Volkswagen Polo (2001-2009) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 54 Reacties

Een Polo van deze generatie is voor iedereen met een rijbewijs betaalbaar, maar er zijn nog wel wat zaken om op te letten.

Volkswagen Polo 9N

De Volkswagen Polo is altijd populair geweest en dat is voor deze generatie niet anders. Het zijn prettige auto’s, een beetje allemansvrienden, zeker ook omdat ze met veel verschillende motoren en in verschillende varianten zijn geleverd. De uitrusting was zeker niet zo rijk als bij concurrenten, maar de gebruikte materialen in het interieur zijn beter.

In 2005 was er een stevige facelift, die Polo’s kregen de interne modelcode 9N3 mee. Dat was ook de eerste Volkswagen die als zuinige BlueMotion op de markt kwam. In 2006 kwam er de CrossPolo met een hoger onderstel en onder andere kunststof spatbordverbreders om een ruiger uiterlijk te creëren.

Aanbod occasions
Het aanbod aan Polo’s op Marktplaats is enorm ruim. Alleen van deze generatie staan er ruim over der 1000 te koop. Als je er geen probleem mee hebt om een auto met meer dan 3 ton op de teller te kopen, dan is er al aanbod vanaf zo’n 1250 euro. De allerduurste exemplaren zijn CrossPolo’s met een automaat en die kosten 10 mille.

Pluspunten

 • Goed imago.
 • Relatief comfortabel.
 • Populair, dus duur.

Aandachtspunten

 • Controleer de onderhoudshistorie! Zeker bij de wat oudere exemplaren kan er nog wel eens een beurtje zijn overgeslagen.
 • De basismotoren geven de Polo bepaald geen vleugels.
 • Achterste draagarmrubbers zijn een zwak punt. Vervangen door massievere versies van de Audi A2 of Ibiza Cupra kan helpen.
 • Schokdempers zijn ook een bekend zwak punt.
 • De 1.2 driecilinders hebben soms problemen met de EGR-klep. Dit resulteert soms in een foutmelding in het dashboard en inhouden van de motor.
 • De distributiekettingen van de 1.2 driecilinder benzinemotoren knappen soms. Ook kunnen de kettingspanners problemen geven waardoor een ketting een tik overslaat en de motor onregelmatig gaat lopen De onderhoudsintervallen moet strikt gevolgd worden!
 • Foutmeldingen van de stuurbekrachtiging en/of hoge zoemende geluiden in combinatie minder spanning kunnen duiden op een kapotte stuurhoeksensor (G250).
 • Controleer op roest onder de raamrubbers.
 • Check of de matten niet nat zijn, de slechte rubbers zorgen soms ook voor lekkages.
 • Als er af fabriek radio is gemonteerd, controleer of het display nog werkt.

Zoek de Polo of een andere auto op Marktplaats.nl.54 reacties

Als GTI Cup met de 180pk 20vt een serieus fijn ding!
@dutchdriftking: Zeker weten, en die zijn zelfs als vijfdeurs geleverd, die Cup Editions!
@Jochempie: Dat is dan weer jammer..
@kennone: Jammer voor de kneuzen die graag niet in- en uitstappen of hun gordel proberen te grijpen :)
@Jochempie: Nee die 2 deuren extra is ondanks het praktisch is gewoon lelijk.
@kennone: Een Polo IS lelijk!!
Altijd een leuke auto gevonden. Heb destijds getwijfeld tussen de GTI, of de Grand Punto Abarth waarbij het de laatste is geworden. Deze was toen net nieuw uit, en won het omdat deze ook wat luxer was. (standaard elektrisch gescheiden climate control, blue & me, ECHTE sportstoelen i.p.v. sportieve stoelen en nog een paar dingetjes)
@jack_abarth: heeeeele goede keuze !!

Wel gek dat je twijfelde
@badmat:

Ik was toen 21, met bijbaantjes altijd veel gewerkt en had een goede € 25.000,- weten te besteden. Geloof me, dan ga je alles afwegen.
Ik heb er overigens een superleuke auto aan gehad, en genoten van de nieuwheid. Maar eerlijk is eerlijk, het schrijft zo ontzettend hard af dat ik het niet gauw nog een keer zal doen.
@jack_abarth: mag ik vragen waarom je bijvoorbeeld niet voor een 2de hands 350Z of S4 of iets in die richting bent gegaan, ik zie persoonlijk alleen maar nadelen van nieuwe auto’s.
@nopetrolnofun:

Natuurlijk mag je dat vragen.
Ik had mezelf toen weten te overtuigen dat ik geen trek had om het gezeik van een ander te kopen. Ik had er jáááren voor gespaard dus ik wilde wat zekerheid hebben. Daarnaast wilde ik de runningcosts wat lager houden, want de verzekering van een S4 wordt je niet vrolijk van.
Achteraf gezien had ik beter een auto kunnen kopen met net de kop eraf, maarja wat krijg je dan? Heb je dadelijk een auto met pakweg 20.000km erop blijkt het een demo auto te zijn geweest waar altijd flink aan getrokken is. (Neem aan dat er bij een Abarth meer “getest” wordt dan bij een Wagon R+)
Mijn gedachten zeggen overigens nog steeds nieuw is beter, maar daar is de portemonnee het gewoonweg niet meer mee eens. Zodoende heb ik daarna de V70 van mijn vader overgenomen, die hij destijds nieuw had gekocht dus daarvan kende ik de exacte geschiedenis.
@jack_abarth: Je had met jouw naam ook niet geloofwaardig meer overgekomen als je voor een VW gekozen had.
Hoezo heeft een Polo een “Goed imago.”?

Verder, als pluspunt “Populair, dus duur.”. Ik koop toch liever een goedkope auto…
@kwatsjkop:
Een willekeurig persoon in Nederland die op zoek is naar een compact karretje zal als eerste “Polo” denken. Bijna net zo’n begrip als “Golf”. Dat lijkt me toch een goed imago, niet waar?
@rob: Veel meer dan imago lijkt het ook niet te zijn, als ik zo dat lijstje van aandachtspunten lees. Brrrrrr…
@Rob: eerlijk gezegd denken de meeste mensen niet aan die generatie Polo, maar eerder aan een Corsa, 206 of Fiesta.
@kwatsjkop:
Zal om het even zijn.
Maar “Polo” is een sterke merknaam. Of je het daar nu mee eens bent of niet.
@kwatsjkop: Ook mijn idee, dacht meteen aan dit: http://www.ad.nl/amsterdam/nog-geen-spoor-van-ontsnapte-mannen-amsterdam~a705b080/
Het imago wat mij naar boven komt is toch behoorlijk gerelateerd aan het bovenstaande.

Begrijp ook wel dat mensen de Polo waarderen, ben alleen eerder voor de Seat variant gegaan. De 9N had net als de Ibiza 6L na mijn weten ook last van brekende voor-veren.
@kwatsjkop: Dat imago als pluspunt of minpunt mag sowieso verdwijnen uit de opsommingen, vind ik. Imago is voor iedereen anders.
Heb een nieuwe polo 6r 2012 gehad. Mijn eerste auto in mijn leven. Bij 18k ging de turbo eraan, 34k de ketting vervangen. 42k linker portier raam naar beneden gevallen, idem dito bij de rechterkant. Nota bene 2 dagen voordat ik mijn nieuwe non vag auto ging ophalen. Vandaar mijn naam.
Beter een Fiesta kopen. Meer betrouwbaar en stuurt lekkerder.
@fordnut: Precies wat ik dacht, als je zo’n Polo vergelijkt met een Fiësta van dezelfde leeftijd krijg je toch een stukje meer auto vind ik. Dat rijd sowieso beter dan zo’n Polo.
Diefstalgevoelig is ook wel een nadeel van zo’n hok. Bovendien rijdt het niet echt goed. De concurrentie uit die tijd is minstens zo fijn.
@w0o0dy: kia’s, hyundi’s de corsa en fabia uit dezelfde periode rijden nog minder dan de polo vanaf 2001.. maar een van de betere auto’s in het segment is het niet inderdaad.

Ook qua betrouwbaarheid, is de lijst bijna zo lang als van een corsa uit die periode, en hebben zelfs de italianen en franse auto’s (punto, 206, c3, clio) een betere reputatie.
Vooral een goed idee:

Als je geen vliegende F om auto’s geeft.
Als je een vaste klant wilt worden bij bedrijven als No Limit tuning
In t verlengde ervan: als je graag meer geld uitgeeft aan tuning dan aan je auto.
Als je graag wilt aansluiten bij een bepaalde groep, vaak geassociëerd met Polorijders.

En zo zal ik er vast een paar dingen vergeten…

Beter koop je Fiesta, Mazda2 of een andere B-segmenter.
@toyotafortuner:
Juistem.
Zijn er ook nog échte redenen om niet voor een Polo te gaan…?
@rob: ja de Fiesta en Mazda zijn betrouwbaar enrijden en sturen beter. Dit is een VW uit de tijd van het terminale onderstuur, overhellen, geen stuurgevoel, slechte demping.
@Rob: z’n concurrenten.
Ach, ik wilde altijd een A2tje kopen, gewoon omdat het best wel een interessante wagen is.
Nu kwam ik anderhalve maand vast te zitten in België zonder huurslet met niet echt iets omhanden, omdat 4 wielen soms toch nodig zijn, me dan toch maar vlug de goedkoopste wagen gekocht die ik vinden kon, een mk4 9n3 polo 1.2 12v. Mijn motor heeft meer vermogen…
Maar het was al bij al wel een leuk dingetje, de rem, de gaspedaal, het stuurwiel,… voelt allemaal wat goedkoop aan maar het werkt wel. Erna ook eens de MK5 gekregen als huurslet, die viel me wat minder mee. Was precies goedkoper afgewerkt dan de mk iv.
@Hupke: hoeveel had je betaald voor die slet?
@anabola:
De huurslet (mkv) was voor business geen idee… de mkIV ongeveer dik 3k betaald met 80k km op de klok. Remschoenen van de trommels achter zelf vervangen. Auto was in totaal een zero sum game. Heeft me eig niets gekost had er wrs nog serieus winst op kunnen maken.
Beter ga je dan voor een Grande Punto of een Fiesta. Betrouwbaarder, minder duur en rijdt beter. Voor de prijs van de polo in het filmpje heb je ook een mooie goed onderhouden Punto 1.4 Turbojet met gescheiden climate control, blue en me, 17″ spaakvelgjes, sportpakketje en 120pk. Wat in werkelijkheid 130pk is. De italiaantjes waren in een bescheiden bui. Fiesta’s minder in thuis. Het esthetische kon me minder bekoren en ook was de motorisering, net als bij de polotjes, vrij magertjes.
Mijn god, wat een lijst met aandachtpunten, dan wil je toch niet meer? De Polo is echt zwaar overrated, en ik snap niet waarom hij zo duur moet zijn.

Ga eens zo’n aankoop advies maken van een Yaris. Het lijstje met aandachtspunten is dan gewoon leeg.
(hoor je mij niet zeggen dat de Yaris perfect is, maar dit soort ellende heeft hij niet)
@fanboy: Tankvlotters en Aircopompen gaan geregeld wel kapot.
Voor de rest instappen en rijden inderdaad…
Het rijdt net zo saai als het eruit ziet en ze vreten versnellingsbakken. Die dingen zijn echt serieus zwak, en zelfs als ze goed zijn is het geen fijne bak trouwens maar dat is normaal bij volkswagen.
Deze generaties VW vreten lampjes. Zie er zelden 1 waarvan alle lampen het doen. Echt opvallend bij deze bouwjaren VW vind ik. Vind dit wel een leuk model qua styling. Vooral de facelift. Die nieuwe is dan een stuk anoniemer als je het mij vraagt.
Heb de populariteit van deze auto nooit begrepen. Saai uiterlijk (okee, is subjectief), duur, karig uitgerust, roest (ook onder rand van de motorkap), rijdt niet denderend, knalhard plastic (is echt niet mooier dan bv. een Fiesta of Corsa), niet echt betrouwbaar, en dan krijg je die vreselijke blauwe tellerverlichting op de koop toe!
Grappig volgens mij is hier ooit de Fiat Punto geweest en die was beter.
Stukken beter,
Maar goed, Nederland is Volkswagenland, we blijven ze trouwe tot aan den doet zou ene Wilhelmus van Nassaue zeggen.
ik vind het een goed product, niet bijzonder en duur. Gewoon duur.
En er zijn veel betere wagen met een veel gunstiger prijs – kwaliteit verhouding dan Volkswagen.

En juist deze grijze gehaktbal is tekenend voor de Polo.
Voorste draagarmrubbers gaan nooit kapot, de achterste wel, typefoutje?
@oemplus: idd het zijn juist de achterste autoblog!
@oemplus @gaszitrechts: check, heb het aangepast.
@autoblogger: jij bent lekker bezig!
Wat zeker een aandachtspunt bij de 1.4 16v motor is het olieverbruik/kantelen zuigers. Deze hoort er zeker tussen te staan. 1.5 liter op 100 0km is bij die motor geen uitzondering. Goed opletten bij deze motor, staat ook veel over geschreven op het internet.
Ik wordt altijd een beetje depressief als ik te lang naar dit soort auto’s kijk…
doe mij maar een 206 GTI.
Vriend van me heeft de facelift van deze generatie met een 1.2 driecilinder en is het gewoon een fijne auto.
Nu met meer dan 215.000 kilometer op de teller en zonder problemen na de aankoop.
Voorste draagarm rubbers? Moeten de achterste zijn. Zijn van die ronde bussen. Standaard zit het rubber op 2 punten vast bij de nieuwe zit het rubber op 4 punten vast
Mijn zus heeft een aantal jaren een van de eerste Bluemotion’s gereden. Hij was wel erg zuinig. alleen jammer dat ze 3x zoveel uitgaf aan reparaties dan dat ze bespaarde op brandstof. Ieder jaar had ze wel een aantal flinke reparaties. Daarna heeft ze een Fiesta gekocht en daar heeft ze eigenlijk nooit problemen mee gehad.

Een verhaal is natuurlijk niet zo representatief voor het geheel, maar het hele internet staat vol met horrorverhalen. Ik zou deze generatie Polo’s (eigenlijk gewoon alle VW’s uit deze jaren) lekker laten staan.
Zo Wouter is wel heel mild over de polo!
Ik heb 1,5 jaar in 1.4 TDI gereden.
Wat een schijthok. Slechte stoelen echt sloom en boven de 100 km/u is 1:15 ook normaal.
2 nieuwe radio’s gehad, en gewoon niet lekker sturen en met mijn 1,90 te krap om fatsoenlijk achter het stuur te zitten.
Waarom ligt iedereen Vw te bashen? Ik heb zelf een 9n3 Gti en ik kan buiten het verbruik niet klagen. Voor auto’s uit die tijd en de doelgroep waar hij voor bestemd was is hij vrij goed afgewerkt, stuurt goed in de bochten, is vlot op het rechte stuk, remt goed, vering is in orde, ik verbruik geen druppel olie en ik kan zo nog ff verder gaan. Als je de auto goed onderhoudt en dan niet alleen op tijd onderhoud geven maar ook even de motor laten nadraaien voor de turbo, op tijd wassen, binnen laten slapen enz.., dat zal ook al veel helpen. En te duur? Voor 7000€ en 55347km heb ik zeker niet te veel betaald en heb er een leuke auto voor gekregen. De enige kosten die ik al heb moeten doen is het verplichte onderhoud en enkele lampjes. Lijkt me nog prima te doen.
@newformula: VAG bashen doet het altijd goed op autoblog.

Mijn ervaring met een 2008 crosspolo: duur maar waarschijnlijk ook waardevast als ie ingeruild wordt, nette afwerking (beter dan de Fords waar ik toen ook naar gekeken heb, ik heb niets tegen Ford ;-) , 2 probleempjes gehad: voorste draagarmrubbers versleten, lastig te vinden dingetje met de ACC.
(oke, nog een derde dingetje: dure bandenmaat onder de cross)
Heb deze generatie Polo altijd voor een bejaarde gevonden. Misschien komt dat omdat er een 80+ er bij mij in de buurt woont met zo’n zilvergrijze Polo. Doe
mij maar een Punto of desnoods kleiner Een Ka.
Net als de vermeende deutsche degelijkheid is de verwachte inruilwaarde ook een spook wat maar niet tussen de NL hersens vandaan wil. Duitse degelijkheid bestaat al ruim 20 jaar niet meer.
Bosch, Siemens, Miele, VW laten veel in China produceren.

Niet waar zeg je?? :))))) wakker worden!
Inferieure rommel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).