Video: de ZAZ 965 is een über Oostblok-dragster

Auteur: , 9 Reacties

Ooit was dit de DAF van Oekraïne, nu trekt deze ex-stadsauto het asfalt van de A2. Komen die achterwielen!

ZAZ 965 is de uber Oostblok dragster

De volledige naam van dit Sovjet-merk, dat bekend stond om zijn compacte achterwiel aangedreven auto’s, is Zaporozhets. Alle auto’s die het merk tussen 1958 en 1994 hadden een luchtgekoelde motor achterin liggen en moesten auto’s voor het gewone volk zijn.

De 965 was het allereerste model van ZAZ, en was losjes gebaseerd op de Fiat 600. De originele ZAZ 965 had een V4, goed voor een dikke 26 pk, en werd gebouwd in de Oekraïense plaats Zaporigya.

De ZAZ in onderstaand filmpje is ietsjes gepeperder dan het origineel. Als je door je oogharen tuurt zie je de contouren van de originele 965 nog, maar in werkelijkheid is dit een totaal nieuwe creatie. En dat hebben ze beter gedaan dan de Noorderburen.

Er wordt gefluisterd dat deze ZAZ dezelfde 6 5,8 liter V8 achterin heeft als een Mustang GT500, en heeft 662 pk op de uit de kluiten gewassen achterwielen. Maar bevestigen kunnen we dat niet. Hij is wel ietsjes opzichtiger dan deze Volga op Cayenne-basis.

Met dank aan Thomas voor de tip!

Check de video!9 reacties

Prachtig, gewoon prachtig! Kan helaas niet in Nederland, zulke zelfbouwsels en dan even uitproberen op de openbare weg…
@hammerman: Kan wel…. mag niet…
Doe mij maar vodka..
Foei! Geen spiegeltjes, maarja als je zo snel rijdt zijn die dingen totaal overbodig
Een remparachute erop… jaaa ja…
-=edit: check=-
Klinkt wel verdomd lekker zeg.
Ah blijf toch een zwak houden voor Oostblokauto’s, puur omdat ze zo simpel en daarom juist prachtig zijn. Mijn eerste auto was een Trabant, ontzettend dure kilometers (want 2takt en 1:8/1:9) maar wat een pretwagentje:)
Hoe zit het met een draagster en schakelen??
@reggie-boy_rood: ligt eraan wat voor draagster. Kan vanalles zijn van sequential gearbox tot 1 versnelling en koppelingsplaten die zichzelf vast lassen zoals bij top fuel dragsters…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).