Nieuwe regels, nieuwe auto, nieuwe kansen. De hete adem van Peugeot kwam wel heel dichtbij, dus na de R15 is het tijd voor de R18.
Was het namelijk niet om het falen van de Franse techniek geweest, dan had Audi in 2010 helemaal niet gewonnen. Nu zouden ze er dit jaar weer op kunnen gokken dat de Peus’jes de finish toch niet halen, dat is niet de beste strategie.
De R18 gaat zijn eerste enduranca-race rijden met de 6u van Spa-Franchorchamps op 8 mei. Komend jaar is het de bedoeling dat er 3 R18’s vooraan in het veld op Le Mans meerijden. De verzekering van het vooraan rijden komt in de vorm van een 3,7 liter V6 TDI. Een flinke afname in het aantal cilinders dus. De R10 had een V12, de R15 een V10, nu een zescilinder. Mogelijk voorziet Audi de R18 in de toekomst ook van hybride-aandrijving, dit lijkt voor komend jaar nog niet het plan.
Verwijzen naar haar productie-modellen doet Audi natuurlijk middels een setje ordinaire overdag-LEDs. In beiden koplampen subtiel als “nr. 1” verwerkt. De hele koplamp-unit bestaat overigens uit LEDs, een nieuwere, betere versie van hetgeen ook op de R8 en A8 leverbaar is.
71 reacties
nou je kan nml geen 24 uur racen met zo’n opgefokt moteurtje.
Vind et niet echt mooi door die vogelbekdier voorkant en die huuuuge lichten.
Je weet het nooit, natuurlijk. Misschien is ie op basis van de Golf?
Hoe een raceauto klinkt… daar gaat het ook echt om in de Le Mans 24H.
http://www.autojunk.nl/2008/04/crashes-tijdens-lms-1000km-monza-race
+ De nieuwe A6 :-)
hahaha
Heeft met verlies van downforce te maken onder de auto!
Die sharkfin is er voor de rechte lijn stabiliteit…
R18 is zoals de Peugeot 908 HDi FAP conform de nwe. regels… Prototypes MOETEN een gesloten dak hebben.
Hahaha…
Jawel.
Niet verplicht (echt niet!)
Voorheen zat er een voordeeltje in een open auto. Je kon je rijders sneller wisselen waardoor je tijd bespaarde bij de pitstops (tijd waarvan je op de baan weer iets moest prijsgeven als gevolg van een geringere aerodynamische efficiency).
Dat voordeeltje bestaat niet meer (volgorde van bandenwisselen, rijderwisselen en brandstof tanken is veranderd).
De mogelijkheid voor een open auto bestaat nog steeds, is ook goedkoper te bouwen, je hebt geen airco nodig (echt die dingen hebben verplicht airco!) dus wellicht interressant voor kleine teams of constructeurs…
http://www.autoblog.nl/gallery/Audi/R18_TDI_Le_Mans/slides/Audi_R18_Le_Mans_10.jpg
Gefeliciteerd ! Jij hebt Audi er op betrapt een illegale auto te hebben gebouwd !
Volgens mij denken die designers van Audi dat de races op de set van de nieuwe Batman gereden worden. Jezus, wat lelijk. Die Peugeot 90X HDi FAP ziet er veel mooier uit. Maar ja, eerst nog maar eens zien wat het ding kan voordat ik hem ook op zijn prestaties ga afrekenen. Ik ga in ieder geval niet voor Audi juichen
Stuk of 550 pk. Reglementair bepaald.
Feitelijk rijdt LMP1 per 2011 met een motorreglement zoals we dat dit jaar nog in LMP2 zagen.
LMP2 – de eerste divisie/Jupiperleague van LeMans moet het vanaf 2011 zelfs met ‘slechts’ 450 pk doen…
http://www.youtube.com/watch?v=U86lf-LRXiE&feature=related
Het ging erom dat bij de ‘oude’ style, de platte bodem teveel downforce genereerd en bij drukverlies de auto’s het luchtruim verkiezen. Vanaf 2004 zijn ze overgestapt op een getrapte bodem met diffuser tunnels.
“For new cars built to the 2004 LMP1 & 2 rules, the ACO has eliminated the traditional flat bottom replacing it with a regulated tunnel system. The idea was to reduce downforce generated outside of the car’s wheelbase. With the old flat bottom, the rear diffuser started at the rear wheel centerline. For ’04 the rear tunnels start 1000 mm in front of the rear wheels. Therefore the primary suction peak generated by the tunnels is well within the car’s wheel base and not at the rear axle centerline. This, coupled with a reduction in rear overhang (to a maximum of 750 mm) as well as an increase in front over hang (to a maximum of 1000 mm) should reduce the pitch sensitivity of the cars and minimize the chance of a blow-over type accident.”
@robbie.: aah dan heb ik het verkeerd begrepen. De ACO (Le Mans) wilde volgens mij enkel ‘closed cockpits’, veiliger enz.
Was en ruzie onder de teams qua, ongelijke regels voor open v. closed cockpits. Met natuurlijk de diverse voor- en nadelen. Verschil in restrictor diameter, verplichte dubbele rollbar…
is niet erg , is zoals vele merken
hahaha :)
gekke HDi sound, maar toch vet om ferrari’s, porsches etc for breakfast lunch and dinner te zien met een diesel :)
Ben zelf niet helemaal op de hoogte wel motor Peugeot gaat gebruiken: V12? wel/geen hybride?
Vind het wel gedurfd van Audi om een V6 zonder hybride in te gaan zetten, kan me niet voorstellen dat die een V12 kan bijhouden, dus dan zou je het moeten hebben van een gunstiger verbruik.
The battle Audi vs Peugeot keeps on going! En zo hoort het…
Nee eeeecht?
Ik vind racerij geweldig maar ben overtuigd dat het ook milieubewust kan.
Idiote boomknuffelaar met je stomme milieugezwets.
Alleen jammer dat ze Lemans een beetje verpesten met hun budgetten.
F1 durven ze helaas niet, dan maar een lagere klasse domineren.
Tijdens de 24 uur van Le Mans rijden ze in een race net zo veel kilometers als tijdens een heel F1 seizoen! Lagere klasse, vast wel.
K wil Alonso of Vettel wel eens mee zien doen. Dan komen ze erachter dat F1 eigenlijk een lange sprintrace is vergeleken met de endurance-racerij.
Technisch is het ook moeilijker om een auto top te maken voor 24 uur in plaats van 2 uur (voor een F1 race).
Tactiek van Audi tegenover lompe kracht van Peugeot, ik ben benieuwd.
De diesels zijn reglementair van 5,5 liter naar 3,7 liter gegaan.
Aangezien verbrandingskamers bij een bepaalde grootte het meest efficient zijn, kom je uiteindelijk voor een kleinere motor bij een motor met minder cilinders uit.
Peugeot gaat ook voor een motor met minder cilinders, hoewel ze daar voor een V8 hebben gekozen.
Vermogen: ongeveer 550 pk en da’s toch ff 150 pk minder (nogmaals; reglementair bepaald).