
In de laatste acht jaar is het aantal verkeersbrigadiers, ook wel bekend als klaar-overs, gehalveerd van 55.000 in 2006 naar 27.000 in 2014.
Daarom trekt Veilig Verkeer Nederland (VVN) weer aan de bel; de veiligheid van kinderen komt in gevaar omdat het aantal verkeersbrigadiers sterk terugloopt. Elk jaar moeten er veel scholen noodgedwongen stoppen met de inzet van verkeersbrigadiers omdat er te weinig vrijwilligers zijn die dit willen doen. VVN lanceert daarom vanaf vandaag de nieuwe campagne “Help ze oversteken” (om 12.30 uur bij Basisschool de Werveling in Soest). Met deze campagne wil VVN aandacht vragen voor het vrijwilligerswerk als verkeersbrigadier en daarmee ook verkeersbrigades ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers.
Verkeersbrigadiers zijn vrijwilligers die nabij scholen worden ingezet om kinderen veilig te laten oversteken. Zij doen dit altijd op de school-thuisroute van kinderen. Zij worden vertegenwoordigd door Veilig Verkeer Nederland die de belangen behartigt van alle verkeersbrigadiers in Nederland. Op dit moment zijn er ongeveer 15.000 volwassenen en 12.000 jeugdverkeersbrigadiers. Zij helpen dagelijks honderdduizenden kinderen bij het veilig oversteken.
Uit het recente onderzoek ‘Samen veilig naar School’ (PDF) van Veilig Verkeer Nederland blijkt, dat nog te veel schoolomgevingen als onveilig worden ervaren door ouders. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat een veilige oversteek, van en naar school, ouders stimuleert om hun kind eerder zelfstandig naar school te laten gaan. Op die manier staat er niet meteen een file voor de deur van de school, omdat elke ouder hun kind even persoonlijk komt afzetten.
De beste school in Soest !
Ben ik het zeker mee eens. Probleem is in dit fantastische land moet je onderhand wel 2 banen hebben en minstens 2 verdiener zijn om fatsoenlijk te kunnen wonen. Wees eerlijk: wie heeft er de tijd voor dan? Daar bovenop komt dat ieder huishouden ongeveer 5 smartphone’s en 3 tablets liggen. Ouders besteden minder tijd aan kinderen en kinderen worden ook maar bezig gehouden met zo’n schermpje. Is er werkelijk nog iets van socialiteit over? “Waarom zou ik gaan, een ander doet het toch wel”
@almera-ga16det: zo’n type die de hele dag ‘vroeger in mijn tijd ….’ Zegt en ‘vroeger was alles beter’?
@ettie: Vroeger was alles beter. Een paar dagen geleden was ’t nog gewoon weekend
@ettie: nee zeker niet, bouwjaar 1987. Maar mijn mening is nou in dit geval zo
@almera-ga16det: http://www.nu.nl/nujij daar vind u vast allerlei mensen die er hetzelfde over denken als u.
Je wordt in Nederland uitgemolken en moet hierdoor meer werken om rond te komen. Weinig mensen hebben hierdoor tijd om vrijwillig klaar-over te zijn voor een uurtje. Lijkt me toch enigszins logisch het verhaal hierboven
We hebben toch een land vol met niksnuttende babyboomers die allemaal met 55 met vroegpensioen zijn gegaan? Laten we daar een soort dienstplicht voor invoeren: verplicht klaaroveren..
@parker: doe jij het voorstel ff in de 2de kamer? :)
Ben ik de enige die bij de titel vsn het bericht dacht aan:
Eins, zwei, polizei
Drei, vier, brigadier
@timmehh: ja.
Er zijn zat mensen die de tijd hebben om zich dienstbaar te maken voor de samenleving door dit soort vrijwilligerswerk te doen. Niks mis mee om van mensen die een uitkering mogen ontvangen te verlangen dat ze ‘vrijwillig’ daarvoor iets terugdoen. Met dit soort activiteiten komen betaalde banen ook niet in het gedrang. Enige nadeel is dat je alleen de goedwillenden onder hen kan inzetten.
De diehards die het domweg verrekken om te gaan werken, en waarvoor de mensen die zich een slag in de rondte moeten werken kunnen opdraaien, wil je niet eens in de buurt van je kinderen hebben. Maar daar valt vast ook passend ‘vrijwilligers’-werk voor te bedenken. Iets wat niet concurreert met betaalde banen en iets waar we allemaal plezier van hebben. Voor mij part het ’s nachts poetsen van geluidsschermen en de vangrail, dan gaan die langer mee en rijden we over een schone weg naar ons werk. En dan kunnen zij mooi de hele dag slapen.
@moveyourmind: Ja, maar daarvoor moet je ook weer wat veiligheidsmensen hebben en een zooi wagen met lichten. En die kosten een hoop.
Maar inderdaad; wat ik zo-al lees: er zijn genoeg problemen in Nederland met mensen die niet willen werken maar wel hun handje ophouden. Meer een onderwerp voor GS echter.
@moveyourmind: Dan heb je altijd “wegwerkzaamheden” met de bijbehorende snelheidsbeperking…
Misschien moeten ze ‘managers’ eens aanspreken. Iedereen die meer dan 5 of 10 mensen in dienst heeft, wordt gevraagd 2 of 3 dagen iemand tijdens de lunch, onder werktijd, te leveren. Moet toch kunnen?
Met mij zelfde verhaal: saaie klote baan, maar t betaalt goed; ondertussen zoek ik gewoon door naar een zinnige baan. Als mijn baas me vraagt zoiets te doen; ga ik wel een uurtje tijdens lunch buiten staan. In 2 uurtjes werken per dag, ben ik toch al klaar.
Verschrikkelijk volk die klaar-overs. Ik zie ze ook altijd alleen in van die achtergestelde dorpjes staan. Altijd van die te dikke vrouwen met van dat stekelachtige paars of rood geverfde haar, en om daar nou als volwassen man met een oranje hesje en zo’n klote bordje te gaan staan..
@1audi1: Zelf ben ik nog ‘klaarover’ geweest toen ik in de zesde klas zat. Enkele leerlingen kregen op retourbeurt deze verantwoordelijke taak, voorbereiden kwartier voor de bel. Perfect geregeld toch!
@gallardogt: misschien heeft mijn vooroordeel ten opzichte van verkeersbrigadiers er ook wel mee te maken dat ik een keer van mijn fiets ben afgetrokken toen ik gewoon netjes door groen fietsen. Maar meneer de klaar over nog geen signaal had gegeven
@1audi1: *fietste
@1audi1: Je moet eens weten wat zo’n klaar-over allemaal naar z’n kop geslingerd krijgt. Echt niet vreemd dat het moeilijk is om mensen daartoe bereid te krijgen. Van allerlei verwensingen tot figuren die vinden dat ze er wél door kunnen met alle gevaar van dien. Dat zo’n klaar-over dan af en toe ook eens een inschattingsfoutje maakt – ga je ze daar dan tot Sint-Juttemis op aanvallen? Ga dan zelf eens in zo’n oranje hesje staan, met zo’n klotebordje in je hand. Dan weet je tenminste waar je het over hebt.
@potver7: Nee sorry, ik studeer en werk dus heb daar helaas geen tijd voor.
Als ik de kop lees begrijp ik dat we nu een aantal halve verkeersbrigadiers hebben?
@c-ad: lol.
Die klaar-overs moeten toch meestal door de school geregeld worden, en het probleem is dan natuurlijk dat je genoeg ouders bereid moet vinden om dat bij toerbeurt te doen. En wel op drie momenten van de dag: ’s morgens, tussen de middag en halverwege de middag als de school uit gaat. Als je al weet hoe lastig het vaak is om ouders bereid te vinden voor het assisteren bij incidentele activiteiten (eigenlijk kom je dan iedere keer dezelfde gezichten tegen), dan is het vrijwel onmogelijk om een structurele bezetting van klaar-overs te regelen.
Om die reden is bijvoorbeeld de school van mijn kinderen een aantal jaren geleden gestopt met klaar-overs. Het verkeerslicht bij het zebrapad is inmiddels ook verwijderd; volgens de gemeente werd op die plek niet voldaan aan de nieuwste eisen om een voetgangersoversteek te beveiligen met verkeerslichten. Nu is de situatie weer een beetje beter, met een plateau en een vluchtheuvel in het midden, maar echt ideaal is net nog steeds niet.