Isaac en Venezuela: nieuw benzineprijsrecord i/d maak?

Auteur: , 22 Reacties

Na alle heisa aan het begin van het jaar is het de laatste tijd vrij rustig omtrent het favoriete zeurtopic voor rond de koffie-automaat: de benzineprijs. Er zijn echter drie ontwikkelingen die een nieuw record niet onwaarschijnlijk maken.

Ten eerste: de reeds eerder gehekelde BTW-verhoging die de al zwaar bukkende en reeds ingevette automobilist voor minstens enkele centen per liter benadeelt. Maar dit is per 1 oktober, dus dat duurt nog een maandje. Actueler is het natuurgeweld in de Golf van Mexico (‘Isaac‘) en de grote catastrofale brand in een van de grootste raffinaderijen ter wereld in Venezuela.

Voor wat betreft Isaac is het afwachten of het mee- of tegenvalt, maar feit is dat er al veel mensen van boorplatforms in de Golf zijn gehaald. De productie zakt derhalve in, en hoewel dit op zich weinig hoeft te betekenen, reageert de constant overspannen oliemarkt doorgaans snel en irrationeel. De situatie in Venezuela, waar veel doden te betreuren waren, leek even onder controle, maar sinds gisteren is de brand uitgebreid van twee naar drie tankers, en lijkt het nog wel even te duren alvorens de productie hervat kan worden.

Hoe vertaalt zich dat naar de benzineprijs?

Als gezegd, je hoorde er ineens bar weinig over, maar we hebben het wekelijkse prijspeil, op basis van gegevens uit CBS Statline, even in een grafiekje gezet:

Benzineprijs 2012 - overname alleen met bronvermelding

Zoals je ziet is het absolute record van week 15 niet heel ver meer weg. Sinds een week is de prijs weer door de grens van €1,80 geknald, en als we eerdergenoemde ontwikkelingen in ogenschouw nemen verwacht ik eerder een verdere stijging dan een daling. De meeste seinen lijken in ieder geval op rood te staan. Dat is leuk voor Sjeiks met moeilijke namen en dure Koenigseggs, maar minder voor u.

In dat opzicht is de plotselinge, maar niettemin actuele, roep van de BOVAG om een maximumbenzineprijs geen raar gegeven. In Frankrijk worden de accijnzen al verlaagd (met 6 cent gedurende de komende drie maanden), maar dat land wordt natuurlijk geregeerd door een socialistische, klaplopende hippie annex wegmisbruiker die geen mensen durft te ontslaan, lak heeft aan zijn begrotingstekort, en het liefst gewoon de geldpersen aanze..Oh sorry, ik was even bevangen door alle actuele verkiezingsretoriek. Wat ik wilde zeggen is dat de politieke kleur van de president daar wel meehelpt aan het verlagen van de benzineprijs. Onze regering laat ons echter niet verleiden tot dit soort korte-termijn-douceurtjes.

Ons advies: ga lekker in de zandbak of Indonesië wonen, als je de benzineprijs niet meer trekt. Kan je het nog wel opbrengen, bijt er dan doorheen aan de pomp. Iets veranderen doe je toch niet. Tenzij je hard genoeg bidt natuurlijk. Dus, hup, op die knietjes!22 reacties

De standaard oplossing is miljarden fraude om de algemenen economie te saboteren.
@dubhead: oftwel “sub prime morgages”
ieder argument is goed genoeg om de prijzen te manipuleren… want da’s telkens meer kassa kassa.
*diepe zucht*
De prijs van olie word trouwens bepaald door 3 Amerikaanse oliebeurzen (en dat eentje in Iran). Het geld vd sjeiks is in dollars en staat op Amerikaanse rekeningen. Ze dienen om de lokale bevolking te onderdrukken maar hebben voor de rest weinig te zeggen, denk ik. Kijk maar wat er gebeurt is met Sadam en Gadaffi toen ze zelf hun olievelden wilden beheren.
@dubhead: Totale bullshit,mijn beste dumbhead. Als wat jij daar beweert, waar zou zijn, dan zou de V.S. begin jaren 70 zelf dus de oliecrisis hebben veroorzaakt.
Het is nog steeds de OPEC die bij verre de meeste macht heeft voor wat betreft de hoeveelheid olie die er op de markt word losgelaten. Daar bovenop heeft men inderdaad legers speculanten die er alles aan is gelegen om de prijs van ruwe oie zo hoog mogelijk op te drijven.
Overigens waren Saddam en Ghadaffi beiden 100% baas over de olie in hun land maar zijn ze de macht(en hun levens) daarover kwijt geraakt door eigen stupide handelen.
De yanks hebben daar niets mee te maken.
Ik begrijp dat dat wat moeilijk is om te snappen als je je hele leventje tot nu toe alleen maar Amerikahaat met de paplepel hebt binnengekregen, maar zo liggen de feiten nu eenmaal… ;-)
@lemans96: Check eens hoeveel OPEC landen puppet regeringen zijn van de anglo-saksen. Van wie krijgen ze hun wapens. Op welke banken staan hun geld in welke denominaties… Wat gebeurt er als ze proberen olie te verkopen in hun eigen geldsoort.

Ik weet niet of je het gemerkt heb maar alle oorlogen sinds 100jaar draaien rond olie-geld monopolies. Het onderpand van de dollar, de pond en de euro zijn de olie monopolies. De reden waarom wij westerlingen over de wereld heersen, waarom de Chinezen onze brol maken, is niet omdat wij een superras zijn, maar omdat we de olie velden bezetten.
@dubhead: En de oorzaak vd crisis in de jaren 70 was het pieken vd USA olie productie, gecombineerd met de Iraanse revolutie.

Check ook eens wie Hilter financieerde: de Amerikanen (die op hun beurt bezit zijn vd Britten-Oostenrijk BIS…)

geld = olie = hetWesten
Maar wij Nederlanders importeren onze olie toch niet uit Amerika ? Morgen laat Romney een scheet en stijgt het vast wel weer met 2 cent.
@bempi:
De olie komt niet uit Amerika, maar de olieprijs wordt wereldwijd vastgesteld.
En is afhankelijk van factoren die lokaal optreden. (zoals oorlog, natuurgeweld etc.)
Dus een tanker uit Venezuela laten komen om hier de olie vooe een leuke prijs te verkopen zal helaas niet lukken.
@bempi: Inderdaad. Maar er zijn een hoop verschillende olie’s in de wereld. De Amerikaanse variant is de WTI Crude olie. Deze zou in theorie in West Texas op te halen zijn. Je hebt ook Brent Crude oil (Noordzee) en bijvoorbeeld Dubai Crude oil.
De contracten worden echter in USD gehandeld en handelen op verschillende Amerikaanse beurzen.
Dus, als je kijkt naar de prijs van olie in Euro’s, kijrg je een andere grafiek dan de prijs in USD.
En om naar de prijs van benzine in Euro’s te verklaren zijn er weer een aantal factoren die mee spelen.
Dus ja, wind in Florida en een brand in Venezuela kan de prijs van Olie opdrijven, maar als de markt efficient zou zijn, zou het niet veel uit hoeven te maken voor de benzine prijs in NL. De markt is echter niet efficient…
@gregorius: Die contracten maken het wel lastiger. Ik ging er vanuit dat wij overal kunnen afnemen en zelf voorraden hebben om dit soort situaties te vermijden en gewaarborgd blijven van prijsstijgingen d.m.v natuurrampen etc, zodat als deze weer optrekken wij kunnen afnemen b.v. van WTI crude oil etc.
@gregorius: Als ik me niet vergis worden de euro gecreëert met US bonds als onderpand (en als schuld vd bevolking). Daardoor krijg je altijd wat minder olie voor uw euro dan voor uw dollar.

De dollar word dan op zijn beurt gecreëert als schuld vd Amerikaanse bevolking, met als tegen-belofte de olie-toegang, en bij gevolg het zogenaamde militairy-industrial complex dat de olie toegang moet vrijwaren.

En daarom is er oorlog.
@bempi:
Ik mag hopen dat het Romny’s laatste scheet mag zijn.
Man is letterlijk rijk geworden over de ruggen van zijn “fellow Americans”
Allemaal om geld binnen te krijgen, net als flitspalen. Als je 1 per uur te snel rijdt in belgië=50 euro boete. Als je gaat tanken, sommige mensen zijn meer dan 100 euro kwijt. Schan-da-lig
Aah heeeerlijk die hoge prijzen ,misschien wel een vakantie huisje in spanje kopen als ik met pensioen ga…
Volgens mij heeft Smoky het verkeerde gerookt! Ben je nu al stoned?

Trap je nog steeds in de systematische smoke screens van speculanten van olie prijs en voorraden. Het is allemaal gelul en pure speculatie!

Iedere variabel(het weer, oorlog, stand van de maan,etc.) wordt gebruikt om de markt te bewegen. Ja, het is voor de leek erg lastig om door het woud van ‘informatie’ heen te prikken als zelfs news outlets als cnbc, financial times,etc ermee aan de haal gaan. Zoals bijvoorbeeld was te zien op cnbc afgelopen zondag: ja, wat voor uitwerking zal de orkaan hebben op de olie prijs.

Nogmaals het is pure speculatie en heeft vrij weinig te maken met de reële gang van zaken!

Let maar op volgende maand/periode zal er weer een nieuwe reden zijn waarom de olie markt beweegt en of wij ‘wederom’ het eind der tijden kunnen verwachten als gevolg van …!
@get0some: Beweer ik wat anders dan? Lees het artikel nog eens goed zou ik zeggen.
@sir_smokalot: Ach, brand nog ’s wat geitenwollensokkenhybrides en “accubakken” af zou ik zo zeggen. Blijven we lekker afhankelijk van buitenlandse olie en kunnen we tenminste gewoon door blijven zeiken over hoge brandstofprijzen en een inhalige overheid ;-)
speculanten, laten geen enkel middel onbenut.
Ik lees net dat de Franse regering heeft besloten om de benzineprijs in Frankrijk met 6 cent te verlagen. De helft voor rekening van de staat en de andere helft voor rekening van de oliemaatschappijen. Zie ik hier in Nederland nog niet gebeuren…
@hammerman: Pas als de prijs van olie zo laag is dat Den Haag het niet meer kan maken om bijna 4 gulden voor een litertje oongelood te eisen.
Dus pas als schalie-olie- en gaswinning goed op gang komt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).