Aston Martin AMR-One racer (met zescilinder) onthuld

Auteur: , 19 Reacties

Aston Martin heeft gisteren het doek van hun nieuwe wapen voor in de LMP1-klasse getrokken. Ook overal in de racerij is downsizing het sleutelwoord, en dus heeft deze Aston twee keer zo weinig cilinders, en maar liefst drie keer minder motorinhoud, maar wel een turbo. Wat deze racer extra interessant maakt is dat zijn configuratie geruchten voedt dat Aston Martin in zijn straatauto's terug wil naar zes-in-lijn motoren.

Zijn voorganger, de DBR1-2 had een 6 liter V12 aan boord, de AMR-One moet het stellen met een 2 liter zes-in-lijn. Dankzij een turbo valt hij niet te ver terug in vermogen, want hij levert 540 pk (60 pk minder dan de V12). Met de onthulling is er meteen een antwoord op de vraag welke naam de nieuwe racer zou moeten dragen, hoewel AMR-One een beetje een luie keuze is. In de jaren ’80 raceten ze al met een identiek genaamd exemplaar. Ach, AM zal het ongetijfeld uitleggen als historische hommage.

De AMR-One mag dit jaar onder andere aantreden bij de legendarische 24 uur van Le Mans, alwaar hij tegenstand krijgt van onder andere de nieuwe Audi R18 TDI en Peugeots 908 Hybrid4 dieselkanon, die respectievelijk naar een V6 en een V8 gedownsized zijn.

Leuk detail voor de James Bond-fanaten, Aston Martin rijdt ook dit jaar met (onder andere) het racenummer 007. Daarnaast is het de bekende Gulf-livery die al sinds jaar en dag op de racers te vinden is.

Dan gaan we even terug naar de geruchten over de straatmodellen. Op het moment vinden we louter V8’en en V12’s in de Aston Martin-modellen, maar het CO2-spook ontziet niemand, en dus moeten ook de fabrikanten van de duurdere wagens er aan geloven. In een gesprek met de Britse site Pistonheads zinspeelde CEO Ulrich Bez op een terugkeer van de zes-in-lijn (in modellen als de DB5 lag ook een ‘straight six’), en schijnt hij zelfs al redelijk concreet een cilinderinhoud van 2,5 liter (inclusief turbo en directe injectie) te hebben laten vallen. Qua architectuur moet het passen, want ze kunnen ook in elk model al een V12 lepelen, en zo zouden ze nog wat ruimte in de motorkap overhouden ook. We houden de geruchtenmolen in de gaten.

Tot slot nog wat specs van de AMR-One, en een gallery natuurlijk:

Aston Martin AMR-ONE LMP1 Car Technical Specification

Chassis – Aston Martin Carbon Fibre Monocoque ‘open’ style construction, load bearing engine with steel frame to help rigidity.

Configuration – Mid engine rear wheel drive

Engine – In line 6 cylinder, direct injected, turbocharged and intercooled DOHC Petrol engine, 4 valves per cylinder. Approx 540bhp, 6 speed Xtrac

Gearbox – Bespoke 6 speed, transverse, semi automatic pneumatic shift, Xtrac racing gearbox

Suspension – All round double wishbone, push-rod activated Koni dampers with third spring/damper, front and rear. Front Anti roll bar

Steering – Rack and Pinion with electrical power assistance

Aerodynamics – to current LMP1 regulations developed via CFD in conjunction with Totalsim, including latest regulation fin.

Electronics – Full Cosworth electronics systems including engine ECU, data system and telemetry. Full military spec wiring harness and connectors.

Wheels and Tyres – Michelin tyres, 36/71 x 18 front and 37/71 x 18 rear mounted on TWS forged magnesium wheels.

Brakes – Brembo six pot calipers fitted front and rear, Carbon 380mm diameter front and 355mm diameter rear discs with carbon pads

Dimensions:
Length 4640mm
Width 1990mm
Wheelbase 2930mm
Minimum weight 900Kg19 reacties

de diesels hadden toch altijd al een turbo maar dit is wel radicaal.
“Leuk detail voor de James Bond-fanaten, Aston Martin rijdt dit jaar onder andere met racenummer 007.”

Smokie, dat doen ze al een aantal jaar hoor ;)
Mja, ik was een ‘ook’ vergeten. Staat er tussen!
Ach, de DB7 had ook een 3.2 V6 in het begin, zij het met een compressor ipv turbo, en die werd tot ´99 geproduceerd (dacht ik zo), die werd ook niet als minderwaardig beschouwd doordat hij geen achtpitter of twaalfkaarser had!
@willy0walrus: maar toch nu we de laatste tijd zo verwend zijn met 12 cilinders is het toch weer wat vreemdals zo zo’n sportwagen merk de weg terug inslaat. Voor Le Mans begrijp ik het wel, fuel efficienty kan je langer op de baan blijven.
@willy0walrus: Dat was een lijnmotor, geen V6.

en daar werd wel degelijk een beetje op neergekeken, omdat hij afkomstig was van Jaguar, en omdat Jaguar een compressorversie van de vierliter zescilinder gebruikte, waarmee de XJR/XKR meer vermogen hadden dan de DB7.
@zounds010:

Wellicht dat voornamelijk de pers erop neerkeek, want het was één van de beter verkopende Aston´s ;) maar natuurlijk had een V12 meer prestige etc.
@zounds010:
De XK-R is steeds een V8 (met compressor) geweest. En de zes-in-lijn van AM was ruwweg gebasseerd op een ontwerp van Jaguar maar ook niet meer dan dat. Eerder de locatie waar de DB7 werd gebouwd en de koetswerkpanelen in staal (ipv aluminium zoals gebruikelijk was voor AM’s) bezorgden de DB7 initieel wat kritiek. Maar de geschiedenis van AM ligt net bij zes- en achtcilinders. V12’s waren tot een decennia geleden ongezien (en met nog een veel minder edele afkomst -> Ford) en dus enkel iets wat tieners en posers zullen missen…
Krijgen we dan een AM als concurrentie voor de Boxster/Cayman-reeks?
Zonde van het geluid wel. Ik weet wel dat die Aston vorig jaar met V12 bruut mooi gilde. Maar, mischien zorgt zo’n kleine 6 cilinder ook wel voor een vet geluid.
Aahh balen. In de zin van geluidsbeleving zal het ongetwijfeld wel een hoop herrie maken. Helaas ten koste van het prachtige V12 geluid uit de Aston Martin DBR1-2 “Lola”. Dat was toch wel een van de attracties van Le Mans.
En ik maar denken dat ze dit jaar verplicht een dichte kockpit moesten hebben!
@kaaskabouter: Audi heeft wel een dichte wagen gemaakt net als Peugeot, dit omdat het beter/sneller en veiliger zou zijn dan een open wagen.
Daarom vind ik de keuze van AM om van een dichte naar een open wagen te gaan toch wel vreemd.
Blijven surrealistische wagens…
Waarom niet is deze AM niet ingedeeld in de LMP2 klasse? Heeft bijna hetzelfde vermogen als de Porsche RS Spyder destijds van Van Merksteijn Verstappen en Bleekenmolen.
@rikkie:
Klassen worden niet enkel bepaald op vermogen maar ook gewicht, reminstallatie enz. AM zal de kansen op algemene overwinning hoger inschatten onder de regels van LMP1 dan LMP2…
hmmm.. normaal maakt aston altijd bloedmooie racers, maar dit ding is niet om aan te zien! nouja hopen dat ze het goed doen:)!
Vind het toch wel een gave wagen. Die neus doet me denken aan de 1997 Tyrrel F1 waar Jos Verstappen en Mika Salo toen in reden.
Heeft hij nu maar een uitlaatpijp aan één kant?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).