Adler Trumpf Rennlimousine: vergeten Duitse racer

Auteur: , 23 Reacties

We kennen de gestroomlijnde Benzen, Auto Union's en BMW's, maar Duitsland had vlak voor de oorlog meer te bieden.

Adler, ofwel Adelaar in het Duits, was een relatief kleine fabriek van auto’s en motorfietsen, die tussen 1900 en 1957 actief was. Begin jaren ’30 ontwikkelt ene Josef Ganz er het eerste prototype voor wat later de Volkswagen Kever zou worden, maar men lanceert ook de Trumpf. Net als de DKF F-serie een compacte voorwielaangedreven auto met motoren van 995 tot 1645 cc.

Om de auto wat extra elan te geven, werd besloten een racewagen te ontwikkelen met techniek van de Trumpf. De viercilinder zijklepper werd opgeboord tot 1,9 liter en leverde 56 pk. Niet echt indrukwekkend, maar vermogen is natuurlijk niet allesbepalend. Daarom werd stroomlijnspecialist Paul Jaray -vermoedelijk met Nazi-geld– ingehuurd om een aërodynamische koets te tekenen voor de Trumpf Rennlimousine.

Het resultaat was niet zozeer een zeer snel accelererende auto, als wel een racewagen met een relatief hoge topsnelheid en een gunstig brandstofverbruik. Precies de eigenschappen die van pas komen op het snelle Circuit de la Sarthe tijdens een 24 uurs race… In 1937 staan er twee Trumpf Rennlimousines aan de start, waarvan er bij eentje zelfs een dame achter het stuur zit. Deze auto met Anna-Cecile Rose-Itier valt helaas uit, maar de andere Trumpf wordt keurig zesde algemeen en tweede in de klasse tot twee liter, achter een Aston Martin. Een jaar later worden de Adlers zesde en zevende algemeen, wederom tweede in hun klasse. In 1939 staat er nog één Adler aan de start, maar deze valt al na zes rondes uit.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er in totaal zes Adler Trumpf Rennlimousines gebouwd, waarvan er nog drie bekend zijn. Dit exemplaar ging afgelopen zomer onder de hamer, maar vond geen nieuwe koper. De schatting van 1,2 tot 1,8 miljoen dollar werd niet gehaald.23 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Wauw!
Schitterende tijd en een schitterende auto. Hoe futuristisch het ontwerp is, zo recht-toe recht-aan zijn bijvoorbeeld de deuren. Een voor mij onbekende parel.
Zo zie je maar, als je geen steigerende paard of driepuntig ster op de motorkap hebt is er helaas geen interesse.
Nochtans is het niet eens zo lelijk en heeft het bovendien een racegeschiedenis.
@misterdrogba:
Onzin. Dit soort auto’s zijn gewoon ontzettend specifiek. Zie hier maar eens een koper voor te vinden. En een minimum van 1.2 miljoen helpt dan ook niet echt mee….. Maar weinig pre-war auto’s die dat halen. Dan moet je van goede huizen komen en is enkel “een leuk stukje historie” niet genoeg.
@rob: Dat zegt ie nou net. Omdat er geen bekend merk op staat is dit ding zo specifiek. Een Merc, Alfa, Bentley of Aston uit die dagen is wel courant en brengt zijn geld op elke veiling wel op. Zeker als die bewezen racehistorie heeft en in zo’n prachtig originele staat is.
Dus: Ja, het is inderdaad zoeken naar een koper. Dat betekent bijna hetzelfde als ‘hiervoor is geen interesse’.
@mout:
Dat er geen bekend merkje opzit hoeft niet te beteken dat er geen interesse is. Zoiets lijkt mij echt iets voor Louwman bijvoorbeeld. Maar dan moet je niet met 1.2 miljoen aankomen. Daar is de wagen noch het merk gewoon niet significant genoeg voor geweest. Ja, leuk dat Paul Jaray er aangewerkt heeft, maar bij Tatra viel pas alles op zijn plek. Ja, actief in de racerij, maar een doorslaand succes? En wat heeft het merk verder teweeg gebracht in de auto-industrie?

Niet meer dan een mooie voetnoot in de geschiedenis deze wagen, toch? Net zoals de pre-war Stanley stoomauto’s. Net zoals de 1935 Monaco Trossi met stermotor. Net zoals de voorwielaangedreven Tracta racewagens uit de jaren 20. Mooie en leuke stukjes geschiedenis, waar best liefhebber voor te vinden zijn, maar voor dik een miljoen euro….?
@Rob: daarbij is het ook echt té veel geld voor de karige historie. Als ze le mans nou gewonnen hadden, of een ultiem hogesnelheidsrecord gebroken zouden hebben, dan was er meer interesse denk ik.
Liever een Trumpf dan een Trump.
@donvincenzo: liever een trump, is heel wat meer waard…
@papa: Naar het schijnt -916 miljoen dollar.
Idd wauw maar het interieur ziet er wel erg spartaans uit. Weet iemand de geschiedenis van deze auto’s tijdens en na WO 2?
@spidermann: Wat Adler tijdens de tweede wereldoorlog uitgespookt heeft durf ik niet te zeggen, geloof dat ze tot de oorlog auto’s geproduceerd hebben. Na de oorlog alleen maar motorfietsen en typemachines, de producten waar ze ooit mee begonnen zijn. De motorentak is geloof ik opgegaan in Triumph.
Extreem mooi!

Weet even niet meer hoe de ontwerper heet, maar die was zijn loopbaan begonnen als ontwerper in de luchtvaart. Dat zal niemand verbazen met de gestroomlijnde koets en de manier waarop deze geconstrueerd is.

Één ding ben ik wel benieuwd naar. Waarvoor zijn die twee kleine ruitjes bovenin de dubbele voorruit? Die zien er bijna te spannend uit voor gewoon een paar tochtraampjes.
@moveyourmind:
Tochtraampjes!
Ech waar
@moveyourmind:
Vergeet niet bij een hoop auto’s kon je de voorruit een stukje open zetten.
@desjonnies: Dankjewel!
Ik las eerst Adolf Trump …
Prachtige auto! Maar niet vreemd dat de grens van 1,2 miljoen niet gehaald werd, hij was mij ook geheel onbekend.

Alleen jammer van de tijd en de achtergrond ten tijde van zijn ontwikkeling. Veel technische hoogstandjes die tijd in Duitsland, maar vaak met de verkeerde drijfveer.
Beetje geïnspireerd op de oude Dakota vliegtuigen lijkt ’t wel. Erg mooi en apart én jammer eigenlijk dat je dat type design tegenwoordig niet meer ziet.
Sorry vind ‘m niet mooi. Daarnaast: leeggewicht van 1100 kg? Dat is een hoop voor die tijd…
Heeft best veel weg van de Alfa 8C 2900 LM Speciale
https://primotipo.files.wordpress.com/2015/12/alfa-butt.png
via Android app
Denk de wielen er af, er een paar vleugels bij en gaan!
Dak lijkt wel gechopt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).