Toeter moet imago Formule 1 oppoetsen [video]

Auteur: , 67 Reacties

Ooit scheurden je trommelvliezen als je zonder oordoppen een Grand Prix bezocht. Als het aan Mercedes ligt, krijgen we binnenkort weer ouderwets kippenvel van een voorbij racende F1-bolide.

De enorme uitlaat van Mercedes

Met de komst van de V6-turbo’s kwam er een einde aan een tijdperk in de Formule 1. Eerst verdwenen de jankende V12-motoren, vervolgens de V10’s en uiteindelijk ook de V8-krachtbronnen. De nieuwe V6-motoren, inclusief Energy Recovery System, moesten de koningsklasse van de autosport een schoner imago geven.

De trouwe fans zien hun sport desondanks meer en meer van zijn glans verliezen. De klasse’s onder de F1 (lees: GP2) maken anno 2014 meer herrie én rijden regelmatig snellere rondetijden dan de Grand Prix-rijders. Van een sport die zichzelf verkoopt is dus allang geen sprake meer.

Dat het zo niet langer kan. is inmiddels ook doorgedrongen tot de mannen van Mercedes. Zij testen vandaag namelijk met een flink grotere uitlaat (formaat toeter, leuke toevoeging op de nieuwe neuzen), in een poging wat meer geluid uit de V6 te persen. Of het echt een verbetering is en of de aanpassing wordt overgenomen door de andere teams, valt echter te bezien.

Foto: Mercedes AMG F167 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Of ze zetten gewoon een luidspreker op het dak en spelen het geluid van de oude V12’s af.
@kogando: hahaha… BMW doet niet mee aan F1.
@kogando:

kreeg net wel tranen in m’n ogen van het geluid van Jos Verstappen in een oude F1 bolide in Lelystad. Filmpjevan 7 min. op aw. Wat een immens verschil van beleving.
@willemseles:

hier die V8 ,uit de Flevokrant:

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/112810/lelystad-publiek-geniet-van-raceauto-op-stadhuisplein
@willemseles: dat is geen F1. Deze reed in A1.
Nope, nog steeds een grasmaaier. Als iemand die gasten daar bij de persconferentie van deze toeter een linkje heeft van het geluid van een Ferrari V-10, staan ze allemaal voor lul.
You can put a tuxedo on a goat but its still a goat
Klinkt als een Ducati. JA een DUCATI een effin motor.

Je hoort btw wel erg goed dat het “kunstmatig” is zeg!
Al draagt een aap een gouden ring…
@SDM: dan heeft hij waarschijnlijk ook een busje met Rolls Royce stoelen dring…
is dat de officiele verklaring van Mercedes? “Om een beter geluid te maken”
lijkt me sterk. vermoed dat het eerder een aerodinamisch voordeel is.
soort coanda effect creeeren..
@bluesbrother: Helaas maar waar. De test van de trumpet/megaphone uitlaat was in opdracht van de FIA en alleen bedoeld om het geluid te verbeteren.
Vroeger deed ik bierviltjes tussen mijn fietsspaken. Maakt ook meer herrie.
Wacht maar tot 3 cilinders verplicht worden in de F1. Misschien dat BMW dan niet bestaand motorgeluid over de speakers kan leveren.
Motorgeluid hoort mooi te zijn, niet alleen simpel wat versterkte herrie. Gewoon teruggaan naar de heerlijk klinkende V10 i.c.m. een enorm efficiënt hybride systeem naar mijn mening.
Dit klinkt toch beter: http://youtu.be/ieJUP9O9RG8
Vroombox
Mercedes heeft dus een dusdanige voorsprong dat ze tijd aan dit soort nonsens kunnen besteden?
@mashell: in opdracht van die fia getest, bovendien is het gewoon een verleng stuk van de uitlaat, dus kunnen ze op de rest van de wagen wel onderdelen testen.
Op een andere site had iemand een perfecte naam voor dit “geval”: de droeftoeter.
Het is in elk geval niet zo dat een 6-pitter turbo niet fatsoenlijk KAN klinken:

https://www.youtube.com/watch?v=Rhqq4n0g5uA
@jack_abarth:
Sorry maar dat is takkeherrie vergeleken met hoe een V6turbo begin jaren 80 klonk.
https://www.youtube.com/watch?v=gm6li_MDWOU
Er is dus nog hoop..
V8 , 4 Liter…dat is de oplossing
F1 moet janken en niks anders
@daffy: Het gaat niet om het aantal cilinders of inhoud, maar om het toerental. Tegenwoordig ligt de meeste kracht op een relatief laag toerental en om benzine te sparen schakelen ze sowieso sneller op. Zeker op het rechte stuk in de 8ste versnelling is er dus geen reet meer aan. In de jaren 80 had formule 1 een 1500 cc 4 cilinder. Luister dat geluid maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=4JIXPqgwQHk
@stefstuntpiloot:
Toch draaide die destijds minder toeren dan de turbo’s nu.
Destijds nog geen 9000rpm tegen 11000rpm nu.
@tupperware: Zeker in kwalificatie trim haalden die 4 cilinder turbo destijds makkelijk. De coureurs schakelen dit jaar volgens mij zeker op het rechte stuk nog voor de 10k door, om de motor en brandstof te sparen. Daarnaast is natuurlijk ook de turbo een stuk sterker en dikker geworden waardoor het geluid ook meer gedempt wordt.
@stefstuntpiloot:
In de kwalificatie werd destijds met meer boost gereden, niet met meer toeren. Hoe hoger de turbodruk hoe moeilijker het is om veel toeren te draaien.
De V6 zoals in het filmpje wat ik gelinkt heb was twinturbo en die klonk best redelijk.
Die 4 cilinders klonken destijds trouwens ook kut, maar dat is mijn persoonlijke herinnering.
De huidige V6 heeft slechts 1 turbo die ook nog eens een dynamo aandrijft.
Destijds gebruikten destijds in racetrim wel 200l brandstof per race.
@stefstuntpiloot: als er doorgetrokken wordt tot boven de 12k rpm dan wordt de max benzineflow van 100l/u overschreden. Dus doen ze dat niet.
Die motoren kunnen ook niet een te arm mengsel verwerken.
Because they can!
Serieus, kunnen ze beter een dikke fluit op de turbo zetten.
Alsof er een of andere Honda Civic met regenpijp-uitlaat voorbij komt karren, klinkt erg kunstmatig naar mijn mening
Straks kijken we dus Formule Vuvuzela..
Wacht even jongens. GP2 rijdt snellere rondetijden? Niet in de race, maar in de qualy dus echt.
In Barca (race) was de snelste rond 1.28 voor F1 en 1.35 voor de GP2.
In de qualy was de langzaamste F1: kobaybashi met 1:30.375, waarbij 13 van de 25 GP2 auto’s sneller waren geweest in hun Quali en allen (op 1 na) binnen een second eindigden. De snelste GP2’s zijn dus sneller dan de Marussia & Lotus.
Vraag me af hoevel racefans dit wisten. (ik kijk ongeveer de helft van de F1 en vaak met commentaar laag en kijk nooit GP2, maar dit wist ik niet..).
Wat een grap is die F1 geworden als je het zo bekijkt!
@gregorius:
Dat was mij inderdaad bekend, heb er zelfs een tip aan AB aan gewaagd.
Kobayashi rijdt echter voor Caterham en niet voor Lotus, maar dat is een kleinigheid.
@gregorius: Ja, sneller dan Marussia en Caterham, maar dan noem je er ook een paar…
@gregorius: in de race zijn aan de start de achterste teams ook langzamer, maar dat komt omdat F1 met 100kg brandstof start. Naarmate de race vordert worden de F1’s sneller.
De banden beperkende regels van F1 zijn aan dit Te kleine snelheidsverschil mede debet.
@n54coupe: banden, brandstof, wat dan ook. F1 hoort gewoon en stuk sneller te zijn. ik vind t best schokkend. En in de quali zijn ze op hun snelst… en dan niet sneller dan een GP2 in de quali.
Ach ja, toch zal ik t op een rustige zondag octhend aanzetten op tv… hopend op wat regen!
F1 hoort hoogtoerig te zijn. Wij mij betreft een 3 cilinder hybride maar wel lekker doortrekken tot 16.000 toeren. Er zijn vast wel wat soundenigeers die met dit principe een aantrekkelijk geluid kunnen creëeren.
zo klinkt mn tomos ook haha
WK voetbal begint binnenkort weer.Vuvuzela op de uitlaat misschien?
Wordt tijd dat f1 rijders overstappen op gp2, dan ziet ernie becklestone wel dat hij de sport gesloopt heeft.
Hou toch eens op met dat eeuwige geklaag, als de F1 niet was overgestapt naar V6 turbo’s was de hele sport doodgebloed. Motorfabrikanten waren gewoon gestopt, simpelweg omdat ze die grote V8’s niet meer kunnen verantwoorden bij het management. Mercedes, Renault en zelfs Ferrari’s hebben met zijn allen besloten dat deze stap genomen moest worden, anders zouden ze er een voor een mee kappen (Mercedes heeft daar heel duidelijk mee gedreigd)

F1 loopt nu eindelijk, sinds jaren, weer een beetje voorop met technologieën en ontwikkelingen. Natuurlijk zijn ze nu iets langzamer, maar een heleboel knappe koppen zijn nu druk aan het werk om die wagens nu steeds beter en sneller te maken, en daar draait het in mijn ogen juist om in de F1.
@motoragent: Waarom zou Ferrari die grote V8’s niet kunnen verantwoorden, in de meest verkochte auto op het moment licht een heerlijke V8, daarnaast hebben Mercedes en Mclaren beide ook V8’s in hun gamma, het is zelf zo dat Mclaren alleen maar V8’s in hun auto heeft, complete bullshit dit.

De F1 laat zich zelf doodbloeden omdat mensen weg blijven, ik zou zelf ook niet gaan kijken naar een stelletje grasmaaiers op een racebaan
@tunefuldjmike: ferrari gaat net als mercedes, renault, bmw, toyota en honda niet 200 miljoen per jaar uitgeven aan oude vervuilende techniek die ze niet in hun straatwagens kunnen stoppen. De v8’s dateerden kwa techniek uit 2000-2002 (de v10’s waren nog meer geavanceerd, op de v8 waren strikte regels die power beperkte) en waren al bevroren sinds 2008. Bmw toyota en honda waren al uit de f1 gestapt om die reden, mercedes en renault hebben gedreigd hetzelfde te doen als er niet wat ging veranderen en OOK ferrari baalde van de 8cilinders. Zonder deze v6 motoren hadden we geen formule 1 meer gehad. Nu komen alle fabrikanten weer terug (zie honda, en bmw denkt er over, en ook bij vag vandaan komen geruchten).
@lambo4all: En wie zegt dat het vervuilend moet zijn? Laat gewoon de motorconfiguratie vrij en geef de auto’s een standaard tank die zo klein is als je wil, met verbod om te tanken.
@tunefuldjmike: Mercedes heeft het toch echt gezegd: http://www.formule1.nl/nieuws/detail/mercedes-zou-met-f1-gestopt-zijn-zonder-nieuwe-motoren/

http://www.autoblog.nl/nieuws/mercedes-overwoog-vertrek-uit-formule-1-66374

Bij straatauto’s draait het tegenwoordig alleen maar om downsizen, en daar komt zelfs een merk als Ferrari ook niet onder uit (Denk aan de nieuwe California T). Meer bereiken met minder, daar draait het tegenwoordig om. Het zou volstrekt idioot zijn als de Formule 1 daar niet in mee zou gaan.
Er is wel meer dan een toeter nodig om het F1 gevoel weer terug te krijgen! Ik heb pas 2 races gezien dit jaar en ik vond het beide keren een teleurstelling. Tot vorig jaar heb ik bijna alle races gezien, maar ik blijf er nu niet meer voor thuis.

Halverwege de race van afgelopen weekend heb ik een oude Clio Cup race op de iPad aangezet. Daar gebeurt in 1 race meer dan bij de F1 in een heel jaar!
Jarenlang fan geweest van F1. Gedurende de afgelopen jaren is de sport voor mij om zeep geholpen. Heb geen zin meer om naar races te gaan (afgelopen jaren vaak bezocht) en zelfs geen zin meer om op tv te kijken. Mijn interesse ligt nu bij de endurance en gt races.
Laat ze inderdaad maar bezuinigen op F1, maar stop met het downsizen van straatauto’s.
klinkt nogsteeds voor geen ene meter! maar wel goed dat ze het in iedergeval proberen naar de fans te luisteren!
Kansloos dat dit überhaupt nodig is. Zo’n V6 turbo kan best aardig klinken (zie Maserati Ghibli) maar dat je dit nodig hebt om het allemaal te laten klinken zoals het hoort zou niet moeten kunnen. Zo’n ding als dit heeft een vriend van me onder zijn 106 hangen omdat ie dat ruig vindt klinken…
Afgelopen weekend was op motors tv de grand prix historique in Monaco live te zien. De F1 races daarbij waren opwindender dat de GP van Barcelona.

Komend weekend naar Spa. Daar komt o.a. een Mazda 767 in actie. Dat is pas een goed geluid.
@topless: nice..
@topless: Op Le Mans gezien en en vooral gehoord. Very Nice Mazda
@topless: Wat is er dit weekend te doen op Spa? Klinkt wel interessant!
Toch jammer dat de gebroeders Minardi niet meer mee mogen maken dat de F1 zich naar hun niveau hebben aangepast.
@norge:
Osella, Forti Corse, zomaar 2 andere Italiaanse teams die destijds op hetzelfde niveau reden..
De formule 1 veranderd, de fans blijven hetzelfde. Al jaren zeuren ze bij elke regelwijziging. Gaat wel goed komen dus.
10 minuten fatsoenlijk geluid om de pijn te verzachten:
https://www.youtube.com/watch?v=-n1xf20nXjI
Het zou zo moeten klinken http://youtu.be/lOCP6JWQt_0 in plaats van dat VUVUZELA ding.
Ik heb een toe-toe-toeter op mijn—– oh wacht…
Meer lawaai, dat mss wel, maar betere rondetijden?
Mijn vriendin komt net enthousiast de kamer binnenlopen. Ze dacht dat ik aan het stofzuigen was…
@krizus: xD
Tegen woordig is de f1 niet meer dan een opstap classe en de DTM de konings classe

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).