Video: Tesla Model S-accuwissel is ’n makkie [90 seconden]

Auteur: , 32 Reacties

Wat Better Place niet lukte, moet en zal Elon Musk met zijn Tesla wel lukken: het succesvol opstarten van een service die in een mum van tijd het volledige accupakket van je EV 'ververst'.

Huup huup, Tesla Model S wisseltruuk!

Gisteravond demonstreerde Tesla-CEO Musk het gemak en de snelheid van zijn systeem, door het op een Model S live te vergelijken met een Audi A8 die op de traditionele manier volgetankt werd. Cool PR-move, bro. De video vind je op Elonjunk.nl.

Het geheel had wel wat weg van een Apple-presentatie, maar dan met een iets minder vlot pratende CEO. Gelukkig was dat andere ingrediënt, de gilende fanboys en -girls, zeg maar de Musk-beliebers, wel gewoon aanwezig.

Wat een accuwissel precies gaat kosten is nog niet bekend, maar ga uit van ergens tussen de 60 en 80 USD. Dit zal beter op te hoesten zijn voor Model S-eigenaren, die doorgaans een wat dikkere knip hebben dan de Renault EV-rijders die op Better Place waren aangewezen. Bovendien: met een 85 kWh-accupakket kom je een stuk verder dan met een Leaf-pakket, wat de kosten in relatieve zin ook drukt. Met dat verschil in het achterhoofd denkt Tesla de battery swaps wél rendabel te maken.

Lees meer over de grote wisseltruc, die slechts 90 seconden duurt, op Groen7.nl.32 reacties

@ smoke: “Wat een accuwissel gaat kosten is nog niet bekend” Dacht in t filmpje gehoord te hebben (of las ik t ergens?) dat t evenveel moest kosten als een volle tank benzine :)
Er is inderdaad wel een richting om in te denken aangegeven, heb er even een zinnetje tussen geprakt.
wat een akelig irritant muziekje…

Maargoed, niet gek: als je het als eigenaar ook nog eens zelf kunt doen (en het verwisselde pakket weer aan de lading kunt leggen, of in een rek bij het ‘tankstation’
(en ik het geld had liggen voor een model S)

dan kocht ik er meteen eentje
@Simpson: Ik denk dat het net een voordeel is dat je dit als eigenaar zelf niet hoeft te doen.
Automatiseer het systeem zodanig dat je over een ‘brug’ moet rijden en onderliggend een systeem hebt dat adhv sensoren de batterij weet te vinden en kan vervangen ook al staat de wagen niet perfect op het platform. Vervolgens kunnen zij de batterij meteen terug aan de lader hangen, het rendement ervan controleren en indien nodig de batterij uit roulatie halen. Thuis kan je perfecte de klassieke oplaadmethode gebruiken en de wagen aan de stekker hangen indien nodig.
@xowen: Zo vermijd je ook meteen verkeerd geplaatste batterijen en gedoe met batterijpacks bij je thuis.
@Simpson: Iets gevonden om over te klagen?))) Dit muziek krijg je niet standaard te horen bij accuwissel. Wees niet bang.
@peterev: :) Gelukkig maar. Je zal maar aan dat muziekje vast zitten tijdens een accuwissel.
Veel van de battery-swap is er ook niet te zien op het filmpje. Jammer.
Krijgt Groen7 te weinig lezers ofzo?
@estoque: Wat verwacht je met zo’n vage naam. En views spreiden is meer geld.
@eMbe: Misschien wordt de hippe “humor” die doorgaans gebruikt worden in de nieuwsberichten hier op Autoblog op serieuzere platformen als “Milieu” en “Gagdets & Apparaten” niet zo gewaardeerd.
A. Ik val niet voor de Groen7 spam.
B. Als het net zoveel moet kosten als een volle tank schiet de consument er nog niks mee op. Maar gezien de infrastructuur en het materiaal dat hier voor nodig is denk ik niet dat ze die prijs kunnen handhaven.
@Dev: ik stel vast dat ik er wel redelijk voor val, of t nou groen is of niet. Heb met de performance versie gereden, daar kon m’n 320CDI by-far niet tegenop! En dat terwijl dat blok toch ook al steeds een big grin op m’n gezicht toverde. Een batteryswap die sneller is dan het zelf voltanken van m’n V6 diesel, ik geloof er wel in hoor.
@Dev: JAwel hoor. Je kunt hem gratis superchargen. Maar als je echt haast hebt of op reis gaat dan wil je wel 60 dollar neertellen. Voor woon werk verkeer laadt je hem gewoon gratis op via de zonnepanelen.
en wat is het record van een motorblokwissel bij een oude Kever ook al weer ??
Dus je koopt een nieuwe Tesla met een peperduur accupakket van vele duizenden euro’s of dollars, en dan ruil je die verse accu bij de eerste de beste gelegenheid in voor een bijna versleten exemplaar van enkele jaren oud, en daar betaal je dan ook nog voor. Niets voor mij.
@bungabungastig: Enige goede reactie in dit topic. Ze zullen vast een leuke oplossing hier voor bedenken, door bij te houden wie welke serienr. accu inwisselt, en hoeveel lading er nog precies in de accu gaat.
Denk dat het neerkomt op slechte accu’s er uit knikkeren en altijd acceptabele accu’s mee te geven. Zal wel een abonnement worden oid, of opgelost door het feit dat je gewoon het dubbele betaald ipv aan de stekker.
Dus je kan het ook als voordeel zien, na 8 jaar even je brakke accu inwisselen voor een nije ;)
@mastertje: Het verwisselen zal volgens Elon Musk, ceo van Tesla Motors, tussen de zestig en tachtig dollar kosten en het is de bedoeling dat de bestuurder op de terugweg zijn originele accu weer ophaalt, maar er kan ook gekozen worden om het prijsverschil tussen de beide accu’s te betalen. Dat zegt Musk tegenover Reuters.
@mastertje: aha! zo dus. ty
@bungabungastig: precies wat ik ook dacht! Of er moet al een levenslange garantie op de accu’s zitten. Maar dan nog steeds: verse accu’s hebben een langere actieradius, ga je één keer per jaar op vakantie, doe je een wissel, heb je oude accu’s erin en zo de rest van het jaar een verminderde actieradius. Nogal wat haken en ogen dus. Verder wel een mooi stukje techniek!
Ideaal systeem voor als je met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk wil met je Tesla.
De rest van het jaar hang je hem gewoon aan het net, niemand die dus meer over de range kan janken.

Al zullen de Neanderthalers die tegen elke vorm van vooruitgang zijn vast weer een drogreden verzinnen….
@jrk68: Heb je het nou over jezelf meneertje ‘vroeger was alles beter’?
Die man met die Audi A8 nam z’n tijd er wel lekker voor en deed alles lekker rustig aan. Niet echt een goed vergelijk
Ik tank normaal geen 90 liter zoals bij de audi het geval was.
Maar wel mooi systeem. Vraag me wel af hoe vaak het in het uit schroeven van zo’n pakket goed gaat.
Oh netjes!
Waarom wordt er nooit stil gestaan bij de vraag hoe je, theoretisch gezien, alle auto’s van stroom moet gaan voorzien?!?!!

Stel dat alle auto’s die vanaf verkocht zouden worden elektrisch zouden zijn, dan is onze stroom infrastructuur nooit berekend op de vraag naar stroom! Er zouden dus nieuwe (kern?)centrales bijgebouwd moeten gaan worden….
@bmw335d: Niet zo bang zijn. Er zijn genoeg wetenschappers die daar een oplossing voor hebben. Je volgt de ontwikkelingen niet. Dat is een al lang gepasseerd station. Kijk even naar Duitsland. Stroom is gratis te verkrijgen. Je moet alleen weten hoe. Zoek even op het internet en dan vind je het antwoord.
Stel dat je de auto koopt en de accu least dan maakt het niet uit dat het juist de accu is die duur is. Je betaalt alleen voor het gebruik van de accu. Het mooie van dit system is inderdaad dat defecte accu’s gelijk uit de roulatie gehaald kunnen worden en nieuwe accu techniek kan worden doorgevoerd zondar dat iedereen een nieuwe auto hoeft te kopen of überhaupt naar de monteur moet. Super slim lijkt me. Zeker omdat bij dat elektro spul het enige wat echt slijt de accu is, of anders de banden.
Ook wel een antieke pomp gebruikt. Nederlandse pompen geven normaal 40 liter per minuut af, dus die tank had in 2 min vol moeten zitten. En nog een stuk sneller als hij elke 300 km tankt zoals de Tesla doet.
Maar goed, ze doen hun best bij Tesla.
@Mairsil: Hij vertelde dat ze een snelle pomp gezocht hebben die 10 gallons per minuut geeft. Das zo’n 37.8 liter per minuut.
In die Audi A8 gaat er zo’n 90 liter als hij goed leeg was, dus 2 en halve minuut effectief tanken. De bestuurder deed ook niet echt zijn best om haast te maken. Hij zat zomaar 30 seconden te wachten om te vertrekken na het tanken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).