Al dit supercarlekkers is van de kroonprins van Abu Dhabi

Auteur: , 44 Reacties

Maar dat is natuurlijk lang niet alles. Je moet wat, als je 15 miljard euro waard bent en het petrolheadisme aanhangt.

Sjeik Hamad bin Hamdan Al Nahyan is een van de bevoorrechte Emirati die in een koningshuis is geboren. De welvarende Hamdan doet, als hij niet druk is met centjes verdienen, typische sjeikendingen, zoals valkenieren en exorbitante auto’s verzamelen. Hierbij denkt hij graag groot, en dat mag je zeer letterlijk nemen.

De collectie van deze rainbow Sheikh (the straight kind) omvat zo’n 200 tot 400 voertuigen, waaronder deze zeswielige Nissan Patrol, de Range Stormer, en bovendien heeft hij enkele noteringen in het Guinness Book of Records met onder andere de grootste caravan en grootste Jeep ter wereld, maar hierop komen we later in een apart artikel graag terug.

Omdat je maar met één auto tegelijk kunt rijden heeft Hamad besloten even ten zuiden van Abu Dhabi een enorme pyramide te laten bouwen, waarin tal van zijn auto’s tentoongesteld staan. Deze ‘tempel’, het Emirates National Auto Museum (ENAM) geheten, is vrij toegangelijk voor het publiek. Dat is nog eens aardig.

Daarnaast toont de sjeik in de SBH Royal Auto Gallery zijn welvaart, en hoe: een Aston Martin One-77, Jag XJ220, zes (!) Bugatti Veyrons, een EB110, talloze Ferrari’s, een Reventón, een SLR Stirling Moss, enfin, je snapt het beeld dat we willen schetsen wel denk ik. Godsammekrake, daar staat een hoop spul stil dat nodig aan een zware mishandeling van onze rechtervoet toe is.

Alpina Z8

Al dit lekkers is in minder dan 10 jaar verzameld, het begon allemaal in 2004 met bovenstaande Alpina Z8. Twee jaar later hadden we al een artikel over zijn toen nog prille collectie, die inmiddels een aardige upgrade heeft gekregen.

In het complex is kantoorruimte met het mooiste uitzicht aanwezig, zelfs de vergaderzaal heeft veel auto’s an de muur (en een heel druk tapijt) en buiten ligt een kartbaan, die is gebaseerd op het Yas Marina-circuit, alwaar de Formule 1 het komende weekend overigens neerstrijkt, maar dat terzijde.44 reacties

Even de auto’s uitlenen aan de boys van taxtherich ghehe..
Goed voor elkaar maar toch als autolief hebber zo onnodig..
Jammer genoeg weinig klassiekers maar wel een heerlijke verzameling!
ik zag gisteren hier in Oisterwijk nog een zilvergrijze Z8 rondrijden, wat blijft dat toch een lekkere bak. Ik wist niet eens dat Alpina er ook een versie van had, met hardtop nog wel.
@porsche928: De Alpina Z8 is overigens zeker niet pittiger dan het gewone model. Het verschil is dat Alpina een variant bouwde met automaat.
@Rohrl-fan:
Dat is niet het enige verschil, als ik me goed herinner zat daar een 4.4l V8 in en was het onderstel meer op comfort gericht.
Wat ik me daar in de praktijk bij moet voorstellen? Geen idee, de reguliere Z8 vond ik eigenlijk best comfortabel rijden.
@jrk68: Heb een keer met een Z8 vanuit Amsterdam naar Marbella gereden. Op lange afstanden is dat ding onprettig en bij hoge snelheden ook. Boven de 200 begon ik mij aardig ongemakkelijk te voelen, stuur begint hevig te trillen etc.
@jrk68: Nu je het zegt, daar staat me ook iets van bij. :-)
@jrk68: @Rohrl-fan: Hier worden de verschillen benoemd.

http://www.youtube.com/watch?v=8wBFEWJSu5s
Om maar weer eens aan te geven dat het niet eerlijk verdeeld is in deze wereld. De een werkt zich drie slagen in de rondte om een ford focus te kunnen rijden en de ander kan van gekregen geld honderden auto’s kopen.
@eltee:
Van hard werken alleen is nog nooit iemand rijk geworden!
Dit heeft me moed!
Even de shop uithalen, en putje graven in de tuin. Wie weet bots ik ook wel op zwart goud…
@Pixed:
Dijsselbloem zal je eeuwig dankbaar zijn.
Waarom zijn sommige autos op die foto’s echt helemaal uit elkaar gehaald?
@jayk: ze zijn niet uit elkaar gehaald, dat zijn foto’s van de productie van die auto’s. Foto’s komen allemaal van de site van de SBH Royal Auto Gallery
@Rice09: oja nu zie ik het
Hij heeft dus 1 Bugatti……………….
@desjonnies:

ik weet niet hoe goed jij kan tellen, maar ik tel er ff snel 3.
@desjonnies:

ow wacht jij doelt natuurlijk op die EB 110 als “echte”
@IJsblok: ik tel er zes;) kijk maar op http://sbhrag.com/en/gallery.php
@desjonnies: Ik tel 6 Veyrons en 1 EB110
@toroloco:
In dat geval, geen Bugatti’s dus. Slechts 7 stukjes geschiedvervalsing.
en wedden dat ie er hooguit 1x per week is, is hetzelfde als dat je een shoarmatent in je eigen huis laat bouwen, 5 man achter de tafel die heel de dag maar een beetje pizza zitten te rollen voor niemand
Dat scheelt nogal: ”200 tot 400 voertuigen”….Genoeg geld om alles te kunnen kopen wat ‘ie wil, maar tellen kan hij niet.
Vloer, kantoor (wow die stoelen). Dit is super stijlvol. F40, EB110 en CLL gtr!! What a nice choice. Oh sorry en de XJ220 natuurlijk.
Mooie collectie en enorm mooi uitgestald. Alleen snap ik niet wat die dromedaris in de garage moet (foto 15).
@moveyourmind: Die is voor moeders de vrow.
@moveyourmind: met die dromedaris moet die weer naar huis…
ach ja joh, even de auto van onder wassen op een hydraulische brug….
Leuke wagens allemaal, maar ook lekker fantasieloos. Dat valt me wel vaker op bij die sheiks en familie van sheiks, echt origineel zijn ze niet. Ik ben een paar maanden geleden in Brasschaat naar het ‘Antwerpen Concours d’Elegance’ geweest, en daar stonden veel gavere auto’s! Waaronder deze De Tomaso Mangusta:

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1240126_730464296979681_1046626294_n.jpg
@Vincegail: Maar goed, zolang die olie-jongens van die 13 in een dozijn auto’s blijven kopen, blijft er nog moois over voor de andere liefhebbers.
@Vincegail: *echte liefhebbers
@Vincegail: Hoezo nou weer fantasieloos? Hij koopt gewoon auto’s die hij mooi vind. Hij heeft juist zijn fantasie in werkelijkheid gebracht: Reventon, AM77, Veyron SV, F50, SLS GT3.
Lijkt me dat de auto’s meer onderhouden worden dan ermee gereden wordt.
Al heb je nog zo’n bemmende collectie, als het alleen maar binnen staat te ‘shinen’ maakt dat je nog geen petrolhead…
@porsche928

He, ook een Oisterwijker hier!

Maar die Z8 is van iemand die tegenover de BP aan de Gemullenhoekenweg woont.
Eigenaar is de oprichter van de Renova BMW dealers.
Gewoon zonde dat ze daar staan geef mij er maar een op zijn kosten word die ook nog gebruikt
Vond die oude Mercedes nog het leukste…
Gelukkig heeft ‘ie tenminste nog één gazastrook directiewagen.
Hoewel ik 6 Veyrons er een beetje over vind, moet ik wel toegeven dat hij de (naar mijn bescheiden mening) knapste ‘special’ heeft staan: een Pur Sang.
Die auto’s zijn toch gemaakt om te rijden?
Deze gast heb ik jaren geleden al eens iets over op tv gezien (europes richest people hete dat programma), ik weet niet in welk jaar dat was, maar toen was die garage nog in aanbouw.

Overigens, die collectie, oude onder gekladde benzen, dat waren geen oude benzen toen hij ze kocht… Zeven S klasses, een voor elke dag van de week!
Prachtige wagens jammer dat ze daar maar een beetje staan bij die olie boeren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).