Verraderlijk glad op Nederlandse wegen

Auteur: , 26 Reacties

Let even op als je de deur uit gaat vanmorgen want ondanks het feit dat de temperatuur ruim boven nul ligt volgens de meeste thermometers zorgt vorst aan de grond in grote delen van Nederland voor problemen vanmorgen.

Auto in de sloot (archief)

Onder meer de afritten Rijswijk-Centrum en Plaspoelpolder van de A4 zijn afgesloten vanwege ijsvorming op het wegdek en de N201 tussen Aalsmeer en Amstelveen is om dezelfde reden zelfs helemaal afgesloten, daar moet opnieuw worden gestrooid. Op de A9 geldt een snelheidsbeperking bij knooppunt Raasdorp op de verbindingsweg naar de A5.

Met name vanuit de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland regent het meldingen over gladheid, aldus de Verkeers Informatie Dienst VID. Ook in de rest van het land is het echter oppassen geblazen, met name op provinciale wegen en op op- en afritten van snelwegen. Uit de provincie Groningen komen de eerste meldingen van ongevallen binnen, in Scheemda belandde een auto in de sloot.

De gladheid is met name verraderlijk omdat het gaat om vorst aan de grond terwijl veel thermometers (waaronder die van je auto) een temperatuur van een paar graden boven nul aangeven. Wordt het dan ein-de-lijk tijd om de winterbanden te monteren?

Foto: Autojunk.nl26 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Merkte het gelijk vanochtend, iedereen 50 rijden…
Nou weet ik uit ervaring dat ze de afrit plaspoelpolder het beste altijd dicht kunnen laten. Wat een treurige boel is het daar.
@swaffelaer: neejoh is een dikke afrit als het droog is
@arii: Juist bij nat is het gave afrit, hoef je minder hard te beuken voor een nette drift en slijten je banden niet zo hard.
@alcantara: Ik vergat het woord ‘een’ in bovenstaande zin.
@alcantara: helaas heb ik (nog) geen geluk in mn leven gehad om een achterwiel aangedreven auto te hebben
FTFA: “Wordt het dan ein-de-lijk tijd om de winterbanden te monteren?”

Neuh. De temperatuur gaat weer rap omhoog de komende week.
@sacha: Precies. En dan nog steeds: Nee. Zolang het alleen regent en niet vriest heb je met regenbanden (<a href="http://www.nokiantyres.com/tyre?id=10924145&group=1.02&name=Nokian&quot; Nokian Z G2 bijvoorbeeld) genoeg grip.
@Emile_Benz: f*ck! Hoe deden we dat ook alweer…?
Vanochtend langs de A17 lag er een Focus in de sloot. Ik dacht opletten en niet onterecht, want mijn auto voelde ik bijna gaan op het knooppunt tussen de A59 en de A4
“de N201 tussen Aalsmeer en Amstelveen”

Sure… die is vannacht zeker ff snel omgelegd? Knappe jongen die over de N201 naar Amstelveen kan komen. Het enige is dat het (nieuwe) weggedeelte ten noorden van Uithoorn in de gemeente Amstelveen ligt, dus zo bezien is die aanduiding formeel korrekt- maar je bent dan nog zo’n 3,5 km van de bebouwde kom van Amstelveen verwijderd.

Als je aan weggebruikers wilt aanduiden welk stuk weg afgesloten is, kan het geen kwaad om te roepen dat het stuk tussen Aalsmeer en Uithoorn dicht is (en dan nog is het niet helemaal duidelijk welk stuk het is, maar goed…). Overigens niet zozeer gericht tegen de AB-redaktie, maar de mannen van de VID die het zo de wereld in geschopt hebben…
@potver7: Op de site van de VID staat trouwens: “[…] de N201 Hoofddorp Uithoorn is in beide richtingen dicht[…] tussen de weg naar Aalsmeer en de N231 naar Amstelveen/Aalsmeer.”

Ietsje duidelijker, hoewel ik geen idee heb welke weg ze bedoelen met ‘de weg naar Aalsmeer’. Die heeft toch ook gewoon een naam… Net als de N231, die heet daar Legmeerdijk.
@potver7: k denk dat ook: of de N201 maar dan bijv. Aalsmeer-Uithoorn. Of de N231 Aalsmeer/Amstelveen. De N201 loopt niet door Amstelveen. Ook niet in de oude situatie.
Als je nu je winterbanden er nog onder moet zetten ben je wel een vlotte jongen zeg,haha.
@Alfarobert: Er komen hier nog steeds enkele mensen om te wisselen, al hebben we de meeste al gehad in oktober en novenber.
@Alfarobert:

als je nu al met winterbanden rijdt ben je een beetje een domme jongen…en gevaar op de weg.

wat denk jij met temperaturen die tussen de 6 en 10 graden liggen en nat op de weg dat je winterbandjes het beter doen? dacht het niet met een 30% langere remweg ben je een gevaar op de weg.

en waar ijs op de weg ligt kom je met je winterbanden ook niet heel ver want dat is gewoon een spiegel….

ik rijdt nog gewoon op zomerbanden rondt en zodra de sneeuw en temperaturen ertoe doen dan pak ik de krik erbij en met uurtje zitten de winterbanden erop. Mocht het te koud zijn dan rijdt ik even naar de lokale garage en voor 17,50 hebben ze mijn banden verwisseld, dus ja dom, nou nee…
@johanw:
Ik rij al een maand op winterbanden. En op de tijden dat ik op de weg zit is de temperatuur beduidend lager dan 7°. Bijna elke rit waarschuwt mijn boordcomputer me dat het 4° of kouder is.
@Original_Arnoud:

rijdt je zeker buiten NL?

reed gisteravond nog op de weg 7 graden…daarvoor was het de avond nog 8 graden…viel gewoon op…

overdag is het telkens richting de 10 graden met volop zon…

je bent gewoon nu een gevaar op de weg met je langere remweg..zeer onverantwoordelijk om nu al met winterbanden te rijden, maar ja leasebakken hebben vaak geen keuze omdat het wordt ingepland zodat niet iedereen tegelijkertijd komt aanrennen naar de garage (niet zeggende dat je ook een leasegebakkie hebt)

of moet je nieuw boordcomputertje kopen?
@johanw:
Ik ben zaterdag en gisteren niet op de weg geweest.
@johanw:
En ik denk dat de gemiddelde bestuurder zo slecht is dat wanneer je ze een test laat doen tussen de 4° en 10° het een wisselend resultaat zal zijn welke band de kortste remweg laat zien, zeker zonder ABS. Alleen geoefende automobilisten zullen een consequent verschil kunnen maken tussen de zomerband en de winterband.
@johanw: ”een gevaar op de weg” klinkt wel erg overdreven.. Ik rij ook al op winterbanden..
@johanw:
Jij bent het gevaar op de weg met je zomerbanden.
Zodra de temperatuur rond de 7 graden begint te draaien worden zomerbanden harder, dus minder grip, dus langere remweg.
Dan begint een winterband ook beter te presteren, ongeacht nat of droog.
Tussen hoogezand en haren was er ook een heel glad stukje. Ik reed al 60 ipv 80 en alsnog begon de bmw te zwabberen vanachter. Even hart in de keel gehad maar ik heb hen rechtgehouden maar de achterkant ging van links naar rechts terwijl ik rechtdoor wou :)
@smartye36: reed je toevallig achter een vrouwtjes BMW? Vaak gaan reutjes dan kwispelen met de staart. Zeker als het teefje loops is. #martingausmodusuit
@smartye36:Was idd verraderlijk glad daar vanochtend…
@awesome: vlak na ppg en de scheepswerf vanaf de kant van hogezand

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).