Welke Nederlandse plek kent de hoogste autodichtheid?

Auteur: , 30 Reacties

Dat hangt nogal af hoe je de term autodichtheid opvat...

Porsche GT3 in Den Haag

Volgens het CBS kun je op twee manieren naar autodichtheid kijken en dat doen ze dan ook: het aantal particuliere personenauto’s per vierkante kilometer en het aantal particuliere personenauto’s per huishouden. En zoals je misschien al vermoedde komen daar compleet andere steden/dorpen als koploper naar voren.

Kijken we naar het aantal auto’s per huishouden, dan scoren de grote steden slecht. Zo heeft een Amsterdams huishouden gemiddeld 0,4 auto, bij mij in de wijk ligt dat aantal zelfs op 0,3. Ook huishoudens in Rotterdam, Delft, Groningen en Den Haag hebben bijzonder vaak geen auto voor de deur staan. Daarentegen scoren Mill en Sint Hubert, Landerd, Buren, Tubbergen en Alphen-Chaam bijzonder hoog, met Staphorst (1,4 auto’s per huishouden) als absolute autohoofdstad van Nederland.

Nu hoef je als autospotter niet direct de fiets naar Staphorst te pakken, er wonen daar immers relatief weinig mensen per vierkante kilometer en dus is ook de gemiddelde autodichtheid per vierkante kilometer laag. Uitgezonderd de parkeerplaats van de kerk op zondagochtend uiteraard.

Juist op dit vlak scoren de grote steden weer goed (voor zover je kunt spreken over goed als je weer eens opzoek bent naar een parkeerplaats). Den Haag scoort met 1955 auto’s per vierkante kilometer het hoogst, op voet gevolgd door Haarlem (1945), Capelle aan den IJssel (1878) en Maassluis (1610). Ook de andere grote en middelgrote steden in de randstad zijn goed vertegenwoordigd. Opzoeken hoe jouw gemeente of wijk scoort doe je hier.

Haags spotje door generalmotors, @328ci krijgt de credits voor de tip!30 reacties

Dus als er in mijn wijk veel lease-auto’s of bedrijfswagens staan, dan woon ik in een auto-luwe buurt?

Sure…
@escort77: er wordt inderdaad enkel gekeken naar particulier bezit. Anders zal waarschijnlijk Almere op #1 staan.
Cobelfret – Vlissingen-Oost. Zonder twijfel
Bij ons in de wijk 1,8. Denk dat wij thuis met 6 auto’s ver boven spannen haha
Buren??? Die had ik niet zien aankomen
Bij ons in Drenthe 1.3… Moet ook wel. Ik woon verdorie ongeveer 10 kilometer van de dichtstbijzijnde Albert Heijn… :) Bovendien gaat er na 20:30 geen fatsoenlijke bus meer. Het feit dat zowel mijn vriendin als ik een auto moeten hebben betekent wel dat het twee goedkope zijn geworden in plaats van één fatsoenlijk model. :P
@harmj:
Welk weldenkend mens gaat dan ook in Drenthe wonen.
@faalhaas: Depends. Ik woon niet in Drenthe maar lullen over welke dikke auto je graag zou hebben (geliefde hobby hier) in de Randstad grenst nog net niet aan het belachelijke. Laat staan dat je daar ooit normaal kan rijden in de files vol leasende junior accoutmanagers in 14% met AMG/M/Slinr badges.
@faalhaas: Ik hap niet… ;) Ik heb hier alle ruimte, paarden bij huis, grote schuur, geen files, ja, een paar maanden geleden toen de slagbomen van de brug bij Zuidbroek niet meer open wilden op de N33. Ik weet het nog goed… :)
@harmj: niet naar Albert Heijn gaan?
@harmj: 10 kilometer maar? Ik heb een tijd minimaal 3 kwartier moeten rijden voor een fatsoenlijke supermarkt, waarvan 40 minuten over onverhard. De afstanden in Nederland vallen reuze mee, zelfs als je ergens “ver” vanaf woont kan je het nog fietsen.
Het nummer van Staphorst valt me reuze mee, zo raar is het namelijk niet om 2 auto’s voor de deur te hebben voor paps en mams
Geen TV, meer kinderen, meer vraag en aanbod, meer autobedrijven. Welkom in Staphorst.
@v60germany: haha zo makkelijk.
Hier aan de overkant zijn ze met z’n vieren en hebben 3 auto’s. Het gemiddelde gewicht in dat gezin is ook fors. Voor de zorgpremie zou het beter zijn als ze is wat vaker de fiets pakken, zoals wij; 1 auto per 4 neuzen.
Ik woon in Staphorst maar vrijwel iedereen koopt vanaf zijn 18e gewoon een auto ook omdat het OV ronduit slecht is hier.
En iedereen begint hier jong met werken, zoals bij mij thuis 5 personen staan er 4 auto’s op de stoep.
@328ci: maar de meeste kerkgangers gaan lopend toch? En gaan ook niet voor auto’s opzij..
@moatie: gewoon gas erop
Tubbergen ??
OMFG .. Dat ik dát nog mee mag maken. En dát in Twente .. omfg :)
Wat een saai gegeven zeg… , maak het dan interessant en specificeer de leuke merken…

http://www.autoblog.nl/nieuws/welk-merk-is-waar-in-nederland-het-populairst-84728

ja toch?!
Tja ook ik kom uit zo’n dorp… 2 particulier, een bedrijfsauto en een motor staan hier voor 3 personen. En er komt misschien nog een 4e bij…
@peug206: is je vriendin in verwachting?
Dat van Staphorst verbaasd me niets. Behoorlijk veel gezinnen hebben al twee auto’s als de kinderen nog niet volwassen zijn, en zo gauw de kinderen volwassenen zijn staat er zo nog een auto voor de deur.
Groningen is logisch. 50.000 studenten zonder een auto.
Auto’s in Staphorst? Mag dat wel?
@baklava: ja hoor schijnbaar meer dan de rest van nederland ;)
1,3 hier in de wijk. Daar doen wij zelf met 3 particuliere en één zakelijke auto lekker aan mee. In de gehele gemeente ligt het op 0,9, had ik persoonlijk hoger verwacht.
Goh wat een open deuren. Natuurlijk zijn op het platteland meer auto’s. Er zijn namelijk gebieden in Nederland waar een auto meer is dan een overbelast luxeding.

Ik ben opgegroeid 3 km van de dichtstbijzijnde bushalte, om daar eens per uur een bus te kunnen verwachten die alleen naar Leeuwarden gaat. Dan zorg je wel voor een rijbewijs op je 18e, en een auto (al dan niet gedeeld) zodra je het geld bij elkaar kunt sprokkelen. Dat noemen ze namelijk vrijheid!
Giethoorn als Venetië van het Noorden toch nog 1.4 gemiddeld. Had ik niet verwacht.
Mijn Vinex-wijk aan de rand van Rotterdam scoort 1.1 maar met alle leaseauto’s hier zal het eerder rond de 2.1 zitten denk ik :P
In Rotterdam 0,5 waarschijnlijk. Die halve auto’s komen allemaal van Jetcars.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).