Video: BMW M3 heeft overstuurmoment op Nürburgring

Auteur: , 53 Reacties

Tijdens een sessie op de Nürburgring gaat het voor deze BMW-rijder even helemaal verkeerd. De vraag is wat er na zijn eerste contact met de boarding gebeurt: A) Hij maakt een recordaantal salto's, maar gelukkig redt de rolkooi de inzittenden. B) Hij voltooit de rest van het rondje Nordschleife op één wiel, want het is een acrobaat.

Flippin' M3's like burgers

Het antwoord: geen van beide, maar gelukkig voor hem blijft de schade beperkt. De M3 herstelt zich net voor zijn dode punt, en komt weer op zijn wielen terecht. Een kromgetrokken chassis lijkt ons echter niet onwaarschijnlijk na zo’n klapper overigens.

Race-experts mogen in de comments kwijt hoe zij deze auto hadden gered van een contact met de vangrails:53 reacties

Race expert? Dat ben ik niet, maar lijkt me niet voordelig om met twee wielen het gras in te rijden op zo’n hoge snelheid.
@norge: hij kreeg eerst overstuur maar door een overcorrectie kwam hij in het gras waardoor hij hem helemaal kwijt was.
@norge: Inderdaad expert? Hij komt 10x zo hard aanrijden als de 2 auto’s die voor hem rijden, lijkt alsof hij de bocht gewoon te hard wil induiken. Vervolgens krijgt hij overstuur en corrigeert hij dit niet goed…
@norge:
Oké, dan zeg ik het wel.
Klassiek geval van wel willen maar niet kunnen, kan elke hufter overkomen. Zelfs mij..
@tupperware: haha. Zo waar! Hij doet het toch lekker, racen met een m3 terwijl wij aan het bloggen zijn…
@stanny:
Ach, ik deed hetzelfde met een Elise, ging ook wel eens mis..
@tupperware: ah vandaar de naam.
Lijkt erop dat hij overstuur heeft en tegenstuurt maar te laat zijn stuur weer recht zet. De achterwielen krijgen weer grip en met zijn stuur nog naar rechts gaat de auto dus ook naar rechts de vangrail in, en dat is slecht voor je auto.
Het lijkt erop dat hij op de bocht afkomende schrikt van het snelheidsverschil van hemzelf en de auto met de zwaailichten voor hem. Je ziet dan een lift-off oversteer onstaan (achterkant zwaait uit naar rechts, ziet eerst uit als een opzettelijke drift de bocht in), vervolgens een (paniek?)correctie, weer overstuur (nu naar links), beide wielen op het gras en…. auf wiedersehen. Niks aan te doen. Mij zou in dezelfde situatie waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren zijn geweest.
@tweetyv6: sure, is toch knap wat je allemaal “kan” afleiden aan een filmpje. Ik neem niet eens de moeite nog om 1 van de andere 200 mogelijke scenario’s door te nemen.
@thierryvth: Ik zeg toch “Het lijkt erop”. Maar ja, lezen is ook een kunst ;-)
@tweetyv6: het lijkt ook op 200 andere mogelijkheden, begrijpend lezen is ook een optie.
Blijft namelijk koffiedik kijken
@thierryvth: wat een onzin, door te kijken naar de beweging van de wagen blijven er vaak nog maar 2 of 3 mogelijkheden over. Waarvan technisch falen er 1 van is.
@tweetyv6: “Mij zou in dezelfde situatie waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren zijn geweest”

Dito: Op het moment van liften-van-schrik-door-het-zien-van-de-streckensicherung-astra weet je al: ‘fuck, da was nie slim’. Maar waarschijnlijk zou mijn auto óver de vangrail slingeren.. because Karma.
@tweetyv6: basis snelheid ook wat te fors zo te zien.
maar ach ………. een BMW minder ….. ;-)
Heel simpel niet zo snel terug sturen
@wout441: daarom zit jij ook achter de computer op AB en niet achter het stuur op het circuit
@thierryvth: weet je wel hoe druk het in het paasweekend is? Das zelfs met jaarkaart geen verstandige keuze :-)
@thierryvth: fout op mijn mobiel op AB terwijl ik forza 4 speel
@wout441: kan ik daar uit opmaken dat je rijvaardigheid adviezen komen van je forza 4 kunsten?
@wout441: Geloof me, op sommige moment helpt tegensturen niks. Vanaf het moment dat een auto dwars gaat op hoge snelheid tot het moment dat jij eigenlijk al had moet tegensturen is miniscuul. Ik had het geluk dat ik bij vol overstuur bij 140km/u op Zandvoort dat de auto net op tijd terug kwam vlak voordat hij de vangrail zag (scheelde een halve auto lengte met mijn auto en de vangrail), en dat het eindigde met een 360 spin. Vanaf het moment dat ik voelde dat de kont grip verloor en dat ik begon tegen te sturen zat nauwelijks tijd, maar ik kreeg hem in ieder geval niet gecorrigeerd het circuit op. Geluk zullen we maar zeggen. Gister had ik precies zoiets, vanaf de A2 wil ik de A10 op, reed 100-110, wat doorgaans niet direct een te hoge snelheid is. Blijkbaar lag er onder de brug een plas of vochtig asfalt, waardoor ie meteen begon te oversturen. Toen dacht ik al dat ik hem niet terug kon krijgen, maar ASC greep gelukkig op tijd in. Direct nadat ik weer grip had ging de kont weer, dus 2x overstuur in minder dan 5-10 seconde tijd. Sommige dingen verwacht je gewoon niet, zeker als je op je gemakje aan het cruisen bent.
@jzaero: dat klopt maar ik had hij spinde juist door te hard terug te sturen en daar had ik het over
Nogal idioot ook om daar een stalen vangrail te plaatsen.
Wat is er mis met gewoon uitrollen op een grasveld?
@alcantara: Ik rij liever tegen een stalen vangrail dan tegen een boom, geeft wat meer mee. Sinds bijna de volledige ring in een bos ligt.
@alcantara:
Dat is gedaan bij gebrek aan vlakke stukken rondom de Nordschleife. Want het ligt in de heuvels van het Schwartzwald. Hoogteverschil over het gehele circuit is zo’n 300m.
@Original_Arnoud: Schwarzwald? dat ligt nog paar 100km zuidelijker, de Ring ligt in de Eiffel.
@TDI-goeroe:

Eifel met 1 F.

Het is en blijft een erg lastig circuit.
Was gisteren daar, en als je ziet hoe druk het dan is kan je beter van de baan afblijven en volgende week een avond gaan.
@peugeotgek: ik ga morgen weer. Ik zag foto’s hoe druk het Was. Niet normaal.
@alcantara: Jij bent blijkbaar niet helemaal wakker.
Meneer mag blij zijn met die vangrail, had die er niet geweest had de klap waarschijnlijk een stuk erger geweest gezien het momentum “na stuurcorrectie” waarmee hij rechtsaf ging.
Schijnt om een gloednieuwe raceversie te gaan van rent4ring.. oeps.
Volgende keer weer op het gas en laten driften. Dat is beter te corrigeren.
Dit is trouwens geen gas los probleem trouwens maar hij remt. Dat kan je zien omdat de wielen op het gras niet vertragen en op het asphalt wel. Daarom gaat de auto de andere kant op.
(Voor de haters:ja ik geef inderdaad race instructies op o.a. Zandvoort en heb 20 jaar race ervaring)
@paginl: Ben het volledig met je eens. Hij/zij heeft ook niet tegengestuurd tijdens de slip waardoor die in het gras terecht is gekomen. Er werd pas tegengestuurd toen die in het gras kwam met de voorwielen, waardoor die zo naar rechts gegaan is. Zoals paginl zei: gas derop en tegensturen, maar om dat te doen op die snelheid is veel ervaring en stuurmanskunst nodig.
Hoe deze M3 te redden? Simpel, RS5, heb je dat niet aan de hand, torquevector je gewoon de bocht door, quattrostijl!!!

Voorwieltje ziet er maar erg brak uit, ach ja, net goed, drifteuh, en dan gaat het een keertje mis, dag auto… mja, overstuur he, je moet er mee omkunnen, zelfs Jezza moet niet weten van de 1M in de regen, ‘nuff said. Audi rules :D
Schwedenkreuz, esp uit, nuff said.
@TDI-goeroe:
Jij gaat mij toch niet vertellen dat je het ESP aanlaat op de ring hè.
Waar moet het naar toe met deze wereld, een circuit rijdt je zelf, dat laat je niet door computers doen..
@tupperware: ik rij inderdaad met esp aan, ik heb maar één auto, die ik ook voor mijn dagelijks werk nodig heb. desondanks TDI ik hem zo onder de 10 minuten.
Mooie nickname trouwens…
Schwedenkreuz kan je met een circuitwaardige auto nemen met +- 200km/h, mogelijk nog harder. Ik rem daar altijd af tot +- 180km/h om bovenstaande grappen te voorkomen. Als het misgaat in SX gaat het 9 vd 10x ook echt goed mis.
Jammer voor de mannen van Rent4ring, nog maar begin seizoen en al zo’n klapper. €15000 franchise + ongeveer €5000 kosten aan vangrails zal de bestuurder wel kwijt zijn.
Dat is een gevaarlijke bocht, daar gaan er veel af.. Ik rij er altijd wat voorzichtig.
Kan gebeuren hé zeggen ze dan.
@balliere:

15000 franchise???
@Hupke: inderdaad, dat is een huurwagen en op circuit is dat de franchise. Voor een swift sport is het bijvoorbeeld al 3500
@Hupke: oeps ik kijk net op de website en het is nu 20000. Vorig jaar was het 15000 :-o
@balliere:
Vanwaar haal jij dat de auto van Rent4ring is? Zij hebben ook wel een M3 maar die heeft 2 witte lijnen lopen over de motorkap. Overigens al hun huurauto’s hebben zulke markeringen.
@sprankel: Staat er op! ;-) Replay het filmpje
@sprankel: staat om de zonneband (en kijk ook naar de commentaren). Ze hebben meer dan 1 zo’n M3 in verschillende kleurcombinaties.
Mooi, dat oermens commentaar van de filmpjesmaker.
Niet normaal hoe druk het er gisteren was. Bijna twee uur file gereden om ergens een parkeerplaats te vinden in een weiland maar wat een geweldige sfeer en automobielen daar rond de ring.
Binnenkort M3 te koop in Polen, 1e eigenaar, schade vrij en altijd van een oud bommatje geweest.
Hij heeft geluk dat ie niet is gaan rollen, zie hier thomas winkelhaak in dezelfde bocht
https://www.youtube.com/watch?v=yB7fLqAmlzE.

Naja hij heeft wel de cojones om er volgas door te gaan, ik niet.
@BananaMan: haha autocorrect
via Android app
Die is naar de klote…:(
De beste stuurlui staan aan wal????
@rufctr01: staat op de zonneband bovenaan op de voorruit. En ze hebben meer dan 1 zo’n RS-M3 hoor en ze zijn niet in hetzelfde kleur.
Het is weer bijna zo ver!
Hopelijk zonder dit soort crashes. En doe er ineens maar goed weer bij ook, danku.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).