Alfa Romeo Iguana: Vergeten Concept Car (1969)

Auteur: , 29 Reacties

Tsjongejonge, kan het nog platter?

We kijken hier naar de coming out van een getalenteerd ontwerper. De eerste vingeroefening van de Italiaan Giorgetto Giugiaro nadat hij op 31-jarige leeftijd voor zichzelf begon en het bedrijf Studi Italiani Realizzazione Prototipi S.p.A oprichtte, dat we tegenwoordig kennen als ItalDesign. Een gestroomlijnde wigvorm met de motorisering van een Alfa Romeo Tipo 33/2 achter de voorstoelen. Dat was een V8 met 1995 cc inhoud, sterk genoeg om 230 pk bij 8.800 tpm aan de 4070 mm lange Iguana Concept te geven.

De omhooglopende raamlijn doet wellicht denken aan de Lamborghini Espada, maar hier komt het een stukje bruter uit de verf (en dat terwijl het geborsteld staal is) met luchtsleuven over de gehele achterkant. En toen Giugiaro in 1971 met de Maserati Bora op de proppen kwam doolde deze Iguana Concept duidelijk nog door zijn hoofd.

In 1969 debuteerde de 1770 mm brede en slechts 1050 mm hoge Iguana Concept op de Autoshow van Turijn. En terwijl de specs veelbelovend waren -750 kg en in 4,2 seconden naar de honderd- schopte hij het niet tot een productiereeks. Wellicht was men destijds nog niet klaar voor de hoekig-aan-alle-kanten-invasie die Giugiaro later zou leiden.29 reacties

Wauw! En wat een lekkere achterkant ook. De ‘schephandvat’ versnellingspook is gelukkig geen trend geworden!
In de conceptontwerpen van Alfa Romeo is er wel dikwijls weinig merkherkenning. Zowel nu als vroeger!
Italiaans is het wel!
dat was makkelijk verdienen voor Giugiaro .. (good for him) ..
hij deed dit soort meuk toen al jaren ..

Xerox + Mangusta = Iguana ..

wel enorm veel respect voor die kerel ..
maar dit is gewoon een broddelwerkje ..
Hahaha, een 2-liter V8…
@theblackstig: 230 pk bij 8800 rpm, heerlijk zuinig!
Mooie bak! Jammer dat ze nu zo weinig verschillende modellen maken..
@solmatje:

hoeveel modellen hadden ze in 1969 dan ??
@lincoln: waar is mijn link met 1969?
@lincoln: weet ik veel! Vind het jammer dat ze het nu iig niet doen
@solmatje:

LOL ..
@lincoln: ja idd een lachertje dat je bijdehand probeert te doen, met je zogenaamde intelligentie, maar vervolgens kei hard faalt in begrijpend lezen.. Ga iets nuttigs doen met je leven ipv hier grappig proberen te zijn.. Autist
@solmatje:
Heel fijn om te lezen dat je toch weleens in de spiegel kijkt….
Hij was ook bijzonder indrukwekkend toen ik ‘m in het Alfa museum in Arese zag!
@Vanquish: daar staan wel meer indrukwekkende auto’s. Prachtig museum, gratis inkom en er was geen kat. Staat zelfs heel slecht aangegeven waar het is en de TomTom stuurde me steeds terug de snelweg op. Maar voor elke autoliefhebber zeker de moeite.
@driftkicker: Zonder twijfel! Ik heb er helemaal een aparte ervaring mee, het museum blijkt maar heel soms open te zijn en op de dag dat we er heen wilden was ie dus eigenlijk dicht. Toevallig waren we door onze gastvrouw uitgenodigd voor een dorpsfeest en toen ze hoorde dat we naar het Alfa museum wilden gaan schreeuwde ze een paar woorden in een willekeurige richting en kwam er een mannetje aangelopen. Die bleek daar in het museum te werken, maar die vertelde dat ie dicht was de volgende dag. Een paar belletjes later was het geregeld, we konden er terecht.
Bij de ingang (leek meer een douanepoort in een Tjernobyl omgeving) werden onze paspoorten gecontroleerd. Bleek dat we ook echt de enige mensen daar waren op één Amerikaan met zijn vrouw na, die hadden mazzel dat wij hadden geregeld dat het museum open ging aangezien ze speciaal daarvoor naar Italië waren gekomen. De stilte zorgde ook wel voor een hele surrealistische sfeer als je dan naar al die superzeldzame creaties kijkt.

Voor mensen die het Ferrarimuseum al mooi vonden, ga naar Alfa en je zult er geen moment spijt van krijgen! (Kijk wel even de openingstijden na!)
Back to the future met een Giugiaro.
Mooie auto maar ik vind zijn stem te lelijk. Klinkt doorgerookt.
Delorean achtig iets
4 jaar later als lamborghini urraco in iets gewijzigde vorm op de markt gekomen. (De auto die James May heeft bij de goedkope super car aflevering bij TG)
Mooie alfa,jammer dat het bij een concept is gebleven.
Prachtig ding. Misschien een domme vraag, maar waar zijn de spiegels?
@kowalsk: aan de binnenkant
Deze periode is wel het Gouden Decennium eigenlijk voor dit soort italiaanse GT-wagens. Ook met de Maserati Bora en Merak, de spullen van Lambo en Ferrari.
@betonstaal: deurgrepen en buitenspiegels bestaan gewoon niet voor concepts denk ik :)
@adyton: lossen we over 44 jaar wel op met camera’s
Geborsteld staal? Hoop niet dat het gewoon staal is voor ze.
Gelukkig heeft Giugiaro later de naam van z’n bedrijfje veranderd. SIRP bekt nu niet echt elegant…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).