
General Motors zegt dat ze met de Chevrolet Volt het antwoord hebben gevonden op de Japanse hybride invasie. Maar wat is de Volt nou precies? Is het een elektrische auto? Hybride? Plug-in?
En hoe werkt die techniek dan precies? Gelukkig voor ons heeft GM een blond vrouwtje ingehuurd die vanaf de autocue mag voorlezen hoe de Volt precies werkt.
En met die kennis kan jij mooi weer opscheppen bij de vrienden. De correcte benaming voor de Volt (of Opel Ampera, of Fisker Karma) is overigens plug-in hybrid electric vehicle (PHEV), maar ze worden ook wel grid-connected hybrids, gas-optional hybrids, GO-HEVs of EREV (extended range electric vehicle) genoemd. Dat je het maar even weet. Als het goed is komt de Volt (en de Ampera) in 2011 naar Europa toe.
Ik kan er niets aan doen, buiten de vorm van de ramen etc vind ik het echt een vette auto. Het interieur ziet er chique uit en de voorkant is bruut. Doet me denken aan een Escalade.
Tja, ik vindt het toch een mooi alternatief voor mijn woon werk verkeer van in totaal 60 km per dag…
Moet net kunnen.. ;)
Echt een stoere auto, en die techniek is best slim! Veel mensen rijden inderdaad niet meer dan 65 km per dag, en zo wel laadt de benzine-motor de accu op, heel simpel. Net als bij top-gear’s hybride! ;) Best een slimme auto! Geen oplossing voor vertegenwoordigers denk ik maar toch een goed begin.
Ik vind hem ook leuk. Een goede stap van GM wat betreft ontwerp. Het concept klinkt ook leuk. Ik hoop dat het wat gaat worden.
Zie mezelf nog wel in zoiets rijden. Jammer alleen dat ik in een grote stad waar ik (en 80% vd bewoners) geen oprit heb en dus geen vaste parkeerplaats. Dus wordt opladen bij de baas dan maar.
Het ding wordt duur => subsidie => de CO2 wordt te duur betaald.
Puur klimaattechnisch: een flop.
mooie auto, mooie vrouw, mooi, mooi , mooi,.. hoeveel verbruikt hij nu precies dan ?? 300 miles op volle tank is toch niet zo zuinig ?? hum zeker iets gemist ??
@dr no: over het verbruik heeft GM dit gezegd:
http://www.autoblog.nl/archive/2009/08/11/chevrolet-volt-krijgt-verbruik-van-1-liter-per-100-kilometer
Maar daar zijn de nodige vraagtekens bij geplaatst…
Zal deze ook belastingvrij zijn?
enne,… is dit the final edition car, of gaat het net zoals de honda civic crx ?
interessant concept, al denk ik wel dat het bereik op alleen de accu’s (65km) wat te beperkt is en dat ze daar vooral aan moeten werken.
Nou, dat extended-range idee is wel goed. Het stelt de bestuurder gerust dat ie niet ‘droog’ komt te staan. De ontwikkeling is al zo ver gekomen, maar ik denk dat de eindhalte toch is bereikt. De elektrische technologie staat nog in zijn kinderschoenen. Elektriciteit kan nog lang niet tippen aan benzine, dus ik vermoed dat benzine altijd als backup zal dienen (dan zal het benzineverbruik uiteindelijk toch dalen…)
@Dr. No: hij verbruikt de eerste 60 kilometer dus natuurlijk niets, maar voor de ca. 450 kilometer daarna verbruikt hij ± 45 liter benzine, ofwel 1 op 10.
Hoe dit gecombineerd zal zijn hangt natuurlijk vooral af van de afstand die je normaliter aflegt. Als je elke dag naar je werk maar 20 kilometer hoeft te rijden, dan zul je vrijwel niets verbruiken. Doe je eens een tripje naar de Efteling voor de hele familie, dan is ‘ie met 1 op 10 bepaald niet zuinig.
@ Hola
Hoe kom jij op 1 op 10? Weet je de tank inhoud?
Robbie, Hola…. dank voor info, inderdaad ropet nodige ??? op,..
pfff tijd voor weekend !!
ropet = roept
??? = vraagtekens
lol = weekend
Ik juich ieder initiatief toe waardoor we langer met de olievoorraden kunnen doen en net zo lekker kunnen blijven rijden. Dus Volt: OK. Ik vraag me wel af wat de prestaties zijn wanneer de batterij leeg is. Bijvoorbeeld de tussenacceleratie. Is het niet handiger om de electromotor en de benzinemotor altijd samen te laten werken? Wordt de batterij tijdens het rijden niet opgeladen? Daar zegt ze niets over. Iemand?
spannende auto maar het filmpie is wel vraai saai
Een goed te begrijpen filmpje en een mooie PHEV.
@Beetje Verward
Als de batterijen leeg zijn, dan wordt er niet meer electriciteit meer uit de batterijen gehaald dan de verbrandingsmotor kan opwekken. Dat is dacht ik 53 kw of 72 pk. Reken op zo’n 10% verliezen in de batterij en je zit met een auto van 1800kg met goed 60pk. Daar komt natuurlijk nog de energie bij die bij het remmen wordt opgewekt. Maar toch heb ik de indruk dat het met de Volt, eens de 40km voorbij, niet echt lekker rijden meer is.
Ik hoop dat ik mis ben…
Wát een slecht filmpje.
Maarreh… waarom laadt de Volt de batterij niet op als je op benzine of ethanol rijdt?
Mooiste nog van alles is dat GM deze techniek al lang ontwikkeld heeft en zelfs rijdende had. In de jaren 90 hadden ze een of ander super lelijk hok, alleen werd door de olie lobby compleet geboycot. Alles vernietigd, is geen een auto meer van over. Mooi toen eerder iedereen begon te zeiken dat GM te lang door ging met benzineslurpers en japanners en zo al hybrides hadden.
Ontopic, niet mijn ding, maar gewoon leuk dat mensen tot deze dingen in staat zijn. Al is het toch niet nodig want al dat milieu gedoe is toch een grote leugen. En wat betreft de oprakende olievoorraad, stappen we gewoon lekker over op plantaardig en of wyntetisch.
@kuyl juist mee eens al die klimaat zooi is een grote leugen , heel langzaam word dat beetje bij beetje bewezen , en dan nog te bedenken dat er mensen zijn die denken dat wij nietige wezentjes de aarde kunnen beinvloeden , laat me niet lachen ,maar dat we beter kunnen leven en schoner daar ben ik niet op tegen , maar wel om de juiste redenen.
Een ideale woon werk auto!
Die er ook nog mooi uit ziet!
In het filmpje wordt de meest unieke feature niet echt gepromoot. De Volt heeft een brandstofmotor als generator ipv de aandrijving te verzorgen zoals bij de Prius. Een generator zou veel effectieter en dus schoner moeten lopen dan een brandstofmoter die continu deellast krijgt in het verkeer. Een generator kan immers op een coninu toerental lopen. Zo kan men de optimale verbranding realiseren met de minste emissies.
@ Bert en @Beetje Verward
De hoogspannings battery zal nooit helemaal leeg worden getrokken. Als de hoogspannings battery ongeveer 30% van the SOC state of charge heeft bereikt zal de motor/generator de electriteit voorzien voor aandrijving. de resterende 30% van SOC zal alleen gebruikt worden om kortstondig bij te springen als er vol vermogen wordt gevraagd. nadien wordt de hoogspannings battery weer tot de miniumum SOC van 30% opgeladen.(de rest wordt opgeladen door het stopcontact thuis)
Met andere woorden er zal altijd een buffer met energie overblijven die kan worden aangesproken. Wat je niet hoort van de fabrikanten is wat de prestaties (bereik/verbruik) onder koude omstandigheden. Zie artikel
http://hybrid-academy.nl/index.php/nieuws/53-groenopweg/483-koud-he
De ideale auto om de ECE norm nog nutelozer te laten worden..
60 km electrisch en dan voor de volgende 40 km 3 liter.
Dus verbruik is 3/100 (voor de eerste 100 km daarna zuipt dat ding net zoveel of meer als andere auto’s.)
En de stroom wordt ook niet meegeteld natuurlijk bij het verbruik
Zeer chique uiterlijk.
Beter gezegd: De Volt rijdt op een accu, en als die leeg is wordt hij door een benzine/e85 motor opgeladen, of door een stekker in het stopcontact. KLAAR. En ik wil hem niet, want er is WEL een compromis: namelijk het milieu.