Officieel: Chinezen kopen restanten van Saab [updated]

Auteur: , 46 Reacties

Is de kogel dan eindelijk door de kerk? Is Saab dan eindelijk 'gered'? Het lijkt er (voorlopig) wel op. De curatoren hebben zojuist bekend gemaakt dat een consortium met de naam National Electric Vehicle Sweden (NEVS) bepaalde onderdelen van het failliete Saab Automobile mag kopen.

De persconferentie is momenteel nog bezig dus alle exacte details hebben we nog niet, maar het lijkt erop dat NEVS van plan is om in de fabriek in Zweden elektrische en hybride auto’s te gaan bouwen. Of dat dezelfde auto’s zijn die Saab voorheen bouwde is niet duidelijk. Er wordt gespeculeerd over een elektrische variant van de 9-3 en een elektrische 9-1 gebaseerd op een Japanse auto (Mitsubishi i-MiEV?).

Ook zouden ze het Phoenix platform verder willen ontwikkelen en als hybride en/of elektrische auto op de markt willen brengen, maar dat kan zomaar nog 3 jaar duren. We weten in elk geval wel dat Saab Parts, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de reserveonderdelen van huidige Saab niet naar de Chinezen gaat. De Zweedse overheid is eigenaar van dat bedrijf en staat garant voor het leveren van onderdelen van bestaande auto’s.

Aan het hoofd van NEVS staat de Chinese Zweed Kai Johan Jiang en hij wordt bijgestaan door Karl-Erling Trogen (oud CEO Volvo Trucks). Zodra er meer informatie is zullen we dit artikel updaten.

Wat is NEVS?
De afkorting NEVS staat voor National Electric Vehicle Sweden en dit recent opgerichte ‘bedrijf’ is de (beoogde) nieuwe eigenaar van enkele restanten van het oude Saab Automobile. Achter NEVS zitten 2 andere bedrijven. Aan de ene kant hebben we het Japanse “Sun Investment LLC.” (49%), een bedrijfje dat pas sinds vorig jaar bestaat, en aan de andere kant hebben we National Modern Energy Holdings (51%). Dat bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden (lekker dubieus) en de eigenaar van NMEH heet China Dragon Base Holdings en dat zit weet in Hong Kong. De CEO van dit Chinees/Hong Kongse bedrijf is Kai Johan Jiang (die ook de Zweedse nationaliteit heeft) en hij zwaait ook de scepter bij het Chinese State Power Group Co., Ltd. dat op zijn beurt weer een biobrandstof fabriek heeft in Zweden (NBA Sweden AB).

Het komt allemaal nogal vaag over en Bertel Schmitt van The Truth About Cars stelt dat, mede door het gebruik van bedrijfjes in Japan, Hong Kong en de Britse Maagdeneilanden dat het eigenlijk gewoon een 100% Chinese overname is. Chinezen gebruiken namelijk vaak bedrijven uit Japan als een soort dekmantel om niet Chinees over te komen. Ook stelt iedereen heel leuk dat de CEO ‘Zweeds’ is, maar Kai Johan Jiang is gewoon geboren in China en is daar opgegroeid. Later kreeg hij een Zweeds paspoort, maar hij zit ook vuistdiep in de Chinese politiek.

Hoe diep de zakken van de nieuwe Chinese eigenaar zijn weten we niet, maar we kunnen ze wel alvast vertellen dat het vele honderden miljoenen euro’s, zo niet miljarden gaat kosten om de boel weer op gang te krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tijd die het zal kosten om nieuwe auto’s te ontwikkelen.

UPDATE 14:00 – Enkele belangrijke quotes uit het persbericht van NEVS.

National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) and the Receivers of the Saab Automobile bankruptcy estate today signed a purchase agreement which covers the main assets of Saab Automobile AB, Saab Automobile Powertrain AB and Saab Automobile Tools AB.

The price for the assets has not been disclosed. Saab Automobile Parts AB, as well as intellectual property rights for the Saab 9-5, owned by General Motors, are not included in the purchase agreement.

NEVS is an international consortium formed by Japanese, Swedish and Chinese stakeholders. The company will establish a new automobile venture in Trollhättan, solely dedicated to development and manufacturing of electric vehicles (EVs).

The first model to be developed will be based on the current Saab 9-3, which will be modified for electric drive using advanced EV technology from Japan. Launch is targeted at year-end 2013/2014.

In parallel with EV conversion of the Saab 9-3, an all-new model will be developed, based on additional cutting-edge technology from Japan. Marketing and sales will be global, with an initial focus on China, projected to be the largest and most important EV market.46 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Zag vanmiddag nog een jong gebruikte 9-5 staan, toch wel een mooie auto. Zou die ooit nog weer leverbaar zijn? Zouden de huidige Saab dealers het zo lang volhouden? Meer vragen dan antwoorden.
@thestag: Zeker een fraai model, meest aparte blijft nog de achterkant. Vooral in het donker is het zeer apart om te zien dat de achterlichten bijna als een geheel doorlopen.
-edit: Chinese tekens werken niet in de comments-
-edit: nutteloze bijdrage-
@Benz65: Discriminatie! Ik mag niet eens mijn commentaar leveren in het Chinees.
@Benz65: komt omdat wij hier allemaal Nederlands praten:p
@meneersander: Integratie, het gaat niet lang meer duren voordat we aan de Chinese taal moeten.
@Benz65:

Misschien moet je dan naar: http://www.autoblog.ch gaan ofzo ?
@bempi: wat heeft Zwitserland er nou mee te maken?
@sdk16420:

Ik bedoelde dus china ipv zwitserland. ;)
@Esprit_de_Flandre:

Je vat het te letterlijk op. Benz65 kan zijn chinese tekens hier niet plaatsen omdat deze site alleen het latijns alfabet toestaat. Vandaar dat ik zei probeer het op een chinese variant van autoblog, waarbij 50% kans bestond dat er een http://www.autoblog.cn was.
@Benz65: Volgens mij bedoel je censuur ipv discriminatie; maar daar moet je wel gewend aan zijn als het in/om China & het internet gaat :) En nee, unicode characters werken niet …
Tja… Weet nog niet wat ik ervan moet denken. DE vraag is natuurlijk in hoeverre Saab 2.0 ook maar iets te maken zal hebben met het Saab zoals we dat kennen. Ben benieuwd!
@Svenska_Aeroplan_AB: Stel dat de huidige designfilosofie niet te radicaal veranderd en Saab zich gaat richten op hybride en EV’s, zou het voor jou dan nog een serieuze optie zijn als je naar een nieuwe auto gaat kijken?
@Svenska_Aeroplan_AB: zie de update in het artikel.

De gaan de huidige 9-3 omtoveren in een 100% elektrische auto die ze dan eind 2013/begin 2014 in China op de markt willen brengen.

Ook willen ze daarnaast nog een ander 100% elektrische auto ontwikkelen. De elektrotechniek zou uit Japan moeten komen.
@robbie:

Japan !! .. o.k. .. BYD is dus de koper ..
@lincoln: BYD = China niet Japan ;)
@robbie:

BYD = internationaal .. en de koper van Saab ..

let maar op ..
@lincoln: ik mag hopen dat ze verstandiger zijn dan dat ;)

PS Het zou best kunnen hoor! Denk zelf ook dat er achter de schermen een ‘grote’ partij zit zoals BYD of zelfs de Chinese overheid (via een van hun autobedrijven).
Saab was dan toch beter failliet gebleven. Dit is geen Saab meer, hopelijk wordt de naam Saab niet gebruikt!
@JasperVDH: Victor Muller’s constructie met de Russische financiering was net zo dubieus hoor. Maar inderdaad grote kans dat het de Chinezen alleen om de merknaam & fabricage capaciteit gaat. Hoop niet dat het net zo eindigt als het Commodore verhaal …
@dawwg: De merknaam is toch in handen van SAAB de vliegtuigbouwer? Met het opkopen van die drie AB’s hebben ze de merknaam dus niet in handen. Ze betalen nu voor de fabriek en kennis.
@potver7: ze hebben (waarschijnlijk) wel een overeenkomst om de naam te mogen gebruiken. Overigens heeft ook Scania (aka Volkswagen) nog iets te zeggen over de naam.
@robbie: Dat snap ik niet goed. Dat Scania iets te zeggen heeft over het logo, akkoord, maar over de naam?
Zou kunnen natuurlijk, een historisch recht dat steeds behouden is gebleven…
Hmm krijgen we dan een elektrische auto met een turbo ;)
Stiekem moet ik wel lachen, de Chinezen kunnen nu hun geld wit wassen.
Vila i frid, kära SAAB
Nu de grote en rijke automerken zich beseffen dat elektrisch toch misschien niet de toekomst zijn wilt men hier een failliet merk nieuw leven in blazen met EV’s?
@berlinetta: De grote rijke merken hebben het mis…
Net als je denkt dat de saab-soap eindelijk over is… beginnen ze weer een nieuw seizoen. :P
@wimmm: Zo dacht ik er ook over.
Saab is en blijft dood. Dat ze sommige restanten verkopen wil niet zeggen dat Saab terug is.
Mij boeit het niet meer, Saab is dood!
@vale46: Wat een onzin, je gunt toch niemand de dood…
@masterstig: “Niemand”? Het is een fucking bedrijf!
Ik gun het ze niet, ik hield wel van Saab. Maar het echte Saab is er niet meer, alles wat nu nog zou komen met een Saab-badge is zoals een Lancia Thema.
@vale46: Zeg, zeg, wat een taalgebruik. :D Mijn vorige post was een grapje, ik dacht dat je dat wel begrepen had.
Een rebadge is inderdaad niet leuk, maar wie weet! Misschien komt er wel een nieuw model, zou leuk zijn.
@masterstig: Ik dacht er aan, maar ik vond hem zo slecht dat ik dacht “dit kan nu toch geen grap zijn”. Sorry! ;)

Nee hoor, Saab is al aan het composteren, het bedrijf word nu door de mieren stukje voor stukje afgebroken.
Het enige wat nog kan blijven is de merknaam en de fabriek.
Maar in de fabriek zal geen 9-3 meer van de band rollen.
@vale46: Grap was ook erg flauw hoor, geen ik toe! :D
@wimmm: alle delen van de nieuwe soap zullen te volgen zijn op Groen7 ipv Autoblog ;)
@wimmm: zo denk ik er ook over. Ik denk niet dat het nog iets gaat worden met Saab.
@wimmm: Ach, als ze zelfs met Dallas kunnen herbeginnen…
En de griffioen?…als het aan VAG zal liggen voortaan alleen nog maar op de Scania.
Wie rookt er nou nog pijp?? Juist ja, bijna niemand meer en dat is precies de reden waarom Saab geen auto’s meer verkoopt: de pijproker is inmiddels praktisch uitgestorven of te bejaard voor een rijbewijs. De Prius bijvoorbeeld staat het zelfde lot te wachten als de geitenwollensokkensandalendragendemeuslieter uitsterft.. Ik hoop dat ik die dag nog mag meemaken…
Ben ik de enige die een elektrische saab wil? De enige die gerust met wat minder dB wil cruisen?

Ik geef NEVS zeker een kans, en misschien zullen ze zich wel laten inspireren op de 9-X BioHybrid? Dit zal bovenaan m’n lijst staan.

http://www.dieselstation.com/wallpapers/albums/Saab/9-X-BioHybrid/saab-9-x-biohybrid-concept-car-12.jpg)

Ik geloof niet dat de ‘grote’ merken hun elektromotor R&D op hold zetten wegens niet rendabel. (er zal vast veel gelobby vd olieconcerns achter zitten) Die doen zeker intens verder achter de schermen, kijk maar naar de btw i concepten, dit is gewoon de toekomst.

Als over 10 jaar fossiele brandstoffen quasi onbetaalbaar zullen zijn hoop ik dat er genoeg mooie elektrische opties op de automarkt zijn, en als SAAB nu begint kunnen ze de big leap forward tegen 2016 introduceren. (4 jaar is lang maar je moet realistisch blijven)
Saab is dood (jammer genoeg) maar laat het in vrede rusten en maak de naam niet volledig stuk,het was mooi maar verleden tijd.
“Marketing and sales will be global, with an initial focus on China, projected to be the largest and most important EV market.”

Ik weet genoeg. MG all over again…
tja ik hopo nog dat het iets wordt met saab al ben ik nog steeds niet overtiugd dat die chinezen de boel op poten gaan zetten ondanks hun ogenschijnende goed gevulde zaken. bovendie nloopt de markt voor electriche autos nou niet bepaald storm

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).