Was de straf voor Vettel wel terecht?

Auteur: , 102 Reacties

FIA staat niet langer voor Ferrari International Assistance.

Facepalm

Na een leuke kwalificatie leverde de F1-race (verslag) van zojuist in Canada op de baan niet helemaal het gewenste spektakel op. Onder de streep zullen mensen bij het lezen van het resultaat waarschijnlijk ook niet direct de wenkbrauwen fronsen. Lewis Hamilton scoorde weer eens een overwinning, waardoor Mercedes nog steeds onverslagen is dit jaar. Toch zal er nog wel even nagepraat worden over de Grand Prix en wel vanwege een beslissing achter de groene tafel. Vettel had de race namelijk in handen, tot hij bestraft werd door de stewards voor onderstaand incidentje:

Vet-Ham

Vettel vloog even de baan af, om daarna pal voor de deur bij Hamilton weer het asfalt op te komen. Hamilton moet duidelijk even van zijn gas af, maar zo dramatisch leek het nou ook weer niet te zijn. Ik en collega @ikschrijfookoverautos waren het er meteen over eens dat een straf voor dit ‘vergrijp’ waanzinnig is, maar sommigen met minder race-inzicht die niet publiekelijk te schande gemaakt zullen worden, hingen al snel de moraalridder uit. Dat roept de vraag op: wie heeft er nu gelijk? De mening van Vettel was in ieder geval duidelijk. Hij etaleerde die op koddige wijze na de race.

Vettel

Lewis Hamilton, zelf niet vies van een block party na een slippertje, vindt de straf daarentegen in eerste instantie terecht, al had hij naar eigen zeggen liever op een andere manier gewonnen. Als dat echter echt zo was, had hij niet moeten mauwen over de radio. Enfin, dit had LH44 te zeggen over de kwestie:

My team worked so hard to fix the car. Saturday was a really great day, I got out there back on rhythm. Today we had an engine problem, it was like a kick in the nuts but they worked so hard to get the engine back together. Then I had a problem at the start and I wasn’t sure how I would get away. The Ferrari’s are really quick on the back straight so I knew I had to put him under pressure – and he made a mistake. Ultimately the rules say that when you go off, you have to come on in a safe manner and I had to back out to avoid a collision, so I guess that is why they made a decision. I’m going to re-watch it but all I can say is that I didn’t do anything today – I didn’t do anything to deserve booing – I was just racing my heart out.

Een interessante mening is wel die van Alexander Wurz. De Oostenrijker was jarenlang voorzitter van de Grand Prix Drivers Association en als zodanig groot voorstander van extra veiligheid in de sport. Daarnaast is hij ook zelf racesteward geweest. Je zou dus wellicht verwachten dat de ex-F1 coureur de beslissing van de stewards zou verdedigen, maar niks in minder waar. Via Twitter zegt Wurz:

My observation on Vettel rejoining: his helmet moved to look into mirror only after steering correction! that he slid that far is laws of physics. No space for Lewis is name of game with street tracks. What happened to #LetThemRace ? Was it sketchy? yes! a penalty? Not in my view.

Er zullen in de komende dagen vast nog meer bobo’s zijn die hun licht laten schijnen over het akkefietje, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: wat vind jij ervan? Laat het weten, in de comments!102 reacties

Mansell vind het ook een zwakzinnige beslissing.
@karaya: idd wordt er een keer echt gestreden voor de 1e plek, gaat de FIA straf uitdelen.
Uiteindelijk kreeg hij de kleinste straf mogelijk voor iets waar hij eigenlijk weinig aan kon doen.. behalve dan dat hij een foutje maakte en op het gras belande.
Daarmee was Vettel uiteindelijk wel de veroorzaker van al dit, niet Hamilton.

Als zodanig was de straf gewoon terecht, want als Vettel in het gras was beland en daarna Hamilton niet voor de voeten had gereden was de laatste er ook voorbij gegaan.

Persoonlijk vindt ik het verder wel jammer, want ik had liever Vettel zien winnen…
@dracae: naast dat hij op het gras kwam, wat een fout was, had hij ook de baan op kunnen komen zonder te hinderen
@sjonniedeluxe: Moet je me toch eens vertellen hoe Vettel dat dan voor elkaar had moeten krijgen. Het is niet zo dat hij de natuurwetten kan beïnvloeden omdat hij in een Ferrari rijdt of zo.
@Edge: klopt, maar dan had hij niet van de baan moeten rijden. Ik had het Vettel gegund, maar de straf vind ik wel terecht. Daarnaast maakt Vettel wederom een fout onder druk…
@Edge: ik weet wel bijna zeker dat Vettel gewoon zo snel mogelijk de baan weer wilde opkomen om de schade van zijn fout zoveel mogelijk te beperken en nog steeds heb ik het idee dat hij de auto goed onder controle had nog voor hij naar de racelijn toestuurde.

De laatste stuurbeweging was niet om de auto op te vangen.

Hij had dus ook wat snelheid kunnen minderen.
@sportevo: ja, dit dus. Ik denk dat hij op het gras wel even gas los liet, maar zodra op asfalt ging gas er weer op. Daardoor had hij veel ruimte nodig. Teveel ruimte.
@sportevo: Helemaal mee eens, als je de beelden frame voor frame afspeelt zie je dat hij géén gras op zijn banden heeft. Dat beweerde Vettel wel over de boordradio en na afloop van de race. Daarnaast zie je heel duidelijk dat hij zoveel mogelijk op het gas blijft waardoor zijn Ferrari moeilijk controleerbaar is om VEILIG terug te keren op de baan. Terugkeren op de baan doe je zonder op de racelijn te komen, niets meer, niets minder. Je hindert andere coureurs namelijk niet die op de racelijn rijden bij het terugkeren op de baan. Hamilton diende te liften om de aanrijding te voorkomen. De straf is dus volkomen terecht wegens het hinderen van andere coureurs door niet veilig terug te keren op de racebaan.

PS.: zoals ook vorig jaar in Duitsland waar Vettel in leidende positie van de baan af ging, zo ook nu dat hij in leidende positie van de baan gaat door de druk van achteren.
@dracae: je geeft toch geen straf omdat iemand in het gras belandt?
@autodidact: het is toch geen rally? Hij maakt een fout en dat zou niet ten koste van Hamilton moeten gaan.
@flutterby: De fout was ook niet ten koste van Hamilton. Die reed nog steeds netjes tweede, net als vlak daarvoor. Geen ‘Gaining an Advantage’.
@autodidact: Daar ben ik het dus niet mee eens. Op het gras gaan levert degene die dat doet een ‘disadvantage’ op, hij zal tijd verliezen. Hamilton had daar normaliter gewoon gebruik van kunnen maken. Omdat Vettel Hamilton hinderde als gevolg van iets dat zijn eigen schuld was had hij de ‘advantage’ dat hij zijn positie kon houden die hij eigenlijk kwijt had moeten zijn.
Dat hij niet bewust blokkeerde verandert daar niks aan.

Met andere woorden.. het niet hebben van een ‘disadvantage’ die je wel zelf verdient/ veroorzaakt hebt is ook een ‘advantage’.
@dracae: absoluut niet mee eens.

Ik vergelijk het met andere incidenten waarbij een auto van de baan geraakt terwijl de ander er “ruimschoots” achter rijdt; zelfs bij deze gevallen, ondanks dat het een voordeel oplevert, wordt er geen straf uitgedeeld (mits het incidenteel is).

In dit geval ging Vettel over het gras wat sowieso geen voordeel was, wat je al opmerkte. Maar daarna, wat had hij kunnen doen? Vollenbak remmen..? Ja, leuk maar hij zit op t gras en dan was hij lekker doorgeschoven met alle gevolgen van dien. Vettel kon niet veel anders dan gewoon doorgaan.

Het verhaal dat Hamilton er normaliter voordeel van zou hebben als Vettel op t gras gaat is vergezocht. Dit is geen onderdeel van de regel. “Van de baan afgaan” is niet per definite “plek afstaan”.

Vettel was absoluut niet bezig met Hamilton te “hinderen”, eerder zijn auto te redden. Geen voordeel en geen “unsafe entering track” (of whatever de term is”).

Straf is (in mijn optiek) te zwaar en onnodig.
@dracae: helaas voor jou gaat het niet om jouw mening en kreeg hij geen straf voor ‘gaining an advantage’ en is de theorie van een disadvantage krijgen door van de baan gaan null and void. Ook het foutje maken is hier relevant, hoewel gewoon Vettel’s stomme schuld en zonder die geen discussie. Het gaat erom hoe hij terug de baan op kwam waar de straf voor wordt gegeven….en hoe Vettel dat deed heb ik nog weinig tot geen verklaring voor gezien hoe dat anders kon zonder natuurwetten te breken….hij weet een spin op het gras net te voorkomen en vervolgens vangt hij de ‘tankslapper’ op en voorkomt dat de achterkant uitbreekt. De rest is gewoon het momentum dat de auto heeft zonder dat er grip is. Sterker nog hij vangt hem zo op dat als zijn achterkant was uitgebroken hij al eerder op een stukje asfalt was gekomen dat Lewis had willen gebruiken. Dan hadden we waarschijnlijk 1e overwinning voor Leclerc gehad en Max op 3.
@maartenoosterbaan: Ho even.. ik ben zelf niet over ‘advantage’ begonnen. Ik reageerde alleen maar op iemand anders die claimde dat de straf onterecht is omdat Vettel geen ‘advantage’ had gehaald uit dit incident.
DAAR ben ik het dus mee oneens. Dat heeft op zich niks met regels te maken, maar met logica.

Ik vind het ook knap dat Vettel de auto na zijn foutje zo goed onder controle hield en heb dan ook geen slecht woord gezegd over hem. Het gaat mij alleen om de straf en die is zoals jij al vertelde dus voor gevaarlijk weer op het asfalt komen.
Jij vind dat het er niet toe doet dat Vettel de originele fout maakte die de oorzaak ervan is dat hij niet anders kon dan wat hij deed.. ik vind dat dat dus just de cruciale factor is.
@dracae: tot wanneer Max het doet dan zal je wel anders spreken. Deze straf is een blamage voor de sport. Wel sport, dit is geen sport meer. Het enige wat ze doen is rekenen, klagen en zagen, benzine sparen…. maar racen neen dat mag allemaal niet meer. Na 30 jaar F1 kijken begin ik er genoeg van te krijgen.
Terecht of niet, je zo gedragen na een race is echt een gigantisch zwaktebod.

Btw, als ie gewoon op de baan was gebleven dan had ie nooit de straf kunnen krijgen…
@Nimbuf: ik kon er wel om lachen, Vettel die zich behoorlijk opwindt en de bordjes verwisselt. En t spreekt voor m dat hij ingreep toen de z’n fans boe riepen naar HAM
@ouwedibbes83: Dat laatste is zeker waar…
@ouwedibbes83: Dat was dan inderdaad wel een klasse actie van hem.
@Nimbuf: vettel wou even een vuist maken tegen de Fia en laten zien dat de heren coureurs niet alles pikken. Ik vond het wel leuk om te zien, alhoewel ik had gehoopt dat ie niet naar het podium was gekomen.
@nimbuf: Jij hebt duidelijk nog nooit aan sport gedaan. Als je alles geeft en je wordt genaaid op zo’n manier dan reageer je zo. Beter emotie tonen dan doen alsof het je niet deert.
@boriske: Emoties tonen is helemaal niks mis mee, door zijn auto ergens anders te zetten en direct naar de marshalls te gaan maakte hij zijn punt zeer duidelijk. Als hij vervolgens bij Martin Brundle zijn verhaal had gemaakt, was het een erg duidelijke actie geweest. Vergelijk het met de duw van Verstappen vorig jaar. Max had hem vervolgens ook nog een klap op zijn bek kunnen geven, maar hield het bij 1 actie. Maar om je als professional (wat je op dit niveau en deze inkomens toch wel mag verwachten) zo te laten kennen en als een peuter te gaan gedragen, dat is gewoon echt heel zielig en zwakt mijn inziens het punt wat hij wilde maken volledig af.

Daarnaast is het niet de eerste keer dat Vettel volledig oververhit reageert, denk bijvoorbeeld aan Baku 2017 waar hij ook nog eens heeeeel goed weg is gekomen…
Ik vind een straf door de FIA aan Ferrari op zich al genieten. Dat gebeurt al amper. Al helemaal als het om de winst gaat.
Zonder de straf was de race weer typisch saai geweest, de straf was het enige stukje spektakel
@duckmefaddy: een straf aan Mercedes gebeurt NOG minder vaak.
@duckmefaddy: het zegt veel over de race als het uitdelen van een straf van 5 seconden het enige stukje spektakel was.
De FIA maakt op deze manier de sport kapot. Als dit al een straf had moeten zijn (spoiler: nee) dan een gridstraf voor een volgende race.
@fastforward: Als je nu eens uitlegt WAAROM het geen straf had moeten zijn…

Ik heb hierboven ook de moeite genomen om uit te leggen waarom het wel terecht was, hoe jammer ik deze straf persoonlijk ook vind.
@dracae: Dit kan onder het kopje ‘race incident’. Vettel maakt een fout en komt net voor Hamilton weer de baan op (waar hij toegegeven wel blokt). De straf vind ik onterecht omdat deze in een keer alle spanning uit de race haalt en Hamilton een cadeautje geeft. Ja Vettel had vijf seconden kunnen wegrijden maar een gridstraf bij een volgende race lijkt me beter. Of Hamilton de plek moeten geven en er dan meteen achteraan. Doordat die vijf seconden boven de markt hing kon Hamilton hem naar huis rijden.

Deze race was namelijk wel spannend. Vettel en Hamilton reden op de limiet. Vettel is geen groentje die je in een lagere klasse zo op zijn plek kan zetten maar een viervoudig wereldkampioen.
@fastforward: ja, de straf haalde de spanning uit de race, maar dat mag natuurlijk niet meewegen als argument in het wel/niet toekennen van een straf.
@fastforward: Omdat het een racing incident is ! Volgens mij kijk jij F1 sinds Max er aan begonnen is. Deze F1 heeft niets maar dan ook niets meer te maken met de echte F1.

Bekijk de beelden eens goed. Vettel ging van de baan en kwam er terug op, meer kon hij niet doen. Had Hamilton echt een grote racer geweest dan had hij hem langs links gepasseerd ipv te remmen. Maar hij kloeg liever over de radio dat hij geblokkeerd werd…. Hamilton is een kleine kampioen, nooit zal hij aan de enkels van Schumacher of Senna komen.
@boriske: nu noem je er net 2 op die nooit voor controverse hebben gezorgd met hun acties…
Ik vond de straf wel terecht. Hamilton had de druk er al rondenlang vol op en dwong vettel in een fout. Het leek er ook op alsof Vettel bij het terugkomen op de baan er echt niet alles aan deed om zover mogelijk links te blijven, maar Hamilton een beetje kneep. Als hij geen straf had willen hebben zou ik zeggen dat hij Hamilton had moeten laten passeren om daarna in de aanval te kunnen gaan.
Ik vind Vettel maar een sore loser. Zelfs toen hij eenmaal controle had over zijn bolide maakte hij geen ruimte. Ik vind het terecht.
@towi1989: Jij deed dat een stuk beter tijdens je actieve carrière? Bel hem eens op met wat adviezen.
@toniominestrone: goed punt, ik zal ‘m vanmiddag eens bellen. Ik heb immers nog nooit zo de controle verloren.
Wat ik vind dat een beetje ondergesneeuwd raakt in de hele kwestie van #letthemrace is dat meneer V simpelweg gruwelijk de fout in ging. Als je je billen brandt moet je op de blaren zitten. Nee, H had V toch niet meer in kunnen halen, en het zit in ieders coureurs z’n DNA om te winnen, maar neem gewoon je verlies en ga niet lopen janken.
Jammer dat ze niet gewoon strafplekken geven (doen ze in Indycar dacht ik) in plaats van tijdstraffen. Dat had hij gewoon de plek aan Hamilton moeten geven en had daarna weer kunnen proberen terug te knokken.
@littledevil9: Strafplek in de vorm van op de baan gelijk Ham voorbij laten.
Het is zoals het is, de stewards hebben nu eenmaal alle middelen ter beschikking waarbij ze frame voor frame elk beeldje kunnen bekijken vanuit alle hoeken, zowel van buiten de auto’s als wel van de oneboard camera’s van HAM en VET.
Het duurde daarnaast ook zeer lang voordat de beslissing viel m.a.w. er is lang en breed naar gekeken en over gepraat en besloten.
Onterechte straf. Als ik Vettel was geweest was ik het podium niet opgegaan om een statement te maken, kom maar op met die boete! Maar ja al die belangen hè? Hoe zou Alan Jones hebben gereageerd?
@toontjelager: ben het bijna met je eens.. Maar vergeet niet dat zijn teammaat óók op het podium stond, das al 1 reden om er dan wel te gaan staan. Daarnaast, wie weet hoeveel (weinig) kansen Ferrari dit seizoen nog gaat krijgen om 2 podiumplaatsen te scoren..
Straf zeer onterecht. Ham Vet reden op de limiet. Bijzonder hoe Vet de auto wist te corrigeren: 4 banden op het gras bocht muur, zonder kleerscheuren. Bovendien kon Vet weinig anders..
@bluster: Hoe doet dat ertoe?

Vettel maakte uiteindelijk zelf de fout… die fout had tot gevolg dat hij in deze situatie terecht kwam waarbij hij niet meer de controle had om Hamilton niet te hinderen.

Het één leidt tot het ander… oorzaak en gevolg..
@dracae: Wanneer Hamilton niet was gestart dan was er niets aan de hand geweest. Eigen schuld dus van Lewis..
@snorrie: JIj en ook anderen zeggen blijkbaar dat je, als je zo één stapje terug redeneert net zo goed Hamilton de schuld kunt geven,.. want als hij niet was gestart had hij niet direct achter Vettel gezeten.

Ik vindt dus dat er een enorm verschil is tussen 100en stappen terug denken en maar ééntje, namelijk dat ene cruciale stapje tussen de potentieel strafbare actie en de directe oorzaak van het feit dat Vettel weinig anders kon… namelijk dat hij op het gras was beland en dat is niet de bedoeling..

Probeer die redenatie van jullie maar eens na een verkeersongeluk.. ik had de auto niet meer onder controle omdat ik in het gras was beland en daarom schoot ik weer zo raar de weg op… dus het was niet mijn schuld..

Het komt erop neer dat Vettel ZELF de oorzaak was van het niet meer veilig terug op de baan KUNNEN komen. Hij en hij alleen, niet domme pech, niet de voorzienigheid, niet andere mensen.. nee Vettel maakte dat uitstapje op het gladde gras gewoon helemaal zelf.
@dracae: als je zo gaat redeneren dan kan je ook Hamilton de schuld geven voor het te dicht volgen.
Al had hij dit niet gedaan had Vettel die fout niet gemaakt en zou hij geen last hebben gehad. Mocht Vettel alsnog die fout hebben gemaakt dan had hij netjes op afstand gezeten..
Maar zo werkt het niet, laat ze racen, niemand had brokken.
@dracae: okay, dat gezegdhebbende vind ik dat de FIA dan ook tijdens de start van de race alles en iedereen moeten straffen die fouten maakt. Waarom doen ze dat daar dan niet? Grijs gebied dus.
Ja was terecht. Kwam onverantwoordelijk terug de baan op. Gas los, grip herpakken, plek helaas opgeven aan Hamilton en door…
@venividivici: wat wil je zien? Racen op het scherp van de snede of lafjes rondjes rijden? F1 wordt steeds meer dat laatste. Een rijdende reclamekaravaan. Als Verstappen hiervoor een penalty gekregen had was het land te klein geweest.
@autodidact: Nee.. ik vond het helemaal niet verkeerd dat Vettel alles probeerde. DAT IS RACEN!
Hij hoeft van mij Hamilton ook helemaal niet voor te laten…

Wat hij wel moet doen is accepteren dat zijn foutje de oorzaak van dit alles was en dus ook de oorzaak ervan dat hij Hamilton hinderde waar dat niet mocht.

Als dit Verstappen was geweest had ik gebaald…net als bij de vorige race.. maar net als toen snap ik ook dat de straf terecht was. Vervelend.. in beide gevallen..maar wel volgens de regels van het spel.
Zeer onterechte straf. Vettel kon niet anders. Het is een raceincident. De FIA moet zich schamen.
Bij voetbal kun je ook een penalty tegen krijgen voor een overtreding die je per ongeluk maakt. Het gaat er hier niet om of hij er iets aan kan doen; het punt is dat hij van de baan schiet en daardoor feitelijk zijn positie verliest, maar die min of meer per ongeluk behoudt door de manier waarop hij terug de baan op stuitert. Als hij die positie terug zou hebben gegeven aan Hamilton, zou hij waarschijnlijk niet bestraft zijn.
@perry_snijders: Vettel verloor geen positie, maar kon hem knap behouden. Hoezo ‘teruggeven’ dan?
@autodidact: Hij had de positie MOETEN verliezen. Op het gras terecht komen met de concurrent er vlak achter betekent dat die er voorbij kan… onvermijdelijk.. tenzij je hem blokkeert.
Dat je er niks aan kunt doen dat je hem blokkeert als gevolg van het ritje door het gras….dat je WEL hebt veroorzaakt, doet er dan niet toe.
@autodidact: Wat @dracae zegt. In feite had hij op het gras moeten kijken of het veilig was om terug te keren op de baan. Als hij dat gedaan had, had hij Hamilton voor moeten laten gaan. Dat het daarvoor veel te snel ging is voor iedereen duidelijk. Zou trouwens wel een betere straf zijn geweest om Hamilton te laten passeren, dan had hij immers kunnen proberen de positie terug te pakken.
@perry_snijders: op een halve meter gras tot stilstand remmen, dan kijken (links rechts, dode hoek). Verkeer van rechts voorlaten. En als iedereen voorbij is rustig invoegen….

Vettel maakt een fout en herstelt zich net op tijd. That’s all. Dat soort gevechten wil ik graag zien.

Zullen we de races (als je dit zo nog mag noemen) in het vervolg dan maar schriftelijk afdoen als dit zo niet meet mag.
@autodidact: Dat leer je al bij je rijlessen, hè; bij bijzondere verrichtingen gaat het overige verkeer voor ;-)
@perry_snijders: alleen zijn die niet van toepassing op het circuit. 😋
@perry_snijders: dat afsteken a la Vettel een nogal bijzondere verrichting is ben ik met je eens!
@autodidact: Ik dacht: ik zet er een smiley achter, dan snapt helemáál iedereen dat het niet echt serieus bedoeld is.
@perry_snijders: ga anders even rijlessen vergelijken met de Formule 1.
Ik vind dat je duidelijk ziet dat hij een bewuste stuurbeweging maakt naar rechts om Ham te blokken.. Hij was al op de baan terug en deze stuurbeweging was zeker niet nodig.. Hij maakt (opnieuw) een fout en wil iedereen doen geloven dat de fout die hij maakt.. De schuld is van.. Ja wie eigenlijk?!
@gemaskerdemuchacho: wel eens op die snelheid een formule 1 auto gecorrigeerd? Knap van hem dat hij hem nog recht op de weg kreeg.
Of de penalty terecht was weet ik niet, maar ik vond wel dat z’n gedrag na de race behoorlijk kinderachtig was.
Ik snap echt wel dat hij boos was, maar bijvoorbeeld die borden voor de auto’s omwisselen vond ik gewoon echt kinderachtig. Het was dan wel weer netjes van hem dat hij op het podium nog zei dat het publiek moest stoppen met dat boe geroep tegen Hamilton.
Als Hamilton kampioen moet worden dat ze dan stoppen met racen en hem de titel zo geven. Ik mis de gevechter van weleer!
Straf is gewoon terecht. Hij komt op onjuiste manier terug op de baan en doet geen moeite om ander verkeer niet te hinderen. HAM is geen achterligger die zojuist op een ronde is gezet en hierdoor die ronde weer kan terug pakken. Is gewoon duel om overwinning en daarbij maakt VET een fout, jammer maar helaas. Daarnaast denk ik als ik zo kijk naar hoe hij de auto naar buiten laat lopen dat hij dat sowieso expres doet, die gozer is coureur in zn hele denken en doen, zoals Doornbos ook al zei, reken er op dat hij dan zn positie verdedigt en zich zeer bewust is van wat hij doet. Hij wist waar HAM reed en kiest er dan voor om hem te blokkeren om zogenaamd zn auto onder controle te krijgen. Hij doet 0 moeite om HAM vrij baan te geven. VET doet wel vaker schijnheilig, als hem dit was overkomen was hij ook gaan zeuren. Unsafe dit, unsafe zus.. Unsafe blablabla..
Bordjes wisselen na de finish vind ik dan wel weer heel grappig, voor de rest moet hij niet moeilijk doen. Overkomt ze allemaal weleens 5sec is min straf voor een race fout, gewoon accepteren. Had VER vorig jaar niet soort gelijk iets met Bottas. Dat de regels te streng zijn kan, maar ze worden nu wel nageleefd en ook bij Ferrari. Das ook weleens fijn!
@lpg-stinkt: Nou zeker. Maar ik vind Diesel eigenlijk nog veel meer stinken.
De FIA maakt de hele sport kapot op deze manier. Onduidelijke willekeur aan straffen. Waarom voor Max in Monaco 10sec voor unsafe release en voor Vettel 5sec voor het niet veilig terug komen op de baan?

Hamilton ben ik sowieso geen fan van. “I had to back out to avoid a collision”, hij zat er nieteens naast!
Hamilton vind ik maar een beetje verwijfd. Hij zag al ruim van tevoren dat vettel de bocht niet redde. Hier had hij (als hij echt een legend was) op kunnen anticiperen door er binnendoor langs te gaan, maar nee, lekker hopen op een straf. Volgende keer maar met lippenstift op rijden.

Als je vooraan rijdt en je vliegt er even af, wetende dat het hier om racen gaat, dan ga je toch vol op het gas ipv vol op de remmen. Unsafe.. dat is formule 1 sowieso met de krachten die vrij komen.
Haha, één kiezelsteentje op een rotonde en we krijgen allemaal zwetende okseltjes… maar een F1 coureur moet hem maar ff recht op de baan houden, eitje. Zelfs de slomo beelden gaan nog te snel voor ons allen ;-) . Slaap lekker allemaal, ik zie jullie op de baan in onze dromen.
@lavoro: Inderdaad. Chips er bij, een paar biertjes op, en we weten het beter dan een viervoudig wereldkampioen. Wat zijn wìj goed hè? ;)
Ja vettel doet alles met voorberade gedachte
Ik snap de hele discussie niet echt. De straf is 100% terrecht, volgens het rulebook. Je kunt niet met 2 maten meten, de regel staat nou eenmaal geschreven dat als een coureur op gevaarlijke wijze terug het circuit op komt, dit hem een penalty oplevert.

Daar is hier, absoluut, geen twijfel over mogelijk, punt.

Echter slaat het in deze situatie nergens op natuurlijk. Die 2 had je in dit geval lekker door moeten laten racen. Maar regels zijn regels. Dan moet je deze regel volgend seizoen wijzigen. Alleen is dat niet te doen, want dan ga je in situaties komen dat je de penalty dan wel, of dan niet gaat uitdelen. En dat doe je nooit goed in de ogen van de fans.
@Visje66: dat is het ‘m juist, er wordt dus wel met 2 maten gemeten.

Zie onderstaand voorbeeld even:
https://m.youtube.com/watch?v=haqpopZyvwc

Hamilton werd hier niet voor bestraft en het werd afgedaan als een raceincident.
@rhellema: Zie jij het verschil niet?
@reactief: nee jij wel?
@rhellema: Ja, voor mijn gevoel komt Ricciardo er pas in de volgende bocht bij en zit Hamilton dan al weer op de baan. Wel langzamer, en daarom moet Ricciardo remmen, niet vanwege het terugkomen op de baan.

Maar nuance. Kan me ook wel voorstellen dat jij het niet meer mee eens bent. Precies het lastige met al deze straffen. Altijd gezeur.
@reactief: waar het mij om gaat is dat Hamilton daar langzamer rijd en Ricciardo op de ideale lijn rijdt. Hamilton stuurt daar heel doelbewust naar toe om Ricciardo te blokken en daar wordt helemaal niets aan gedaan. Hamilton is gewoon het lieverdje van de FIA en wordt maar al te graag door hen geholpen.

Het meest walgelijke vond ik nog dat hij aan zijn team de opdracht geeft om dit te melden bij de stewards maar op het podium en in de uitloopronde roepen dat hij zo niet wil winnen. Nee lul…zo wil je wel winnen anders had je gewoon je bek gehouden. En dan uit de auto stappen en dan zo belachelijk bij je monteurs in de armen springen. Hamilton is gewoon een nagemaakte klootzak van de bovenste plank.
@rhellema: Ik ben het niet met je eens. Maar uit je betoog blijkt ook wel dat je een hekel aan Hamilton hebt en misschien een beetje bevooroordeeld bent ;)
@reactief: ik heb geen hekel aan Hamilton, ik heb een hekel aan dat nagemaakte gedrag van hem en dat maakt hem voor mij een nagemaakte klootzak.

Maar weer even terugkomend op de situatie gisteren, Hamilton was bij die eerste bocht net zover van Vettel als Ricciardo in Monaco van Hamilton was. Nadat Vettel weer de baan op kwam stuurde hij niets anders om de auto uit de muur te houden en in Monaco stuurde Hamilton bewust naar Ricciardo om hem te blokken na het maken van een fout, dus waarom maakt dat in dit geval dan anders? Feitelijk is het geval in Monaco erger omdat Hamilton de auto al weer onder controle had terwijl Vettel aan het knokken was tegen de natuurkundige wetten.
@rhellema: exact het probleem bij de FIA (aka Ferrari Is Afgedaan 😉)
Maak het reglement duidelijker, de baan verlaten, in welke omstandigheden dan ook, is minimaal bv 1 plaats achterruit tov ja naaste achtervolgers binnen x seconden …. of een tijdstraf. Een rijdersfout moet Resulteren in tijdverlies.
Als het gaat om straffen kunnen we er nog veel voorbeelden bij halen, maar als het bij een ander gebeurd en Ferrari er beter van wordt dan liggen de kaarten ineens anders. Mij irriteerde zijn leedvermaak toen Max van het podium werd gehaald in een andere situatie.
https://www.youtube.com/watch?v=2rr1j7Z0ZTM

En dan Vettel en onder druk presteren….. Ook in Canada mocht hij de betere Button (zonder straf, maar door fout) voorlaten. 4 keer wereldkampioen in een superieure auto, maar als hij onder druk komt te staan, dan komt de man (of het mannetje) naar boven.
https://www.youtube.com/watch?v=t9zgL7iyNDs
Deze 2 zijn wel leuk. Ongeveer eenzelfde actie:

https://youtu.be/jgOVofdZjv4

En de reactie van Vettel:

https://youtu.be/S7mx3z-vbj4
Door al die regels en penalties gaan discussies daar vaker over dan over de race zelf. Leuk is anders.
Mag Redbull het pit incident in Monaco ook wel gaan aanvechten. Daar was Vettel lachende derde en hield ie z’n mond dicht. Bekijk de video’s maar beter. Nadat Vettel de auto heeft opgevangen blijft hij naar rechts zwieren en zit hij Hamilton duidelijk te klieren. Beter voor de sport was het geweest om opdracht te hebben gegeven aan Vettel om Hamilton voorbij te laten binnen diezelfde ronde. Als Vettel dan zo kinderachtig had gedaan had ie gewoon de zwarte vlag mogen krijgen. Het gedrag van Vettel was echt beschamend te noemen.
@daiko: straf in Monaco was gewoon terecht. De man met de leollipop nam een risico en dat is verkeerd uitgepakt, jammer maar helaas maar totaal niet te vergelijken met dit voorval.
Deze hele race is een schoolvoorbeeld van hoe fucked up de F1 tegenwoordig is. De top 5 zet de rest op een ronde (!), er is zo weinig actie op de baan dat je wat acties ziet helemaal achterin het veld en om het af te maken beslist race direction nog om Vettel te straffen. Nog even zo doorgaan en er kijkt helemaal niemand meer naar F1…
Ik ben geen Vettel fan maar deze beslissing was fundamenteel onjuist. Het wekt de indruk dat Mercedes en Hamilton bevoordeeld worden ten opzichte van anderen.
Jammer dat hij er niet meer is, ik had Niki Lauda er wel over willen horen.
Als het andersom was geweest had Vettel ook een partij staan janken.

We weten allemaal dat hij maar wat graag de regels geïnterpreteerd ziet, of nieuw gemaakt ziet zodat ze in zijn voordeel gelden.
Voor mij houd het op, dit is niet normaal meer! Op de kermis staat een attractie waar alle buggy’s op een rail achter mekaar rijden zonder accidenten of inhaalacties, dat is spannender dan f1! En Hamilton, wat een achterbakse vent is me dat!
Idiote straf. Hij kan ruim op tijd afremmen maar probeert het gaatje te vinden dat Vettel terecht ternauwernood dichtgooit. Als dit gevaarlijk is voor de heren in hun snelle teenslippers dan moeten ze eens motorracen kijken. Het ging eindelijk ergens op lijken kwa racen en dat mag dus niet in F1.
Nee, net zoals die voor Max in Monaco niet terecht was. Hou ook maar eens rekening met de dominantie van het Mercedes team.
Ja of nee. Gewoon een grindbak neerleggen en klaar geen discussie mogelijk.
Tja, het ‘afsnijden’ was een voordeel, maar niet bewust.
Maar wat vind Vettel er zelf van honestly? https://youtu.be/xCvyhkyinQs
Juiste beslissing: Vettel maakt een fout, ploegt door het gras, komt weer de baan op waardoor Hamilton hard moet remmen en maar net uit de muur blijft.
In zo’n situatie, kan je niet echt goed in je spiegels kijken. Voordeel ermee halen is ook niet aan de orde. Ja hij snijdt af maar nee, niet door moedwillig rechtdoor te rijden. Je ziet duidelijk dat hij bijna crasht…zure penalty van de wedstrijdleiding.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).