Volkswagen Beetle (A5) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 44 Reacties

De in 1998 geïntroduceerde New Beetle was hard toe aan een opvolger. En dus introduceerde men in 2012 de Beetle.

En voor iedereen die de naamstelling niet begrijpt: wij vinden het ook wat lastig. Eerst was er eind vorige eeuw de revival van de Volkswagen Typ 1 uit de jaren ’30, zoals deze officieel werd genoemd. Deze auto werd door liefhebbers “Kever” genoemd (“Bug” of “Beetle” in het Engels) en dus werd de revival uit 1998 door de Duitsers “New Beetle” genoemd naar z’n vroegere koosnaam. In 2011 werd de New Beetle vervangen door zijn opvolger, maar in plaats van deze “New New Beetle” of “Newest Beetle” te noemen werd gekozen voor de naam Beetle. Duidelijk? Nee? Ok. Dan gaan we verder.

Er zijn twee smaakjes leverbaar van de Beetle. De dichte versie en de cabriolet. Nieuw staat deze auto in de winkels vanaf 25.330 euro (cabrio vanaf €29.751) op dit moment, maar als je dat teveel vindt of niet bij wil betalen voor accessoires kan je natuurlijk voor een jong gebruikt exemplaar gaan.

Wat benzinemotoren betreft is er keuze uit vermogens varïerend van 105 tot 220 pk. Diesels zijn leverbaar van 105 tot 150 pk. Een handgeschakelde zesbak of een DSG met zes versnellingen moet het vermogen overbrengen naar de voorwielen.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan momenteel ongeveer 45 Beetles te koop, waarvan slechts 2 diesels. Er staan 15 cabrio’s te koop, de rest is voorzien van een stalen dak. De handbak is populairder dan de DSG, van die laatste staan er momenteel 17 te koop.

Prijzen beginnen bij 15.000 euro en lopen op tot 37.500 euro voor de allermooiste dichte exemplaren. Een cabrio kun je rijden vanaf 24.000 euro en de duurste kost 40.000 euro.

Pluspunten

  • Funky ontwerp
  • Tof interieur
  • Leuk om te rijden

Aandachtspunten

  • Met name de 1.2 en 1.4 TSI motoren staan bekend om de problemen met de distributiekettingen. Hoewel er weinig specifieke gevallen van de Beetle te vinden zijn, is het verstandig ten alle tijde het olieverbruik in de gaten te houden. Ook ratelende geluiden zijn een voorteken van problemen.
  • De 2.0 TSI staat bekend om z’n olieverbruik. Regelmatig controleren en indien nodig bijvullen dus.
  • De zestraps DSG moet elke 60.000 kilometer of elke vier jaar een onderhoudsbeurt hebben.
  • De 1.6 en 2.0 TDI zijn motoren die betrokken zijn bij het zogenaamde Dieselgate schandaal. In de Verenigde Staten worden ze daarom uitgerust met een onderdeel dat het probleem moet oplossen. Tenminste, als Volkswagen de goedkeuring nog voor elkaar weet te krijgen. Voor Europa is de fix al wel grotendeels akkoord bevonden maar nog niet doorgevoerd. Dat kan dus betekenen dat je nog wordt teruggeroepen voor de update.
  • Weinig ruimte achterin de cabrio.
  • De achterspoiler van de cabrio verzamelt water wat in de kofferbak verdwijnt bij het openen van de achterklep.

Zoek de Beetle of een andere auto op Marktplaats.nl44 reacties

Ik stel een poll voor: Hoeveel reacties zullen beginnen over het olieverbruik? U mag beginnen met stemmen.
@olivier420: Ik zal er niets over zeggen in elk geval. De NOx daarentegen…….
@olivier420: Deze auto gebruikt veel olie. Das al 1.
@olivier420: Trouwens, wie begon OLIEvier?
@purepet9229: haha ik vind ‘m leuk!
Met elke motor is dus wel iets aan de hand. Heb je zo’n koffiemolen gaat alles stuk, heb je er een met power moet je hele kofferbak vol met vaten olie, en heb je een diesel dan ben je aan het sjoemelen en valt iedereen dood neer als je langsrijdt….
@trustmeiamanengineer: en als je Honda kan rijden ziet de garagist je enkel bij onderhoud. De klootzakken :p
@nasty: Nou, uit eigen ervaring (13 jaar Honda Accord) kan ik je vertellen dat wat je bij Honda bespaart op reparaties, je weer dubbel kunt uitgeven aan slijtonderdelen en regulier onderhoud.
@RRRobert: ach dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Bij vag is het altijd Sinterklaas. Turbo, egr, ketting, olie, verbruik etc etc
Prachtige kar ..
Nog net effe te duur voor de fun en ook redelijk zeldzaam ..

Meeste Duitsers die voor de USA markt gemaakt zijn beter gelukt dan de praktische koekblik meuk die voor Europa ontwikkeld worden ..
Lelijke ouwe velgen!
@purepet9229: vind ze prachtig..
Cabriolet, zonder spoiler, met retro wielen en verchroomde dopjes.

Hoef je je wat mij betreft niet voor te schamen hoor.
wat een sneu autootje, heeft verder niets met de kever te maken, gewoon een product van de marketingafdeling van VW…
@maarten020: joh, zou dat voor de ‘New Mini’ van BMW dan niet gelden? Die is hooguit wat beter gelukt – tenminste, voor mij geldt dat vooral bij de eerste generatie.

Nee, wij nuchtere Hollanders zijn eigenlijk gewoon te bescheten om een (New) Beetle te kopen, als je voor hetzelfde geld (of minder) een Golf krijgt met méér ruimte en minder bekijks. Maar waar VW op vrijwel alle modellen op safe speelt, zou ik juist dit soort initiatieven willen toejuichen.
@RRRobert: als je het doet, doe het dan goed, anders niet. New Mini 1e gen inderdaad goed, 2e en 3e niet, Fiat 500 goed, VW New Beetle/eetle niet goed
“Volkswagen werkt er aan om de motoren steeds beter te maken” Hebben ze nog een lange weg te gaan op deze manier. Ze willen vooral besparen op de motoren en onderdelen ipv voor degelijkheid gaan….. Helaas werkt de regulering van brussel daar hard aan mee :(
Ik vind ‘m wel grappig. Als ik nou echt geen praktische auto nodig had en er bestond geen MX-5, dan zou het misschien nog wel wat zijn. Nee, toch niet.
Ben er geen groot fan van, maar zag laatst een zwarte cabrio met beige dak en interieur en chromen doppen, dat zag er erg strak uit. Maar als t n rare Golf moet zijn kies ik de Scirocco
Moest pas geleden bij iemand wat ophalen en zijn vrouw had net een nieuwe licht blauwe beetle gekocht ik schoot haast in de lach van de kleur. Had net het gevoel of ik bij Barbie en Ken was beland.
Zou er een man de cabrio versie hebben?
@schellekens006:
Waarom niet, omdat jij dat niet trekt?

Als een man hierin wil rijden heb ik daar geen enkel probleem mee.
@seloc: dat zegt hij toch niet! Ik vind het trouwens ook gay maar iedereen zijn ding.
Mooie auto’s hoor, die oude Audi’s in de showroom bedoel ik natuurlijk!

De Beetle geen lelijke auto. Maar ik vind hem toch wat minder personality hebben dan andere retro auto’s als de Mini Cooper en Fiat 500. Bovendien is hij nog duurder dan de Mini wat in dit segment toch echt killing is.
En dan nog de motoren… ja niet alle motoren zullen de problemen hebben. Maar dat vind ik toch weinig geruststelling.
Bij de Beetle is het veel te goed te zien dat het onderhuids gewoon een Golf is. Dat ding is gewoon veel te groot en breed voor wat het pretendeert te zijn. De huidige is ook zomaar 20cm langer en 10cm breder dan de New Beetle.
Even los van de welbekende problemen met de aandrijflijn; Een achterspoiler waarmee je je eigen kofferbak vol schept met water? Hoe is dat in hemelsnaam door de designreviews gekomen?
@motoragent: bij mijn jag. xj welke van mijn model al makkelijk 30 jaar gemaakt werd, loopt het water ook gewoon via de scharnieren recht in de koffer als je ze opendoet. Net hetzelfde als je wilt tanken na een regenbui, dan loopt er ook een halve liter water in de tank na het openen van de tankklep…
Best een geinig wagentje, maar als ik een golf met een ander uiterlijk zoek importeer ik toch liever een Scirocco…
@dutchdriftking:
Pfffff, een Scirocco. Vond het maar een deprimerend ontwerp voor iets wat een leuke Golf had moeten zijn. Maar zelfs die auto was ‘te’ voor Nederland. Getuige het feit dat niemand hem hiero wilde……
@Rob: Het was uiteraard een platgeslagen Golf, en lang niet zo leuk als de Corrado, maar beroerd was hij zeker niet.
De ultieme veyron/porsche!
En wederom, zoals een echte VAG, zijn de aandachtspunten niet misselijk!
@rufctr01: 6 punten…je wilt zien wat je wilt zien
@87sandyd: het zijn serieuze punten.
Hier in de buurt rijdt dat model in de herbie uitvoering . Incl oude velgen en bestickering . Erg leuk als ik hem tegenkom en dat is dagelijks .
Dat PON iets meer doet bij olieverbruik? Laat mij niet lachen. Ik rij zelf een Skoda Superb 1.8 TSI en na 125.000 km, net 5 jaar en altijd dealer onderhouden een olieverbruik van 3 liter per 3.500 km… Coulance 0, nul, niks, nada, noppes. Maar goed laten repareren bij Hartog Tuning. Bij de lokale Skoda dealer (Wealer eigendom van PON) zal ik geen euro meer uitgeven.
@rogers: PON is gewoon de NSB’er van deze tijd. In Duitsland zijn er wel allerlei coulance regelingen…
@87sandyd: Duitsland is een optie. Op 30km van huis is een Skoda dealer in Duitsland.
Bij deze auto en zijn voorganger is het woord vrouwenauto bedacht. Sorry maar hier wil je als echte kerel toch niet in gezien worden. Dit is net zo erg als een mini van tegen wooordig of een Fiat 500. Zijn gewoon lelijke auto die nooit weer na gemaakt hadden moeten worden.
Tof wagentje, gezellig ding. Verademing tussen al die stoere en boze auto’s vandaag de dag. Enige missertje vind ik het platgeslagen dak. Daar hebben we Porsche voor ;-)
Condhet wel een grappig bakkie, zwart met oranje striping en velgen, wel voor de vrouw dan…
Toch wel een beetje een designfaal van die spoiler dan. haha.
Geinig bakje, mij doet t vrij weinig. Jammer dat ze vaak zo prijzig zijn, daarom zijn ze aardig zeldzaam…
Best een geslaagde auto wat mij betreft, maar dan alleen in 2.0 variant. Als ze nou net als bij de vorige een RSI achtig model zouden maken, zou ik het zelfs overwegen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).