Acht dingen die ons opvallen aan NL Autoverkopen

Auteur: , 32 Reacties

We zitten op de helft. Zijn er verrassingen? Jazeker!.

Porsche 718 Boxster T (981) '19

Jazeker dames en heren, we zitten al weer dik over de helft. We weten niet precies hoe het zit met jullie goede voornemens, maar je hebt nog precies 5 maanden om ze waar te maken.

Ook importeurs zullen ongetwijfeld de balans gaan opmaken, want de verkoopcijfers van het eerste halfjaar zijn bekend. Ze zijn niet al te best. Juli was een behoorlijk matige maand. Volgens de BOVAG is dat toe te wijzen aan de omschakeling naar WLTP, waardoor auto’s flink duurder zijn geworden. Men heeft telkens minder interesse om de vraagprijzen van de auto’s te gaan betalen. Iets dat onderstreept wordt door de toename in populariteit van occasion-verkoop en import.

Uiteraard zijn we zelf de cijfers heen wezen spitten. Dit zijn 8 dingen die ons opvielen:

Prius lijdt zwaar onder succes Corolla
Toyota heeft een paar bekende namen teruggebracht: Camry en Corolla. De Camry is vooralsnog geen groot succes: slechts 60 exemplaren werden op kenteken gezet. Grote kans dat elke dealer er nu eentje heeft. De Corolla daarentegen is een gigantisch succes. Daar werden bijna 2.500 stuks van verkocht! Dat succes ging wel ten koste van de Toyota Prius, want de interesse van de voormalige bijtellingsknaller daalde enorm. Er werden slechts 89 Priussen verkocht.

Toyota Prius '19

Alfa Romeo halveert
Ondanks een nieuwe Giulia én een nieuwe Stelvio wil het nog niet helemaal vlotten bij de Italianen. We gaan er niet eens om zeuren dat er maar twee 4C’s zijn verkocht. De verkopen van de Giulietta zakten in van 218 stuks in H1 van 2018 naar 54 exemplaren in H1 van 2019. Dat kan niet alleen komen door de aangekondigde facelift. Ook de Giulia maakte een duikeling van 392 in 2018 naar 166 stuks in 2019. Het enige model dat een stijging laat zien is de welhaast antieke MiTo, die niet meer geproduceerd wordt.

Alfa Romeo Mito '19

Volkswagen concurreert nogal met VW
De Volkswagen Polo is natuurlijk een evergreen eerste klas. Knap dat Volkswagen daar zo veel van kan weg zetten. Wel daalde het aantal Polo’s dit jaar met zo’n 2.000 stuks (naar zo’n 8.000 units). Dat zou te maken kunnen hebben met interne concurrentie, want toevalligerwijs stegen de verkopen van de T-Roc met duizend stuks, evenals de verkopen van de T-Cross.

Volkswagen T-Cross '19

Tesla
Olifant in de kamer is natuurlijk Tesla. Wie wel eens in de randstad rijdt ziet ze met bosjes bij elkaar rijden. Op een of andere manier lijkt het alsof de Tesla rijders maar kunnen kiezen uit een beperkt aantal kleuren, want ook daarmee lijkt er nauwelijks onderscheid te zijn. Toch, complimenten voor de Amerikaanse 3 Serie voor belastingontduikersmilieuridders, want er zijn 6.645 Model 3’s verkocht. Extreem indrukwekkend. De verkopen van de Model S (120) en Model X (94 stuks) stellen niet zoveel meer voor.

Tesla Model S '19

Tweederde van alle Fiats is een 500
Daarmee bedoelen we dan ook echt een 500, niet een afgeleide ervan. De Fiat 500 werd in 2008 op de markt gebracht, tegelijkertijd met de uni-body MacBook Pro, je weet wel, die met CD-rom speler erin. Zó oud is de Fiat 500. De verkopen zakten in met een kleine 1.000 stuks naar 1.985 exemplaren. De 500X (311 stuks) doet het nog enigszins aardig. De daling in de verkopen van de Panda (van 959 naar 323 stuks) is ook zeer opmerkelijk.

Fiat 500

Kleine Volvo’s zijn hot
De XC90 is er nu al een tijdje en deed het voorheen uitstekend. Nu de T8-modellen minder fiscaal-vriendelijk zijn, daalt ook de interesse. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er slechts 365 XC90’s verkocht. Ook de XC60 verkopen halveerde bijna. Toch kon men lachen bij Volvo, wand de XC40 gaat als een komeet: bijna 3.000 stuks! Ook de komst van de nieuwe V60 is zeer welkom, die verkocht bijna net zo goed als de XC40. De populairste Volvo is echter een oudgediende, van de V40 werden er 3.106 exemplaren verkocht.

Volvo V40 '19

Jimny schiet naar boven!
Bij Suzuki hebben ze meerdere modellen die populair zijn. De Celerio (1.062 stuks), Ignis (1.488) en Vitara (919) doen het prima. De meest populaire Suzuki is natuurlijk de nieuwe Swift, waar er 1.918 van verkocht werden. Maar procentueel gezien maakte de Jimny de grootste sprong: van 4 stuks in H1 van 2018, naar 102 exemplaren in 2019!

Suzuki Jimny '19

Niemand wil een viercilinder boxer
Zo rond de millenniumwisseling was het heel erg eenvoudig. Je wilde een 911, maar kocht een Boxster. Voor een fractie van de prijs had je een groot gedeelte van de lol. Een groot verschil is dat de Boxster (en Cayman) nu voorzien zijn van een viercilinder. Tot nu toe zijn die totaal niet in trek. Er werden dit jaar 18 stuks van de 718 Boxster verkocht. De 718 Cayman is een ware exoot: slechts 4 exemplaren rolden dit jaar uit de showrooms. Ter referentie, de 911 incasseerde een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, maar verkocht met 223 stuks véél beter.

Porsche 718 Cayman S (981C) '1932 reacties

-edit: dank u, heel scherp ;-). Is inmiddels gefixt-
@bfvo: nog een om te fixen: “wand de XC40 gaat als een komeet: bijna 3.000 stuks!”

Wand??
Mooie zinnen altijd: “als de fiscale voordelen wegvallen, neemt de interesse ernaar af..”

Uiteraard is dat logisch maar het geeft maar weer eens te meer zo mooi aan dat niemand een betere wereld wilt, maar wel een beter geweten..
@ghost: Nee, gewoon meer geld in de portemonnee houden…
“Op een of andere manier lijkt het alsof de Tesla rijders maar kunnen kiezen uit een beperkt aantal kleuren, want ook daarmee lijkt er nauwelijks onderscheid te zijn”

Ik moet gniffelen :)
De Prius lijdt door de komt van de Corolla…no shit Sherlock, de Prius is werkelijk een afschuwelijk pijnlijke doorn in het oog, en de Corolla ziet er nog best aardig uit.
@rike: het lijkt wel of mensen als ze niet meer door de financiële bril kijken ineens wél doorhebben wat een blaartrekkend lelijk apparaat het is 😄 Allememaggies zeg
@rike: inderdaad. Wat een spuuglelijk apparaat is de nieuwe Prius geworden. Ik ben het oude model zelfs van waarderen!
Zo wordt de Cayman nog een toekomstig beleggingsobject…!

Mocht ik in de positie zijn om een nieuwe 911 te kunnen betalen, dan zou ik (als ik dan toch per se een Porsche moest kopen en geen Alpine) altijd de Cayman nemen. Kek kleurtje er op, mooi onderstelletje en een sper er onder en gaan!
De V40 loopt natuurlijk op z’n laatste benen, waardoor de laatste voorraad dik aangekleed tegen een concurrerende prijs wordt verkocht. Ik ben heel benieuwd wat de nieuwe instapper van Volvo gaat worden, want die XC40 is nou niet bepaald goedkoop te noemen.
@sirprize: nee dat viel me ook knap tegen. Zit ruim 13k tussen een V40 en een instap XC40
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik heb de nieuwe Jimmy nog niet gezien. Jammer, want het is echt een leuke auto.
Waarom kan Fiat niet in elk segment een auto maken die net zo ‘hip’ en ‘cool’ is als een 500?
En? En? En? Heeft Lexus de 100 stuks al gehaald?
@svenska_aeroplan_ab:

Saab en Lincoln zijn aardig stabiel gebleven iig ..
@lincoln: Delahaye ook trouwens.
@svenska_aeroplan_ab:

U vraagt, wij draaien:
0 exemplaren van de GS (logisch, uit productie)
5 exemplaren van de LC
11 exemplaren van de LS
14 exemplaren van de RC
46 x NX
49 x RX
70 x NX
99 x ES
158 x UX
163 x CT

Totaal 615 stuks, niet verkeerd, toch?
@willeme: Dat die CT nog zo goed verkocht word blijft mij keer op keer verbazen
@spykerboy: Mij ook, maar zijn wel spotgoedkoop nu. 30k met de must-haves er allemaal op…
@willeme: Ah thanks! Niet verkeerd nee. Maar moeten er niet teveel worden, wil wel exclusief blijven rijden…
@willeme: NX twee keer? Eentje hybride en de ander zonder?
@svenska_aeroplan_ab: op zich een leuke vraag…het zal wel lastiger zijn in die segmenten. Ze hebben daar ook niet de historische voorbeelden om op terug te vallen zoals bij het vijfhonderdje…
Alfa Romeo is hard bezig om ten onder te gaan.
@tazmania: Dat is het al meer dan 100 jaar aan het doen. Dat is de Italiaanse manier. Niks aan de hand, gewoon doorlopen!
@vaakbenjetebang: maar nu echt….
@tazmania: in Nederland ja. Bij onze zuiderburen maar in thuisland Italië struikel je over de Stelvio’s. Ook de Giulietta wordt kom je er – in basistrim – hoogfrequent tegen.
Jammer voor NL.
Ik zal mijn best doen om er een in Grigio Stromboli aan toe te voegen ok?
@bischero: Onzin, rijden nauwelijks meer nieuwe Alfa’s in Italië. Marktaandeel is ongeveer 1,5% van de nieuw ingeschreven auto’s in Italië. Italianen rijden over het algemeen het liefst fiat of duits
Cijfertjes uit Nederland. Wereldwijd is het een heel ander verhaal.
De financiele crisis zit er aan te komen!

Duitse auto industrie krijgt straks mega klappen! Er vallen nu al veel ontslagen. Ze moeten mooi doorgaan met de EU regels en WLTP etc. Dan kan de EU/Overheid de poen gebruiken voor uitkeringen voor werkelozen!

In nederland kunnen vele dealers straks de deuren wel sluiten. De Particulier koopt helemaal geen nieuwe auto meer met die idioot hoge BPM op auto’s.
@willemveenstra: Helaas waar!
Dat hondehok van ’n Celerio kost gewoon 12.899……

Bijna 13k voor een koekblik. Het is echt een wonder dat mensen zoveel voor auto’s betalen. Maargoed ik hou ze niet tegen, zo blijven er nog occasions komen voor mij over een jaar of wat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).