Wat is er gebeurd met de radioactieve tanks uit Tsjernobyl?

Auteur: , 74 Reacties

Volgens sommigen schieten die nu bommen & granaten op de Russen.

Tsernobyl

Op 26 april 1986 gaat het fout in de voormalige Sovjet-Unie, heel erg fout. In wat nu Noord-Oekraïne is, explodeert een reactor van een kerncentrale. Velen laten het leven door het blussen van de brand of andere reddingswerkzaamheden rondom de kerncentrale, maar ook veel voertuigen vinden een vroegtijdig einde tijdens de ramp.

Niet dat de auto’s, trucks, bussen, helikopters en tanks het niet meer deden. Nee, ze waren zwaar radioactief. Daar waar over een groot gedeelte van het gebied een verse laag grond is gestort en je de Tsjernobyl-centrale en de verlaten stad Pripyat relatief veilig kunt bezoeken (buiten mijn lichtgevende urine functioneer ik nog normaal), bleven de voertuigen levensgevaarlijk.

Het overgrote deel werd dan ook in een groot open veld geparkeerd (foto’s), om nooit meer naar om te kijken. Dat was althans het plan, want ondanks bewaking struinden ongure types er regelmatig rond om onderdelen te jatten en deze elders weer te verkopen. Levensgevaarlijk, je kunt aan die onderdelen niks ruiken of zien, maar een paar jaar zitten op een radioactieve autostoel leidt vrijwel zeker tot onvruchtbaarheid en andere ellende.
Google Maps

Het uitgestrekte veld met honderden, zo niet duizenden voertuigen is sinds ‘kort’ dan ook niet meer. Grote vraag is alleen, waar zijn al die auto’s, bussen, helikopters, vrachtwagens en tanks naar toe? In het geval van de tanks gaan er wilde verhalen over radioactieve exemplaren die in de Donetsk-regio zijn gespot. Alsof Russische tanks na bijna dertig jaar in een veld geparkeerd staan het nog gewoon doen. Lijkt me een mooi staaltje Russische propaganda

Het lijkt erop dat men in 2014 is begonnen met het opruimen van de voertuigen, maar hierover is amper informatie te vinden. We komen wat foto’s tegen van het terrein met enkel wat helikopters, genomen in november 2014, maar daar houdt het wel mee op. Ook de gids die mij destijds rondleidde door het getroffen gebied (fotoserie), kon of wilde me er weinig over vertellen. Net als zoveel zaken rondom de Tsjernobyl-ramp, is ook deze kwestie in nevelen gehuld.

Foto: Jesse Kraal74 reacties

-edit: uw auteur gaat zich even in een hoekje staan schamen…-
Het ergste is nog dat tientallen kerncentrales met dezelfde constructiefout als de kerncentrale in Tjernobyl actief zijn.
@audirijder: Ken je geschiedenis…Het had niks te maken met een constructie fout, maar met menselijk falen. Er werd een test uitgevoerd op een manier wat nooit had mogen gebeuren met de ramp als gevolg.
@sleurs:
Dat ben ik absoluut met u eens, echter dienen we niet te vergeten dat er te weinig telefoons hingen en dat zaken als afsluiters, relais en andere toch wel belangrijke componenten destijds niet aan onze normale Westelijke normen en kwaliteits eisen voldeden

Een anekdote is dat ik ooit bij Tatra als vakantie werker werkte en de banden en Tsjechische instrumenten van de nieuwe vrachtwagens werden gelijk hier te lande vervangen, die Tsjechishe instrumenten stonden te shaken als een gek en kon je gewoon niet of nauwelijks aflezen, bibberatie tellertjes noemden we ze daar !
@sleurs: Toch wel pik, kijk de docu’s maar. Dus ken uw geschiedenis gaat niet op. Het type reactor (RBMK-1000) is een Graphite Moderator Nuclear Power reactor. Dit is een reactor waar de splijtstaven en controle staven in buizen geschoven worden. Door de reactie warmt er water op en ontstaat stoom. Deze drijft dan generatoren aan. Het nadeel van de splijtstaven is dat deze een tip hebben van grafiet. In deze specifieke reactor en onder de specifieke omstandigheden die gecreëerd waren voor de test zijn deze tips funest geweest voor het ongeluk. Er zat dus al een ontwerpfout in de reactor. Wanneer de controle staven worden ingeschoven komt de tip als eerst naar binnen deze verergert de nucleare reactie. Voor een te hete reactor dus funest, zeker als grafiet bij warmte ook nog eens groter wordt dan de mond van de buis waar ze in moeten. De staven bleven dus vastzitten haverwege. De medewerkers wisten hier niets van ondanks dat er in Ignalina in Letland ook al eens ondekt was dat het onder deze specifieke omstandigheden eens vreselijk ongeluk zou kunnen gebeuren. Daar waren ze er net op tijd bij.
@TheVeenmeister:

Bedankt voor deze info !
Van die grafietstaven dat wist ik en ook dat er op een cruciale plek daar in de buurt GEEN simpele telefoon aanwezig was, zodat de techneuten de controlekamer niet konden waarschuwen !
@audirijder:
Toch zijn die dingen vaak veiliger dan Japans of Franse reactoren.
@martinus: helaas niet. De RBMK reactoren zijn een van de meest instabiele reactoren ooit.. Na de val van de Soviet unie was er een een eis dat deze eigenlijk zsm uit de roulatie genomen zouden worden. Er draaien er overgens nog 11 in St. Petersburg, Smolensk en Kursk..
@martinus: Helaas.. Dit type reactor is heel erg instabiel en onveilig. Jammer dus dat er nog steeds 11 in gebruik zijn.. St. Petersburg 4, Smolensk 3, en Kursk 4..
@theveenmeister: Leuk zo’n mobiele app.. Laat je reacties niet zien app je t nog een keer en staat t er dubbel..
@TheVeenmeister: je krijgt ook een melding met iets van: bedankt voor de reactie, het kan even duren voordat deze zichtbaar is!.
Van al dat materiaal is of wordt al jarenlang spul gestolen door mensen ujt de buurt.
Er is bewaking, maar nauwelijks aanwezig en die kijken wel beter uit om iemand daar achterna te gaan zitten !
Dus het meeste is absoluut niet bruikbaar.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de tijd na de ramp en hoewel van die sombere-neerslachtig geboren milieu activisten destijds een desolaat leeg maanlandschap hebben voorspeld (lees overigens ook milieu-hippies en milieu terroristen), floreert de fauna en flora aldaar als never nooit tevoren, is de wolf weer actief in dit gebied net als de beer.
Dieren zijn veel beter bestand tegen radio actieve straling dan wij, Got zij dank !
En is zo -weer eens- bewezen dat wij als onoverwinnelijke mensheid als super egoïstisch wezen ontieglijk veel verzieken op deze planeet !

De eerlijkheid gebied me u te bekennen dat ik er ook aan meedoe !

En ik zal u bekennen, ik wil er nog altijd een keer naartoe !
@desjonnies: Het beste wat ons dus kan overkomen is nog een paar goede kernrampen. Dan hebben de dieren en de planten het rijk weer voor zichzelf ;).
@Vanquish: Binnekort in België…radio actieve mossels, een ware delicatesse.
@henkhupelschoten: Lichtgevende friet lijkt me ook wel tof! :P
@Vanquish: Met lekkere glazige mayo.
@henkhupelschoten: lol, die hebben ze daar ook al hoor ;)))
@henkhupelschoten: licht gevende dozen? 😱
@3246cm252kw: Alles mag uit behalve het licht
@desjonnies: Volledig met je eens. De aflevering van Top Gear dat ze met drie kleine hatches in Tsjernobyl waren, was niet heel interessant qua aflevering. Ik vond het uitermate boeiend hoe het er uit zag. Ook de dronebeelden die gemaakt zijn en terug te vinden zijn op Youtube zijn mooi om te zien. In de tijd dat ik nog een gamer was (nog steeds een beetje ben), speelde ik Call of Duty 4. Een level over Tsjernobyl is me altijd bij gebleven haha. Ook ik zou er graag eens naartoe willen.
@viezefreddyw: Ik vond dat inderdaad een van de betere afleveringen van de laatste jaren.
@viezefreddyw: “Fifty thousand people used to live in this city. Now it’s a ghost town…”

Ja, ondanks mijn zeer beperkte game ervaring kan ik dat gedeelte nog wel dromen. Nekvel gaat er weer van overeind staan.
@motoragent: Verreweg de beste COD ooit gemaakt.
@motoragent: dat is toch die ene dat je samen met nog zo’n gozer in een ghillie suit door het gras moet kruipen enzo
@daffaa: Yep, dat is die. Een missie genaamd ‘All ghillied up”. Samen met Captain Price. Vandaag de dag nog steeds de beste missie ooit.
@viezefreddyw: en zeker eentje die met een wat hogere moeilijkheidsgraad echt heel pittig is. Eerst die gasten uit de heli’s van het touw sniperen, dan die honden…
@viezefreddyw: Oh, the good old days! Tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik mijn PS3 heb verkocht. Zowel Modern Warfare als Modern Warfare 2 zou ik heel graag weer willen spelen.
@viezefreddyw: @dizono Mijn laatste reactie was gericht aan jou.
@viezefreddyw:

Nostalgia all over!
@motoragent: Ik dacht aan precies hetzelfde! God wat heb ik dat spel platgespeeld zeg.
@viezefreddyw: nu lekker fallout 4!
@desjonnies @viezefreddyw: Zeker een keer doen, is echt een aanrader. Kiev is ook een fraaie stad en een mooie uitvalsbasis. Ik zou er niet te lang mee wachten, het logische gebrek aan onderhoud betekent wel dat veel gebouwen op instorten staan en ook de imposante Tsjernobyl-2 radar-antenne staat op de nominatie gesloopt te worden vanwege instortingsgevaar. Gaan dus, nu het nog kan!
@Dizono: Heb wel eens gehoord dat je ook in reactor nummer 4 kan. Op gedaan? Toevallig nog foto’s? Ben wel eens benieuwd!
@henkhupelschoten: zo te zien is de schrijver van dit stuk wel in de buurt geweest van reactor 4. Dat je daarin kunt is wat mij betreft een regelrecht fabel!
Daarnaast zijn ze al gedurende redelijke tijd bezig met het bouwen van een overkapping (NSC – New Safe Confinement) welke geplaatst gaat worden over reactor 4
@henkhupelschoten: nee, volgens mij kan dat niet en moet je dat ook helemaal niet willen…
@Dizono: Er zijn diverse tours geweest waarbij je idd de minder besmette gebieden van reactor nummer 4 kon bezoeken. Youtube kan je daarbij helpen. Deze twee gasten klimmen ook nog in de Duga radar die daar staat. Of die tours er nog steeds zijn.. Geen idee.
@desjonnies: de afwezigheid van de mens is altijd goed voor de natuur maar de radioactiviteit is er natuurlijk wel. De fauna en flora doen het er blijkbaar goed ook al is de levensverwachting er wat minder.
@desjonnies: Ben je nu een milieuactivist of niet?
@pomoek:
Absoluut, maar niet eentje die meegaat met de waan van de dag, want alle milieu problematiek, honger, droogte, conflicten heeft eigenlijk maar één oorzaak : Er is gewoon teveel van ons !
@desjonnies: De terugkeer van wolf en beer en dergelijke lijkt me eerder het bewijs van de voordelen van het verwijderen van de mens, dan van de voordelen van het toevoegen van radioactiviteit.

Nog zo’n rotzooionderzoeksverhaal: de wormen in Tsjernobyl zijn groter geworden. Dus: radioactiviteit creëert reuzengroei – tevens gebruikt in een Godzilla film om het verhaal – ahum – geloofwaardig te maken.
Waar de sensatiebeluste kranten of populair-wetenschappelijk magazines dan helemaal overheen kijken is het ontbreken van vervuiling, pesti- en herbiciden, meststoffen, etc. Dat laatste lijkt me een veel betere verklaring voor de “ongewone” groei van die tettings
@Esprit_de_Flandre:

Ik heb me laten vertellen dat de verboden zone rond Tsjerbnobyl veruit het grootste ongerepte stuk natuur in Europa is.

Echt ongerept, zoals je zegt, geen bemoeinis van de mens en alle biologen zijn dan ook niet alleen stomverbaasd hoe snel de natuur zich weet te herstellen, maar dat er ook weer plantensoorten, insecten en vogels weer terug zijn gekeerd, waarvan werd aangenomen dat ze uitgestorven waren, maar in ieder geval al jaren niet meer waren gezien !En daar kan die kat helemaal niets aan doen LOL !
@desjonnies: Het is zelfs zo dat daar een uniek soort vlinder leeft die nergens anders ter wereld (of alleen europa, is mij ontgaan). Daarnaast is het een erg uniek en bio-divers gebied, ook qua vegetatie.

Dieren hebben minder complexe genstructuren dan wij mensen, dus zijn veel minder gevoelig voor invloeden van externe staling. Plat gezegd kan er minder (cruciaals) kapot gaan. Net als auto’s dus, wat er niet op zit kan ook niet kapot gaan. ;)

Er schijnt nog wel een oude baas te leven in het besmette gebied. Die is nooit zijn huis verlaten en beweert dat hij de straling kan aanvoelen en het vervolgens vermijd. Geen idee of die kerel nog leeft.

Meer info:
http://www.documentairenet.nl/review/chernobyl-reclaimed-an-animal-takeover/
@kliko: Minder complexe genstructuren? Dat durf ik ten zeerste betwijfelen. Het valt gewoon minder op als dieren kanker krijgen.

Daarnaast gaan dieren gewoon harder kweken als er een nest mislukt, wat bij de mens niet gebeurd of zelfs net omgekeerd. Dus uitspraken op basis van aantallen – “er zijn er veel, dus de voortplanting lijdt niet onder de radiatie” – zijn ook onzin. Waar territorium is zullen soorten die innemen. Met één worp van vijf, of vijf worpen van één, maar innemen zullen ze…
@desjonnies: Biologen die stomverbaasd zijn over de kracht van de natuur. Tsss, wat een amateurs…
@Esprit_de_Flandre: de beren zijn ondertussen al weer vetrokken. In het koelwater rondom de centrale overigens wel vissen zien zwemmen… het leken wel haaien. Zo tweeënhalve meter lang. Meervallen, maar dan hele grote.

http://cdn.images.dailystar.co.uk/dynamic/1/photos/256000/620x/124256.jpg
@desjonnies: Bekijk deze docu eens: https://www.youtube.com/watch?v=dosggZDtkqo

Duurt 1,5 uur en de beeldkwaliteit is om te huilen, maar er zitten veel videobeelden in die destijds zijn geschoten en de bizarre sfeer mooi weergeven. Daarnaast zijn er interviews in verwerkt met mensen die direct betrokken zijn geweest bij de ramp (o.a. een operator van reactor 4, de generaal die de opruimwerkzaakheden in goede banen moest leiden en Gorbatsjov himself). Bizar en boeiend!
@desjonnies: tjonge, ik kon je Tatra anekdote al niet helemaal volgen maar nu kraam je echt onzin uit. Dieren kunnen net zo min tegen radioactieve straling als mensen. Dat dieren, als het even kan, de mens ontwijken en gebieden bevolken waar wij niet (meer) komen wil niet zeggen dat het gezond voor ze is.
Wolka polska wegski
Als ik aan Tjernobyl denk ik altijd aan ‘the Elephant’s foot’ http://m.nautil.us/blog/chernobyls-hot-mess-the-elephants-foot-is-still-lethal

En dat ik toendertijd een maand lang geen spinazie mocht eten.
Volgens de laatste geruchten blijkt dat er nu wolven en beren in rondcrossen ..
@lincoln: Zag twee beren…
De documentaire ‘Chernobyl Uncensored’ is aan te raden, een compleet verhaal over de ramp en de gevolgen daarvan voor de ongelukkigen die de gevolgen moesten zien te beperken, inclusief openhartig commentaar van Gorbatsjov himself. Ik zou er nog wel een keer naartoe willen, dit soort verlaten locaties hebben iets erg bijzonders.
Zelf heeft deze docu een grote indruk op me gemaakt, over een huiskat uit de regio die moet overleven….
https://www.youtube.com/watch?v=IEmms6vn-p8
@desjonnies: Tja die 31.000 tot 100.000 menselijke slachtoffers is maar bijzaak.
@thomasthomas: Das niet bepaald de schuld van die kat…
Mooie fotoreeks ook btw!
De ramp is van voor mijn tijd, om eerlijk te zijn heb ik mij er nooit enorm in verdiept, misschien toch maar eens doen.
@dutchdriftking: het is een beetje ver van ons bed ook al is het een probleem dat nog duizenden jaren actueel zal blijven.
@dutchdriftking: Je zult in jou tijd toch vast wel Call of Duty 4 Modern Warfare hebben gespeeld? Zit Chernobyl ook in
@VeniVidiVici: Ik ben meer van NFS en GTA, die hebben het dan weer niet.
@dizono. Mooie fotoserie. Sinister sfeertje.
-edit: nutteloze bijdrage-
@venividivici: Wat nou nutteloze bijdrage? Stel corrupte Russen werkzaam op de AutoBlog redactie ofzo??
@VeniVidiVici: bevolkingsgroepen op die manier weg zetten, dat is gewoon niet chique.
@Dizono: Niet altijd alles zo serieus nemen. In Nederland houden we nou eenmaal van satire dat weet je toch wel hé? En zeg nou zelf… het Oostblok nemen we graag op de hak, al is het maar vanwege hun weggedrag 😉
@VeniVidiVici:

Nope .. Niet chique ..
Gewoon niet subtiel genoeg ..
Meer finesse de volgende keer ..
Kan je het zo grof maken als je wil ..
@lincoln: Och god… Spuit elf Lincoln in the house…
“Alsof Russische tanks na bijna dertig jaar in een veld geparkeerd staan het nog gewoon doen”

https://www.youtube.com/watch?v=n_aDMqFrUV8
Ahum kijk die filmpje maar eens.
@Braxe: tof filmpje, ‘Only in Russia’!
Plek van foto’s artikel (idd leeg):
https://www.google.nl/maps/search/graveyard+tjernobyl/@51.1523976,29.9784113,1501m/data=!3m1!1e3

Ietsje verderop richting centrale:
https://www.google.nl/maps/search/graveyard+tjernobyl/@51.3324691,29.9232426,3373m/data=!3m1!1e3

Bekijk de foto’s in maps vooral. Lekker wit (radioactief). Volgens mij een verwerkingsfabriekje neergezet om het staal om te smelten en richting hoogovens te krijgen (spooraansluiting).
Niet richting hoogovens maar opslag, van wiki:

Waste storage
Near to the Chernobyl site, the Vektor Radioactive Waste Storage Facility[6] is being built, consisting of the Industrial Complex for Solid Radwaste Management (ICSRM),[7] a nuclear waste storage site. It is being constructed by Nukem Technologies, a German nuclear decommissioning company which is a subsidiary of the Russian Atomstroyexport. This storage is reported to be able to contain 75,000 cubic meters.[8][9] The storage is both for (temporary) high level waste as well as low and intermediate level waste storage
Eu ja, en wat heeft dit met auto’s te maken?
http://englishrussia.com/2016/02/22/hundreds-of-radioactive-combat-vehicles-disappeared-from-chernobyl/2/

Gade-ver-damme Autoblog. Een 1 op 1 kopie van een bericht van een ander blog, 3 dagen eerder. Zelfs geen bronverwijzing naar de foto’s!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).