1.400 (!) auto’s verloren na mega-brand in parkeergarage

Auteur: , 39 Reacties

Over enorme schade gesproken.

Wees blij dat je auto met de jaarwisseling niet geparkeerd stond in een parkeergarage nabij de Echo Arena in Liverpool. Bijna alle auto’s die op die avond in de parkeergarage stonden zijn verloren gegaan na een grote brand.

Zo’n 1.400 auto’s gingen in vlammen op. Na onderzoek van de brandweer bleek dat het vuur was gestart onder de motorkap van een Land Rover Discovery op de tweede verdieping. In de garage stonden veel auto’s en de vlammen grepen snel om zich heen. Auto na auto vloog in de fik en al snel stond vrijwel het gehele complex in de hens. Slechts enkele auto’s op de bovenste verdieping wisten het inferno te overleven.

Volgens de brandweer waren er te weinig sprinklers geïnstalleerd in de garage. Zo hard erger kunnen worden voorkomen. Drie luchtunits, twaalf brandweerauto’s en 85 brandweermensen waren in de weer om het vuur te bestrijden. Twee mensen die op dat moment in de garage waren zijn behandeld wegens het inademen van rook. Een ander raakte gewond aan haar hand toen ze probeerde te ontsnappen aan de vlammenzee. Er zijn geen zwaargewonden of doden gevallen bij het incident.

De parkeergarage was die avond zo vol vanwege een evenement in de buurt. Naar aanleiding van de brand werd het event later die avond gecanceld.

Fotocredit: Merseyside Fire and Rescue Service via Facebook39 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Is je feestje nog gecanceld ook…
Dat kan toch haast geen toeval zijn 🤔
En toen was alles lease-grijs 😉
Ze hebben snel de oorzaak geDiscovered.
@rijnounsdoor: Ik hoop vurig op betere woordgrappen in 2018.
@donvincenzo: IJdele hoop…
@donvincenzo: Ik hoop het ook al jaren, moet helaas constateren dat mijn plafond bereikt is. Ik parkeer mijn ijdele hoop.
Het lijkt nu na de brand meer op een mooie filmset voor een apocalyptische film.
Ik vraag mij of hoe het verzekerd technisch zit. ( ook ivm jaarwisseling). Ik meende zelfs dat.grotendeels van autos tijdens jaarwisseling niet voor brandschade verzekerd is
@elemento: Nou, dat lijkt me niet. Dat krijgt geen verzekeringsmaatschappij voor elkaar denk ik. Althans, niet zolang de ACM bestaat.
@elemento: Verzekering vd Discovery of die van de garage? Ik denk het eerste aangezien garage altijd op eigen risico is, maar nu gaan ze wel stevig in de fout (niet voldoen aan de brandveiligheid).
Autoverzekering dekt 24/7/365 voor de door jou verzekering gedekte zaken. Zou grappig zijn mochten ze x dagen per jaar niet dekken :-)
@elemento: Ik ben niet bekend met de regels in Engeland, maar hier in Nederland ben je ook tijdens de jaarwisseling gewoon tegen brandschade/vuurwerkschade verzekerd als dat de rest van het jaar ook in jouw pakket zit. Wel is het zo dat als je schade claimt van een moedwillig aangestoken brand (vandalisme) dat dat ten koste kan gaan van je schadevrije jaren en no-claim korting, maar dat kan per verzekeraar verschillen.
@edge: “Wel is het zo dat als je schade claimt van een moedwillig aangestoken brand (vandalisme) dat dat ten koste kan gaan van je schadevrije jaren en no-claim korting, maar dat kan per verzekeraar verschillen.”

Wat voor onzin is me dat?? Ik bedoel niet dat jij onzin verkoopt, maar de verzekeringsmij’en. Je hebt daar toch geen schuld aan als een bende idioten fikkie stichten. Zeker aangezien het tegenwoordig wekelijks gebeurt in BXL…
@esprit_de_flandre: verzekeraars doen per definitie erg moeilijk over (brand-)schade door vandalisme, simpelweg omdat ze zich willen wapenen tegen verzekeringsfraude. De schade ontstaat door een opzettelijke handeling (zgn. kwade opzet). Als slachtoffer heb je vaak de grootste moeite om je schade nog (deels) vergoed te krijgen, en als je alleen WA verzekerd bent is de kans dat je nog iéts terug ziet gewoon erg klein.
Brandgevoellige platen op een flat
Te weinig sprinklers in de garage

Bouwtoezicht is al even zwak in de uk als hier.
@eelco74:

Op London City na staat de UK al vanaf 1960 stil. Ik kom er een keertje of 7 per jaar en het is gewoon treurig om te zien.
@jack_abarth: ik ben er een heel jaar geweest vorig jaar. Heb geen verstand van bouwen maar het ziet er vaak ‘gammel’ uit en dan nog 3 knopjes moeten indrukken om het licht veilig aan te kunnen doen.
@jack_abarth: Ik ben er al jaren en dat valt wel mee hoor.
@jack_abarth: jaren gewoond, sommige dingen zijn echt ouderwets, maar met andere dingen gaan ze keurig met de tijd mee.
@eelco74: ben geen echte kenner op dit gebied, maar volgens mij is het ook wel bijzonder dat het beton gesmolten is?
@kareljansen: gesmolten niet, maar door de hitte zetten de ijzers in de beton extreem uit waardoor het beton gewoon kapot springt
Zou je de garage kunnen aanklagen voor de schade wegens te weinig sprinklers? Je betaald toch om je auto veilig te parkeren.
Is dit nu wat ze noemen een Disco Inferno?
@stephane8200: buuuurn baby burn. Lekker liedje hoor
Ik vraag me af of er nog gevolgen zijn voor de exploitant van deze parkeergarage. Hij zal toch moeten voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften en blijkbaar heeft hij dat niet gedaan. Wellicht dat hij niet geheel aansprakelijk zal zijn, maar medeschuld lijkt me niet onaannemelijk.
Als ik de programma’s op TV bekijk zijn veel Engelsen niet verzekerd omdat het zo duur is.Die hebben helemaal pech.
Jaarwisseling auto verzekerd voor brandschade:
Er moet onderscheid gemaakt worden door vandalisme en per ongeluk vuurwerk schade tijdens jaarwisseling. En of je all risk.of WA verzekers bent.
Dit heeft invloed of je volledig of deels of helemaal geen bedrag krijgt
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat die dame haar hand verbrand heeft omdat ze net te ver van de kaartjes automaat bij de slagboom stond….
Kan iemand toelichten hoe de oorzaak van een brand gevonden kan worden?
@balboni: Camera’s misschien
Een beetje raar vind ik het wel. Hoezo staan er auto’s zonder deuren en banden?
@sollie1984: Het is steeds dezelfde auto alleen van uit verschillende kanten gefotografeerd.
Zal wel kunststof deuren en motorkap gehad hebben.
@sollie1984: is een audi, die gebruiken veel aluminium volgens mij. Dat kan ook minder tegen de hitte dacht ik.
@sanderz28: aluminium fikt als de neten, daar blijft inderdaad weinig van over.
Heftig dit. Waarschijnlijk worden er nu veel garages gesloten omdat ze goed beveiligd zijn tegen brand
@omarrs6: *slecht beveiligd. Typ foutje
Garage zelf is ook aardig naar zijn grootje.
Kunnen ze ma sloop meteen een veiliger garage terugbouwen.
Hebben NL garage’s wel sprinklers trouwens. In appartementencomplexen zeker niet. Bij ons hangen alleen brandblussers, brandhaspels en droge blusleidingen.
Dus zonder tijdig ingrijpen fikt hier de hele boek ook uit. Te hopen dat het plafond het dan houdt en niet het woongedeelte er aan gaat.
Ai, bij welke auto is het begonnen met branden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).