De epische dakconstructie van Savage Rivale [video]

Auteur: , 55 Reacties

Jawel, de heren Emile Pop en Justin de Boer hebben in samenwerking met dakkenboer Inalfa Roof Systems een dakconstructie bedacht voor de Savage Rivale Roadyacht GTS, één van de grootste technische hobbels die nog genomen moest worden. Demonstratiefilmpje na de klik.

Dit Nederlandse supercar-project begint zo steeds meer vorm te krijgen. Het conceptmodel wordt al jaren van de ene naar de andere beurs gesleept, maar altijd zonder een werkend daksysteem. Vandaag onthullen ze dan eindelijk wat voor dakwerkje er op komt. En als we de unieke uitschuifconstructie zo bekijken is het logisch dat het vrij veel tijd (ontwikkeling duurde 12 maanden) in beslag heeft genomen.

Ze zijn er overigens nog niet -het dak zit nog in development stage– maar de video laat duidelijk zien hoe het werkt: een telescopische arm schuift vanachter uit de auto en neemt daarbij de vier glazen panelen mee die het dak vormen. Bij het dichtklappen worden de panelen weer boven elkaar gevouwen, en zakken ze weg achter de C-stijlen. Mooi gedaan & laat maar doorkomen, dat Retractable Telescopic Multi Panel Roof©.55 reacties

Gave en nette constructie, ik ben alleen wel benieuwd hoe dat in de praktijk zal blijven werken…
Heel mooi als het na 100 keer nog werkt.
@Hupke: 100 keer later: kapoet.
@Hupke: En waarom zou het na x100 niet werken? :S
@SyriX:

Omdat het geen slimme constructie is. Die dakpanelen moeten in 1 punt vastgehouden worden en moeten dus ingeklemd zijn om alle momenten die erop komen tegen te houden. Die momenten moeten dus opgevangen worden door iets wat ook als uitschuifbare rail fungeert. Niet echt heel slim.
Als het stevig genoeg gemaakt word dan is het zwaar, als het licht genoeg gemaakt word is het duur en als het niet goed genoeg gemaakt word is het binnen de kortste keren kapot.
Gaat het niet redden.
dus helemaal geen “revolutionaire” 4 zitter ..
@lincoln: er passen toch zeker 2 lilliputters achterin ;)
@lincoln: Als ik het filmpje van het prototype bekijk, dat filmpje wat geschoten is in Monaco als ik het goed heb, dan zie je dat de 2 achtersten zeer diep zitten en nauwelijks met hun hoofd boven de rand uit komen. Of het moeten natuurlijk 2 zeer kleine vrouwen zijn!

Hier de link naar het filmpje waar ik over spreek:
http://www.autojunk.nl/2011/12/savage-rivale-official-2012-promo
@atteh:

wow .. you,re right .. elegant is anders ..
@atteh: En met je hoofd boven de rand komen is wel goed? (in een cabrio) Ik vind het wel wat hebben is net alsof je in een cockpit zit.
Cooool! Erg ingenieuze oplossing! hopen dat het werkt (en blijft werken).
Zou ik weleens in het echt willen zien.
Heeft ie inmiddels al zijruiten? Dat lijkt me toch wel iets fijner dan een cabriodak. Origineel idee, maar de voordelen in het echt wil ik wel eens zien.
Dat het werkt geloof ik wel, maar blijft het waterdicht?
Ze hebben dus 12 maanden aan dit filmpje gewerkt? Want dat dak bestaat helemaal (nog) niet. Het blijven een paar overijverige studenten natuurlijk.
@raphael: Is dit niet een beetje kort door de bocht? Je moet niet vergeten dat dit dak verscheidene krachten dient te weerstaan en ook de weersinvloeden meester moet zijn, zeker wat de afsluiting betreft met dit systeem. Het is overigens niet zo dat dit systeem er nog niet is, het is sowieso al vele malen getest middels verscheidene prototypen om de best mogelijke oplossing te verkrijgen die voldoet aan alle eisen en voorschriften. Je wilt namelijk niet dat dit dak weg waait als je op je gemak aan het cruisen bent of hem lekker over een bochtige weg jaagt.
@C220AMG: Zo’n filmpje is trouwens gewoon om een visualisatie te tonen van een “naar alle waarschijnlijkheid al bestaand” prototype, maar dat is uiteraard niet representatief om aan het publiek te tonen.
Zier er gaaf uit, alleen niet openen als er nog druppels op liggen ;)

Is de auto inmiddels al straat legaal? Daar waren toch ook nog problemen mee?
Geen geld meer voor een muziekje of sound effects na de productie van dit filmpje?
Echt prachtig in theorie maar ik denk niet dat het al te snel in praktijk omgezet zal kunnen worden
en waar moet de motor dan?
@tjorque: Die zit voorin, zichtbaar via een glazen paneel in het dashboard!
12 maanden over gedaan maar zit nog in de “development stage” ..

typisch oud-Hollands gevalletje van teveel subsidie ..
ben ik nou de enige die deze daklijn alleen al ontzettend lelijk vind?
@arii:nee, ik vind dit een hele lelijke Citroen
Toch knap om een keukentrap in zo’n klein bakkie te krijgen.
@tjorque
de motor is 6.2 liter groot, heeft 670 pk en is voorin geplaatst
Wat een boel negatieve reacties hier! Waarom toch? Is iedereen op autoblog afgestudeerd in industrial design of zo? Ik als leek vind dit in ieder geval prachtig!
@nostravinniedus: Nog niet, ik hoop einde van dit jaar wel! :D

Vind het altijd wel een aparte verschijning en het daksysteem zeer ingenieus in elkaar zitten, past wat mij betreft prima bij deze wagen.

Ik heb zeer veel respect voor de droom, visie en het doorzettingsvermogen dat deze gaste hebben, zo mogen er wat mij betreft meer zijn, laat zien wat voor doorzettend volkje we zijn! V.O.C. keurmerk van toepassing!
@C220AMG: Veel succes met je studie! :)
@nostravinniedus: ik ook, ik vindt die hele auto waanzinnig. het is toch fantastisch dat nederland van dit soort creatiet op de weg kan zetten (spyker, savage)!!
@tjorque
http://www.covercars.com/cars/pictures/high/141183.jpg
er is ook een stukje motor in het dashboard te zien
Prachtig bedacht die dakconstructie!
@Jochempie: Still a head bumper.
Heel gaaf en zeker stijlvol, nou maar hopen dat het wat wordt!
goed bedacht, maar het wordt er niet mooier op
Grappig, ben benieuwd hoe dat technisch moet. Is toch een flinke telescopische arm.
@midasracer: Doet me hieraan denken, flauw, ik weet het:
http://www.youtube.com/watch?v=1V5MJ1t7Cf0
@midasracer:
En in het filmpje lijkt die recht van achteren naar de voorruit te lopen, zou dan niet veel hoofdruimte overlaten in het interieur. Enfin past dan waarschijnlijk ook bij de beperkte kofferruimte…
het is een erg lange arm, dus die moet wel wat kracht kunnen verdragen.
ben benieuwd.
goed bedachte dakconstructie!
Leuk, maar verplicht je weer een donkere kleur te nemen… Anders heb je tig zwarte naden over je dak lopen! En da’s best ehhhm, lelijk…
Ziet er goed uit, die auto. Ook leuk bedacht, dat dak.
InAlfa is een bedrijf dat echt wel weet wat ze doen, ga dus aub geen domme vragen stellen als; zou het waterdicht zijn, is het wel sterk? Heb zo’n flauw vermoeden dat die lui daar zelf ook wel over nadenken als je 40u per week bezig bent met het maken van daken…
@72bug: hahaha, juist! ëen flauw vermoeden dat ze daar over nadenken. Als de gemiddelde nederlander een dag niet ergens over heeft lopen zeiken is het geen echte nederlander. En we kunnen alles zelf altijd beter: zelfs daken maken.
@72bug: 40u per week maar??
@kaasboerin:

Nouja, 40 uur met daken bezig zijn lijkt mij toch wel voldoende voor een week…
@72bug:
Zou graag meer uren met daken bezig willen zijn, maar we mogen helaas geen overuren maken…
@Hubert:

Werk je bij InAlfa?
@72bug:
Jep, al sinds 1996 op R&D
(en het is Inalfa)
zier er zeker goed uit
Met een kleine aanpassen uitstekend als spoiler te gebruiken!
Wat kunnen er hier toch mensen een partij zeiken. De meeste weten waarschijnlijk niet hoe ze hun eigen wielmoeren loskrijgen, maar verstand van een nieuw concept dak heeft men wel.
Briljant als dit echt gaat werken! Ik vind dit tot nu toe wel de mooiste dakconstructie die ik bij een auto gezien heb.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).