20% Nederlanders gaat nooit in zelfrijdende auto stappen

Auteur: , 57 Reacties

Één op de vijf Nederlanders vertikt het zich te laten rijden door een zelfrijdende auto, zo blijkt uit onderzoek. Maar er zijn ook mensen die positief tegenover de technische vooruitgang staan.

Autonoom rijden, stap jij in?

Multiscope deed een onderzoek onder 1020 Nederlanders om uit te zoeken hoe wij momenteel tegenover autonoom rijden staan. Van die groep gaf 62% aan positief te zijn over zelfrijdende auto’s, terwijl de overige 38% negatief staat tegenover de ontwikkelingen. De gemiddelde verwachting is dat we over vijf jaar autonome auto’s in ons straatbeeld zullen gaan tegenkomen. Verrassing: dat zal eerder al gebeuren, mede dankzij onze minister van transport.

De ondervraagden verwachten vooral meer veiligheid (56%), een betere doorstroming (12%) en meer duurzaamheid (10%) van autonome voertuigen. Toch is 82% van mening dat een bestuurder altijd het stuur moet kunnen overnemen. Tevens vindt 75% dat er altijd iemand met een rijbewijs aan boord moet zijn. Deze hoeft dan weer niet nuchter te zijn: slechts één derde van de ondervraagden vindt het een vereiste dat er een nuchter iemand met rijbewijs in de auto aanwezig is.

Iets minder dan de helft van de ondervraagden heeft geen enkele moeite om de touwtjes uit handen te geven en zou zonder twijfelen in een autonome auto stappen. Echter, 21% geeft aan dit nooit te zullen doen, terwijl 33% neutraal antwoordde.

Autonoom rijden is volgens de ondervraagden voor een aantal situaties erg praktisch.

Situatie
Percentage
Bij vermoeidheid30
Woon- werk verkeer29
Snelweg28
File27
Binnenstad16
Vakantie15
Met alcohol op15
Drukte13
Onderweg werken10
Gevaarlijke situaties6

Grappig feitje: ondanks het feit dat veel grote automerken op dit moment autonome voertuigen aan het ontwikkelen zijn, is Google de meest bekende ontwikkelaar onder de ondervraagden.

Foto: Mercedes Benz F 015 Concept57 reacties

Ach, niemand wilden een mobiele telefoon 15 jaar geleden. Vonden we allemaal onzin.
@sketcher: idd dat Is precies wat ik als eerste dacht. Maar meer 25 jaar geleden Is dat inmiddels al;) 15 jaar geleden had ik er al een.
@rolov: ja je hebt gelijk het is wat langer geleden idd.
Ik ben ontwerper en als er een gouden regel is dan is het wel dat consumenten doorgaans geen flauw benul hebben van wat ze ooit eens zouden willen.
Henry Ford zou ooit eens gezegd hebben : als ik de mensen had gevraagd wat ze wilde na het paard en wagen hadden ze allemaal gezegd een sneller paard.
@sketcher: enigszins onzin. Je gaat toch niet iets doen als je het niet leuk vindt?
@thomasbol: klopt maar helaas werkt deze maatschappij anders :(
@sketcher: Dat dacht ik dus ook! Gewoon een kwestie van wennen… Binnenkort weten we niet beter
@sketcher: Precies. Hoeveel mensen zouden ten tijde van de gebroeders Wright gezegd hebben dat ze nooit en te nimmer in een vlegmachien zullen stappen?
@sketcher: hadden ze die maar nooit uitgevonden.
@sketcher: wilde moet het zijn
@terminator: Je hebt gelijk, ik wil een edit knop AB!
@sketcher: Op snelweg e.d. lijkt het me heerlijk om de autopilot aan te zetten… maar binnendoor geneuzel, stadsverkeer laat ik me echt niet rijden. Ik word dan kotsmisselijk.
Dat heb ik nu al als ik brake distance control aanzet op een provinciale weg.
@sketcher: Zat ook al te denken aan de stoomtrein van vroeger. Dat was ook al een gevaarlijk ding…
20% van de Nederlanders is al omgevallen (deauth) voordat de zelfrijdende auto werkelijkheid wordt.
@postzegel: Dat krijg je met 99 procent bejaarden:p

Binnenkort zijn ze dood en dan wordt alles weer makkelijker voor ons.
Mooi verhaal dat 20% niet gereden wil worden, maar deze mensen hebben geen keuze als het verplicht wordt. ik denk dat het straks niet eens meer anders kan en wil je zelf rijden zal je het circuit moeten opzoeken. Laten rijden kent ook vele voordelen als je zoals ik een buiten dienst functie hebt. Je kan mooi doorwerken i.p.v. Tijd weggooien. Daarnaast zullen er geen files meer zijn! Uiteraard rijdt ik liever zelf als autogek ;-)
@kevin82: Die 20% zijn waarschijnlijk de berijders van de auto’s die je met een rotvaart passeren als je het lef hebt om je aan de maximum snelheid te houden. Overschrijden van de snelheid zit er namelijk niet meer in bij zelfrijdende auto’s.

Afgelopen week stond in de Limburger een twee pagina groot artikel over de snelweg van de toekomst. Alleen maar plek voor zelfrijdende auto’s, voor mensen die zelf willen rijden zouden verbannen worden naar snelwegen onder de grond. Dat laatste vid ik dan weer onwaarschijnlijk, veel te duur in mijn ogen.
Toen ik mijn eerste mobieltje kocht werd ik ook voor alles en nog wat uitgemaakt….En niemand wilde er 1 of zag het nut er van in….Ja ik wil wel zo’n zelfsturend ding….Naast mijn hobby auto natuurlijk….
@norge: Hoe bevalt dat nou, zo’n mobiele telefoon? Ik denk erover om er misschien ook eentje te nemen, maar wil eerst even kijken of het iets blijvends is. Niet de zoveelste trend.
@donvincenzo: Als het niet hoeft, niet aan beginnen. Als je niet weet wat je mist, mis je het ook niet. Niet overal en altijd bereikbaar, geen gezeur. En het nadeel is toch dat als je echt eens een mobieltje nodig hebt, de accu leeg is of je hebt geen bereik.
@donvincenzo: Nooit aan beginnen…
Geinig dat het gros vindt dat je te allen tijde het stuur moet kunnen overnemen maar een derde vindt dat je niet nuchter hoeft te zijn
@mobieler: Volgens mij is het nog erger: slechts een derde vindt dat je nuchter hoeft te zijn.
Ik begin mij zorgen te maken over de verstandelijke capaciteiten van de gemiddelde Nederlander.
Ik begrijp ook niet waarom mensen een persoonlijk chauffeur aanwerven om hun dikke s-classe of hun ghost te rijden. Ik persoonlijk wil de kracht van de wagen zelf voelen en zelf rijden. Waarom betaal je dan zoveel geld voor een auto die je niet zelf gaat rijden? Zelfde principe bij een zelf rijdende auto.
@richman: Omdat je simpelweg de tijd niet altijd hebt om zelf te rijden. Je betaalt veel geld voor zo’n auto omdat je er comfortabel achterin kunt werken, of slapen.
@richman: niet omdat deze mensen het niet willen maar niet kunnen, zie het als kantoor op wielen… Is gewoon een luxe werkplek meer niet.
@richman: omdat die mensen in het weekend zelf in hun Ferrari crossen mar doordeweeks druk zijn en in de auto willen werken. voor andere zoals mijn ex baas is het een status symbool.
Ik zou er best mee kunnen leven zolang ik in het weekend nog maar zelden off road kan rijden.
@richman: jij snapt het doel van een privechauffeur duidelijk niet.
@rolov: ik zei wel “persoonlijk” ieder zijn mening. Begin aub niet met uw stoer gedoe.
@richman: ja vond je dat stoer? Ik zou voor de rest van je leven binnen blijven als ik jou Was dan. Jij kan de grote mensen wereld niet aan.
Honderdtwintig jaar geleden op Paardenblog.nl: “20% der Neederlandersch zal nooit dan wel te nimmer eene geautomatiseerd paard bestijgen.”
Ach, hoeveel mensen zouden nooit gaan varen, vliegen,sportschoenen dragen,naar jazz ,rock en roll popmuziek of House luisteren ,een magnetron gebruiken of bellen met een mobile telefoon?
Dat de zelfrijdende auto’s er komen is een feit, maar dat mensen zich dat helemaal lazerus kunnen zuipen en alsnog met de auto gaan… Denk niet dat dat de bedoeling word. Ook vind ik (mijn mening dus niet allemaal zo liggen haten) dat atonoom rijden alleen toegelaten moet worden op snelwegen en tijdens files. Mensen kunnen de situatie vaak net wat beter inschatten naar mijn idee.
@alfaromeo939: Dat is nog maar de vraag. In princiepen zouden de systemen veel sneller kunnen reageren dan de mens, en ook veel meer kunnen zien. Een heel simpel voorbeeld is ABS en ESP dat heel veel keer per seconde ingrijpt.
@sketcher: Esp en ABS hebben niks te maken met de reactiesnelheid van de mens, daarentegen als er een rendier de weg over steekt op een random 60 weg en er rijd een auto dicht achter op je zou de ”toekomstige auto” vol de rem in gaan. toch is het dan wat makkelijker om gewoon uit te wijken ipv vol gaan remmen met de kans op een auto die vol achterop knalt waardoor je een whiplash overhoud
@alfaromeo939: de toekomstige auto vertelt dan aan de andere toekomstige auto die er achterrijdt “ik maak nu een noodstop” en zo komen ze beide veilig tot stilstand. Rijdt er een achterhaalde, menselijk bestuurder auto achter je volautomatische auto en knalt die er op dan zegt de (tegen die tijd volautomatische politie), Een zelfbestuurder? Ahh, dan altijd schuldig.
@mashell: onthoud maar even dat er niet van de ene op de andere dag alleen maar toekomstige auto’s rondrijden, er zullen altijd nog oude auto’s rondrijden. daar valt niks aan te veranderen. en t maakt mij niet zoveel uit wie er schuldig is aan het ongeval. die whiplash daar moet je de rest van je leven mee leven. heel je leven veranderd. ”schuld bij ongeval” is bij een goed afgesloten verzekering niet zo erg.
@alfaromeo939: Waarom niet? Die systemen zijn net zo goed (semi)autonomen systeem die het rem systeem van je overnemen. We zijn er alleen aan gewend en het gaat niet zo ver als volledig autonoom.
Wat betreft je voorbeeld met rendier (WTF, waar woon jij?) ik denk ik dat je de mogelijkheden van die systemen onderschat. Het is heel goed mogelijk dat zo een systeem snel uitrekent wat de beste reactie is en ook besluit uit te wijken ipv alleen te remmen.
Het systeem zal dat ook wel moeten want uit onderzoek is al gebleken dat de mens als ze niet actief bezig zijn met sturen een heel erg lange reactie tijd hebben. Als je uit passief mee rijden naar ingrijpen moet overschakelen duurt dat veelstelang om in te grijpen in een situatie zoals jij niet hierboven beschrijft.
@sketcher: Je vergeet te benadrukken dat er nogsteeds mensen nodig zijn om die autonome auto zijn intelligentie mee te geven. En ik kan me als software tester goed voorstellen dat het wel een paar releases gaat duren voordat we alle scenario’s gaan dekken die de mens moet afwegen tijdens het rijden. Het lijk me verstandig om maar eens te beginnen met snelwegen waar je niet harder mag dan 100 (waar het verkeersbeeld redelijk rustig is) en file rijden tot bvb 80 km/h.
@dutchneon: Wat ik dan weer als software ontwikkelaar raar vind is waarom alle auto’s dezelfde intelligentie moeten dragen terwijl het veel efficiënter is om cell gebaseerde controllers te bouwer die controle over auto’s overneemt in bijvoorbeeld drukke gebieden. Ik denk dat zelfrijdende auto’s niet de toekomst gaat worden maar auto’s die gestuurd worden via “verkeerstorens” lijkt me veel realistischer omdat er dan pas echt efficiënt aangestuurd kan worden en auto’s op een zo makkelijke mogelijke manier naar de bestemming geleid kunnen worden.
Zou goed kunnen! Ik namelijk ook niet!
Ik vind de 20% nog best meevallen, gezien de ‘wat de boer niet kent…’ mentaliteit in NL.
Zodra het voordeel oplevert voor mij, laat ik me autonoom rijden. En daar zit precies het probleem:
Een systeem ontwikkelen dat mee kan rijden met de handmatige bestuurder en naar inzien van deze bestuurder het verkeer niet ophoudt; da’s niet makkelijk. En dat is wel nodig voordat het systeem zich kan bewijzen.
Een erg groot voordeel van de autonomen is dat er veel betere doorstroom kan ontstaan bij files. Maar zolang je ook handmatig mag rijden, heb je een voordeel: je mooi langs een rij-tje rijden en je auto voor zo’n autonome plempen; die geeft je automatisch ruimte. Gevolg: de autonome rijder raakt ge-irriteerd, omdat je constant tijd verliest door die handmatige lullen die voordringen.
Belachelijk onderzoek zeg
In ieder geval zal het aanzienlijk veiliger worden. De mogelijkheid om het stuur over te nemen lijkt me trouwens juist een onveilige feature. Nu weet 99% al niet wat ze moeten doen als er iets gebeurd, laat staan als ze zich bijna altijd laten rondrijden.
Hmm, ik weet niet of ik daar zo gek op ben. Laatst las ik een discussie over de keuzes die een dergelijk geautomatiseerd apparaat wellicht moet maken als een ongeluk onvermijdelijk is, waarbij de autonome auto de keuze kan maken om jou dood te rijden als dat de meest “verstandige” keuze is.

Nou snap ik dat idee in de basis wel, maar volgens mij is een computer in dat soort gevallen altijd beperkter in mogelijkheden dan dat een mensenbrein is. Daarom blijf ik liever zelf rijden. Ik hoop niet dat een dergelijk ongeval ooit voor zal vallen, maar dan neem ik liever zelf de beslissingen.
Precies doe ik ook niet
We are the 20%!
Over minder dan 50 jaar zitten alle Nederlanders in zelf-rijdende auto’s.
En dan allemaal een klassieker in de schuur voor in t weekend?
Één op de vijf Nederlanders heeft een iq lager dan 70…
@Esprit_de_Flandre: Blij dat ik Noor ben :)
@norge: Één op de vijf Noren heeft…

Nah, laat maar ;)
Ik stap liever in een kroeg of discotheek. En zie wel hoe ik daar geraak. Rij iig niet zelf terug!
Zolang motor rijden nog wel zelf kan blijf ik dat doen;)
Persoonlijk rij ik te graag met de auto om dit aan een computer over te laten. Dit neemt niet weg dat de optie altijd mooi meegenomen is voor die momenten dat gereden worden wenselijk is. Je moet elke bestuurder zelf die keuze gunnen.
Mocht de overheid toch beslissen om elke tussenkomst van de mens te bannen, dan vraag ik mij wel af welke gevolgen dit zal hebben voor bepaalde automerken (in welke mate gaat pakweg BMW of Volvo zich nog kunnen onderscheiden van de rest, nu elke wagen even veilig zal zijn en het rijplezier volkomen ondergeschikt zal worden)?
Alleen op zaterdag avond AUB kunnen ze mooi bobben
Kvin dr niks an je word er alleen maar lui van en mischien ook nog wel dik
Heb je hierin wat te willen dan?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).