Toyota gaat hybride racen op Le Mans

Auteur: , 44 Reacties

En dat gaan ze in 2012 al doen! Maar hybride racen op Le Mans, serieus, is er dan helemaal niets meer heilig?!

Gisteren kondigde Toyota aan met een “nieuwe bladzijde in de geschiedenis” te komen. Grote woorden. Niet veel later bereikten ons foto’s van de FT-86 die klaar is om deel te nemen aan de VLN races, maar Toyota liet ons weten dat ze dat niet bedoelden. Derhalve zaten wij vanochtend aan ons beeldscherm gekluisterd.

Het betreft uiteindelijk dus de bevestiging van een gerucht dat al sinds 2008 rondzingt. We praten in dit geval over de hoofdklasse van de eindbazenkoningsklasse in de autoracelarij. Nee, geen Formule 1, Toyota gaat met een hybride LMP-1 auto deelnemen aan Le Mans 2012.

Na jaren gedomineerd te zijn door dieselpower gaat Toyota dus proberen met hybride techniek de 24 uurs race op haar naam te schrijven. Moedig, maar mijn autosporthart huilt een beetje. What’s next? Elektrisch racen? Is dat waar het naartoe gaat met de autosport? Hoe lang duurt het nog voordat de inwoners van Zandvoort gaan klagen dat ze niets meer kunnen horen van het circuit?

Maar goed, ter zake. De Toyota LMP-1 hybride aandrijflijn wordt ontwikkeld in Japan. De carrosserie wordt ontworpen door Toyota Motorsport GmbH in Keulen. Tadashi Yamashina, opperhoofd Toyota manager dinges, zegt er het volgende over: “Toyota Motor Corporation heeft eerder meegedaan aan Le Mans maar dit wordt een volledig nieuwe uitdaging. Nog nooit eerder reed een hybride auto mee. We willen met die techniek een nieuwe bladzijde in de rijke geschiedenis van Le Mans schrijven, alsook in die van de FIA World Endurance Championship. Ons doel is om onze ervaringen die we met het racen gaan opdoen, te vertalen naar de techniek die je in onze straatauto’s aantreft.”

Toyota gaat niet alleen Le Mans racen maar ook deelnemen aan het 2012 FIA World Endurance Championship. Met deze terugkeer wordt een behoorlijk rijtje van legendarische merken die terugkeren weer wat langer, maar wat vinden jullie ervan dat men met een hybride de 24 uur van Le Mans gaat racen? Ze zijn daarmee niet de eerste, afgelopen jaar nam er al een klein team met Jan Lammers als coureur deel met hybride techniek maar ze zijn natuurlijk wel de eersten die met een serieus budget deze techniek gebruiken op Le Mans. En denken jullie dat Toyota met hun ervaring het leven van Audi en Peugeot zuur kan maken?