Zonne-auto met plek voor vier, de TU Eindhoven doet het

Auteur: , 48 Reacties

De solarjongens en -meisjes aan de TU Eindhoven hebben hun gezinswagen aan de wereld gepresenteerd. Die eenzitter waarmee hun tegenhangers uit Delft constant prijzen wisten te winnen in zonne-energiewedstrijden te Australië kennen we inmiddels wel, het is nu tijd voor een gezinswagen. Maak kennis met Stella.

De Stella is een opmerkelijk laag vehikel, dat desondanks plaats biedt aan vier volwassenen. Het Solar Team Eindhoven heeft de auto opgetrokken uit aluminium en koolstofvezel waardoor het wagengewicht niet boven de 380 kilo uitkomt. 60 kg daarvan wordt ingenomen door het accupakket met een capaciteit van 6 kWh. De rest van de aandrijfkracht? Zonne-energie, uiteraard.

Op het dak van de 4,5 meter lang een 1,65 meter brede Stella zijn hoog rendement silicum zonnepanelen aangebracht, die voor bijna de helft van de benodigde energie zorgen. In theorie zou de auto meer energie kunnen opleveren dan hij verbruikt. Het is echter niet zo dat hij onbeperkt kan doorkachelen (for now), de auto heeft daarom een maximale range van 600 km.

Wouter van Loon, PR-man van het Solarteam:

“We gaan er in Australië zeventig kilometer per uur mee rijden. Volgens de berekeningen verbruikt Stella dan 1,7 KW, evenveel als een strijkbout. Daarmee halen we een actieradius van ruim 600 kilometer. We hebben bij het ontwerp vooral ingestoken op comfort en niet de snelheid.”

Waarom Australië? Wel, daar wordt van 6 tot en met 13 oktober de World Solar Challenge gehouden. Afstandje van 3000 km (ja, ze mogen onderweg dus laden). Stella komt uit in de Cruiser-klasse, waar de nadruk ligt op de praktische kanten van auto’s. Meer over de lay-out van deze opmerkelijke zonnewagen op Groen7.nl.

Rest ons nog te zeggen: Eindhoven de gekstuh & kick ass daar in Australië!48 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@jeraffiti: meneer zit zeker op tu delft
@jeraffiti: Eindhoven wint heus ook wel eens iets hoor! Maar de Nuna is inderdaad van Delft
Gaaf en innovatief ding! Bovendien weer iets dichterbij de werkelijkheid dan de eenzitters. Jammer dat ik niet bij de onthulling kon zijn vandaag.
Nog even en iedereen rijdt ‘gratis’, dan breken mooie tijden aan waarin benzine weer 50 cent per liter wordt. :)
@kogando: Als de benzine 50 cent per liter wordt gaan onze vrienden van de fiscus gewoon de zuurstof belasten welke je inademt, linksom rechtsom they will get you any how any way.
@kogando:

Ja want in een noordelijk land zoals NL valt de zon echt wel binnen onder de juiste hoek om er een wagen mee te laten rijden.
@Hupke: Wie had het over Nederland? :)
@kogando:

Achzo , Nederland is niet iedereen, stom van me.

Je zou voor de gek eens een wereldbol moeten oppaken (nee geen landkaart pak de bol).

En neem er ook eens een kaart bij in functie van bevolkingsdichtheid ofzo.
En kijk voor de lol eens hoeveel van die mensen er ver boven de kreeftskeerkring en ver onder de steenbokskeerkring wonen.
Auto’s op zonne energie zijn het niet helemaal.
@Hupke: Ja, ik bedoelde echt IEDEREEN. Dus zelfs de mensen die nu in Jakarta op een vuilnisbelt wonen en zulu’s die nog nooit een auto gezien hebben. :/

Mijn punt is dat door nieuwe technieken als deze de vraag naar fossiele brandstoffen in de toekomst minder zal worden, wat de prijs zal drukken.
@kogando: waar denk je dat de stroom uit de laadpaal vandaan komt?
@Hupke:
Al krijg je maar 5% van de rijders in zo’n auto, heb je al heel veel gewonnen.
@Hubert:

Wat bedoel je met zo’n auto? Een wagen zoals deze hierboven?

Wil eerst cijfers zien van hoe mileu vriendelijk die is op een echte levenscyclus.

Zonnepanelen zijn heel vervuilend, zeker als ze maar 3 of 5 jaar zullen werken.
bungabungastig
@Hupke: zonnepanelen zijn geen accu’s, de gemiddelde levensduur is een jaar of 30.
@bungabungastig:

En wat maakt het uit hoelang een zonnepanneel meegaat? Een auto gaat maar 3 tot 5 jaar mee in de meeste gevallen.
@kogando: naah anders gooien ze er wel even extra belasting op bij de verkoop op dat ding
Now that’s the future! Alleen zal het geluid van gillende 5, 6, 8, 10, 12 en zelfs 16 cilinders wel een gemis worden…
@autobart: Ach ze Faken de geluiden nu al dus een mp3’tje over de stereo moet geen probleem zijn. De nieuwe Clio Rs (dacht ik) heeft al een keuzenmenu met motor geluiden.
@robert110: Daar heb je gelijk in, maar dit zul je nooit krijgen: https://www.youtube.com/watch?v=Mxqw5sH6kbo
Ik doel dus op het geluid buiten de auto…
@autobart: Als ze zo’n wagen kunnen maken is dat geluid ook aan de buitenkant vast geen probleem. Denk alleen niet dat je de 600km dan nog haalt.
Ik ben zelf fel tegen elektrische auto’s en hybrids en zal altijd achter diesel (ja DIESEL) blijven staan. Maar het is toch leuk om te zien hoe ver ze met dit soort ontwikkelingen zijn. En eerlijkgezegt zie ik dit nog wel (tegen een veels te hoge prijs) bij een merk als Fisker in de showroom staan over een paar jaar.
Kijk, dit zijn ontwikkelingen waar vanuit de overheid meer aandacht (lees: subsidie) aan zou moeten worden besteed, ipv massaal Priussen en Ampera’s te subsidiëren.
Het zijn overigens silicium panelen, ipv silicum.
Goddomme, het is net een potvis!! Hello Moby!!
Allemaal aardig
Het strippen van auto’s wordt wel flink lucratief zo denk ik?
Bij de volgende versie ook wat studenten industriële vormgeving betrekken graag.
@mashell: @mashell: Wat is je punt met deze opmerking? Oké het is niet de mooiste auto maar daar is bewust voor gekozen.

Ikzelf zit bij University Racing Eindhoven, ook van de TU/e. Wij ontwerpen en bouwen elk jaar een volledig elektrische raceauto en hebben vrij nauwe banden met het Solar Team wat deze auto heeft gebouwd. Bij de vormgeving van de auto is vooral gelet op de aërodynamica van de auto, de luchtweerstand van de auto is geminimaliseerd. Door deze vormgeving word er flink gewonnen op de efficiëntie van de auto!

En geloof mij, er zijn genoeg ID’ers bij betrokken geweest. Het is jammer dat er in dit artikel weinig word gezegd over bet interieur en de gebruikersinterface, maar daaraan kan je wel zien dat er ID’ers bij betrokken zijn geweest ;)
@audilord:
Vroeg of laat moet het ding verkocht worden waardoor deze Stella toch uitgezet zal worden tegenover die van concurrenten. Met alleen mooie verbruikscijfers verkoop je de Stella niet. Anders had de eerste serie Prius wel een stuk beter verkocht toch?

Lijkt me niet verkeerd om Industrial Design er nu alvast bij te betrekken. Bedenk eens hoe de Stella zou scoren als het ook nog eens een beetje lekker zou smoelen. Geef I.D. een kans zou ik zeggen. Alleen al met wat stickers kun je (natuurlijk neppe) koplampen en raamstijlen simuleren. Gewoon voor het oog. ;-)
@audilord: Het is een showcase voertuig, daarbij is lekker smoelen erg belangrijk want je wilt toch de pers halen met dit voertuig. 5% efficiëntie opofferen voor meer exposure is het al snel waard, voor een techneut een pijnlijk besluit maar ten lange leste wel het beste. En inderdaad zou ik graag meer willen zien van het interieur, toch het belangrijkste bij een auto.
Hoe zwaar en groot zou een 1.7 KW diesel of benzine motortje zijn? Of 0.8 KW omdat er toch veel uit de zonnecellen komt?
Hebben ze aan de TU Eindhoven geen design richting?
@norge:

Het laatste wat je wil is als ingenieur student gaan samenwerken met iemand die industrial design oid. studeerdt.
@Hupke: hee, niks mis met industrial design! En samenwerken gaat prima kan ik je vertellen
@Hupke: Want toekomstig ingenieurs hoef je niet op hun toekomstig werkveld voor te bereiden? Samen werken met andere disciplines moet altijd.
@mashell:

Ze zeggen mij altijd dat je niet moet proberen te hordelopen voordat je kan stappen.
Zie eerst maar dat ze met elkander kunnen samenwerken. Daarbij heb je vanuit jouw redeneringn meer aan het samenwerken met rechtenstudenten, TEW-ers en technici.
@norge: zie mijn reactie op mashell hierboven ;)

Aub niet te hard roepen als je er niet veel vanaf weet ;)
@audilord: Kunnen jullie nog id’ers gebruiken met een automotive passie voor komend semester (Open solicitatie)
@C220AMG: het is met dubbel L wanneer leer je het nou eens!
@C220AMG: Haha bedoel je bij het raceteam URE of bij het Solar team?

Bij URE kunnen we in ieder geval altijd mensen gebruiken! Kom maar een keertje binnen lopen om kennis te maken en dan komt het goed ;)
En bij het Solar team zou ik het niet weten, maar een mailtje sturen naar ze zal veel duidelijk maken ;)
Waarom zo lelijk? Op de TU Eindhoven mag je toch wel verwachten dat ze een beetje een fatsoenlijke industrieel ontwerper hebben?
@reventon: Oke na deze stop ik, maar zie mijn reactie op mashell hierboven ;)
Bravootje vanuit de TU Delft voor de heren en dames op de TU/e. Onze Nuna is leuk maar natuurlijk niet geschikt voor een heel gezin.

Moet desondanks toegeven dat de meeste ontwerpen van de TU/e visueel niet echt interessant zijn. Denk als aerospace engineer in spe dat er ook nog wel het een en ander te behalen valt op aerodynamisch gebied- maar voor die kennis moet je uiteraard in Delft zijn.

Lijkt me interessant om een studententeam te vormen met Aerospace engineers uit Delft en WB’ers/Automotive gasten uit Eindhoven. Nog wat IO’ers van beide kampen die lekker mogen knutselen met kleurtjes of minder belangrijke zaken en we hebben een sterk team.
Ik hoop toch echt dat je silicium bedoelde.
Zweck form
De helft van de energie wordt opgewekt met zonnepanelen en de rest?
Ik wil een auto die kan vliegen en niet op zonne energie rijdt. Stelletje sukkels bij TU Delft.
Ik moet het helaas eens zijn dat ik de mening van veel hier deel qua schoonheid.

Maar je moet toch een groot dak kwijt (zonnepanelen) en daarnaast een relatief normale auto overhouden qua ruimte EN aerodynamisch proberen te zijn.

Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe je dit kan doen EN een mooie auto maken.

Wat zou helpen volgens mij is het dashboard op een wat kortere afstand achter het glas plaatsen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).