Aanklacht tegen Belgische staat wegens te hoge CO2-uitstoot

Auteur: , 26 Reacties

Elf bekende Vlamingen willen met hun Nederlandse advocaat de Belgische staat aanklagen omdat die te weinig doet tegen klimaatverandering. Volgens hen is dit een schending van hun mensenrechten.

Uch uche uche

De strekking van de aanklacht is dat Nederland en België te weinig aan de uitstoot van broeikasgassen doet, terwijl het zich wel in het Kyoto-protocol heeft gecommiteerd aan een sterke reductie hiervan. Door onvoldoende op te treden tegen vervuiling wordt klimaatverandering in de hand gewerkt, verzuren de oceanen, en neemt de biodiversiteit af, aldus onze Limburgse landgenoot Roger Cox (foto), advocaat van beroep.

Namens o.a. televisiemaker Tom Lenaerts, actrice Francesca Vanthielen en bioloog Johan Van Den Bosch (wij kennen ze niet, maar zijn dan ook niet Vlaams) bereidt Cox een aanklacht voor tegen de Belgische overheid. Want: “geen enkele staat mag zijn burgers onnodig in gevaar brengen”, aldus Cox tegenover NRC Next. Met rapporten van het VN-orgaan IPCC onder de arm trekt hij nu ten strijde tegen de naar zijn zin te letargische beleidsmakers.

Mocht Cox succesvol zijn in zijn aanklacht, dan weet u wie u boos moet aankijken omdat u uw X5 voor een Prius moet inruilen, waarde zuiderburen. Overgens gooit Cox er onverwacht snel een Godwin in: “Van de Tweede Wereldoorlog hebben we geleerd dat burgers soms bescherming nodig hebben tegen hun overheid. Als 51 procent van de burgers ervoor is om bepaalde bevolkingsgroepen het land uit te zetten, dan is dat niet automatisch toegestaan.” Oei.

In Nederland loopt een vergelijkbare zaak van Cox. Hierin doet de rechtbank in Den Haag rond de zomer uitspraak. Me dunkt inderdaad dat het wereldwijde klimaatprobleem voorgoed opgelost is als de BeNe, toch goed voor 0,35% van de wereldbevolking, de eco-teugels eens serieus gaat aantrekken.

We hadden al een rechtszaak tegen Toyota en eentje tegen de Belgische staat om het verbruik van auto’s, we krijgen later deze maand eentje van pomphouders en de BOVAG tegen de Nederlandse staat, en hier kunnen we nu ook deze wandel naar de rechter aan toevoegen. Één ding is duidelijk: als rechter kom je nooit werk tekort.26 reacties

We maken dan gezamelijk maar 0,35% van de wereldbevolking uit, maar onze voetafdruk per inwoner is eigenlijk schandalig hoog. We doen er allemaal aan mee (en dan is die auto eigenlijk maar peanuts..;)), maar een stukje bewustwording zou best ok zijn.
Ah Vinaccia, blijft toch een van mijn favoriete Ferrari kleuren. Ingetogen, klassiek en toch een beetje hip(ster) omdat het weer eens wat anders is dan rood, geel of zwart.
@jaapiyo: haha, slaat het hele artikel over, want de foto, daar draait het om. 1 Deze man staat niet stil bij dit soort onzinnige rechtszaken, chapeau.
@jaapiyo: Ik ben het helemaal met je eens dat Vinaccia een prachtige kleur is. En ik hou zelf ook van niet-rode Ferrari’s. Maar de auto op de foto is echter Rosso Rubino. Doordat de foto wat donker is, lijkt het inderdaad op Vinaccia, maar dat is het niet …
@evandaalen: Hmm ik heb het even nagezocht omdat ik nog steeds dacht dat ik gelijk had en deze auto al eens eerder tegengekomen ben maar je hebt helemaal gelijk ;)

Op sommige foto’s op autogespot staat de auto met dit kenteken in de zon en dan is ‘ie opeens rood. Op andere foto’s lijkt het dan weer paars maar ik denk dat in laag licht Vinaccia zelf dan weer bijna naar zwart gaat.

Hoe dan ook, dan maar zelf een foto plaatsen van een 599 in Vinaccia (two-tone):

http://teamspeed.com/forums/attachment.php?attachmentid=52155&stc=1&d=1280933146
Met name Nederland loopt inderdaad achter met het opwekken van groene energie, en dat moeten ze snel gaan veranderen vind ik. het kan namelijk prima, het is gewoon een kwestie van prioriteiten verleggen.
maarja dit is Nederland, dus dezelfde hippies die moord en brand schreeuwen bij een kolencentrale dienen ook een aanklacht in als er een windmolen in hun horizon komt.
Laten we eerst de subsidie die op grijze energie zit is afschaffen, er gaat namelijk op dit moment meer staatssubsidie naar grijze stroom dan naar groene!
@lambo4all: Het zijn dan ook allebei enorme vervuilers(en dan bedoel ik niet qua horizon), het beste zou zijn om thorium-reactoren te bouwen en die te gebruiken tot de kernfusie-reactor gereed is om te gebruiken.
@lambo4all: Zodat wij, net zoals Duitsland, omliggende landen moeten betalen om zonne-energie af te nemen op een mooie zomerse dag?

Of dat er nog meer platformen in de zee moeten worden gebouwd met grote vervuilende dieselgeneratoren om de koelinstallaties van alle windturbines te voeden?

Ach houd toch heel snel op… Het is allemaal een illusie. Een echte oplossing is er nog niet. Ze zouden bij elke windturbine een kleine waterstofinstallatie moeten zetten. Kan iedereen straks of waterstof rondrijden. Dan begint het wat meer vorm te krijgen.
Iedere aanklacht tegen de overheid is mooi. Maakt niet uit wat.
Dit is toch Autoblog of heb ik per ongeluk Milieublog aangeklikt? :-)
En het eerste wat deze advocaat gaat doen op het moment dat deze heeft gewonnen, is een Bentley, Ferrari of Lamborghini kopen. Zuinig met het milieu omgaan is voor plebs.
Juist, CO2-uitlaatgas-vervuiling mis-informatie pseudo-wetenschappelijke mode-vedrag politiek met joden vervolging vergelijken.
Kunnen iemand deze gast bij Pauw uitnodigen, samen aan de tafel met een Greenpeacer en een van x joden uit Amsterdam die altijd gelijk moord en brand scheeuwen als er ergens iets negatiefs over joden gezegd wordt; kunnen we ten minste ook nog even lachen.
@gregorius: Uuuh… wat hebben joden hier nou weer mee te maken? :S
@kliko: Helemaal niets, en toch slagen ze er in:
““Van de Tweede Wereldoorlog hebben we geleerd dat burgers soms bescherming nodig hebben tegen hun overheid. Als 51 procent van de burgers ervoor is om bepaalde bevolkingsgroepen het land uit te zetten, dan is dat niet automatisch toegestaan.”
@gregorius:
Het lijkt er nogal op, dat jij in je persoonlijkheid wordt aangetast.
Ik krijg echt helemaal het schijt van al dat gedoe om Co2 en het milieu… Hebben die mensen niks beters te doen?
@reistje:
Beter jij aan het schijt, dan dat niemand zich er iets van aantrekt. Als jij straks zover bent, dat je gaat merken, dat het milieu naar de kloten is geholpen door niets te doen, nou dan proficiat!
Belgen?, dat zijn toch die mensen? die de volledige Nederlandse krantenwereld hebben overgenomen?. en dat met internet nieuws en geen hond (Belg?) die binnenkort meer een krant wil buiten het bejaarde tehuis dan, laat staan zo’n huis aan huis nieuws blaadje. Rare jongen die Belgen hoor.
Die groene eikels zullen er dus voor zorgen dat autorijden nog duurder gaat worden.
Als zelfs hoogstaande wetenschappers uit het IPCC stappen, waaronder de Nederlandse hoogleraar Richard Tol, omdat het IPCC onzin verkondigt, wat is dan de grondslag voor deze aanklacht? Bovendien hebben we in Europa zoiets als emissiehandel, de handel in rechten om CO2 uit te stoten. Alles wat elders aan CO2 bespaard wordt kan gewoon opgekocht worden om hier uit te mogen stoten. Advies aan dhr Cox: leg je aanklacht neer bij Europa….maarja, we kunnen nu met z’n allen al raden wat daarvan de uitkomst zal zijn.
@flashevan: Uitslag is dat er een heleboel mensen die niet de juiste achtergrond hebben er zich een mening over gaan innemen. Dat gaan ze vervolgens discussieren en tot een conclusie komen waaruit een niet bindend advies rolt.
Vervolgens zijn een 10tallen arbeidsjaren aan uren verder; allemaal betaalt met Europese belastingcenten.
wij in moeten maar ecologisch bezig zijn en vanaf het moment dat je buiten europa komt het klimaat de boom in kan .
Tom Lenaerts, actrice Francesca Vanthielen en bioloog Johan Van Den Bosch zijn helemaal gek geworden naar mijn mening. Er zijn mensen die compleet doorslaan en hier hebben we zo’n groepje. Gaan zij ff bepalen wat ik moet doen of welke auto of bepalen wat teveel uitstoot. Nou, ben ik blij dat ik mij een BMW X5 4.8 V8 kan veroorloven. En ja die is niet zuinig en ja die heeft een G label. Vandaag nog in een peugeot 508 hybrid 4 gereden; nou dan heb je wat. Komt voor geen meter vooruit, rijdt voor geen meter. Ik heb heel de tijd plankgas gereden met dat hok. Ellende!! Al die milieufreaks….bah. En ja ik geef eigenlijk niet veel om het milieu, wel om genot en daarom rij ik een dikke V8 en dat gaat niemand mij verbieden!
@730ld: Je hebt t fout. Het label G = van Goed! Je doet t dus goed.
@730ld:

Zijn gewoon domme bv’s die op de kar van een op geldbeluste advokaat gesprongen zijn.
Het echte nieuws hier is dat de zogenaamde class actions lawsuits hiermee naar België gehaalt worden.

Een hoop mensen die domweg hun volmacht geven aan een advokaat met een mooi verhaaltje. En achteraf als de storm is gaan liggen en iedereen alles vergeten is gaat die er mooi met de inkomsten vandoor. En als het mislukt heeft die toch mooi gratis reclame gekregen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).