Zo proberen Rusland en OPEC de olieprijs op te drijven

Auteur: , 84 Reacties

Er is een overschot aan olie, maar Rusland en de OPEC willen natuurlijk gewoon geld verdienen. En dus doen ze hun best de prijzen op te drijven, iets wat sneller gaat dan verwacht. En die fijne meneer Trump speelt ook nog een rol in dit verhaal.

Olieproductie omlaag

De prijs voor een vat olie flikkerde in twee jaar tijd ongelooflijk hard omlaag, iets wat gevoeld wordt door de producenten. Als je aan je baas moet uitleggen dat een vat olie twee jaar terug $107 dollar opleverde, terwijl je er vandaag de dag met moeite meer dan $52 dollar voor krijgt, dan heb je het niet echt naar je zin op je werk. De oorzaak is divers, maar een tijdje geleden besloot de OPEC in samenwerking met onder andere Rusland om minder olie te gaan verkopen. Het doel: schaarste creëren zodat er weer hogere prijzen betaald kunnen worden. Op die manier gaan de prijzen weer oplopen en dat zullen wij ook gaan merken aan de pomp.

Ze doen dat door de oliewinning terug te brengen. Vandaag werd duidelijk dat dat sneller gaat dan gedacht. Zowel de OPEC als Rusland lopen voor op hun doelstelling, gesloten op 10 december. In dat akkoord werd afgesproken om per 1 januari 2017 minder olie te gaan produceren, in plaats van te proberen meer en meer olie de markt op te pompen zoals de afgelopen jaren het geval was. De grootste olieproducent ter wereld heeft de productie al teruggeschroefd met 500.000 vaten per dag. Algerije en Koeweit lopen ook voor op schema. Venezuela en Irak zijn nog niet bij hun targets, maar zeggen deze wel op korte termijn te gaan halen. Rusland heeft z’n productie ook al met 100.000 vaten per dag terug weten te schroeven.

Nadat het akkoord gesloten was steeg de olieprijs meteen tot ruim 58 dollar, inmiddels is de prijs weer iets gezakt omdat men in afwachting was of de doelstellingen wel gehaald zouden worden. Daar lijkt het dus absoluut op, dus je kunt erop rekenen dat de olieprijs weer gaat stijgen. En da’s jammer voor ons, want dat gaan wij aan de pomp helaas gewoon merken. In ieder geval tot eind juni, want dan loopt de deal in principe af en kan iedereen weer lekker z’n eigen gang gaan als er geen vervolgdeal gesloten wordt.

Gekke Donald
Een factor die overigens nog van invloed kan zijn op de olieproductie van OPEC is dat President Donald Trump van de Verenigde Staten (ja, dat is dus écht gebeurd) heeft geroepen onafhankelijk te willen worden van OPEC. Dat zou betekenen dat zij meer olie zullen moeten gaan winnen in eigen beheer, en dat ze tot ongeveer 10% van de dagelijkse productie van OPEC niet meer nodig zouden kunnen hebben. Als het hem allemaal lukt, natuurlijk. We zullen zien.84 reacties

Iedereen aan de tesla en ampera dus… voordat dit malafide circus alles en iedereen naar de kl*te meeneemt.
Even off-topic maar die tesla 100d staat gewoon in de configurator. Je krijgt hem wanneer je de 90d aanklikt.
@henkhupelschoten: Ja! Gelukkig wordt olie alleen voor de auto gebruikt!
@henkhupelschoten: Inderdaad! Ben blij dat ik al 3 jaar geen geld die kant meer op stuur!
Als je onafhankelijk wil zijn van de OPEC dan ben je idd knettergek !!

Wtf is dat dan weer voor een theorie ??
@lincoln: Als clinton met dit idee, of een willekeurig ander trump standpunt (meer macht bij de burger, minder overheid, banden met rusland aanhalen) dan was het briljant en geweldig geweest.
Maar aangezien het een speerpunt van trump is, is het ondoordacht en stupide…
@bartteeuwen: hey, kijk nou, een Trumpanzee!
@dick1980: jep, net zoals half amerika. Allemaal gekke idioten!
@bartteeuwen: als jij 27% van alle Amerikanen ouder dan 18 ‘de helft’ vindt: inderdaad.
@dick1980: Ik ben absoluut ani-Trump maar ben toch erg benieuwd waar deze cijfers vandaan komen?
@audi18: percentage opkomst verkiezingen (56,9%) maal percentage Trump-stemmers (46,1%) = percentage kiesgerechtigde Trump-stemmers (afgerond 27%)
@dick1980: Dat is geen juiste berekening, je gaat er daarmee vanuit dat iedereen die niet gestemd heeft ook niet op Trump zou stemmen. Het schijnt inderdaad zo te zijn dat veel democraten nagelaten hebben te stemmen. Ik kan me echter niet voorstellen dat alle Trump aanhangers wel gestemd hebben.
@dick1980: wat een onzin argument. Mensen kiezen, het is echt idioot om de helft van degene die gestemd hebben (jij je zin) weg te zetten als idioten, of trumpansees om in jou woorden te blijven.
@bartteeuwen: Bart, ik heb een aantal vrienden in Amerika wonen. Als je ze vertelt over het “grab ‘m by the pussy” filmpje, dan zijn er onder hen (grofweg) 3 antwoorden: “heb ik gezien en daarom niet op hem gestemd”, “heb ik nooit gezien en als ik het had geweten had ik niet op ‘m gestemd”, en “nepnieuws, de media liegt, het filmpje is gemaakt door Democraten, Trump maakt Amerika weer groot”. Jij mag kiezen over welke groep ik het heb. ;-)
@dick1980: opmerkelijk dat je juist voor dat filmpje kiest. We hebben dus Trump die een hoop schreeuwt, en een oud president (clinton) die de daad werkelijk bij het woord voert.
Ik vind daden veel belangrijker dan grootspraak, en ben daarom misschien minder gevoelig voor de inderdaad wat gekke en overdreven uitspraken.
Ik geloof niet dat dat filmpje in scene is gezet door de democratische partij. Ik geloof wel dat alle vrouwens die na dat filmpje beweerder door Trump aangerand of verkracht te zijn geweest, daar onder andere door de democratische partij zijn aangestuurd.

Het blijft een ver van m’n bed show. Ik vindt Trump zeker geen geweldig politicus (voor Wilders geldt hetzelfde, want ik zal wel gezien worden als Wilders stemmer). Maar er wordt zoveel geschreeuwd en geroepen voordat er ook maar iets gebeurd is. Typisch links en ongefundeerd geschreeuw zoals we dat in Nederland ook kennen.

Laat die man lekker regeren, hij is volgens amerikaans systeem gekozen (achteraf zeuren dat dat systeem niet goed is, is laf), en reken hem over 4 jaar af als zijn eerste termijn erop zit ;)
@dick1980:

“Grab em by the pussy” ..

Toen had hij het over Rutte ..
@bartteeuwen: VS is en blijft afhankelijk van OPEC. Schaliegas is pas rendabel bij een olieprijs van $80. Daaronder loont het simpelweg de moeite niet. Bij een lage olieprijs is het verliesgevend. Aangezien schaliegas uit een aanzienlijk deel uitmaakt van de Amerikaanse olievoorraden, is het wishfull thinking.
@lincoln: De OPEC is in het leven geroepen door de VS zelf (KISSINGER) om de exclusieve alleenrecht van de Amerikaanse dollar als betaalmiddel op olie wereldwijd.

Grappig hoe veel mensen de OPEC landen vervloeken als zij de Dollar dumpen dan zal dezelfde dag de Amerikaanse economie instorten en daarmee ook hun monetaire systeem die de wereld domineert.
@riri:

Onzin ..
Buiten het feit dat iedereen gewoon geld mag verdienen aan grondstoffen ..
Niemand vindt dat raar ..

Niemand wil ook afhankelijk zijn ..
Ook niet raar ..
@lincoln: Je snapt het niet helemaal, is geen probleem. Fijne dag nog .
Zowel on als off-topic, hier een leuk filmpje voor de alu hoedjes over de olie industrie
https://youtu.be/wvoSuRXsklQ
@janmetdelangeachternaam: Zei je wat ?!

Leer en besef

https://www.youtube.com/watch?v=djwPqAJ_3GY
@riri:

Whahaha .. wat een domme troep ..
Dat mensen zoiets voor de grap maken kan ik me wel voorstellen ..
Dat je zoiets serieus neemt is volslagen idioot ..
@lincoln: Ach gelukkig heb je de foto’s nog.
Aan de ene kant wil Trump natuurlijk lage energieprijzen. Dan is zijn achterban tevreden. Aan de andere kant: Bij hoge energieprijzen kan de VS makkelijker de moeilijk te ontginnen olie oppompen. En dan is de VS weer wat minder afhankelijk van buitenlandse olie. Maar dat laatste betekend dat hij moet gaan uitleggen waarom de energie duurder wordt. En zijn achterban houdt niet zo van uitleg en praatjes. Lastig.
@pomoek:

Rutte kan daarentegen 30% op de energieprijzen plakken ..

Zonder enige vorm van protest of weerwoord ..
@lincoln: Elk land verdient geld aan de pomp door accijnzen en belasting een liter brandstof kost gemiddeld 23 cent zoveel kost een liter brandstof in jouw en mijn tank dan eet iedereen behalve de staat.
@riri:

Heeft nix met de pomp te maken ..
@lincoln: Ik heb het niet over Rutte ik heb het over Trump, je schiet naast het topic.
@pomoek:

Nope ..
je hebt het over achterban ..
@lincoln: inderdaad. De achterban van Trump. Maar ik heb het zeker niet over Rutte. En ook niet over accijns. Dus nogmaals, zou je alsjeblieft on topic willen blijven?
@pomoek: Beste Pormoek alle olie is gratis voor de VS omdat het in dollars wordt verhandeld en zijn ongelimiteerd dollars printen .

Ook alle andere producten worden verhandeld in dollars dus Amerika kan heel erg rijk en machtig worden en is dat dus ook geworden en wie hun monopoly systeem met prijsafspraken bedreigd krijgt sancties of zelfs bezoek van hun militairen.
@riri: * en zij het
Een industrie waarin je door minder hard te werken meer kunt verdienen zou geen deel moeten uitmaken van de vrije markt maar door de overheid gereguleerd moeten worden.
@mashell: dat gebeurt ook. Gereguleerd door overheden van producerende landen…

Ik ben het trouwens ook principieel met je oneens. Als een industrie meer kan verdienen door minder te werken is het tijd dat de vrije markt een alternatief zoekt. Als dat alternatief er is dan word die eerdere industrie vanzelf gedwongen weer meer hun best te doen. Zo werkt een vrije markt…
@lekbak: op zich heb je gelijk. Het probleem alleen met de vrije markt is dat ze nogal lui is. Net alsof ze een dagje vrij is of zo…
Maar dat zou betekenen dat de VS meer invloed heeft op haar eigen olieprijzen, wat in dit geval gunstig kan zijn voor hun eigen markt. Past eigenlijk precies in het protectionistische beleid dat president Trump heeft aangekondigd.

Hoe dan ook, dit is hoe de wereld werkt. We kunnen wel allemaal hoog en laag springen, maar ik denk dat het slimmer is om als Europa niet teveel stennis te gaan maken. Olie is daar een te machtige grondstof voor (helaas).
@granlusso:

Alleen volslagen corrupte idioten en landverraders pompen hun brandstoffen voor nix naar Italië ..
@lincoln: De petrodollar systeem is ook op niets gebaseerd pas als je het wilt afschaffen dan komt de VS in actie met de NATO en hun vrienden dat is bijna de hele wereld.
@riri:

Zelfs deze gelegenheid grijp je aan om “de Amerikanen” de schuld te geven !!

Je valt nu wel heeeeeel erg door de mand ..
@lincoln: Jij valt door de mand blijf maar ontkennen het maakt het niet minder waar :)
Ik durf te beweren dat er een veel grotere malafide organisatie is dan de OPEC. Wat dacht je van de (pluim)veehouderij. Er is algemene consensus in de wetenschap dat koolstofdioxide een broeikasgas is terwijl methaan, waarover we veel minder over horen, een veel gevaarlijkere gas is en in belachelijke hoeveelheden in ons atmosfeer terecht komt. Mocht je Netflix hebben, kijk dan Cowspiracy. Jouw stukje biefstuk op je bordje is veel schadelijker dan je koolstofdioxide brakende vierwielig motorvoertuig.
@automotivedesigner: Helemaal mee eens, vooral koeien zijn de grote boosdoener in dit verhaal. Ik probeer vooral nog kip en af en toe varken te eten. Soms vegetarisch dus, maar vlees is toch ook wel erg lekker. Het is nog steeds helaas zo dat als je het woord vegetarisch maar zegt, je al wordt uitgemaakt voor idioot, zonder dat je kans hebt gekregen wat de reden daar achter is. Mensen willen best goed zijn voor het milieu zolang ze er maar geen klein beetje luxe voor in hoeven te leveren.

Dat we daar voor over 20 jaar heel veel dingen voor moeten inleveren maakt niet uit, want lange termijn visie ach dat zijn problemen voor de toekomst. Laten we zolang het kan er nog maximaal misbruik van maken.
@automotivedesigner:
dit gaat over olieprijs, niet over de opwarming van de aarde.
De prijs mag wat mij betreft nog ver dalen!
Olieprijs omhoog dan is het interessanter om te investeren in energie zuinige oplossingen waardoor de vraag naar olie minder word en de prijs van olie zakt. Ik neem nog maar een biertje want hier kom ik niet uit.
@kobus1967: Ze zijn hun eigen graf aan het graven, zou het omslag punt waar over wordt gepraat dan nu eindelijk komen?
@evian: dat omslagpunt is al geweest. Een jaar of twee tot drie geleden.
De afhankelijkheid voor Europa word daarmee kwetsbaarder, zonder twijfel.
Reden temeer om verder door te gaan op de alternatieve vormen van energie.
Als Trump een Europese/NL boycot tegen Rusland verzacht, zal Rusland vanzelf de boomerang vanuit de opgegooide richting terug sturen naar Europa. Gas, olie en beperking van onze exportafzet. Bizar eigenlijk.
Ik vind het uitermate verstandig dat Trump onafhankelijk wil zijn van opec. De manier waarop (schaliegas) iets minder. Als het hem lukt zullen de prijzen voor ons wel weer iets zakken.

Niet dat ik daar nou zo heel erg blij mee ben want we hebben ontzettend veel banen te danken aan de off-shore. En dat is dus voornamelijk olie gerelateerd. Daarbij zorgt een hogere olieprijs ook voor meer innovatie en grotere investeringen in groene energie.

Erg tegenstrijdig allemaal want wij autoliefhebbers willen natuurlijk allemaal goedkope brandstof om te verstoken.
CasperH: met Trump is niks mis, daar komen de napraters in Europa nog wel achter
@ff40: alweer iemand met een glazen bol. Net als al die napraters in Europa…
@ff40: we gaan zien wat we aan trump gaan hebben. Maar ik kan wel voorspellen dat we nog een hoop gaan lachen met die Amerikanen .
De olieprijs gaat waarschijnlijk niet snel veel ver stijgen omdat er weer steeds meer schalieolie velden in productie genomen worden, nu nog grotendeels in de VS, maar er zijn andere oliegrootimporteurs die ook enorme schalieolie reserves hebben (e.g. China, en de UK). Schalieolie wordt grotendeels gewonnen door kleine onafhankelijke bedrijfjes die geen 50 dollar hoeven te verdienen op een vat om een hele natie draaiend te houden, ook al verdienen ze 1 dollar aan een vat; da’s pure winst…


Trump heeft overigens een dilemma; als hij de schalieolie stimuleert drukt dat prijzen en dat is gunstig voor “gewone” amerikanen en het marktaandeel van hun producenten. Echter de vriendjes van Trump (e.g. Tillerson) zien het liefst een zo hoog mogelijke olieprijs omdat de grote oliebedrijven als Exxon daar het meest mee verdienen.


Wat OPEC betreft; de kwestie Iran/Iraq hangt daar nog boven het hoofd, in een scenario waarbij de olieprijs niet al te hoog is, is marktaandeel extreem belangrijk en het is daarom voor een land als Iran extreem interessant om zoveel mogelijk op te pompen wat weer ten koste van andere producenten gaat.


Dan is er nog de theorie dat we over de piek van oliegebruik heen zijn, en dat niet alle voorraden opgebruikt zullen worden; volgens die theorieen zouden de olieproducerende landen nu het nog kan zoveel mogelijk op moeten pompen omdat hun reserves over een aantal jaar niks meer waard zijn.


Niemand kan de toekomst voorspellen, ook ik niet, ook OPEC niet, maar het is duidelijk dat de markt fundamenteel is veranderd door schalieolie en druk om olieconsumptie te reduceren (om wat voor reden dan ook).
@super: Schalie olie zal het grondwater vervuilen door al die chemische troep die men in de grond spuit en dumpt in het natuur .

In Amerika is men daar al achter gekomen genoeg wetenschappelijk bewijs geleverd.
@riri:
grote onzin, schalie olie is niets anders dan normale olie dat nog niet de tijd heeft gehad om zich in een reservoir te verzamelen. Schalie olie bevindt zich veel dieper dan grondwaterlagen, de verhalen waar jij het over hebt zijn voornamelijk gebaseerd op een paar fouten die in het begin van de schalieoliewinning proces zijn gemaakt (net als in het begin van de normale oliewinning een eeuw geleden).
@super: Ok ik bedenk het niet hier zijn knappe koppen bij elkaar geweest en hebben het bewezen met wetenschappelijke onderzoek.

Schalie verpest de natuur
Nog een goede reden om te investeren in alternatieve energie. Je moet als maatschappij niet afhankelijk willen zijn van zo’n organisatie. Gezien de vorderingen die we op het gebied van alternatieve energie maken en het feit dat het steeds goedkoper wordt is een goed begin.
Wat ik mij wel afvraag, dit zijn toch gewoon verkapte prijsafspraken/kartelvorming? Dat is toch per wet verboden?

Los daarvan: de olie industrie heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is, toch komen ze er keer op keer mee weg. Door olie belangrijk te houden, hebben wij ze nodig. Alle milieu verbeterende ideeën ten spijt, zolang er nog olie voorradig is zal de benodigde energie hoofdzakelijk daar vandaan komen. Een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat is het verhaal van Paul Pantone.
@yupyup:
nee, want er worden geen afspraken over prijs gemaakt, alleen over productie.
@super: daarom noemde ik het ook verkapt, want het komt uiteindelijk op hetzelfde neer; het onnatuurlijk verhogen van de prijs.
@yupyup: De OPEC is een kartel, gevormd door olie-exporterende landen, met het expliciete doel de olieprijs te beheersen/beinvloeden. Dit kartel is echter niet illegaal daar het een * internationale overeenkomst betreft die staten hebben gesloten op grond van hun soevereiniteit.

*De VS heeft dit afgedwongen met haar monetaire en militaire macht.
@yupyup:
ja, dat klopt, het is alleen niet direct illegaal zoals prijsafspraken illegaal zijn.
@super: Ja en de petrodollar bestaat niet
@yupyup: Men heeft ook afgesproken dat alleen met de dollar mag worden betaald vandaar de halve US navy floot en talrijke NATO basissen die de golfstaten verdedigen desnoods met een WW3.
Laatste stuiptrekkingen van het door olie gedomineerde tijdperk. Ben er van overtuigd dat de mensheid zichzelf en de flora & fauna op tijd gaan redden.
En wees gerust, er blijft echt wel genoeg benzine over voor je hobby! (Klassiekers, sportauto’s, F1 etc)
Wat betreft Rusland moét de olieprijs wel omhoog, Rusland jaagt met gierende snelheid door haar financiële reserves heen omdat ze totaal afhankelijk zijn van de olieprijs. Het is dan ook niet heel toevallig dat de olieprijs gedaald is sinds Rusland zijn expansiedrift niet meer onder controle kon houden en De Krim innam. Uiteraard is Amerika de drijvende kracht achter dit verhaal; ze zetten Rusland financieel op hun nummer. Simpelweg door de markt te overspoelen met hun eigen olie drukken ze de prijs naar beneden.
De verwachting is dat Rusland in de loop van 2017 door hun financiële reserves heen is, dus de nood is hoog in Rusland. Het geld is simpelweg op. Ergens in het Kremlin zit een kalend mannetje heel hard te bedenken hoe hij de boel op de rails kan houden richting zijn herverkiezing, een oplopende olieprijs zou dan wel heel mooi uitkomen…
@stationcar: Rusland en China zouden op de bijeenkomst een tweede gas akkoord beklonken hebben. China zou hiermee de grootste afnemer van Russisch gas worden. Dit is een belangrijke verandering in de veelbesproken gasmarkt, aangezien Rusland zo opnieuw een stuk minder afhankelijk van Europa wordt. Rusland wordt tevens minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar, omdat de afname van gas in Chinese Yuan betaald gaat worden. Er is ook een mega deal in de maak met India zowel India en China zullen NIET in dollars betalen .

Wat jij beweerd stoelt niet op de realiteit Rusland kan je niet isoleren niet financieel en zeker niet militair.
Het is geen Irak of Libië.
@riri:
Daar heb je deels gelijk in. Probleem met die gasdeals van Rusland met China is dat voordat die deals wat opleveren ze eerst een hele hele lange pijpleiding moeten gaan maken. De enige reden dat Rusland die deal met China heeft gemaakt is omdat Europa minder afhankelijk van Rusland wil worden op gasgebied. Of China daadwerkelijk heel hard zit te wachten op gas uit Rusland is dan nog vers 2. Probleem met Rusland is dat het schromelijk overschat wordt. Het BNP van Rusland is ca. 2x het BNP van Nederland; economisch stelt Rusland gewoon niet heel veel voor, zeker niet vergeleken met echte wereldmachten. Het grote punt van zorg is het ongeleide projectiel wat Putin heet. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar op dit moment kan Rusland zichzelf domweg niet al teveel veroorloven, zoals gezegd het geld is zo goed als op. Het is niet voor niets dat de militaire missie in Syrië is beëindigd, dat het rustig is in oost Oekraïne, en dat hun onderzoeksactiviteiten op de Noordpool (wat ze graag tot Rusland zouden willen rekenen) gestopt zijn.
Laten we voorop stellen dat Amerika deze kennis ook heeft, Amerika weet waar de zwakke punten van Rusland liggen en op een militaire confrontatie zit Amerika zeker niet te wachten. Dus Amerika stuurt via de olieprijs aan op een langzaam failliet van Rusland in de hoop dat Putin’s macht binnen Rusland afbrokkeld.
Daarom heeft Putin heel, heel erg hard een stijging van de olieprijs nodig….
@stationcar: Europa kan niet minder afhankelijk worden van Rusland of ze moeten iets anders vinden het gas en olie komt grotendeels uit Rusland .
@stationcar:
raar verhaal want rusland heeft in het budget voor 2017 rekening gehouden met een prijs van 40 dollar per barrel, en heeft daarmee een geprojecteerd tekort van 3,2% (bijn de eu norm dus) en daarbij bedraagt de russische staatsschuld slechts 12% van gdp. Met de 50+ dollar per barrel nu ziet het er dus goed uit voor rusland.
@super:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/25/het-russische-antwoord-op-het-geldtekort-geld-len-2889053-a1503535

Interessant artikel, weliswaar uit juni, maar dat neemt niet weg dat het verder aardig actueel is.
De cijfers van Rusland met betrekking tot hun begroting van 2017 ken ik niet, maar al hebben ze de boel in 2017 weer op de rit, zoals jij suggereert, dan vraag ik me af hoe dat zou kunnen en wat ze verdoezelen. Voor zover ik op de hoogte ben is er ten opzichte van 2016 niks wezenlijks veranderd, behalve dat de olieprijs iets is gestegen.
Voor wie iets wilt leren op zondag over de OPEC en de VS.

http://www.bestebank.org/petrodollar/
Gaat Nederland de belasting over de benzine verlagen wanneer de olieprijs omhoog gaat. Wanneer ze dit niet doen zal het helemaal niet meer te betalen zijn
@mrrallycross:
wat denk je zelf?
@mrrallycross: klinkt vreemd,maar net door de belastingen zijn wij veel minder gevoelig voor de olieprijs. Beide privaat en nationaaleconomisch, en daar winnen we bij. Als bij ons de olieprijs verdubbelt, dan betalen wij verre van het dubbele aan de pomp. We leren er ook relatief zuinig mee omgaan. Dat is anders in landen waar er geen belastingen zijn, of zelfs subsidies.
Uiteraard is het Trump zijn schuld, alles is nu Trump zijn schuld.
Er zijn zelfs al simpeltons aan het demonstreren, omdat het Trump zijn schuld is, terwijl de man nog geen drie dagen president van de VS is
Ik lach er maar om, haal mijn schouders naar op en denk aan Obama, die kon over water lopen als je de goegemeente moest geloven, 100% betrouwbare man 100% correct en het is nog noooit zo’n puinhoop in de wereld geweest.
Have fun, Rutte en consorten interesseert het geen reet hoe duur de olie is, zij krijgen hun leeuwendeel toch wel.
@desjonnies:
Dat je niet boos bent is vast een kwestie van je witte privilege.
ofzo.
@desjonnies: Nee Trump is een hork dat vinden mensen niet fijn voor de rest veel bla bla maar hij zal niets veranderen alleen verslechteren.

Trump is vol met problemen en die gaat hij met ons delen :)
Ik hoop dat de prijs stabiel omhoog gaat, dan gaat mijn bedrijf veel beter rond… En is ook goed voor alternative energie waar we dan ook kunnen verkopen. De klein beetje hogere prijs aan de pomp neem ik voor lief.
@CASPERH. Grootste olieproductent……..je doelt op Saoedië Arabië!?
Ach, heb er geen invloed op en kijk niet wat een liter kost. Gewoon volgooien en aftikken..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).