VVN: “max snelheid op autowegen naar 80 km/u”

Auteur: , 63 Reacties

We hebben zo'n vermoeden dat dit voorstel op weerstand kan rekenen.

Vandaag heeft Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN), een tweetal pittige uitspraken gedaan tijdens De Nationale Autoshow op de radio. Om te beginnen kregen de provinciale tweebaanswegen ervan langs. Op sommige van deze wegen is het nog toegestaan om maximaal 100 km/u te rijden. Volgens Cohen gebeuren er echter teveel ongelukken op die wegen, niet zelden met een dodelijke afloop. Op dergelijke stroken asfalt dient volgens Cohen dan ook een maximumsnelheid van 80 km/u te gelden.

Nu zijn we het niet per se oneens met de redenering van Cohen, zeker omdat we in Nederland toch al tureluurs worden van alle verschillende en soms variabele maximumsnelheden. Toch hebben we een -wat ons betreft- supersolide tegenargument in te brengen en dat luidt als volgt. Hoe lager de snelheid waarmee gereden wordt, hoe minder betrokken de bestuurder achter het stuur zit, hoe groter de kans dat deze gaat zitten klooien met telefoons en infotainmentsystemen (een echte petrolhead kan niet zonder) en hoe groter de kans op ongelukken. Met andere woorden: laat die maximumsnelheden lekker wat ze zijn.

30 kilometer-zones

Er is moar! Cohen meent dat 30 kilometer-zones zo moeten worden ingericht dat er daadwerkelijk maximaal 30 km/u kan worden gereden. De VVN-directeur geeft hierbij aan dat het verschil in remweg bij een snelheid van 30 km/u of 50 km/u kan bepalen of een aangereden kind blijft leven of niet. Kunnen we ons in vinden, maar het is wellicht ook een cultuurdingetje. Wie zich in een 30 kilometer-zone consequent aan de maximumsnelheid houdt, roept zeer waarschijnlijk ergernis of (in de beter buurten des lands) agressie op bij medeweggebruikers. Spelende kinderen geven er verder niet veel om, want dit zitten veilig binnen achter de PlayStation. Of gaan we nu te kort door de bocht?

Verder pleit VVN voor meer politiecontroles en herinvoering van het alcoholslot. Dat laatste is een apart agendapuntje, aangezien de hoogste bestuursrechter een vette streep door deze maatregel heeft gezet.

Foto: lekker blazen met een Ferrari 488, via Autojunk



63 reacties

Ach laat ze lekker verder dromen, hersenbeschadiging zullen ze niet oplopen…
Hier in België sinds januari alle gewestwegen van 90 naar 70. Fijn, kan ik mijn plannen om naar Nederland te verhuizen ook opbergen. :/
@breakingpoint: En binnenkort overal traject controle. Sterkte ermee!
Lekker plan van die 30km zones, fijn ook voor nood- en hulpdiensten. Begint al heel simpel, de vuilnisauto komt elke week in je straat maar heeft gewoon een grotere draaicirkel, al richt je de boel zo krap in dan kan een vuilnisauto dus niet meer in een 30km zone komen. En stel er is brand in je rijtjeshuis, hoe komt die brandweerauto ooit vlot bij je huis?
Wat betreft die 100km is ook volstrekte lariekoek, uiteraard zijn er onveilige wegen waar je 100 mag, met name in Flevoland weet ik er wel een paar. Wat je daaraan moet doen is die wegen herinrichten, bijvoorbeeld door de rijstroken uit elkaar halen door er een fysieke afscheiding tussen te plaatsen of desnoods een middenberm te maken. Domweg de snelheid naar beneden heeft helemaal geen zin, als je op zo’n weg rijdt waar je voorheen altijd 100 mocht ga je echt niet ineens 80 knorren omdat er een nieuwe regel is. Zeker niet als je weet dat je er jarenlang prima 100 kon rijden. Bovendien, als je 80 rijdt, kom je dan écht minder snel op de verkeerde weghelft terecht?? Dat gelooft toch niemand?
@stationcar: in België rijden we anders wel 30-50-70 op wegen die 5 jaar geleden nog 90 waren. Zonder aanpassing aan de infrastructuur. Gewoon een paar borden zetten.
@stationcar: maar als de weg nu dus niet is ingericht voor 100 km/u waarom rijdt iemand dan toch die snelheid? Overigens is ook al meermaals bewezen dat de tijdwinst minimaal is. En daar zit volgens mij het probleem. Nederland is te klein en dat leidt ertoe dat je om de haverklap een bebouwde kom inrijdt (of een afslag op de snelweg) waar de doorstroming vaak belabberd is en je daar dus echt tijd verspilt. Mentaal is het ook gewoon lekkerder als je door kan rijden, want dan blijkt snelheid ineens een stuk minder belangrijk.
Laat ze eerst maar eens de herkeuring van de rijbewijzen van bejaarden aanscherpen. 80 jarigen die met een slakkengang van 60 de snelwegen oprijden en gaan invoegen. Levensgevaarlijk!
@str8six:
Helemaal mee eens.
Ik zit vaak genoeg achter een paar idioten die 70-80 gaan rijden op weg waar je gewoon 100 mag iedereen wil er dan voorbij wat soms gevaarlijke acties oplevert.
@Dickie: Dat komt door de denkwijze van de Nederlandse automobilist. Je zegt het namelijk zelf: waar je 100 MAG, dat betekend niet dat je het moet rijden. Maar in Nederland denkt men dat je de maximale snelheid moet rijden…
@87sandyd:
Ik weet ook wel dat niet verplicht bent om 100 te rijden waar je dat wel mag.
Volgens mij is het iets van 60 wat je minimaal moet rijden ofzo.
Maar het ging om de verkeers veiligheid ik vind het gevaarlijker als een mafkees 70 gaat rijden waar je 100 mag dan dat er iemand iets van 120 gaat rijden.
In dit geval kunnen ze ook nog eens op de parallelweg gaan rijden.
@Dickie: Ik snap je punt. Maar dat verkeersveiligheid in gedrang komt, komt door onszelf.

Wij als mens hebben nou eenmaal de gedachte om 100 te rijden waar je 100 mag. Als dan iemand 70 rijdt, dan levert dat een gevaarlijke situatie op.

Maar de denkwijze zou moeten zijn dat je ook weet wat de minimale snelheid is. Als je je daarop instelt zou het goed moeten gaan. Dus er kunnen auto’s rijden die minumaal 60 rijden en maximaal 100. Dan anticipeer je denk ik anders. Maar als wij 100 mogen rijden, verwachten wij ook dat iedereen 100 rijdt. En als iemand dan 70 rijdt, zorgt diegene voor een gevaarlijke situatie, terwijl de beste man/vrouw in weze niets verkeerd doet.

Begrijp mij niet verkeerd, ik rij ook liever 100 hoor ;)
@87sandyd: rijden ze in andere landen dan 70-80 waar je 100 mag? Enige reden wat ik kan bedenken om 80 te rijden waar je 100 mag is gierig een halve litertje brandstof besparen.
@homer55: Sterker nog, in Duitsland mogen vrachtwagen boven de 7,5 ton maar 60 rijden buiten de bebouwde kom, en daar gebeuren ook geen rare dingen. Het is maar hoe je jezelf instelt ;)
@87sandyd: dan heb je het over vrachtwagens die ook niet veel harder kunnen en daar ben je ook bewust van. Van normale automobilisten verwacht je toch op zn minst dat ze een beetje met de flow meegaan.
@87sandyd: Het probleem is dat in Nederland hooguit een snelheid mag rijden die in 99% van de gevallen 20 KM/h onder de snelheid ligt die je er met gemak veilig zou kunnen rijden. Wordt er dan nog eens 20 onder de opgelegde limiet gereden, dan rij je dus 33% langzamer dan je zou kunnen. Andersom gerekend kan je dus 50% sneller rijden.

Vandaar dat het raadzaam is gewoon de maximaal toegestane snelheid te rijden, zeker als inhalen geen optie is. Dan hoeft het wat mij betreft nog echt niet gecalibreerd te zijn adhv navi snelheid icm met de flitsmarge.
@87sandyd: Dat mogen ze wat mij betreft aanpassen. Je moet altijd minstens 80% van de maximale snelheid rijden, tenzij dit om een duidelijke reden niet haalbaar is of waneer de wet de wet anders voorschrijft (vrachtwagen, aanhanger, etc.). Vaak genoeg zie je mensen met 80-90 op een rustige 130km/h-weg rijden. Van een vrachtauto verwacht je dit en is het geen probleem. Daar kan je op anticiperen. Als iemand dat in een VW Polo doet (vooral als het donker is) merk je dat vaak pas heel laat waardoor je stevig in de ankers moet of mensen zonder te kijken naar links gaan om in te halen. Nog erger zijn mensen in een oldtimer met slappe achterlichten i.c.m. met bovenstaand rijgedrag. Levensgevaarlijk.
@str8six: Hier in Alphen heb je een redelijk scherpe en korte afrit de N11 af (thv Archeon) en laatst zetten iemand dus gewoon de auto stil aan het einde van de afrit ipv op normale snelheid in te voegen! Dat soort mensen maken naar mijn mening de wegen onveiliger. Mensen die zo langzaam rijden houden het verkeer op en zorgen ervoor dat mensen uit moeten wijken en het verkeer met groot snelheidsverschil op de zelfde weg rijdt en op elkaar moet anticiperen. We hebben het altijd maar over de maximum snelheid maar stiekem is gewoon de minimum snelheid het probleem.
@str8six:

Wie de schoen past ………

Als we nu eens rekening houden met invoegend verkeer en niet stoer doordrukken en hierdoor de invoeger laten zweten dan scheelt dat al meer dan de helft.
Ook de automobilist, ik bedoel racer, die stelselmatig de snelheid overtreedt zorgt ervoor dat er niet normaal ingevoegd kan worden en dat je de billen dicht moet knijpen soms.

De bejaarde in Duitsland wéét dat daar hogere snelheden zijn. Daar zijn nimmer problemen. Het probleem ontstaat alleen maar omdat we elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
@erik2907: Kom eens een stukje rijden in Duitsland zou ik zeggen… Ook daar genoeg figuren die 90 op de rechterrijstrook karren en naar links gaan voor een invoeger die alle tijd en ruimte heeft.

Of figuren die invoegen met 90 en met amper gas bij te geven naar de linkerstrook doorschuiven omdat ze niet achter die vrachtwagen willen rijden, terwijl er links 130 wordt gereden. Same shit, different country.
@karhengst: in mijn ervaring rijden die ook met geel kenteken..
@peug206: Erg grappig weer. Alsof alle Duitsers als goden kunnen autorijden. Met name bij invoegen zie je genoeg mensen 60-70 de snelweg op komen zetten en veel mensen gaan er onterecht vanuit dat je ruimte moet maken als iemand op een oprit is. Ik denk dat dit komt omdat Duitsland vroeger veel extreem korte opritten had. Onder andere op de A8 heb je nog steeds paar plekken waar je zonder oprit de snelweg opgedraaid wordt. Regelmatig ook Duitsers gezien die het voor elkaar krijgen om aan het eind van de oprit stil te gaan staan omdat niemand een gaatje heeft gemaakt voor hun. Hier een YT-kanaal met talloze voorbeelden. https://www.youtube.com/channel/UCVtVOddS0ms54kntAYXIVGg
@karhengst:

Hoeft niet, net 12 jaar gewoond en nu weer een jaartje terug in NL.
@erik2907: ik voel me niet aangesproken want dat doe ik ook niet. Geef altijd ruimte en laat mensen er altijd tussen. Speak for yourself.
@erik2907: Het is de taak van de invoeger om zich aan te passen aan het verkeer op de auto(snel)weg. Maar aangezien iedereen pas begint met kijken zodra die bij de blokmarkeering is, snap ik wel dat je je niet meer kan aanpassen.
Wat betreft autowegen: volgens mij is 100 daar prima, meestal kan daar zelfs makkelijk harder gereden worden. Lekker zo laten dus.

Wat betreft 30-zones: ik rij daar nooit echt te hard, meestal maximaal 35 op de teller. Om mijn auto zo ver te krijgen dat ik daar niet harder kán dan 30, zullen ze toch echt hoge drempels neer moeten leggen (auto staat redelijk laag op een schroefset) of de weg zo smal moeten maken dat het automatisch ook éénrichtingsverkeer wordt. Bovendien kun je er dan met een S-klasse of iets dergelijks misschien maar 30 rijden, met een Seicento of iets anders kleins kun je dan nog altijd harder rijden door het formaat van de auto. Onhaalbaar dus.
@ej20g: wat misschien wel een goed idee is, is om en rond plekken waar veel mensen komen/lopen/fietsen zoals winkelcentra en winkelstraten de snelheid verlagen naar 30, waar ook echt maximaal 30 gereden kan worden.
Maximaal 80 op N wegen is natuurlijk dikke bullshit, deze meneer lijkt mij een typische leek die nog nooit buiten zijn eigen stad komt en zaken zoals invoegen eng vindt.
@dieselkameel: goede veronderstelling dat de directeur van VVN hier geen kaas van heeft gegeten…
@dieselkameel: is op zich wel een idee inderdaad, al zit je dan al gauw met obstakels voor hulpverleners. Het is helaas moeilijk om álle automobilisten aan het verstand te brengen dat iemand echt een stukje gaat vliegen als je diegene met 30 km/h raakt, anders zouden lastig te bepalen effectieve maatregelen niet nodig zijn.

Wat betreft de N-wegen ben ik het inderdaad ook met je eens. Ik denk dat de oorzaak van de vele ongelukken op deze wegen meer ligt bij al die mensen die continu aan het kloten zijn met hun mobiel dan bij de lui die te hard rijden, want die laatste groep let veelal beter op. Dat merk ik bij mezelf ook, net als veel vriendsn van mij.
@ej20g: ik denk dat de oorzaak op doden bij N wegen is dat veel mensen te zacht rijden. Persoonlijk kan ik rustig achter een vrachtwagen rijden die 80 rijd. Bij een gewone personenwagen kan ik mij gruwelijk irriteren aan van die figuren die 85-95 rijden waar je 100 mag.
Een paar inhaalstroken op N wegen zullen deze wegen al vele malen veiliger maken. Laat de beste meneer maar eens 10x per dag de N36 op en af rijden, kijken of hij dan nog zulke waanideeën heeft.
@dieselkameel: ik denk dat je daar ook zéker een punt hebt. Nou kom ik zelf niet zo vaak op N-wegen, maar als ik daar dan toch overheen moet dan wil ik ook gewoon minimaal 100 kunnen rijden. Vrachtwagens die 80 rijden heb ik dan inderdaad geen problemen mee, personenwagens echter wel. Vaak zijn het denk ik bovendien juist de mensen die daar 70/80 rijden die niet bezig zijn met het verkeer. Inhaalstroken lijken mij daarom een prima idee op zulke wegen. Kan ik toch weer een beetje doorijden als ik weer eens op een N-weg kom.
@ej20g: samen die partij van die zwetsnek van een Cohen maar overnemen dan? Regelen we wel gelijk een secretaresse om koffie te halen :) Meer mede autobloggers geïnteresseerd?
Cohen leeft in de typische Groenlinks Utopische wereld: Iedere dode kan en moet voorkomen worden.
We hebben het veiligste wegennet in Europa/wereld maar laten we voor die paar extra minder doden alles op slot zetten.
Degene die 100 wegen gevaarlijk maken zijn de simpele zielen die op hun telefoon zitten te spelen, als je dan de berm aantikt vlieg je idd uit de bocht. Ook zijn er mensen (voornamelijk bejaarden) die gewoon stug 70 rijden waardoor het overige verkeer in gaat halen op plekken waar dat dan niet mag.

Als iedereen 100 rijdt en daadwerkelijk op de weg let is er niks aan de hand.
Zorg er voor dat mensen die al rijdend hun telefoon gebruiken net zo zwaar bestraft worden als alcoholmobilisten. Ik zie het vaak genoeg dat dit soort mensen als dronkaards over de weg dwijlen omdat ze aan het whatsappen o.i.d. bezig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er veel minder ongelukken zullen ontstaan als iedereen die achter het stuur zit ook daadwerkelijk betrokken bezig is met het autorijden.
Kleinzielig land hier.

Stilstaan is het veiligst nou goed??

Inderdaad verveel je je te barsten en verslapt de aandacht
Jullie supersolide plan is al eens in een Canadees onderzoek bewezen trouwens. Uit dat onderzoekt kwam de conclusie dat de verkeersveiligheid vaak omhoog ging als de officiële snelheid “te laag” was en naar een meer passende snelheid werd verhoogd. Ik heb de bron niet 1,2,3 het is alweer een tijd terug dat ik het las.
Provinciale wegen in Dld (nee niet eens snelwegen) 100 km/h.
Willen ze het verkeer autonoom laten rijden moet juist alle obstakels van de weg. Reed laatst in de nieuwe E-klasse. Ondanks dat ie laat ingreep zag hij de “zig zag” niet. Overigens ben ik ook van mening dat de snelheid op de snelweg met gemak onhoog kan naar 150. De auto’s van tegenwoordig worden er op gebouwd en het rijdt net zo veilig en comfortabel als 130. Zelfde geld voor 80 wegen. Kunnen met gemak naar 100. Zou meneer Cohen ook lid zijn van de club van 90?…
Met weemoed denk ik terug aan 1972/1973, tot dan geen algemene snelheidslimiet op Nederlands autosnelwegen. Joop den Uyl voerde 100km/h max op autosnelwegen (!) in vanuit oogpunt van oliebesparing (de huichelaar). Is nooit meer goedgegaan/teruggedraaid.
Die Felix is niet helemaal goed bij zijn kokosnoot.
Ik kan hier niet netjes op reageren. Die vuile rat moet eens op het platteland komen. Weer een halve zool die niet snapt dat sommige risico’s bij het leven horen. Prima om in die drukke randstad de snelheid te beperken maar op het platteland is het nuttiger om een minimum snelheid in te voeren. Dan ben je ook van gevaarlijke inhaal acties af maar kunnen de mensen wel op een normaal tempo van A naar B komen.
@lekbak: ik kan het niet beter verwoorden!
@lekbak: dat is inderdaad ook een van de vele voordelen van het platteland. Ik ben altijd blij als ik bovenin groningen en friesland rondrijd en nergens een flitser of een andere auto te bekennen is ;-)
@peug206: pas maar op, op zowel de autowegen in Friesland als Groningen die ik ken staan en rijden ze geregeld. 100 is trouwens ook wel een prima snelheid. Dan is je boete ook nog redelijk te betalen als je 120 rijdt ;-).
@lekbak: Hulde!

Vroeger reed men met paard en kar, daar kon je ook afvallen en je nek breken, als je je per auto verplaatst kun je ook een ongeluk tegenkomen en verongelukken. Dat is het leven, iedereen weet het en gaat ermee akkoord anders kun je onmogelijk aan het verkeer deelnemen, laat staan buiten komen.
De auto’s zijn zoveel veiliger geworden de laatste 20 jaar en toch gaat de snelheid omlaag en de controle omhoog.
Hier in België is het alles behalve nog leuk rijden op de gewestwegen, inhaalmogelijkheden verdwijnen dagelijks en sommige mensen rijden dat nog 60 i.p.v. 70 omdat men bang is geflist te worden. Dan wordt men verwonderd dat er verkeersagressie ontstaat.
70 buiten stad op een overzichtelijk baan is gewoon achterlijk traag, ik betrap me er zelf op dat mijn aandacht wegvalt en ik gewoon ga dagdromen tijdens het rijden. Ligt dit aan mij alleen of is dit logisch vraag ik mij dan af..
En binnenkort traject controle, dan is het helemaal een ramp, dan kunnen we met zen allen lekker hersendood rond tuffen.
De logische redenatie van @MauritsH en het Canadese onderzoek waar @reistje over schrijft brengen mij op de gedachte dat de maximumsnelheid juist omhóóg moet als we het verkeer veiliger willen maken.

Omdat niet alle auto’s even vlot in het verkeer meekomen en ik mij ook wel kan vinden in het argument van Cohen wat betreft de remweg, stel ik voor dat we de bijtelling en de BPM maar direct afschaffen. Met die maatregel wordt het wagenpark een stuk moderner en gaat men relatief duurdere auto’s rijden. Dan krijg je een jonger wagenpark wat niet alleen sneller is, maar ook meer veiligheidssystemen aan boord heeft en betere remmen heeft.
De milieulobby vindt ons idee mbt de hogere maximumsnelheid alleen niet zo leuk :(
Echt duidelijk wordt het niet
Belachelijk idee
Jaaaa goed idee!! Is veel veiliger! Of wacht, we maken er 60km/h van is nog veiliger. Of nee, 40km/h da’s pas veilig. Eehh, nee: 20km/h dat gaat het worden, nog veiligerder. Ik ben er uit: 5km/h in auto’s met schuimplastic kussens er omheen. Gebeurt er nooit meer wat!
80 op de snelweg? Is t al weer 1 april?
@volvoturbo: nee, maar wel tijd voor een bril
@dieselkameel: ah, autoweg staat er zie ik nu. Dat is ff wat anders inderdaad.
Het is maar een regel he. Als je 150 wilt blijven blaffen kan dat gewoon.
De mens is zo ingericht dat hij risico’s moet nemen, dat zit in ons DNA.
Dus als deze meneer Koos Speeïg zijn zin doordrijft, krijgen we ergens anders excessen in het verkeer
We zijn allemaal bereid om dodelijke risico’s te nemen als we ons huis verlaten, zonder risico’s hadden we nooit het wiel uitgevonden, hadden we nooit het vuur kunnen bedwingen en geen schepen, karren, auto’s of vliegtuigen gebouwd. Dit is wat ons mens maakt risico’s nemen en dat geldt in grote mate voor verkeer . Kijk eens naar het gedrag van een fietser of voetganger, met ware doodsverachting nemen velen deel (lees terroriseren) ze het verkeer.
Eeuwenoud gedrag om te leven met risico’s in dit relatief veilige en geordend land.
@desjonnies: Jeetje wat diep sjonnie. Maar niet minder waar.
Hoeveel mensen rijden daadwerkelijk 100 km/u op autowegen? Zodra er een vrachtwagen of bejaarde voor je rijdt, is het de cruisecontrol op 78 km/u.
Is het erg raar dat ik in 30km zones ook echt maar 30 rijd… Ik vind de automobilisten die daar 50 doorheen knallen enorm asociaal, een 30km zone is daar niet voor niets. Er spelen kinderen, lopen en fietsen mensen die er allemaal vanuit gaan dat ze op een 30km weg fietsen en lopen. Dan is 50km per uur echt te hard. Vergeet niet dat je in een stalen bak van al gauw 1250kg onderweg bent. De wandelaar, fietser of het kind hebben echt helemaal niks aan al jouw airbags…
@weekert: ik ben het in principe met je eens, en hou me bijna altijd heel netjes aan de snelheid. Maar soms kom je dan opeens op een brede, spiegelgladde, overzichtelijke straat waar je maar 30 mag. De straat moet wel passend ingericht zijn natuurlijk.
@weekert: doe ik ook en de mensen op mijn achterbumper ook. Bij ons heeft een helder licht bij de gemeente de centrum ring 30 gemaakt. Misschien niet heel zinvol maar regel is regel, ik wil daar geen gedoe over maken dus: 33 op de teller cruise control aan en set drukken, is niet moeilijk, kan iedereen.
Nog ff wachten en we rijden niet zelf meer. Alles opgelost.
Ik begrijp het soms niet….. juist dat langzaam rijden en niet vrachtwagen kunnen inhalen en in slaap vallen lage snelheid telefoon spelen radio spelen etc dat maakt ongelukken…..
@elemento: ik denk eigenlijk dat op die 100 kilometer wegen waar je toch niet kunt inhalen (de N36 tussen Almelo en de Witte Paal bijvoorbeeld) gewoon beter 80 kunt maken. Dan weten de waaghalzen ook meteen dat ze niet hoeven in te halen. En dus de gevaarlijke manouvres niet eens proberen. Misschien gaan ze dan zelfs wel meer afstand tot de vrachtwagens houden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).