Verlamde coureur bestuurt auto met hoofd en mond

Auteur: , 9 Reacties

Voormalig coureur Sam Schmidt is al sinds 2000 verlamd, maar kan dankzij nieuwe technologie weer autorijden. Hij hoeft hier alleen zijn hoofd en mond voor te bewegen.

Sam Schmidt en de semi-autonome Corvette

Schmidt zit in een rolstoel na een zware IndyCar-crash op de Disney World Motor Speedway. Hij bleef wel betrokken bij de sport en runt al enkele jaren een eigen team. Des te specialer is het dat hij in mei, tijdens de Indianapolis 500 zal rijden in de Stingray. Schmidt kan zijn benen en armen niet meer bewegen, maar kan de auto dankzij nieuwe technologie van Arrow Electronics besturen met zijn hoofd en tong.

Het principe is eigenlijk heel simpel en moet er in de toekomst voor zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking toch auto kunnen rijden. De Stingray zit vol infraroodsensoren, die in de gaten houden hoe het hoofd van Schmidt beweegt: naar links of rechts om te sturen en naar achter om gas te geven. Dankzij een druksensor in zijn mond kan hij de auto afremmen.

De auto wordt daarnaast ook van buitenaf in de gaten gehouden. Arrow bouwt via GPS virtuele wanden op de Indianapolis Motor Speedway, waardoor Schmidt in theorie niet kan crashen. Dreigt het alsnog fout te gaan, dan kunnen een bijrijder en pitcrew ingrijpen. Schmidt is de eerste die de techniek in het openbaar gebruikt, maar Arrow heeft als doel zijn systeem uiteindelijk ook in straatauto’s te implementeren.9 reacties

Mooi wat er met techniek kan…
Erg leuk voor hem , kan ie weer doen wat ie ooit het liefste deed.
Hij zal maar de hik krijgen.
@glashelder: Of moeten niezen.
@glashelder: Wat als jij kramp krijgt in je benen?
Doet me denken aan Peter van Family guy

Wel mooi dat het kan :)!
En toen liep er rechts een lekker wijf, even kijken BAM! Sorry mevrouw u zag er mooi uit daarom bent u nu doorgereden door een corvette!
Ook in Nederland heb je dit bij gehandicapten voertuigen, al heb ik bij sommige toch wel mn twijfels. Bijvoorbeeld mensen die zich maar een uur kunnen concentreren, of stoornissen waarbij het 1000 keer goed gaat normaal, maar toch weg kunnen vallen. Stel je moet een noodingreep doen als gehandicapte, of nog erger, een ongeluk waarbij jouw of een andere auto in brand staat. Mooi niet dat degene zichzelf kan redden, laat staan anderen redden.
De techniek kan het, daar heb ik mn twijfels niet over. Wel de menselijke capaciteiten.

Aan de andere kant denk ik dat de horde 90km kneuzen op de linker/middenbaan dit niet veel beter doet.
@faalhaas: Als dat zo zou zijn dan kregen ze vast geen rijbewijs he. Medische keuring voordat er een rijbewijs aangevraagd kan worden. En dan nog; hoeveel mensen rijden er wel niet rond die iets mankeren zonder dat de huisarts hiervan afweet? Veel gevaarlijker

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).