Video: Jongen (16) in op hol geslagen Hyundai Elantra

Auteur: , 46 Reacties

Bizar. Als beginnend bestuurder te maken krijgen met een 'vastzittend gaspedaal'. En wat je ook doet, niets lukt om de auto tot stoppen te dwingen. Nou ja, bijna niets.

Driewerf nope

Het overkwam de Texaan Elez Lushaj. Zijn Hyundai Elantra weigerde op de Highway 183 in Bedford plots vaart te minderen, zo claimt de onvrijwillige snelwegracer. Sterker nog, zijn auto bleef maar accelereren. Een ingeschakelde agent – hij had inmiddels contact gehad met de alarmcentrale – spotte de Hyundai Gone Wild en zette de achtervolging in. Hij zag de knul al knipperend door het verkeer razen met snelheden van max. 210 km/u.

Een mevrouw aan de andere kant van de alarmlijn gaf het volgende door aan de bromsnor:

“It won’t go in neutral. He can’t turn it off. The brake pedal won’t work.”

Jup, dit is nachtmerriemateriaal. Michael Bay-achtig, doodsangstig en peentjes zwetend nachtmerriemateriaal.

Door uit te moeten wijken voor een truck verloor Lushaj uiteindelijk de macht over het stuur, koprolde vier maal en kwam in de berm tot stilstand. Toegesnelde agenten zagen dat hij bij bewustzijn was, en later bleek dat hij een aantal botten had gebroken. Dat had slechter kunnen aflopen.

Hyundai werd naar dit nieuwe incident van ongewenste acceleratie gevraagd, en claimt:

“We have heard nothing on this, which is extremely odd for a legitimate complaint. We would like to speak with the customer and look into this. (…) “It’s extremely unlikely for simultaneous and spontaneous total system failures for the brakes, accelerator and transmission to occur at the same time.”

Heeft Hyundai hier te maken met een langzaam uitrollende throttlegate á la Toyota? We zagen in mei vorig jaar al een Sonata op hol slaan, en niet lang daarna ging hetzelfde type auto enorm ape shit in druk verkeer. In mei 2012 kondigde Hyundai aan alle modellen uit te rusten met een brake override (remmen = geen acceleratiesignaal meer naar de motor, waarmee het gaspedaal wordt ‘uitgeschakeld’), maar dat was schijnbaar (nog) niet van toepassing op de 2011 Elantra van deze onfortuinlijk tiener.

Dashcambeelden van de achtervolging, getuigenverslagen van agenten en nieuwsankers die het voorval aan elkaar praten. Je ziet het op Autojunk.nl.

Met dank aan @Vinox voor de tip!46 reacties

Als Hyundai zou ik eerst de moeite nemen die auto naar een eigen onderzoekscentrum te halen en deze eens grondig door te lichten. Niet meteen proberen de verdenking op de bestuurder te leggen…
@lemans96: Euh dat doen ze toch allemaal??

OT ‘goed’ dat hij rolde, dat schijnt de veiligste manier te zijn om energie af te wikkelen… beter dan een boom in ieder geval ;)
Norge kom d’r maar in! :-)
@sjamp: we doen een variantje; Zo’n Nederlands rijbewijs kost een paar centen maar dan heb je ook wat.
@sjamp: Amerikaan? Tja, is het nog de moeite waard om dit serieus te nemen dan?
Maar, toch sterk zo,n Hyundai en veilig .Over de 200 en dan maar een paar botbreuken na vier keer een koprol .Dat noem ik nou premium.
@norge:
Hahahaha, geweldig!
Altijd positief benaderen.
Goh, en de sleutel omdraaien en de auto afsluiten helpt ook niet ?
Prutser :P
@JaxDryke: Het is zeer goed mogelijk dat de Elantra een keyless go-systeem heeft. Ik vermoed dat je de motor dan ook niet zomaar kunt afzetten aan 210km/h ;)
@Yeelen: sleutel uit het raam gooien en dan zal de auto zichzelf na enkele km/s uit moeten schakelen
@towi1989: Dat was ik ook aan het typen :-)
@towi1989: Nee hoor mijn passat blijft mooi stationair draaien als ik binnen mijn koffie drink totdat hij warm is. Je kan er niet mee rijden, maar het blok blijft draaien!
@911GT2: Ik daag je uit ;)
@towi1989: Je kan instappen en als je dan probeert te gaan rijden krijg je de melding ‘sleutel niet gevonden’
Ik blijf het vreemd vinden dat er überhaupt nieuwe auto’s zijn zonder Brake override. De Alfa 156 had dit al in 1998 ofzo. En is een hele simpele en goedkope manier om zulk soort dingen te voorkomen.
Opgeruimd staat netjes, gelukkig dat de jongen er relatief goed is afgekomen, nu de rest van die Hyundai troep preventief ruimen, wil je een mooie en goede auto uit Azie ga dan voor een Honda of Subaru.
http://test.hoefgeest.nl/wordpress/wp-content/uploads/2010/09/broodjeaap.jpg
@towi1989: denk het niet, alleen misbaksels bedenken een ”prank” waarin een hulpeloos jochie in zijn auto niet kan stoppen en alle politie eropaf komt. Jouw reactie is echt kansloos!
@mercedesclk350: jij vind het een geloofwaardig verhaal? Ik ben in ieder geval wel benieuwd wat het onderzoek uitwijst.
@towi1989: en zelfs al is het allemaal waar dan zijn er vast genoeg kansen geweest om de auto op een veiligere manier aan de kant te krijgen.
Klinkt als een zwitsal achter het stuur… Hyundai heeft gelijk, kans op meerdere simultaan falende systemen is nihil.
@fimo: een zwitsal?
@woot: Dat is een ‘coole’ GeenStijl-term.
@e550:
Maar heb nog steeds geen idee wat hiermee bedoelt wordt…
(En he geen zin om op geen stijl te kijken)
Ik zie de remlichten niet ? Lijkt me een broodje aap verhaal van een Amerikaans tienertje.
lijkt me verzonne, alles dat niet werkt? in mijn oude volkswagen heb ik dit geprobeerd met vol gas + remmen, remmen zijn altijd sterker..
@KaCh1ng: In onze Volvo anders niet hoor. Gas + Remmen is bij ons wegrijden, net als handrem erop + gas.
@hollandseherder:
Misschien de volgende keer je remmen niet reinigen met hydrauliek olie…, daar hebben ze remmenreiniger voor uitgevonden. Echt het scheelt….
@KaCh1ng: Natuurlijk, ik geloof dat remmen altijd minstens 2 keer zoveel vermogen leveren als de motor…
@autobart: heeft vrij weinig met vermogen te maken. Remmen verorzaakt wrijving en dan heeft het meer met het koppel te maken, als je 200+ km/u rijdt dan zit je motor hoog in de toeren met waarschijnlijk een niet al te hoog beschikbaar koppel. De remmen zouden in dat geval dus de overhand moeten hebben op de motor. Dus remmen winnen.
(dit baseer ik op mijn ‘kennis’ die ik heb opgestoken bij natuurkunde. Als het blijkt dat ik niet goed heb opgelet, heb ik niets gezegd)
@KaCh1ng: bij mij zorgt de boordcomputer vanzelf dat het gas los wordt gelaten wanneer ik de rem intrap + gas geef. Wel verschrikkelijk irritant als je tussengas wilt geven tijdens het terugschakelen (heel-toe).
@towi1989: Het is pas heel and toe als je er ook bij remt. Dan moet je namelijk 3 pedalen bedienen en je hebt maar twee voeten.

Veel gewone burgerauto’s zijn al bijna niet te heel-toe’en vanwege de pedaalstand.
@bozewolf: over het algemeen moet ik ook remmen wanneer ik terugschakel. In de meeste auto wel te doen met een beetje oefenen, maar meestal zijn de pedalen inderdaad niet echt handig gepositioneerd
@KaCh1ng: fabrikanten construeren idd alle auto´s zo dat het remsysteem altijd sterker is dan de motor.
het kan echter een ander verhaal worden als de mensen zelf aan een auto hebben gesleuteld bijv. goedkopere remblokken monteren (altijd minimaal oe kwaliteit nemen) of de motor hebben opgevoerd. en als er één keer iets met een bepaalde auto in het nieuws komt heeft ineens iedereen er last van.
kijk hier in nederland naar de rage met de vermeende snelwegschutter waar de politie nooit iets van heeft kunnen vinden.
Ik heb foto´s gezien van auto´s die hier zogenaamd het slachtoffer van waren geworden en bij sommige auto´s vraag je je eigen echt af of de eigenaar het zelf zou geloven als een ander ze zo´n verhaal zou vertellen.
Beginnend bestuurder>wordt overmoedig.. Slechte smoes.. Komt in het nieuws.. Pa en Ma niet boos.. Klaar! Zoiets spannends kan niet gbeuren bij een hyundai!
Beginnend bestuurder>wordt overmoedig.. Slechte smoes.. Komt in het nieuws.. Pa en Ma niet boos.. Klaar! Zoiets spannends kan helemaal niet gbeuren bij een hyundai!
Wat ben ik toch blij dat ik altijd een handbak rij. Koppeling intrappen en weg is de aandrijfkracht.
@Original_Arnoud: en als dat niet werkt kun je hem altijd nog in z´n vrij trekken
bij de hybrides van toyota krijg je dit ook als je er te veel olie in kapt.
het is hier al eens gebeurd met een oude man, hij scheurde ook met 180 over de snelweg. hij kon niet stoppen totdat zijn brandstoftank leeg was.
@4991: Bejaarden vergissen zich ook om de haverklap in gas- en rempedaal en schuiven zodoende hun Aygo door de etalage van vishandel De Jong.
@bozewolf: das waar, maar na wat onderzoek bleek dat er dus teveel olie in zat. hij vertelde ook dat hij die uit probeerde te zetten maar het niet lukte. bij 1.6 HDI van PSA is dat ook geloof ik.
Lijkt me een kutsmoes. Hij kan niet in de neutraal EN het gas zit vast EN de remmen doen het niet?


Dat is driemaal onwaarschijnlijk.
Ik had dat gevoel vorige week met skiën dat ik niet meer kon stoppen. Om dat met 210 km/u in een auto te hebben… Verschrikkelijk
@mevipp:
A man has got to know his limitations… ;-)
Leuk zo’n Hyundai! Wordt nog eens je dood.. Die agent had trouwens de auto zelf kunnen afremmen door ervoor te rijden en op de rem te gaan..
@solmatje:
En je leven wagen voor een puber in een Hyundai?
Dacht het niet!
@Hubert: een puber in nood..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).