Video: zo werkte het eerste navigatiesysteem

Auteur: , 17 Reacties

Er was een tijd dat TomTom en Google Maps nog niet bestonden en je de weg nog moest vinden met de alles behalve praktische landkaarten. Toch is het eerste navigatiesysteem inmiddels alweer 33 jaar oud.

Het navigatiesysteem van Honda

Het principe van het eerste navigatiesysteem werkte eigenlijk heel eenvoudig, zeker vergeleken met de GPS-systemen van tegenwoordig. De Electro Gyrocator van Honda maakte namelijk gebruik van plastic kaarten: een stuk goedkoper dan de upgrades van TomTom. Het systeem werkte zonder satellieten en berekende je positie op basis van de afgelegde kilometers en de richting.

Hoe dat ooit zo precies kon werken dat het systeem bruikbaar was voor navigatie? Honda gebruikte een extra tandwiel in de transmissie om de afstand te berekenen en een helium-gyroscoop om de positie te bepalen. Vervolgens hoefde jezelf alleen de plastic kaarten nog toe te voegen om te kunnen zien waar je op dat moment was. Dat was direct het lastigste karwei: schoof je de kaart verkeerd in de de Electro Gyrocator, dan verdwaalde je hopeloos.

De navigatie werd een jaar lang als optie aangeboden bij aanschaf van een Honda Accord, maar werd geen al te groot succes. Niet zo gek als je nagaat dat het systeem tegenwoordig 5.000 euro (een kwart van de prijs van de Accord) zou kostten. Daarnaast moest je geplande routes alsnog zelf met een zwarte stift op de kaart tekenen. Voor zo’n bedrag verwacht je toch iets meer…

Bekijk de video met het navigatiesysteem op Autojunk.17 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Tjah. Ze moesten ergens beginnen. Als ze dat niet hadden uitgevonden, hadden we nu niks. Ik ben de uitvinder van het hele Navigatie gebeuren ook ontiegelijk dankbaar. Wat moesten we toch zonder…
@VWTouran75: Ging prima hoor, op de kaart kijken planleggen en dan toch fout rijden en prachtige wegen en locatie’s ontdekken.Gooi vaak die navigatsie uit en ga ouderwets zoeken…. Veel leuker.
@norge: Ik weet niet welke navigatSie jij gebruikt, maar ik gebruik altijd nog een navigatie. En nee die gaat nooit uit. Rij jij maar lekker verkeerd, ik luister wel naar het vrouwtje.
@norge:
Juist, de reis is vaak leuker dan de bestemming.
Wat nog een beetje dat “kaart”gevoel geeft is je navigatie de kortste route laten zien, dan kom je ook op de gekste plekken.
@tupperware: ik neem aan dat je niet elke reis leuker vindt dan de bestemming. Misschien geldt dat voor @norge met zijn Zwitserleven gevoel in Noorwegen. Maar ik vind het in Nederland wel leuk dat ik snel en veilig bij een afspraak kom ipv op een kaart langs de weg te kijken hoeveel links, rechts, rechtdoren kan onthouden.
@norge: Neem een oude Garmin Nüvi en ga daar mee door Groot Brittanië rijden… Mooie en spannende routes gegarandeerd! Garmin neemt het Britse wegennet niet zo nauw :) :)
Ik dacht uit een oud tijdschift ook nog iets met een papieren rolletje te herrinneren als eerste navi.
Hulde voor Honda! Wat een briljante uitvinding!
Dit systeem werkt dus door meten bij de overbrenging, maar hoe werkt het dan als je bijvoorbeeld met de boot/pond gaat? Dan klopt de locatie niet meer, verplaats je dan simpelweg de kaart of zou je iets kunnen doen met die knopjes?

En hoe weet de auto of ik naar het noorden, westen, zuiden of oosten rij, of is dit ook zo simpel als de kaart omdraaien?

Wel een supervet speeltje!
Dit is echt de meest coole gadget die je je kan wensen als je een klassieke Honda Accord uit die tijd hebt.
Ook uit de oude doos, maar dan voor een papieren wegenkaart:
http://www.youtube.com/watch?v=tCHcEdgQZgs
Map making in 1940
Geweldig toch. Nu is het gewoon een onderdeel van je foon en is TomTom bijna failliet.
@roppp: TomTom is niet bijna failliet, ze zijn zich aan het ‘herpositioneren’ (en met succes als ik naar de jaarcijfers kijk). Anyways, leuke 10kg gadget zo op je dashboard, al vraag ik me af wat zoiets doet bij een ongeluk …
via Android app
GPS, 1 van de dingen waarvoor we de koude oorlog dankbaar moeten zijn.

Wat wel een eye opener is: dit ding is nu 33 jaar oud en toen ie gemaakt is dacht iedereen dat dit de nieuwste techniek was. Maar wat men toen niet wist is dat ‘echte’ GPS-satellieten al sinds 1974 de ruimte ingeschoten werden. Zegt misschien wel wat over de werkelijke stand van de techniek vandaag de dag.
@VWTouran75: U bent vrouw?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).