worden ze er niet beter of slechter van.
De belastingdienst moet de BPM-aangifte goed- of afkeuren, maar zij zien de auto nooit. Hier zit dus een grote blinde controlevlek. Wel kunnen ze een steekproefsgewijze controle doen, tot 5 jaar later. Als je dus na 2 jaar eens gecontroleerd wordt heb je natuurlijk altijd een verhaal waarom de schades nu wel gerepareerd zijn.
Maar nu komt ‘ie. Op 1 juli jl. is de RDW, in opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu (Melanie Schultz dus), begonnen met het fotograferen van elke importauto (uit de EU of EVA) die bij hen langs komt. Deze foto’s koppelt de RDW aan het voertuigidentificatienummer (VIN), waardoor wordt geregistreerd in welke staat een voertuig met schade in het Nederlandse register is opgenomen, maar het geeft de belastingdienst meteen zicht op alles wat er bij de RDW langskomt.
Het volgende zinnetje van de RDW-pagina intrigeert ons: De foto’s kan de RDW beschikbaar stellen aan publieke partijen en nader aan te wijzen private partijen. U mag zelf invullen wie deze ‘partijen’ zullen zijn.
“De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid of informatie in het kader van de vermindering van BPM bij geïmporteerde gebruikte motorvoertuigen uitgewisseld kan worden.” Ja, want een paar foto’s op een server zetten is ontzettend complex natuurlijk.
Overigens wordt niet geheel duidelijk of alle importauto’s of alleen de zwaar beschadigde exemplaren (die eigenlijk niet de weg op mogen zonder eerst hersteld/goedgekeurd te zijn) een gratis fotoshoot krijgen. Deze laatste categorie, voorzien van de code WOK (Wacht op Keuren) sowieso, en natuurlijk is het dan een kleine moeite om ook de andere wagens even op de gevoelige plaat vast te leggen.
We gaan in principe uit van goede intenties: dit hele traject is waarschijnlijk voornamelijk bedoeld om tegen te gaan dat wrakken zomaar heropgebouwd worden, en als bijna-nieuw, van een oud vrouwtje geweest de occasionmarkt opgaan. Maar de extra controlestuk achter de deur tegen importfraude is natuurlijk mooi meegenomen.
Het nieuwe beleid lijkt overigens een uitvoering te zijn van een aantal moties (PDF) die Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel (PVV) op 29 januari indiende
Helaas was de RDW niet bereikbaar voor commentaar.
Update 04-07: Inmiddels is er contact geweest met de RDW. Zij zetten hun specialisten aan het werk, en wij verwachten binnenkort antwoord te hebben op de openstaande vragen.
Foto: autojunk.nl
39 reacties
Wait, what?!
Dit deden ze in het verleden ook. Eerst bij de RDW langs om alle nummers te laten controleren en kenteken aan te vragen. Daarna kwam de belastingdienst langs, checklist in de hand, om aanwezige opties en dergelijke aan te vinken. Hierna werd de BPM berekent aan de hand van de ingevulde checklist…. Allemaal weg bezuinigd, je blauwe ogen en steekproefsgewijs controleren. Dat is voldoende… Ahum
Daarom is de BPM ook per 1 januari j.l. afgeschaft en vervangen door een milieuheffing, ook bekend als de CO2 taks. Zeker op dure voertuigen is de belastingdruk nu historisch laag.
Ik doe nu geen populaire uitspraak, ik verkondig slechts de feiten.
En ik weet wel dat de BPM ingewisseld is door CO2-tax maar als je een auto importeert gelden naar mijn weten nog steeds formules die de BPM/CO2-tax verrekenen die afgedragen zou zijn indien de auto in Nederland verkocht was ten tijde van de verkoop in het buitenland.
Wat je zegt over dure auto’s klopt ook niet helemaal…Veel dure auto’s stoten namelijk relatief veel CO2 uit die relatief nog veel meer belast wordt. Een Ferrari o.i.d. kost dus nog altijd makkelijk 6 cijfers voor de komma meer dan in de buurlanden en om een voorbeeld te noemen een Caddilac CTS-V zou onder de huidige CO2 regels zomaar eens nóg duurder kunnen zijn dan voorheen met max 45,2% BPM van de brutoprijs.
Nope, de BPM is op 1 januari 1992 ingevoerd. Daarvoor hadden we de BVB (bijzondere verbruikers belasting).
Nu kan je natuurlijk op de uitzonderingen gaan wijzen maar door de bank genomen hebben juist de grote en dure auto’s van deze nieuwe regeling geprofiteerd.
Uitzonderingen bevestigen nu eenmaal de regel.
Mij ging het erom duidelijk te maken dat er op dit punt voornamelijk onzin wordt verkondigd zonder dat men ook maar de moeite neemt om zich in de materie te verdiepen.
Het waanidee dat hier heerst dat het in Nederland het ergste is klopt echter ook niet, steek je licht eens op in Scandinavië bijvoorbeeld.
Laat uiteraard onverlet dat auto’s hier onevenredig zwaar belast worden.
Helaas zien Ollanders echter altijd een half leeg glas. Ik zie liever een half volle, dat maakt het leven zoveel aangenamer….
Deze nieuwe maatregel van de staat wordt, ongeacht van de onzin die verkocht wordt op dit punt en ongeacht van het feit dat er nog een paar landen te vinden zijn op de wereld waar er nóg meer belasting op auto’s zit, wel ingevoerd omdat er kennelijk daadwerkelijk wat gebeurt rondom de import van auto’s op een schaal die de overheid groot genoeg acht om deze actie te ondernemen.
De discrepantie tussen autoprijzen in ons land en de omliggende landen is dus kennelijk feitelijk zo groot dat veel mensen die proberen te ontwijken.
Afgezien van het kostenaspect is hetgeen wat mij echter altijd irriteert de inefficiëntie die je als overheid creëert met dit soort zware belastingen omdat je die moet gaan monitoren…en dat is 1) geldvernietiging en 2) indien het te ver gaat een inbreuk op de integriteit van burgers die feitelijk gewantrouwd worden. Denk hierbij aan de ambtenaren die bijtellingsregels moeten verzinnen en handhaven, de FIOD mensen die op de deur kloppen als de buurman geklikt heeft dat iemand op buitenlandse platen rijdt, dit gedoe met foto’s nemen van geïmporteerde auto’s, etc. Het creëert kosten, het creëert een mogelijkheid voor boefjes om de regels uit te buiten en het creëert wrevel bij mensen die het eerlijk willen doen en zich ‘gecontroleerd’ voelen.
En…het is niet nodig zoals andere landen laten zien. Gewoon BTW heffen en de rest van de belasting heffen via de inkomstenbelasting en dan mag iedereen doen met het geld wat overblijft wat ‘ie wil.
En glas halfvol is prima, maar dat andere landen iets nog slecher doen dan wij hier is nooit een reden om dan maar niet meer iets wat krom is hier niet recht te zetten.
In ieder geval, ze lopen belasting mis en daar willen ze nu verandering in brengen, ik denk zelfs dat de RDW er ook geen reet meer van snapt.
Walgelijk gewoon eigenlijk.
ik heb dit al bij tien autos gedaan en telkens zelfde verhaal, voorheen was het de douane waar je dan langsging voor je aangifte.
bij een bmw of audi gaan de alarmbellen zeg maar rinkelen vanwege de vele opties en dus hogere bpm afdracht en dus wil men de auto wel zien…
bij mijn Lexus zei de vriendelijke man, nee ik hoef de auto niet te zien want alles is toch al zo goed als standaard, het is geen bmw die je ook kaal kan kopen en vol hangen met dure opties.
Overigens moest ik bij mijn auto verklaringen van de verkoper en verzekeraar aanleveren. Dat was drie jaar geleden.
Zoveel heb ik ervan begrepen althans, maar het zou fijn zijn als ze bij de RDW hun telefoon opnamen ter verifiëring :)
En ja, dan heb je dealers die gaan klagen. Heeft dat zin? Waarschijnlijk niet.
Maar uiteindelijk kan je nog altijd dezelfde truc toepassen: je kan de auto nog altijd ‘gesloopt’ over de grens vervoeren en daarna nog altijd netjes laten maken. Dat de echte bodypanelen in een ander busje over de grens komen, tja, die waren daar goedkoop te koop.