Hohenester A4 verbetert snelheidsrecord op biogas: 364 km/h!

Auteur: , 44 Reacties

327 km/h is voor mietjes. Dat vonden ze althans bij Hohenester, waar ze na het biogas-record van vorig jaar nog even vlijtig aan het werk gingen. Op Pappenburg zette de verbeterde A4 deze keer een ongelooflijke snelheid van 364,6 km/h op de klok.

De A4 knalt hiermee een Bugatti voorbij, die ondertussen het record nog even stiekem naar boven had bijgesteld met bijna 20 km/h. De brandstof heeft een octaangetal dat tussen de 120 en 140 ligt en de motor van de Audi, een 3.0 V6 biturbo, moest ingrijpend aangepast worden om met de extreem hoge verbrandingstemperatuur om te kunnen gaan. Uiteindelijk levert het blok zo’n 800 pk, maar omdat de boel ook heel moet blijven wordt dit elektronisch begrensd op 700 pk.

Het doel van dit alles is dat men wil bewijzen dat biogas een waardig alternatief is voor fossiele brandstoffen, maar jongens, dat geloven we onderhand wel hoor.

GUINNESS WELTREKORD MIT BIOGAS: DER HOHENESTER SPORT AUDI A4 FÄHRT IN PAPPENBURG 364,6 KM/H

Jürgen Hohenester stellt einen neuen Weltrekord auf: Mit einem HS 650 Audi A4 Quattro fuhr er 364,6 km/h „mit Biogas.”

Welche Leistung Biogas im Tank bringt, zeigt der erfolgreiche Rekord mit
dem von der Firma Hohenester modifizierten Audi.
Der Bolide fuhr auf der Teststrecke im niedersächsichen Pappenburg 364,6 km/h und übertraf damit den alten Weltrekord, der mit einem Bugatti aufgestellt wurde, um knapp 20 km/h.

Den Weltrekord hatte das Kompetenzzentrum für Gasbetrieb des TÜV Rheinland, sowie die VSS Saarbrücken initiiert. Insgesamt ließen sich elf namhafte Unternehmen für die Umsetzung begeistern.

„Der Weltrekord mit dem Audi soll für die Thematik Erd- und Biogas sensibilisieren und zeigen, dass Biogas eine reale Alternative zu fossilen Brennstoffen ist”, sagte Dr. Behrning vom TÜV Rheinland.

Biogas oder Erdgas darf nicht mit Autogas (LPg) verwechselt werden und ist auch Benzin deutlich überlegen, die hohe Oktanzahl von 120 bis 140 ergibt bei einem Motor der auf Gasbetrieb getrimmt ist einen extrem hohen Wirkungsgrad.

Als Basismotor diente der HS 650 6 Zyl. Biturbo der auf 3,0 Ltr. erweitert ist und für Gasbetrieb optimiert wurde. Auf dem Leistungsprüfstand wurden über 800 PS erzielt. Die Kraftübertragung vom HS 650 ist dafür nicht ausgelegt, so wurde die Leistung elektronisch auf 700 PS begrenzt.

Als nächstes Ziel wird der Gesamtsieg beim Tuner Grand Prix in Hockenheim ins Auge gefaßt.44 reacties

zijn dat nu dichte velgen met plakkers op?
364?! dat is snel voor zo’n audi :O
Doel is om te bewijzen dat biogas een waardig alternatief is.

tegenwoordig is een diesel krachtiger,zuiniger,schoner en ook nog eens minder C02 uitstoot.

mijn advies: op gas moet je koken.
@Laue: Maar diesel is alleen ook een fossiele brandstof, dus geen alternatief voor benzine… die andere fossiele brandstof van dezelfde ruwe grondstof.
@Laue:
Koop een leuk dik blok, gooi ’t op LPI & cruisen maar?
goedkoper kan niet…
Waarom die Link naar een artikel met Biobrandstof ? Dat heeft niks te maken met Biogas.
wat een prestatie zeg.. we moeten inderdaad nu allemaal op biogas gaan rijden..
@ Laue

Ken je de problematiek fijn stof ? Voor mijn kinderen liever geen ademhalingsproblemen
opelsintrafreak
@Laue wij hebben een auto op LPG werkt echt goed en is minimaal de helft goedkoper per tankbeurt en is ook nog schoner
Mooie wieldoppen!!
Het percentage fijnstof was 100 jaar geleden trouwens 100x hoger dan nu…
opelsintrafreak
maar biodiesel weer anders
@laue, beetje achterhaalde stelling….biogas wordt o.m. gewonnen uit mest (daar hebben we sowieso teveel van….), slib, afvalstortplaatsen, vergassing van houtafval etc. etc. voor de productie van Biogas is minder energie nodig dan voor de productie van diesel….

Probleem met biogas is wel dat de samenstelling sterk afhankelijk is van het “bron materiaal”, dus is het zaak de motoren aan te passen (al tijdens de productie) op de evt. aanwezige agressieve componenten in biogas.
@Laue: zou er na zo’n ritje nog genoeg gas zijn om de soep op warm te maken?
Die velgen zijn er mooi opgtekend, lijkt net echt! Iets met luchtweerstand enzo denk ik dat ze dichte wielen hebben.
Wel jammer van de opplakvelgen! voor de rest hartstikke leuk natuurlijk :)
@ dotternetta, dat komt doordat niemand een kolenkachel meer heeft en de industrie stookt ook niet meer zelf. Daarbij is het verbrandingsproces in kolencentrales een heel stuk verbeterd/efficienter en een stuk schoner als de verbranding van kolen 100 jaar geleden. Het is nogal logisch dat de fijnstof percentage daardoor omlaag is gebracht. Er zijn wel veel meer auto’s etc op de weg maar die stoten relatief véél minder fijnstof uit dan wanneer er kolen worden verstookt.
-edit: leer eens schrijven-
OT: knap dat ze er alsnog 700 pk uit weten te halen met gas.
Ligt het aan mij of hebben ze hun grille ‘gedicht’ met folie of plastic?
@MAX: Excuses, helemaal gelijk.

Biogas is alweer een nieuwere biobrandstof dan biodiesel. Het wordt gemaakt uit stro of bosafval. Het hoort bij een nieuwe generatie hoogtechnologische biobrandstoffen, waar ook bio-ethanol bij hoort. (…) Het Duitse blad ‘Neue Energie’ maakte er in april melding van dat met biogas tot twee keer zoveel kilometers per hectare groenafval gereden kan worden dan met een hectare koolzaad voor biodiesel. Het blad stelde zelfs dat niet zeker is dat biodiesel en PPO aan de strengere emissie-eisen voor fijn stof kunnen voldoen.

(bron)
best grappig, een sedan die ruim 360 gaat. ik wist niet dat een sedan aerodynamisch zo goed was.
ik snap alleen de link met bugatti niet helemaal. wi
@ Simpson

Och gewoon het pannetje op het motorblok zetten.
@ Max.

Fijnstof is bij mijn weten niet gevaarlijk voor de luchtwegen. Het laat gewoon een zwarte waas achter op de witte balkons langs de a12 :P
@ de rest.

Sorry jongens, mij krijg je niet van mijn Dieselverslaving af.
Hohenester heeft dyslectie. Het is het circuit van Papenburg, zie http://www.atp-papenburg.com/E/I_12.html
i.v.m. fijnstof 100 jaar geleden. Vergeet niet dat vrijwel iedereen thuis nog kolen stookte. Nu gebruiken we daar aardgas voor.
” Fijnstof is bij mijn weten niet gevaarlijk voor de luchtwegen. ”


Zeer originele eigen mening dan ! :-D
@Laue: Fijn stof niet gevaarlijk voor de luchtwegen? Lees eerst eens wat de wetenschap daarover zegt vooraleer zulke uitspraken te doen. Fijn stof is zo mogelijk nog gevaarlijker dan heel het gedoe rond CO2.
“Het doel van dit alles is dat men wil bewijzen dat biogas een waardig alternatief is voor fossiele brandstoffen”.
Een gewone mens is niet geinteresseerd in een potentiele topsnelheid, wel in rijbereik.
Die wieldoppen worden het helemaal met de huidige groene trend! Kan je in ieder geval zeggen dat je wielen hebt waarmee je harder gaat :)
@DBX: dat zijn zogenaamde Aerodiscs. snelheidsrekords worden vaak met zulke (snelheidsverhogende) middelen voorzien. scheeld al gauw 4 tot 8km/h op topsnelheid.

wel aardig dat ze wederom onder de aandacht brengen. misschien wel iets voor de supercarbouwers, zoals porsche, ferrari, lamborghini. daarmee kunnen ze alsnog hun performancecijfers halen en het milieu ontzien (lees CO2). bijkomend voordeel is dat het geluid kan blijven, iets wat met elektrische auto’s niet echt goed gaat. nog een voordeel is dat het gewicht bespaard. je hebt niet zoals bij hybride aandrijfsystemen allerhande extra materiaal nodig.
Die wieldoppen zijn inderdaad goed voor de luchtweerstand, maar bieden geen enkel koelvermogen voor de remschijven. Dit is de reden waarom ze normaal niet onder een auto zitten, zelfs niet onder de eco-modellen.
@ MrB

Een sedan is juist aerodinamisch :) , de platte kofferdeksel / achterkant zorgt ervoor dat je minder turbulentie achter de auto hebt, dat zorgt voor minder drag, de mercedes S klasse is bvb erg aerodinamisch, zelfs een oude audi 100 is aerodinamsich :) Een CW van 0.30 is behoorlijk goed, een prius doet bvb 0.26

Dit vierkante ding dus :)

http://digit-8.com/wp-content/gallery/Audis/1986Audi_100.jpg
Record snelste A4?
Die wieldoppen voor de luchtweerstand? Ah vandaar dat de Touaregs van de politie in Den Haag hebben ook zulke dingen hebben…! Geen gezicht, echt waar.
‘…dat de Touaregs van de politie in Den Haag ook zulke dingen hebben…’ bedoelde ik natuurlijk, weer lekker chaotisch zitten cut, copy, pasten.
Der Bolide fuhr auf der Teststrecke im niedersächsichen Pappenburg 364,6 km/h und übertraf damit den alten Weltrekord, der mit einem Bugatti aufgestellt wurde, um knapp 20 km/h.

De bolide (A4) reed op de testbaan in het Nedersaksische Papenburg 364,6 km/u en overtrof hiermee het oude wereldrecord, dat met een Bugatti neergezet werd, met krap 20 km/u.

Het oude record was opgetekend voor een Bugatti EB 110 die in 1994 op het hogesnelheidscircuit van Nardo een topsnelheid van 347,7 km/u realiseerde.
Indeed, Papenburg :)
Nog even en hij verslaat de G-Power M5…
700pk voor een 3liter twinturbo.. lekker :) (jaja, octaangehalte heeft er mee te maken…)
zijn die “wieldoppen” niet gewoon van de bandvermarmers die ze in de formule 1 ook gebruiken?
Toch nog een leuke bevestiging dat biogas wel leuk spul is.
Lijkt me behoorlijk cool, zo’n ritje in de ultieme leaseslet.
Die wielstickers zien er wel een beetje sjonnie uit ;) .
Lelijke wieldoppen, maar omdat ze van BBS zijn maakt dat het wel een beetje goed :)
@Ruben Baeten
enige juiste vertaling is: De bolide (A4) reed op de testbaan in het Nedersaksische Papenburg 364,6 km/u en overtrof hiermee het oude wereldrecord, dat met een Bugatti neergezet werd, met krap 20 km/u.

Het oude record was opgetekend voor een Bugatti EB 110 die in 1994 op het hogesnelheidscircuit van Nardo een topsnelheid van 347,7 km/u realiseerde.

Wat er stiekem aan dat oude record is begrijp ik niet.
De dichte wielen, de dichte grill en de heel kleine spiegels zijn allemaal om de luchtweerstand te minimaliseren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).