
Dankzij Europese regelgeving hoeven automobilisten zich nog maar om 3 kwaliteiten van autobanden te bekommeren: rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsproductie. Wat gebeurt er dan met die grip als je banden met heel erg weinig rolweerstand maakt?
Weg, foetsie, adios, bye bye en hasta la vista. Een lage rolweerstand en fatsoenlijke grip (op nat wegdek) gaan volgens Professor band-onderzoek Tiff Needell niet samen.
Fifth Gear monteert in deze video onder dezelfde Renault Scenic; 3 verschillende sets banden. Op deze banden test Tiff de grip in een bocht, tijdens een slalom en onder hevig remmen op glad/nat wegdek. Er zijn 3 sets banden samengesteld: 1) de standaard door Renault gemonteerde Continental EcoContacts, 2) een set (b-merk) Matador zomerbanden en 3) 4 verschillende tweedehands banden, waaronder 2 winterbanden.
In de bocht meet Fifth Gear een duidelijk hogere snelheid voor de Continental banden. Tijdens het remmen op ‘natte klinkers’ draaien de resultaten volledig om. Fifth Gear geeft de schuld aan de eco-banden, dit is veel te kort door de bocht.
Om te beginnen verbazen in deze video de prestaties van het samengeraapt setje. Een volledig instabiele set banden maar de ABS, ESP en elektrische stuurbekrachtinging van de Renault weten alle grip eruit te persen. Dat is een prestatie opzich. Afzonderlijke banden met meer grip verbeteren hierbij de prestaties. Dan de andere twee sets banden. Deze lijkt Fifth Gear (helaas) vrijwel nieuw getest te hebben. Niet goed. De eerste paar honderd kilometer zit er een laagje olie/vet op banden, ze presteren nog niet zoals hoort en zijn niet te vergelijken.
Wat in ieder geval uitmaakt voor de grip: het rubbermengsel. Nog steeds houdt iedere bandenfabrikant er zijn eigen recept op na. Daarbij zitten er verschillen in constructie en profilering van banden. Per mengsel verschilt de mate waarin een band water afstoot. De hoogte van het profiel maakt uit in de vervorming in bochten. Uiteindelijk geven uitgebreide bandentests de beste kwaliteitsindicatie. Het energielabel geeft de rolweerstandscoëfficient en wrijvingsweerstand in een rechte lijn op nat wegdek weer. (via Groen7.nl)
Zuinige bandjes zijn goed genoeg voor 99,9 % van de weggebruikers, de rest bijt maar op een houtje en leert rijden met weinig grip.Moet voor BMW rijders geen probleem zijn…
@norge: Lekker toch, driften gek!
Die banden zijn nog vrij nieuw ja, maar Uncle Tiff wordt ook al weer een jaartje ouder, dus iets trager in reageren enzo…..
@rotjeknor: Maakt niet uit, hij zal waarschijnlijk nog steeds sneller reageren dan jij :p
@littleturbo96: laten we dat er even buiten. Pak eens een recent voorbeeld: Vettel en Schumacher. Vettel is recent wereldkampioen geworden, en is nog geen 30, maar Schumacher werd in 2012 bijna elke keer zo rond de 7e~12e plaats, en hij is bijna half van de 40. Leeftijd maakt wel degelijk uit. Dan nog iets: op vakantie, toen ik ging karten, deed ik een heat mee met gasten waar je duidelijk aan zag dat ze veij professioneel waren. Het waren er vijf, eindigden allen bovenaan, en ik was 6e. Oow, nu jij weer.
@rotjeknor: Cool story, bro…
@rotjeknor: je racete tegen vijf anderen en je werd zesde……. Knappe prestatie!
@moveyourmind: ik had er niet bijverteld dat het deelnemersveld uit 20 karts bestond……..
@rotjeknor: conclusie is dus dat jij niet kan karten of wat probeer je te zeggen?
@gedwongenleaser: ik probeer te zeggen dat wat @littleturbo96 zegt ook weer niet helemaal 100% waar is, snapje? Weliswaar met een heel verhaal er om heen, maar met dat beetje uitleg wat ik nu vertel, word het verhaal wel duidelijk, toch?
@rotjeknor: Ik weet echt wel dat leeftijd een belangrijke rol speelt als het om reactietijd gaat, ik wilde gewoon even grappig zijn.. Ik kon het niet laten.
@littleturbo96: ooooooooww, sorry khad m niet door. Hahahaha, zo’n hele discussie en dan gaat t om niks eigenlijk.
@rotjeknor: schumacher heeft dan ook lange tijd niet meer gereden. Niet alleen leeftijd telt, ook oefening.
@rotjeknor: Tuurlijk maakt leeftijd uit, maar verder raken je vergelijkingen kant noch wal..
@rotjeknor: Kom een keertje tegen mij rijden! Kijken of je dan nog een cool story hebt..
Zijn er hier kartliefhebbers? Misschien leuk om een autoblog kart event te houden..
grip.. grip.. lekker belangrijk.. gaat optrekken niet snel genoeg kom je gewoon wat later of ga je eerder van huis..
gaat remmen niet snel genoeg schrik je je dood of ben je toe aan een andere wagen..
ben je tenminste eco-friendly..
@dennisr:
Boomknuffelen krijgt zo wel een dubbele betekenis….
@jrk68: whahahaha!
Goede mengsels stoten water zo hard af dat het zich splitst voor je auto erdoor rijdt. Ook Mozes kende deze techniek al.
En de hoogte van het profiel en het lettertype van de beschrifting op de band zorgen voor de grootste invloeden op de vervorming van de band bij het rechtdoor rijden door een bochtige put.
Kortom, u weet de ballen van banden af. Probeer het eens op een kermis?
@fortuna: idd, slaat echt kant nog wal dat verhaal. Klok, klepel, enzo…
@fortuna: ah, een expert! nou goed onderbouwde reactie.. hier hebben we wat aan. bedankt.
@Alwood: word ik niet voor betaald! Ik zou kunnen beginnen over hoe ze een band opbouwen om bepaalde effecten te krijgen, rubbersamenstellingen, modeleigen bandspecificaties enzovoort maar dan geef ik je mijn jarenlang opgebouwde beroepskennis voor noppes en dat is nu eenmaal niet mijn bedoeling. Dus: ga je maar bijscholen voor je lulkoek verkoopt!
@fortuna: en ik verkoop niks op of via autoblog…
Als mijn tekst feitelijk onjuist is pas ik die graag aan. In de beperkte ruimte binnen 1 artikel is echter geen plek voor een uitgebreide uiteenzetting over banden. Hints in de goede richting, daar blijft het meestal bij.
Verder vind ik het erg makkelijk om vlug teksten te interpreteren, enkel te ‘schoppen’ in de reacties en niks toe te voegen over wat er dan precies fout is of ontbreekt. Ieder z’n ding.
@Alwood: Waar t fortuna en mrs50 omgaat is dat het er in de tekst op lijkt dat de samenstelling van de band de waterafstotendheid bepaald. En die mate van waterafstotendheid zou bepalend zijn voor de hoeveelheid grip. áls dat al zo zou zijn (wat ik betwijfel) dan is dat wel een miljoenmiljard keer minder van belang dan het profiel van de band. De hoeveelheid water die een band kan verwerken is eigenlijk vooral afhankelijk van het profiel en de diepte van dat profiel. De hoeveelheid grip hangt samen met het profiel én de zachtheid/soepelheid van het rubber én de samenstelling van het complete karkas. In het algemeen geldt: soepele band, soepel rubber met vrijwel géén profiel ( slicks :-) ) hebben enorme grip. slijten hard en remmen (op droog) alsof je een anker uitgooit. Bij nat wegdek remmen ze voor geen meter. Ook is de rolweerstand maximaal. Het compromis wordt dus gezocht: Waterafvoer door groeven (profiel) verbeterd de grip en de remweg bij natwegdek. Hardere samenstelling van karkas en rubber betekend minder vervorming en een lagere rolweerstand. Minder energieverlies zolang je suf snelweg rolt. Maar hoe harder de band wordt, hoe minder grip, hoe slechter de remweg en hoe groter de kans wordt dat je gaat boomknuffelen in je Scenic als de snelweg ineens zoiets middeleeuws als een bocht heeft. Of je een file even te laat ziet. Rolweerstand laag = weinig energie verlies, maar ook = remweg lang. Weinig geluid? Dito: Zeer ‘glad’ profiel met zo min mogelijk zijwaardse groeven. = goed voor je bandenlabel, maar in een bocht verlies je grip.
@Alwood: kijk even naar mijn laatste reactie. Dat veranderd de zaak……
@rotjeknor: Correctie: kijk naar die van @littleturbo96 en die van mij op het eind van de discussie
Ik snap ook niet waarom mensen eco-banden kopen! Ja het scheelt je 0.2L per 100km maar als je een x moet uitwijken of hard in de remmen moet dan ben je het (eco) zaadje. Denk toch isna mensen!
@lambo4all: Ik snap het wel hoor, bandjes met minder grip betekend eerder dood gaan. En als het milieu ergens baat bij heeft dan is het wel meer dooie mensen en minder CO2 uitstotende.
@C6_R: wat denk je dat een rottend lichaam produceert aan giftige gassen/stoffen…
En het verbranden van een lichaam…
Minder grip is niet erg, bochten in de regen zijn zelfs leuker omdat je minder hoeft te pushen om overstuur te raken. Alleen vervelend als er weer kloothommels voor je rijden die je in de remmen dwingen omdat ze bocht per sé in slakkengang willen nemen, weg driving fun!
Goed bezig @Alwood , altijd na blijven denken en je kanttekeningen plaatsen.
In het laatste deel zie je de S8 een R8 afmaken
@dropdead: Ik was een beetje kortaf; in deel 3/3 van het filmpje, duidelijker
Zag ik daar nou de winterbanden als eerste stoppen met de remproef in het nat ?
Waar zijn onze winterbanden negatievelingen ? Of zijn ze met z’n allen op de wintersport met de zomerbanden ?
@eelco74: je hebt zeker nog niet gehoord wat het weer wordt dit weekend? die zitten allemaal alvast in de schuilkelder I’m sneeuwverwachting!
Well duh.
Grip = rolweerstand
Downforce = drag
En meer van dat soort automotieve fysicawetjes.
@bozewolf: maar daar zit ‘m nog wel een lastigheid…
Een band kan ‘zwaar’ rollen omdat ‘ie heel erg aan de weg plakt, of een band kan heel zwaar rollen omdat er heel dik blokkenprofiel op ziet of een band kan heel zwaar rollen omdat die van stug rubber gemaakt is.
Maak je profiel en soepelheid van een band in orde en laat je juist het rubber heel erg ‘plakken’ dan heb je een (relatief) lage rolweerstand en toch vele grip…
@Alwood: Ik denk dat een band juist licht rolt door stug rubber…
Daarvoor en nog veel meer heb je de EU bureaucratie niet nodig.
Het enige feitelijk incorrecte stukje informatie in het artikel is de passage over nieuwe banden. Op nieuwe banden zit geen olie, maar siliconen. Dat is (mits droge omstandigheden) binnen een paar bochten van het loopvlak afgesleten.
@dennisa: er bestaat ook siliconen olie ;-)
het is toch al jaren bekent dat veel grip en weinig rolweerstand simpelweg niet samen gaan.
ook al komen bandenfabrikanten steeds verder met het combineren van eigenschappen is het ze nog steeds niet gelukt om dan voor elkaar te krijgen
Wat een
Onzin verkoop je hier, nieuwe banden 100 km inrijden haha waar baseer je dat op??
Om te stellen dat een band met een lage rolweerstand per definitie minder grip heeft dan een band met een hogere rolweerstand lijkt mij een beetje te zwart wit. Er zijn ondergronden denkbaar waarbij een soepel loopvlak juist voor een betere grip zorgt en omgekeerd.
Met dit soort artikelen loop je het risico dat mensen energie zuinige banden gaan mijden terwijl de fabrikanten juist steeds beter in staat blijken om tot een perfecte mix van grip en rolweerstand te geraken.