Dit was de Nurburgring 24H 2012, Audi wint

Auteur: , 38 Reacties

De tweede grootste 24-uurs van in ieder geval Europa? In ieder geval een veel spannender circuit om 's nachts overheen te racen dan Le Mans. Het deelnemersveld is naar het einde toe lekker uitgedund maar er zijn ook auto's heel hard over de finish gereden, zelfs gecrasht.

24 uur lang met een gemiddelde snelheid van grofweg 160km/u (incl. stops) over ’s werelds zwaarste circuit rijden. Dat is niet makkelijk. Niet voor coureurs, auto’s, technici en ook bandenfabrikanten. Want de Nurburgring 24 vergeeft niet. Camber van het wegdek is extreem, curbstones zijn zo hoog als muren en het wegdek verschilt enorm over de lengte van het circuit.

BMW start de race gisteren met goede hoop maar het lukt ze niet een top 3 notering vast te houden. Enter Mercedes. De SLS AMG waar ook Jeroen Bleekemolen in rijdt doet het erg goed tot de Yokohama rechts achter explodeert op de Döttinger Höhe met 300+ km/u. Auto, coureur en vooral de achteropliggende Audi brengen het er wonderbaarlijk goed vanaf. De race is helaas voorbij.

Dan Audi, wat bouwen zij toch verduveld sterke wagens. Niet alleen de LMP1-racers blijven heel, ook de R8 GT3 blijkt een meesterlijke racewagen. Met 6 felle gele lampen voorop zien ze er gevaarlijk uit, men gaat aan de kant en 2 teams bezetten de plaatsen 1 en 2. Enkel een Hankook-Mercedes SLS AMG weet nog druk te zetten. Tot 15 minuten voor het eind, dan ploft er iets onder de lange Mercedes motorkap. Dikke witte rook is het enige wat de coureur nog ziet.

Mamerow Audi Nurburgring 24 nr 2

Dankzij de falende Mercedes nummer 65 stijgt de Manthey Porsche naar plek 3. Hankook-Mercedes 66 die dan op plek 4 rijdt zet vol de aanval in. Op de finish schept een Cliootje de Manthey Porsche. Krijgt dit een staartje? Mercedes 66 pakt vooralsnog plek 3. En Audi heeft weer vet gewonnen.

Eervolle vermelding voor James Glickenhaus zijn P 4/5 Competizione die mede dankzij de 2 belangrijke crashes vooraan, dit jaar een degelijke 12e plek noteert. Dan doe je het goed als privé-team met zelfgebouwde auto.

P4-5 Competizione doet ff Nurburgring

Bonus: zo is het om ’s nachts over de Nordschleife te racen.38 reacties

Wow, aardig gekkenwerk! Ik zie in elk geval niks…
fucking bizar… als de race op het punt staat te finishen…
http://www.youtube.com/watch?v=qD8OGQuOyko
@Alwood: Inderdaad, dat krijg je met een lege tank door een onverwcht gevecht aan het einde en een Clio-bestuurder die het te laat ziet.
@gerard1710: ah! geeft alvast 1 verklaring. Wat gingen die tekeer zeg, de laatste ronde!
Om het allemaal nog erger te maken… stream klapte er hier 5 seconden voor de finish uit, om 5s daarna pas weer op te starten :(
@Alwood: Prachtig dat stukje tussen die Manthey en die Hancook, was er zo van overtuigd dat die Porsche het zou halen, echt jammer!
@syliaca: wat mij betreft sowieso de helden van de race, manthey, mercedes en the glick ;)
@Alwood: Niet alleen die twee auto’s gingen tekeer, de Duitse commentator op de officiële stream ook, haha…
Verdomme, Audi stinkt.
Gave race, maar die audi tv liet veel te vaak de pitstraat zien en niet de actie op de baan.
Niet te vergeten: Subaru STi Fabrieksteam wint in z’n klasse met o.a. een Nederlander aan het stuur:
http://twitter.com/CarloVanDam
@d15b2: Idd super prestaties van STI, betrouwbaarheid is toch het belangrijkste in een 24 uurs race.
Hoppaah heerlijke overwinning van Audi :D
En ook een heel mooi gevecht inderdaad de laatste ronde en jammer van de afloop, ben benieuwd wat de wedstrijdleiding er mee doet.

Zin in de 24 uur van Le Mans :D
Heb t dit jaar niet gevolgd. Was gister op die supercar meeting en vandaag heerlijk genieten van t weer!
Doet Audi goed!! Nicee. :D
vlak na bleekemolen nog een crash

je kan het zien in de compilatie
http://www.youtube.com/watch?v=15Pcyeq1pEo&feature=player_embedded#!
Ik vond die crash van Bleekemolen nog vrij lafjes. Dat had met die snelheden heel anders af kunnen lopen. Dat was nog eens geluk hebben. Ook voor de Audi trouwens. Leuke race, wederom. Je moet er toch niet aan denken dat de plaatselijke politiek de stekker uit dat circuit trekt. Bijzondere baan en prachtige omgeving.
@d15b2, ik heb de subaru nog eventjes tijdens de regen bezig gezien, puik werk, was sneller dan een gt4 aston martin
Audi is de terechte winnaar.
Dus dat zelfgemaakte hok is 12e geworden met zulke investeringen en renders?
De Nissan is 30e geworden, best goed voor een standaard auto.
Echter ik weet niet of 1 van de auto,s die hoger genoteerd staan, zijn ook standaard zijn.
@tritone: Er deden twee GTR’s mee, beide waren de enige deelnemers in de SP8T klasse, dus ik ga ervan uit dat de specs gelijk zijn.
Mclaren heeft zwaar gefaald, zelfs een ouwe opel manta en een Hyundai zijn beter.
@tritone: +1
@tritone: Beide auto’s (die van Dörr en die van Gemballa) zijn op dezelfde manier uitgevallen; een aanrijding tijdens het inhalen van een langzame deelnemer die hen niet zag aankomen.

Hier beeld van de Gemballa (plus commentaar van Klaus Ludwig die op dat moment reed)
300+?
Overdrijven is een ook vak.
Bij de Rastette zit een GT3 even boven de 250km/u.
Nog steeds een vervelende snelheid om een klapband te krijgen, dat wel.
Volgens de telemetrie was de snelheid bij impact trouwens 223km/u, is bekent gemaakt door het team op de ARD.
Jammer genoeg geen stukje van gezien. Wel motogp gekeken, ook lemans!
Ik snap niet waarom ze geen 6x xenon lichten gebruiken ipv dat geel. Xenon is rustiger voor je ogen, feller, minder verstrooing. Of LED’s waar audi zo’n koning mee is. Das nog lichter dan normale lampen ook dezelfde eigenschappen.
@dragspert: kan je een bron geven die zegt dat LED rustiger voor je ogen/feller is en minder verstrooiing geeft. Ik ken geen wetenschappelijk artikel die dat zegt (alleen marketing en reclamepraat)
@dragspert:
Geel/amberkleurig licht zou het dieptezicht verbeteren en betere penetratie hebben bij mist. Supposedly anyway…
@dragspert: Hoorde op radio LeMans dat het probleem met de Audi LED is dat ze zo sterk/ verblindend zijn dat rijders nauwelijks kunnen inschatten langs waar en wanneer de inhalende auto komt. Het blijkt dat ze op het blinken met de lampen nog steeds achter een regel liggen te zoeken.
“Dan Audi, wat bouwen zij toch verduveld sterke wagens”

Omdat ze nu deze race hebben gewonnen? Werd is tijd dat ze 24-uurs op de Nurburgring zouden winnen, het was immers al de 40e editie en Audi won nog nooit het overall klassement. Nu de 1e keer en dat is net zoveel keer als Opel en minder dan Chrysler, Ford, Porsche en BMW wonnen. BMW won al 19x het overall klassement. Beetje objectiviteit in je verhaal kan geen kwaad.
@fcu1: Ben het hier compleet mee eens. Ik had ook zeker niet verwacht dat ze zouden winnen. Had eerder verwacht dat BMW, Mercedes of een Porsche zou winnen. De nieuwe Z4 GT3 en de Mercedes SLS blijken uiterst competitief te zijn in andere endurance races namelijk (zowel in snelheid als in betrouwbaarheid). De Audi LMS auto’s zijn toch iets minder vlot.

Ik vind ook de volgende uitspraak: “In ieder geval een veel spannender circuit om ‘s nachts overheen te racen dan Le Mans” natuurlijk ook erg discutabel. Spannend en gevaarlijk zijn twee verschillende begrippen namelijk.
@imdoctorbob: De baas van Team Phoenix en Marcus Winkelhock verklaarden naderhand dat ze het niet op snelheid zouden kunnen winnen, en zich daarom op betrouwbaarheid en zuinigheid hebben gecontroleerd. Ze hebben de BMW’s en de Merc’s zichzelf stuk laten rijden (of doordat ze in ongevalletjes betrokken raakten, of doordat ze pech kregen). De Audi R8 Ultra heeft een tankinhoud van 125 ltr gekregen en is met lichtere materialen geconstrueerd. Daardoor hoefden ze maar met 80% volle tanks te rijden om hun stint van 9 rondes af te maken, terwijl de rest met volle tanks reed. Dat leverde samen met de redelijk probleemloze run van de nr’s 1 en 2 een voorsprong van bijna ronde op de Manthey Porsche op, die op de lijn van de laatste ronde stilviel met brandstofgebrek en door een domme Clio-chauffeur uit de race werd geramd. Beetje jammer
@Alex_79: Klopt de BMW’s waren ook sneller. 2 uur voor het einde van de race reed BWW ook gewoon voorop. Maar zoals BMW wel vaker pech heeft hadden ze dat nu weer. Doordat de nummer 1 wegviel kon de nummer, de Audi overnemen.
@drivingpleasure: de uiteindelijke nummer 1 dus;) maar met geluk, wat je in zo’n 24 uurs race ook nodig hebt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).