Gemeente moet boete betalen om dodelijke bobbelweg

Auteur: , 47 Reacties

Het tragische slot van een motorongeluk uit 2009 waarbij twee vrouwen van 37 en 25 jaar om het leven kwamen. De weg waarop ze reden was door omhoog wroetende boomwortels een gevaar geworden waar de gemeente Stichtse Vecht, toen nog Maarssen, volgens velen iets aan had moeten doen. En dat werd vandaag door de rechter beaamd: dood door schuld.

De twee motorrijdsters gingen drie jaar geleden onderuit omdat het asfalt van de Nieuweweg (ook wel ‘bobbelweg’ genoemd) op diverse plaatsen door boomwortels omhoog was gedrukt. In de auto al geen pretje, maar voor tweewielers een absolute crime. Vijf ongewilde drempels met een hoogteverschil van 4 tot 6,1 centimeter werd het tweetal fataal na een valpartij; ze botsten op een tegemoetkomende vrachtwagen.

In deze drie jaar oude repo van RTV Utrecht werd door één van de nabestaanden al gezegd dat ze het hier niet bij lieten zitten, en de gemeente aansprakelijk zou worden gehouden. De weg stond immers al bekend als onveilig.

Het Openbaar Ministerie besloot inderdaad om de gemeente te vervolgen. Een unieke situatie in Nederland, die volgens strafrechtdeskundige Theo de Roos vooral symbolisch is, zo meldt RTL: “Doordat de gemeente als rechtspersoon wordt aangeklaagd, is celstraf niet mogelijk. De zaak kan hooguit uitmonden in een geldboete.”

Het is overigens wel de tweede keer dat een gemeente is veroordeeld om dood door schuld.

En de bewuste bobbelweg? Die werd na het ongeluk uiteraard volledig hersteld. Iets met kalf en put…