Michiel Mol kijkt zuur terug op Spyker avontuur

Auteur: , 26 Reacties

Nu Spyker Cars het F1 team definitief verkocht heeft aan het consortium van Mol/Mallya vindt Michiel Mol dat het tijd is om wat stoom af te blazen. Zowel Het Financieele Dagblad als De Financiële Telegraaf komen vandaag met uitspraken van Mol die er niet om liegen. Zou geeft hij toe dat hij te onbezonnen in het avontuur gestapt is en 30% van de aandelen Spyker Cars gekocht heeft zonder eerst een fatsoenlijk boekenonderzoek uit te laten voeren. Hij vertrouwde puur op de blauwe ogen van Victor Muller. En dat is hem duur komen te staan, hij zijn vader heeft een jaar geleden voor 53 miljoen euro namelijk 2,65 miljoen aandelen Spyker Cars gekocht. Vandaag de dag is dat aandelenpakket nog maar rond de 8 miljoen waard!

De leukste/opvallendste en schokkendste uitspraken heb ik even voor jullie op een rijtje gezet.

‘Zo stap je erin en dan binnen een maand bleek al dat Spyker als een wanbetaler gezien werd. Daar wist ik allemaal niets van.’

‘Laat ik het zo zeggen: Als ik geweten had wat er allemaal speelde bij Spyker, dan had ik het niet gedaan’

„Er zou los van de overnamesom €8 miljoen extra opgehaald worden, bedoeld als buffer voor het raceteam. Wij investeerden onder de voorwaarden dat de deal fully underwritten (volledig gegarandeerd door geldschieters, red.) was. Vervolgens bleek volgens Mol dat er helemaal geen andere investeerders waren.

Zakenman Marcel Boekhoorn, nu bekend als eigenaar van gratis krant De Pers, moest op de dag van afronding naar verluidt bijspringen met een miljoenenlening. „Bovendien verdween de extra opgehaalde €8 miljoen naar posten van Spyker Cars waarvan wij het bestaan niet eens afwisten.”

Mol had naar eigen zeggen geen idee dat de geldstromen zo vaag waren. „Vóór de deal klonk het verhaal dat alles in orde was bij Spyker. ’Het draait top en alles is onder controle’, zei Victor Muller. Vervolgens bleken er diverse schuldeisers te bestaan die allemaal om het hardst schreeuwden.”

Volgens Mol was hij, tot zijn vertrek als topman in augustus, niet op de hoogte van eventuele misstanden bij de onderneming.

Mol: „Zodra een dealer vijf auto’s bestelde, werd dat in de boekhouding verwerkt als vijf verkochte auto’s. Maar, hoe zit dat dan als die dealer zelfs de eerste auto niet kwijt raakt? Het zal boekhoudkundig wellicht correct zijn, maar het voelt niet als echte verkopen.” Mol zegt dat hij zich kan voorstellen dat de toezichthouder AFM de boekhouding beter zou willen onderzoeken. „Vlak vóór mijn vertrek bleek dat een groot sponsorbedrag in werkelijkheid een lening was, die bovendien direct terugbetaald moest worden.”

Hij vervolgt: „De AFM richt zich op het topje van de ijsberg. Zo begrijp ik nog steeds niet dat het GT2-team van Spyker aanvankelijk winstgevend was, en vervolgens een miljoenenverlies bleek te maken. Waar is dat geld heen?”

Mol is overigens niet van plan om zijn aandelenpakket op korte termijn te verkopen. Maar dat lijkt me ook niet zo verstandig aangezien het bijna niks meer waard is. Wel ben ik benieuwd naar de uitspraak van de Ondernemingskamer op donderdag 11 oktober. Zal er een aanpassing moeten komen van het jaarverslag 2006?

En om het geheel nog een beetje luchtig af te sluiten hierbij een video om even te genieten van die heerlijke Spyker uitlaatbrul.