Europese autoverkopen: slechtste jaar sinds 1995

Auteur: , 43 Reacties

Vorig jaar bestookten we jullie regelmatig met Carmageddon-verhalen, maar was het echt zo bar en boos in Europa? Zojuist werden de definitieve cijfers over 2012 gepubliceerd.

De balans is opgemaakt, en december gaf nog even een finke knauw aan de Europese industrie: een verkoopdaling van 16,3% t.o.v. december 2011 was de scherpste maandelijkse daling van het jaar. In totaal werden er in 2012 8,2 % minder auto’s verkocht dan het jaar ervoor, de scherpste daling sinds 1993 (toen de markt met 16,9% inklapte).

De totale nieuwverkoop in de 27 EU-landen kwam uit op 12.053.904 eenheden (minder dan China en de VS), het slechtste resultaat sinds 1995, toen de teller net niet boven de 12 miljoen uitkwam. Er was een grote regionale variatie. De belangrijkste markten presteerden als volgt: Duitsland (-2,9%) – Frankrijk (-13,9%) – Verenigd Koninkrijk (+5,3%) – Italië (-19,9%) – Spanje (-13,4%).

Hieronder de top 5 stijgers en dalers, met er achter het aantal nieuwverkopen:

Top 5 dalers

Griekenland: -40% (58.428)
Portugal: -38% (95.290)
Cyprus: -25% (10.967)
Italië: -20% (1.402.089)
Roemenië: -19% (66.436)

Top 5 stijgers

Hongarije: +18% (53.059)
Estland: +13% (17.267)
Verenigd Koninkrijk: +5% (2.044.609)
Slowakije: +2% (69.268)
Bulgarije: +2% (19.419)

Wie zal de eerste zijn die zijn biezen pakt in Europa? Een alomvattend verzamelgrafiekje ziet u hieronder (klik voor groot):

ACEA stats 2012

Bron: ACEA, Foto credit: Autojunk43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Tja 1995.. vroeger:

– Toen de lucht nog schoon was en sex nog vies was
– De buurman nog blank was
– Toen de treinen nog op tijd reden
– Toen Ali B nog gewoon Ali Bouali heette.
– Tieten nog echt waren
– Er niet gedownsized werd op motoren!
@roberto: turbo’s nog extra brandstof verbruikten…
@roberto: Toen God nog Gait heette.
@roberto: Toen poep nog met een lange oe geschreven werd
@roberto:

kortom .. toen er nog geen subsidie bestond ..
@roberto: toen je je occasion uit een krantje kocht
@roberto: toen pannenkoek nog gewoon een pannekoek was. Dat waren de jaren.
Je kunt grafiekjes maken totdat je er blauw van ziet, maar het blijft gewoon kut.
Mitsubishi wordt de eerste die vertrekt: net als Daihatsu staan hun fabrieken (uitgezonderd USA) allemaal in duur Japan. Van hun modellengamma word je ook niet vrolijk, en wat ze bouwen is zichtbaar meer op Amerika en Azië gericht.
@mout: Da’s niet te hopen voor Limburg. Ze gaan hun Europese HQ nl daar neerzetten.
@sir_smokalot: Neerzetten? En wat gaat Mitsubishi Europe dan voor heftige activiteiten ontplooien? Post lezen en planten water geven, toch? Wordt volgens mij net zo’n HQ als van Apple of U2: een postbus om een fiscale constructie in leven te houden.
@sir_smokalot: precies. Als je toch al weet dat het Japanse hoofdkantoor per 2014 heeft besloten de Europese import te stoppen, dan kun je zonder kosten of problemen goede sier maken met het dezelfde datum het Europese Hoofdkantoor naar de absolute middle of nowhere verplaatsen. Het gaat toch niet gebeuren.
@mout: Mark my words, read my lips, etc.: Mitsubishi wordt DE verrassing van 2013! Outlander Hybride met 0% bijtelling loopt nu al storm, de nieuwe Space Star wordt ook een hit ( en is trouwens gebouwd in Taiwan, dus goedkoop…). Dus let maar op!
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik rijd Mits – dus ik ben wel voor. Maar op de een of andere manier vind ik deze oppepper een stuk minder bemoedigend klinken van iemand met jouw nick…
@mout: lol. Tja…
@Svenska_Aeroplan_AB: dat wou ik net zeggen, een paar mensen bij mij uit de buurt hebben die elektrische outlander besteld. Komt in juni geloof ik, maar verwacht dat die het verder in nederland iig erg goed gaat doen.
Nog steeds absurd veel nieuwverkopen. Blijf lekker (jong) tweedehands rijden. Gaan de nieuw verkopen nog veel verder omlaag, dan hebben de occasions daar uiteindelijk ook baat bij. Hogere dagwaarde, betere verzorging.
@Alwood: Als je naar de nieuwverkopen kijkt dan zijn het tegenwoordig met overgrote meerderheid de kleine koektrommels die verkocht worden (zie foto)

Betekent dus dat veel dealers (en fabrikanten) hun marges zien dalen. Op grote wagens verdient men nu eenmaal meer.

In deze tijd is het gewoon harder werken voor minder. Einde van een crisis is altijd het moeilijkst…
@joejojo2012: ‘einde’…lees jij ook wel eens achtergrondinformatie ? :)
@Megakix: Verklaar je nader :)
@joejojo2012: einde van de crisis is nog lange niet in zicht…dat doen sommige media jou geloven, of vertellen wat Draghi’s en Monti’ aan burgers. Business is anders.
@Megakix: Nou niet zo doemdenken he! ;)

Feit is dat 2013 en 2014 net zo ‘slecht’ zullen gaan als 2012. Alleen niet in alle sectoren gaat het slecht en zal in 2013 de NL economie 0.3% krimpen tov vorige jaar. Da’s altijd nog veel beter dan wat we met z’n allen in BV Nederland verdienden in 2005….en dat was volgens mij ook niet zo’n slecht jaar ;)

Neem ik een wat sombere houding aan dan is dit iets wat andere landen ook gaan doen en is de huidige crisis kinderspel met wat nog komen gaat: http://www.nu.nl/economie/3004353/duitsland-haalt-goud-terug-buitenland.html

Wat zien Merkel & Co in hun glazen bol wat andere landen nog niet hebben gezien…. ;)
@joejojo2012: :) … ik moet zeggen dat ik er behoorlijk somber over denk inderdaad. Zet eens 20 glazen op een rij, waarbij in ieder glas een andere hoeveelheid vloeistof zit; van ‘1cl tot 100cl’ met stapjes van 5cl. Nu is Duitsland de 100cl en Spanje bijv. 20cl, Italie 30cl en Nederland 85cl. Nu worden de glaasjes in één groot vat gegooid en daarna exact gelijk uitgeschonken terug in de glaasjes. Welke welvaart ga je dan overhouden ? Laten we (hoopvol) op 50cl uitkomen; dan gaan wij dus nog hele harde klappen meemaken. En dat is (helaas) niet anders.
@Alwood: Je hebt wel gelijk: Ook ik blijf met m’n 2nd hand wagen doorrijden. Heb er nog teveel lol (en weinig kosten) aan.

Onderhoud is behoud ;)
Nogmaals bedankt EU.

En voor degenen die denken dat ‘de crisis’ binnenkort wel zo’n beetje voorbij is, vergeet ’t maar.
De EU(SSR) en onze hoogst incompetente landsbestuurders, zorgen daar wel voor…
@lemans96:

armoede moet je tenslotte delen ..
@lincoln:

Met heel Europa zeker? Ik kan me niet herinneren dat ik daar ergens voor heb getekend…
@lemans96: namens jou, het voltallige bestuur van de CDA (Lubbers – Maastricht + Balkenende – Lissabon + De Jager – ESM). Alle 3 personen zijn miljonair, of worden dat op korte termijn :)
@Megakix: Kwam hem nog tegen op ’n receptie laatst, JP.
Kleine boef dat ‘ie is..
Wilde eigenlijk vragen hoe het met z’n gesubsidieerde Panamera ging..
Maar ging niet meer lukken met m’n dubbele tong..
@kaasboerin: lol (dubbele tong…).. Ik zie dat menneke nog binnenkomen in de Oval van Bush….één brok teloorgang van de hollandse stoerheid…
@lemans96: precies. Na de cadeautjes voor de zuidelijke knoflook vreters was er nog genoeg over om ook nog 5mld aan Egypte te geven… Kijk op wikipedia maar even naar het wapenarsenaal dat Egypte heeft. Hoef je geen medelijden mee te hebben. Geld hebben ze wel daar alleen komt het daar niet bij de armsten terecht maar daar hebben we gelukkig de Europese socialisten voor… Kots
@300e: yup…die Van Rompuy kan NIET meer stuk man ! :(
@lemans96:
Waar is het crisis dan? Hier niet hoor…. Laat je die “crisis” niet aanpraten.
Mensen klagen wel over de crisis dit dat etc. Maar we zijn dankzij zo’n crisis bewuster geworden, voornamelijk op het gebied van uitgeven.
Klakkloos lenen om spullen te kopen of andere leningen af te lossen zit er gelukkig niet meer in voor veel sloebers in onze maatschappij. Het zal ons alleen nog maar sterker maken voor in de toekomst.
Dat er veel bedrijven onder leiden is ook alleen maar goed. Het geeft aan dat men creatiever, innovatiever moet worden en het zorgt ervoor dat er met prijzen gestunt wordt, wat voor ons als consumenten alleen maar voordelig is.
Door de hand op de knip te houden kunnen de politici niks meer doen dan alleen de basisvoorwaarden te verhogen ( ziekenfonds,wegenbelastingen e.a. wettelijk bepaalde regels ). Ook dit heeft een limiet, waardoor zij uiteindelijk vast lopen en niks meer kunnen doen. Wij consumenten hebben de macht over de wereld en niet de EU onthoudt dat goed.
@bempi: Tot aan het laatste zinnetje ben ik het met je eens. Mensen zijn net schapen en vertonen dus kuddegedrag. De goede herder (Brussel, v Rompuy + Barosso + Draghi + Co) gaan ons naar grazige weiden brengen….. NOT!

Feitelijk gezien is Brussel bezig met het herverdelen van de inkomsten van West-E naar Oost-Europa. Met eigen ogen kan ik zien dat de ‘armoede’ in het westen meer en meer toeneemt en er heel voorzichtig een bescheiden middenklasse ontstaat in midden- en oost-europa.
@bempi: zolang je paps nog een baan heeft en jouw moeder erbij moet parttimen…kan ik je opmerkingen wel begrijpen. Het is ‘onverdiende welvaart’ waarin jij je begeeft. Buiten (wellicht) een erfenis later, zal ook jouw toekomst kunnen bogen op een té smalle beurs en een van krapte doordrenkte huishouding. Eigen benen moeten dan best sterk zijn hoor !
Gewoon helemaal niets meer kopen behalve je dagelijkse boodschappen en het hele orgel vast laten lopen. Het is de enige manier om deze politieke EU poppenkast neer te halen. En de daling in Roemenië is ook simpel te verklaren. Daar gaan alle auto’s naar toe die hier worden gejat. Prettig die open grenzen.
@midasracer: …aanvulling op je goede tekst…in Spanje zijn er 5,2 miljoen burgers bijgekomen in 2012 !!!!! Alleen was dit GEEN babyboom, maar voor 80% gekomen door instroom van (nog goedkopere) Roemenen en Marokkanen. The Fuck…
@Megakix: Wauw, dat wist ik niet. Prachtig land. Arme Spanjolen. En het gaat al erg goed daar….
@midasracer: fyi…

http://www.youtube.com/watch?v=MTZetoIUUbQ
@Megakix: Dat had ook over Griekenland, Ierland of Nederland kunnen gaan. De Euro heeft veel stuk gemaakt en nutteloze ambtenaren (zoals ook in de video) doen de rest met hun regeltjes. Het wordt de grote reset. Ik doe inmiddels af en toe ruilhandel.
@lemans96 ..

yep .. dat heb je wel ..

bij elke registratie ..
en bij elk abonnement ..
en bij elke handtekening die je ooit gezet hebt ..

je hebt jezelf melkkoe gemaakt ..
ik ben sws niet van plan om nieuw te kopen,want daar zit de meeste afschrijving. en een nieuwe 2e hands vind ik tot op heden nog te duur. van mij mogen de prijzen nog even dalen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).