Waarom vragen ziekenhuizen zoveel parkeergeld?

Auteur: , 71 Reacties

De Partij van de Arbeid vindt dat het hoog tijd wordt om paal en perk te stellen aan de parkeerkosten die ziekenhuizen vragen.

Waarom vragen ziekenhuizen zoveel parkeergeld?

Aan de ene kant is het apart dat ziekenhuizen überhaupt parkeerkosten in rekening brengen. De meeste mensen brengen immers niet voor de lol een bezoekje aan een hospitaal. Aan de andere kant: ook in ziekenhuizen moet de schoorsteen roken en bovendien puilen de parkeerplaatsen soms dusdanig uit, dat men zich genoodzaakt ziet om de tarieven flink op te schroeven. Op die manier kiezen meer mensen voor het openbaar vervoer en dat scheelt weer drukte voor de deur.

De Telegraaf heeft uitgeplozen wat ziekenhuizen zoal vragen voor een uurtje parkeergenot. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam spande de kroon, met een tarief van 4 euro per uur of 36 euro voor een dagkaart. Het VUmc was slechts een halve euro per uur goedkoper en ook in Rotterdam weten ze hoe je lekker verdient aan parkeerplaatsen.

Tegelijkertijd betaal je bij sommige ziekenhuizen (met name in de regio) helemaal niks als je er voor de deur parkeert. Voor de PvdA reden om bij Minister Edith Schippers aan te dringen op een onderzoek naar het hoe en waarom achter de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Overigens leiden parkeerboetes bij ziekenhuizen nu en dan wel tot hartverwarmende taferelen.

UPDATE 30-11-2017: Uit het nieuwe onderzoek van besparingswebsite Kortingscode blijkt dat de prijzen verder zijn gestegen, ondanks het feit dat je nu bij 7 ziekenhuizen gratis kan parkeren. We kunnen dus concluderen dat de kamervragen weinig tot niets hebben uitgehaald.

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst: parkeren bij OLVG-Oost kost €4,- p/u. Van de 4 duurste ziekenhuizen staan er 3(!) in Amsterdam. Het Havenziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maken de top 5 af, tezamen met Medisch Spectrum Twente. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam steeg de prijs het hardst met €0,70 per uur extra.

Foto: een Carrera GT bij het ziekenhuis, @vorlox via Autojunk71 reacties

Bah stickerkentekens
@sjeppie156: vooral midden op de bovenkant van de bumper, bweeehg
@sjeppie156: aah kijk we hebben er weer 1. Wtf is er mis met een sticker kenteken???
@sjeppie156: Ze zijn niet altijd de mooiste oplossing maar soms wel de betere keuze voor de luchtinlaat. Zelf heb ik wel liever een sticker ipv dat men gaten in de bumper gaan boren.
@sjeppie156: jij bent meer een blikman he…
@bas79:

Is er iig nog iets van metaal op dat ding ..
@sjeppie156: met zo’n auto lekker zonder kenteken aan de voorzijde rijden. Zou ik overigens sowieso ook doen als ik een alfa had.
@dutchdriftking: precies, zou ik ook doen.:
On Topic: mensen zijn hondsbrutaal, lopen hotels in en ontbijten gratis, mengen zich onder de gasten van bedrijfsuitjes. Lunchen in de goedkope kantine van een bedrijf in de buurt. Parkeren op een gratis parkeren plek, en pakken de bus de stad in. Dus bij gratis parkeren op een ziekenhuis parkeerterrein zou het altijd vol staan met auto’s van mensen die helemaal niet naar het ziekenhuis gaan. De “brutale”mensch heeft het verkloot voor de “eerlijke”mensch!!!!!
Boven IJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord, staat midden in een gratis parkeren buurt, evenals winkelcentrum “Banne”. Bij het ziekenhuis eerste half-uur gratis, daarna €1 per uur, het is mij mede door de wachttijden bij de afdelingen, nauwelijks gelukt gratis het terrein te verlaten. Bij het winkelcentrum is het eerste uur gratis, en dat lukt me wel om gratis boodschappen te doen.
@audicoupe84: gratis boodschappen, nice!
Helaas, ik kan het. Helemaal in Amsterdam.
Bij de VUmc is het inderdaad “goedkoop”.

Praatje met de beveiliging van het OLVG, leverde mij toch een aantal dagen gratis parkeren.
@rachid: Ken*
Dit gaat idd helemaal nergens over. Maar ja, commerciële bedrijven hè.
@kvgorp:

Behalve als ze eeuwige tekorten moeten aanvullen .. dan is het ineens een staatstoko ..
@kvgorp: We kunnen het allemaal wel ‘eerlijk’ willen, er zijn helaas genoeg mensen die een dagje de stad ingaan en dan lekker gratis kunnen parkeren bij het ziekenhuis. Ik begreep dat dát ook een van de beweegredenen is van het parkeergeld.
Waarom vragen ze überhaupt geld voor het parkeren? Niemand gaat daar voor de lol heen…
@shibby: Omdat je heel dure grond gebruikt, en – zeker in grote steden – net zo goed met het openbaar vervoer kunt komen. In de regio ligt dat anders; daar moeten bezoekers vaak wel de auto nemen. In mijn woonplaats is parkeren gratis; het ziekenhuis bedient een vrij grote regio.
@oxymoron: gelukkig iemand die het snapt. Je moet niet hebben dat de parkeerplaats van het ziekenhuis vol staat met auto’s van mensen die er niet moeten zijn.
@mrb: Ik werk in een ziekenhuis waar iedereen moet betalen voor een parkeerplaats. Óók personeel (tegen een lager tarief uiteraard). Alleen de parkeerplaatsen bij de spoedeisende hulp zijn gratis. En die staan regelmatig vol omdat bezoekers geen zin hebben om te betalen en daar dan maar hun auto parkeren.
@shibby: maar stel dat het gratis is. Dagje stad, dat is dan makkelijk parkeren, zeker omdat ziekenhuizen over het algemeen met OV ook goed bereikbaar zijn.
Omdat het geld oplevert. Duh
Ga dat vooral voorleggen aan Schippers ..
Raar apathisch mens is dat toch ook ..
kan nix wil nix doet nix ..

Prototype ambtenaar ..
@lincoln: stereotype ?
Ik denk dat het zo duur is om te voorkomen dat dagjesmensen bij het ziekenhuis gaan parkeren. Zo is er nog plek voor de mensen die echt het ziekenhuis bezoeken.
@sjeppie156 wat is daar mis mee? Al moet ik in dit geval wel zeggen dat ie niet erg mooi gepositioneerd is.

On topic goeie zaak
Hiervoor moet je bij de gemeenten zijn, over het algemeen bepalen die de hoogte van het parkeergeld. Daarnaast zou als het gratis was in een stad als Amsterdam natuurlijk vol staan met auto’s waarvan de bestuurders niet naar het ziekenhuis maar naar de stad gaan voor werk en/of plezier en dan ben je geen steek verder.

Overigens kon je (vroeger althans) bij het AMC als je wat vaker langs moest komen i.v.m. een behandeling wel een gratis uitrij-kaart krijgen.
@doktor911: Bij het AMC zijn ook gratis parkeerplekken (P2), althans, een veld waarin je kan parkeren. In Leiderdorp is het ook betaald parkeren bij het Alrijne Ziekenhuis, onbegrijpelijk. In een stad kan ik er wel inkomen.
Als ziekenhuizen, zeker als die in de buurt van de binnenstad zijn gelegen, helemaal geen parkeergeld gaan vragen, dan gaat al het winkelende publiek er natuurlijk ook parkeren. We blijven immers wel Nederlanders…
Je hebt het over een ziekenhuis. Niemand die daar komt wil daar komen (behalve personeel). Ik vind het verschrikkelijk dat het parkeren gewoon een verdienmodel is. Het zou juist zo laagdrempelig mogelijk moeten zijn voor bezoekers en patiënten om naar het ziekenhuis te gaan.

Als er te weinig plek is moet je meer plek creëren. Openbaar vervoer is namelijk absoluut geen alternatief voor de auto.

Ik zie het al voor me: oma met de scootmobiel 2 km naar de dichtstbijzijnde bus rijden, en die scootmobiel achterlaten midden tussen de weilanden. Dan met de rollator van de bushalte naar de ingang van het ziekenhuis strompelen en vervolgens nog op zoek naar de kamer van haar zus. Die is gesloopt voordat ze in het ziekenhuis is. Terwijl ze haar auto gewoon naast de ingang kan parkeren. Maarja, dat is natuurlijk onbetaalbaar voor dat oude vrouwtje…
@lekbak: Je hebt recht op vergoeding voor taxivervoer vanuit de basisverzekering als je onder een bepaalde categorie valt, bijvoorbeeld als je visueel gehandicapt bent of chemotherapie moet ondergaan. Sommige verzekeraars vergoeden aanvullend taxivervoer voor alle medische indicaties.

Zoals ik al eerder zij ergens hierboven, als het gratis is staat het terrein vol met forensen die het ziekenhuis niet zullen zien. Plek creëren is ook vaak lastig omdat ziekenhuizen meestal omgeven worden door al reeds bestaande bouw en waar haal je het geld voor een parkeertoren vandaan in deze tijd van bezuinigen?
@doktor911: oma mankeert helemaal niks behalve een stel versleten heupen en een mislukte kunstknie waardoor ze bijna niet kan lopen. Zelfs nog medicijnvrij op haar 78e. Maar geregeld op bezoek bij de zieke zus is financieel gewoon lastig en er is echt geen vergoeding voor.

Geld voor een parkeertoren kan je ook terug verdienen door tegen kostprijs parkeertarieven te vragen. Tegenwoordig willen ze er geld aan verdienen en dàt is gewoon schandalig. Forensen kan je natuurlijk makkelijk weg houden. Zet op elke afdeling een apparaatje neer waar je je kaart moet scannen en je bent klaar. Dan kan je er dus niet meer weg komen zonder diep het ziekenhuis in te gaan, dat zal de meeste forensen wel stoppen.
@lekbak:

Terwijl omaatje helemaal niet van plan was daar een autohandeltje te beginnen ..

Helaas zijn er een hoop “taxi chauffeurs” die anders met gastvrijheid omgaan ..
Hoe ‘eerlijk’ we het ook willen hebben, er zijn helaas teveel mensen die een dagje de stad ingaan en dan lekker gratis gaan parkeren bij het ziekenhuis. Ik heb gehoord dat dát ook een belangrijke beweegreden is.
In Den Bosch moet ook het personeel betalen. Gevolg: parkeeroverlast in de buurt.
Maar ja parkeerterreinen en -garages leg je niet gratis aan. Als er niet voor betaald wordt door de gebruiker gaat het ten koste van andere hopelijk nuttiger uitgaven.
@gezondverstand:

Pertinente onzin ..
Van alle automotieve staatsinkomsten gaat 7% naar infrastructuur ..
@lincoln: Dat is dus onzin: de aanleg en exploitatie van de parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen worden echt niet betaald uit de automotieve staatsinkomsten maar uit de begroting van de ziekenhuizen zelf.
@gezondverstand:

Dus van de resterende 93% ..
Volgens mij is het probleem dat veel ziekenhuizen nog wel eens redelijk dicht bij het centrum zitten en ook nog eens een goede OV verbinding hebben. Mensen gaan er graag goedkoop parkeren en dan een klein stukje lopen of 2 minuten met de bus en je bent in de stad. Als ze de parkeertarieven laag houden zullen er dus meer mensen misbruik van maken en dit gaat ten dupe van de ziekenhuis bezoekers. Misschien moeten ze verplichten dat je er alleen mag parkeren als je ook echt naar het ziekenhuis gaat al is dit natuurlijk moeilijk te controleren.

De kosten en onderhoud van de parkeerplaats zullen inderdaad ook wel een rol spelen, want dat is niet gratis. Bovendien zou het niet eerlijk zijn om mensen die met het OV gaan mee te laten betalen aan de kosten van de parkeerplaats dus ik vindt het wel begrijpelijk dat je alleen de mensen laat betalen die er ook gebruik van maken.
Ze moeten wel geld vragen anders parkeert iedereen bij t ziekenhuis om dan de stad in te gaan. Ook de oplossing ‘bewaker en toegangsbevestiging’ kost geld want moet 24 uur per dag……dusssss lastig lastig lastig
@panam1:

Nope ..
Die dingen worden neergezet door de overheid ..
En onderhands verhuurt aan parkeer exploitanten ..

Eurootje hier eurootje daar .. mazzel ..
Dat is dus onzin: de aanleg en exploitatie van de parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen worden echt niet betaald uit de automotieve staatsinkomsten maar uit de begroting van de ziekenhuizen zelf.
@gezondverstand:

Is er überhaupt wel een NLse semi-overheids orgaan die dichter tegen constante corruptie aanschurkt dan de gezondheidszorg ??
migratie crisis, euro crisis, pensioenvraagstuk, ziektekosten, kelderen in peilingen voor verkiezingen; allemaal details uiteraard vergeleken met die schandalig hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.
@super:

De NL kamerleden zijn ook geschokt over het vertrek van corrupte ziekenhuis directeuren ..
Uiteraard met een hele dikke vette gouden handdruk ..

Dat zijn ze inmiddels op wekelijkse basis ..
@lincoln:
klinkt alsof je geschokt bent dat ze geschokt zijn.
Hoezo te hoog? Hoezo er niet willen zijn? Hoezo geen alternatieven? Wat een onzin allemaal. Als ik iets heb wil ik juist heel graag in een ziekenhuis zijn. Elk zichzelf respecterend ziekenhuis heeft een bushalte mocht je de ‘ hoge ‘ parkeerkosten een probleem vinden. Liever dat ons geld besteed wordt aan goede zorg dan aan goedkoop parkeren.
Echt een Telegraaf onderbuikverhaal dit.
@pomoek: helaas zijn er ook behandelingen waarbij je met je eigen auto moet komen.
Onder andere een chemotherapie.
Daarbij is het ten strengste verboden om met het ov te gaan. Zelfs een taxi hebben ze liever niet.

Ik zelf zit dit jaar al aan de 40 euro aan parkeer geld voor het ziekenhuis. En dat is alleen al voor behandelingen waarbij ik niet gebruik kan maken van het ov.(chemo bijvoorbeeld)

Daar zitten de bezoeken aan de specialist het bloedprikken er nog niet eens bij.

Gelukkig is dit allemaal wel te verhalen bij de belasting dienst maar toch.
En mijn ziekenhuis is het niet eens omdat het dicht bij de binnenstad zit.(rijnstate arnhem)
@arjontje:
waarom mag je niet met ov of taxi komen bij chemo?
@super: Kotsen of ontlasting laten lopen.
@arjontje: Dag Arjontje: Belachelijk dat je deze kosten niet pond voor pond vergoed krijgt. Lijkt mij eigenlijk logisch. Dat gezegd hebbende: Heel veel sterkte met je behandeling. Ik hoop dat het goed met je gaat en goed met je blijft gaan. Beterschap!
Ziekenhuis parkeer plaatsen zijn in de grote steden uitermate geschikt als P+R punt, indien je ze gratis houdt, dan betaal ik liever dan dat ik m’n auto 3 straten verderop moet gaan parkeren
Dank zij het Maastad ziekenhuis is ons industrieterrein veranderd in één groot grijs parkeergebied.
De kroon spanden deze week twee voertuigen die voor een van onze roldeuren geparkeerd stonden.
Dit allemaal omdat het Maasstad veel parkeergeld berekent aan eigen personeel, wat vaak om 06.00 begint en er praktisch geen parkeerplaatsen neer over zijn
Verder is er een enorme categorie van mensen die niet willen betalen en hun voertuigen ook parkeren.
De grap is dat het ziekenhuis niet thuis geeft en gewoon schijt aan alles en iedereen heeft.
Gewoon omdat het kan.
Bij de geboorte van mijn kinderen heb ik ook gelijk de parkeerpot goed gespekt van het ziekenhuis
Inderdaad als het niet duurder is dan de omliggende parkeerplaatsen zal het gebruikt worden als reguliere parkeerplaats in plaats van alleen door ziekenhuis bezoekers. Dat het makkelijk geld verdienen is. Voor een spoedbezoek of het ophalen van iemand die in een rolstoel zit ga je ook niet even verderop parkeren omdat het gratis is.

Voor alle andere bezoeken houd ik mij gewoon aan de policy dat ik niet betaal om te parkeren. Bij het VUMC kan je bijvoorbeeld gratis parkeren bij het Amsterdamse bos en er zijn ook wat andere starten waar ze niet controleren…
Omdat een ziekenhuis tegenwoordig een bedrijf is, waar gewoon winst gedraaid moet worden.
Ik weet het !! Inside info nou onze pensioenfondsen investeren in bedrijven zoals Q-park die vervolgens de parkeerplekken beheren en natuurlijk winst willen maken voor hunzelf voor de pensioenfondsen en het ziekenhuis.

Ik kwam erachter door een bord die Q-park heeft geplaatst bij de uitgang van een ziekenhuis parkeerplaats met iets van de strekking “tot ziens en bedankt” en “een prettige dag” .

Niets aan de hand zou je zeggen totdat je als patiënt terug rijdt of als familielid die slecht nieuws heeft gehoord.
Het OLVG (zowel Oost als West) en het VU-ziekenhuis liggen in woonwijken waar betaald parkeren geldt; vrij logisch dus dat er betaald moet worden, anders wordt het een chaos!
@ehnl: Je kan net als bij supermarkten na tonen bewijs dat je echt in het ziekenhuis moest zijn een normaal tarief betalen of gratis .
Bij het Erasmus mc was het eerst “maar” tien euro per dag. Alleen in Rotterdam centrum betaal je twintig euro. Dus gingen ganzen die geld wilden besparen en niet het Erasmus bezochten daar parkeren…
nu is het 24.30 euro.
Tja, ik ken het.. de straat tegenover het ziekenhuis in de plaats waar m’n ouders wonen is overdag een drama om te parkeren vanwege al het personeel en bezoek wat er staat om de kosten op de parkeerplaats te omzeilen
Gelukkig is het niet overal in de zorg zo commercieel.

Neem de plascontracten bij bejaardenhuizen. Drie keer per dag helemaal gratis en voor niets uitgelaten worden. Gratis, en dan durven die oudjes nog te zeiken ook nog.
Wat moet het OLVG bijvoorbeeld dan? Het ziekenhuis staat midden in de stad en in naaste omgeving is het parkeertarief ook €4,00 per uur. Als ze de parkeergarage gratis maken staat deze altijd vol met iedereen die ook maar in de buurt van Amsterdam-Oost moet zijn. Mensen die daadwerkelijk naar het ziekenhuis moeten kunnen dan niet meer parkeren onder het ziekenhuis.
@wijsneus: uitrijkaarten ook een optie??
@wijsneus: voor patiënten en bezoekers uit rijkaarten geven met een normaal tarief of gratis.
@wijsneus: Q-park oost hele dag parkeren voor 12 euro met 50% korting nu voor 6 euro .

Dus het kan gewoon en zonder te sjoemelen .

Er zijn zelfs plekken waar je gratis kan parkeren maar dat hou ik voor mijzelf :)
Ik parkeerde er van de zomer wel voor de lol want toen werd mijn dochter geboren in het maasstad ziekenhuis. Voor de hele dag was het €10,- en ik ben er 5 dagen geweest.
Nederlandse slimmigheid…
Beste land van de hele wereld.(maken ze ons in Den-Haag wijs)
Interessant lopen doen richting verkiezingstijd. Na afloop vd verkiezingen: “ja, het is wat aan de dure kant, maar daar krijg je wel wat voor terug.”
Wat een onzin discussie. Die garage moet toch ook betaald worden? Voor niks gaat de zon op. Als we het parkeren niet meer hoeven te betalen, worden andere dingen weer duurder. Als het niet uit de lengte kan, dan moet het uit de breedte. En als de dokter uitloopt, krijg je altijd een uitrijkaart of tenminste een kortingskaart.
Vier euro per uur…

Pff, ik parkeer de auto wel op Schiphol, dan ben ik met de metrokosten erbij minder kwijt voor 4u dan ‘ff’ parkeren bij Ziekendump Amsterdamn ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).