Gemeente moet boete betalen om dodelijke bobbelweg

Gepost op 10-12-2012 om 15:06 door - 47 Reacties »

Het tragische slot van een motorongeluk uit 2009 waarbij twee vrouwen van 37 en 25 jaar om het leven kwamen. De weg waarop ze reden was door omhoog wroetende boomwortels een gevaar geworden waar de gemeente Stichtse Vecht, toen nog Maarssen, volgens velen iets aan had moeten doen. En dat werd vandaag door de rechter beaamd: dood door schuld.

De twee motorrijdsters gingen drie jaar geleden onderuit omdat het asfalt van de Nieuweweg (ook wel ‘bobbelweg’ genoemd) op diverse plaatsen door boomwortels omhoog was gedrukt. In de auto al geen pretje, maar voor tweewielers een absolute crime. Vijf ongewilde drempels met een hoogteverschil van 4 tot 6,1 centimeter werd het tweetal fataal na een valpartij; ze botsten op een tegemoetkomende vrachtwagen.

In deze drie jaar oude repo van RTV Utrecht werd door één van de nabestaanden al gezegd dat ze het hier niet bij lieten zitten, en de gemeente aansprakelijk zou worden gehouden. De weg stond immers al bekend als onveilig.

Het Openbaar Ministerie besloot inderdaad om de gemeente te vervolgen. Een unieke situatie in Nederland, die volgens strafrechtdeskundige Theo de Roos vooral symbolisch is, zo meldt RTL: “Doordat de gemeente als rechtspersoon wordt aangeklaagd, is celstraf niet mogelijk. De zaak kan hooguit uitmonden in een geldboete.”

Het is overigens wel de tweede keer dat een gemeente is veroordeeld om dood door schuld.

En de bewuste bobbelweg? Die werd na het ongeluk uiteraard volledig hersteld. Iets met kalf en put…

47 reacties  toon alle reacties
@MLTB: lijkt me een misplaatste opmerking..
@MLTB: Alsof je op alles kunt anticiperen. Als jij 1 moment je blik ergens anders op werpt (bijv. op zijwegen of tegemoetkomend verkeer) en je ziet zo’n wortel over het hoofd en verliest daardoor de controle (zeker met een passagier die behoorlijk invloed heeft op de motor) kan je dat moeilijk aan de bestuurder toedragen. Gewoon aan de slechte staat van het wegdek. Als er enorme gaten in de weg hadden gezeten was het misschien ook wel gebeurt. Dan was de gemeente ook aansprakelijk.
@MLTB: wat ben jij een debiel zeg.

je ziet toch dat die verslaggever MET kennis en met maar 20 km/h rijd en bij die laatste bobbel vliegt de bijrijder al bijna van de motor.

door de bomen zie je de bobbels niet tot slecht. dit komt door de schaduwen zodat je geen verschil ziet tussen een bobbel en een schaduw.

als je met 50 km/h niets vermoedend daar rijd dan kan je wel eens pech hebben en vallen. dat is nu ook gebeurd en dat is in het verleden ook al gebeurd.
@mckroket:
( en iedereen boven )

Sorry sorry, ik heb iets te snel gereageerd! Lijkt toch wel erg extreem te zijn na het zien van het filmpje.

Maar heb dit wel iets vaker gehoord, en soms zie je echt de raarste claims voorbij komen. Dan denk ik soms; moet de desbetreffende persoon ook niet eens naar zichzelf kijken?

Ik gun dit in ieder geval niemand, dus mensen begrijp me niet verkeerd!
Oeff.. België kan wel inpakken..
@flippert: In België hebben we voldoende stuurmanskunsten aangeleerd gekregen zodat zoiets hier niet voor valt.
desoper
10-12-2012 om 15:35
11
@kaasboerin: en waar denk je dat de gemeente dit geld vandaan gaat halen?

Juist dit is gewoon weer een sigaar uit eigen doos
Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, aanmelden kan HIER!