Aston Martin Vanquish: rijtest en video

Auteur: , 54 Reacties

Van alle supercars lijkt de Aston Martin Vanquish degene die veel mensen als eerste voor de deur zouden zetten. Ferrari's zijn meer voor voetballers, Lamborghini's voor DJ's en McLarens moeten nog definitief doorbreken. Een Aston Martin is simpelweg veel chiquer, al is ie in deze kleurstelling niet echt ingetogen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Wij raken regelmatig de weg kwijt in het modellengamma van Aston Martin. Net als Audi’s hebben ze een sterke familie-gelijkenis en de laatste jaren kwamen er best wat modellen bij en verdwenen er ook weer wat. Een korte update dan maar: de V8 Vantage is de instapper (maar ook als V12 te krijgen), de One-77 de super-exoot met dito prijskaartje. De Vanquish valt daar tussenin en is de opvolger van de DBS, die nieuw niet meer te krijgen is. Uiteindelijk valt het dus mee qua chaos, de grootste verwarring ontstond wellicht toen de Vanquish werd opgevolgd door de DBS, die daarna weer vervangen werd door deze Vanquish.

Aston Martin Vanquish

Maar wat is de Vanquish?
Een supercar. De V12 levert 573 pk, daarmee kwalificeer je je nog om tot de gilde van supercars toe te treden. De fantastische V12, waarover later meer, ligt voorin, maar het is wel een middenmotor. Het hele blok ligt achter de vooras en drijft louter de achterwielen aan. Om het in een zin te omschrijven: een front/middenmotor coupé met een gewichtsverdeling die naar achteren neigt met de zitplaatsen midscheeps en een adaptief onderstel met dubbele wishbones. De basis is zondermeer goed en Aston Martin weet over het algemeen vrij goed hoe ze de afstelling moeten doen.

Aston Martin Vanquish

Atmosferisch FTW!
Geen turbo’s, superchargers of andere compressors, maar louter veel slagvolume. 5,9 liter om precies te zijn en dankzij een nieuw, veel moderner motormanagement is de rijdbaarheid vergroot en stegen vermogen en koppel. Het topvermogen van 573 pk komt bij 6750 tpm vrij en het maximumkoppel van 620 Nm wordt gehaald bij 5500 tpm. De cijfers zeggen iets over het karakter, dit is een echt, eerlijk en heerlijk atmosferisch blok van het soort waar we er steeds minder van zien.

Aston Martin Vanquish

Turbo’s hebben zo hun voordelen, maar nadelen zijn er ook. Kijk (of vooral luister naar) de video en het pleit om de turbo’s aan de wilgen te hangen is snel geslecht. De V12 klinkt fabuleus, binnenin redelijk beschaafd, maar de buitenwereld krijgt mee dat je er aankomt.

Aston Martin Vanquish

Het hoge toerental waar het maximumkoppel vrijkomt zou als een nadeel kunnen worden gezien, maar hoe de V12 in toeren klimt, en vooral ook hoe lineair het vermogen stijgt, geeft weinig reden tot klagen. Het gaat soepel als je dat wilt, heel snel als je er zin in hebt en alles er tussenin als de omstandigheden daarom vragen.

Aston Martin Vanquish

Een F12 Berlinetta, Aventador en zelfs de 911 Turbo zul je voor moeten laten gaan, maar de hele package maakt dat je je daar geen moment druk over maakt. Alleen maar de snelste zijn, is niet waar het in een Vanquish over gaat, zonder dat je erg zorgen hoeft te maken over de snellere GTI-brigade. De sprint naar de 100 doet de Vanquish in 4,1 seconden en de topsnelheid is 295 km/u. Er zijn meer dagen dat ik uit de voeten kan met de helft van dat potentieel, dan dat ik 100% daarvan nodig heb.

Aston Martin Vanquish

Alles is echt
Loop op een Aston Martin af, of nog beter: neem plaats. Alles wat je ziet is ook echt van het materiaal gemaakt, waar het op lijkt. Aluminium, chroom, leer, alles is ook nog eens van topkwaliteit. Dit is simpelweg een auto die helemaal met liefde is ontworpen en met net zoveel liefde met de hand in elkaar is gezet. Dat merk je aan alles en dat geeft een ongelooflijk gevoel van luxe.

Nadelen
Stoelen had ik een beetje moeite mee, maar dat kan aan mijn lengte liggen. Echt lekker zitten kreeg ik niet voor elkaar, hoewel de binnen- en bagageruimte groter is geworden. Het navigatiesysteem was vroeger afkomstig van Volvo (toen Ford zowel eigenaar van Aston Martin als Volvo was) en voldeed. Het systeem komt nu van een andere leverancier vandaan en het voldoet nog steeds, maar je zult de buren het niet expliciet gaan demonstreren omdat het zo veel gave features heeft. Gelukkig koop je daar waarschijnlijk geen Aston Martin voor.

Aston Martin Vanquish

Conclusie
De nieuwprijs schiet dik over de 3 ton in euro’s, mits je er van die mooie gele platen bij wenst. Het gereden exemplaar is er echter eentje die “met-de-kop-eraf” bij CITO Motors in Eindhoven staat. Persoonlijk zou ik moeite hebben met het beige interieur, maar het Volcano Red carbon plaatwerk staat de Vanquish fantastisch. Filmpje!

Met dank aan CITO Motors in Eindhoven.54 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Juist Wouter, helemaal juist.
Een Aston is voor mensen met geld EN smaak, helaas gaan die 2 dingen zelden samen, de rede dat je ze relatief weinig ziet..
via Android app
Het is in absolute cijfers niet de snelste en/of modernste auto voor de centen, maar deze Vanquish is zo oogverblindend mooi dat ik me daar niet druk over kan maken. De prachtige elegantie van de DB9, maar dan met een ietwat sportieve edge. De navi komt overigens van garmin.
@knipperlichtje: Helemaal mee eens! Als je je meer bezig houdt met wat je zelf mooi vindt en minder over hoeveel tienden van een seconde een andere auto sneller is op de Nürburgring, dan kom je toch al gauw bij zo’n Aston uit.
Leuk, maar een F12 is toch nog veel leuker!
@kapiteinaudi: Vind ik ook. Minstens net zo mooi (IMO) en een motor/bak combinatie met nóg meer beleving.

Deze AM heeft nog steeds wel een ongrijpbare aantrekkingskracht maar gegeven de keuze doe mij de F12 maar.
Ik zou er elke dag met een smoking in gaan zitten en me helemaal James Bond voelen.
@jasperjvr:
BLIJF VAN HET KNOPJE VAN DE SCHIETSTOEL AF !
En laat de mitrailleurs met rust

Ik ken Q-persoonlijk !
@desjonnies: dat zijn zo van die pogingen voor veel likes? Fail
De uitleg over het modellen gamma was op z’n plaats: ik had m even gemist. Heb het toen opgegeven toen ze een uitvoering tussen de normale DB9 en de mega-snelle DB9 inzetten. Hoe die dan ook heet.
Maar als ik het goed begrijp, is dit gewoon een door-ontwikkeling van de DB9 die daarna DBS heeft geheten. Toch?
Daarnaast vind ik de achterlichten spuuglelijk geworden. De waren bij de vorige versies een stuk mooier, naar mijn mening.
@gregorius: Inderdaad, de basis is nog steeds de eerste generatie DB9. Wat mij betreft misschien nog steeds wel de mooiste Aston van de afgelopen 10 jaar. De nieuwste modellen hebben wel erg veel spoilers…
De shape van het logo in de achterlichten van de Vanquish vind ik juist 1 van de gaafste dingen aan deze auto!
@gregorius: dit is de opvolger van de DBS, en staat dus boven de DB9 in het modellengamma
@petrolpower: dat vind ik dus wel een leuke opmerking, omdat ik denk dat jouw opvatting meer marketing-based is dan autofan-based. In mijn opvatting, lijkt deze Vanquish redelijk op geupdate / DB9. 3e generate facelift eroverheen (snoetje en achterlichten), engine update, schakelbak update en vering update.
Vraag me verder af waar meer verschil in zit: Een SL500 en SL63 or een DB9 en DSB/vanquish.
@gregorius: klopt, astons lijken best wel op elkaar, maar de vanquish wordt gewoon tegelijkertijd met de db9 verkocht
@gregorius: Er zit wel een verschil in hoor. De Vanquish wordt gelijknamig met de Db9 verkocht en je kunt ze nHet is net als een Audi a6 met een A8 vergelijken, er zitten verschillen in, maar lijken van een afstand op elkaar (
@marussia: sorry voor mijn niet grammaticale zin. Ik drukte per ongelijk op ‘plaats reactie’
(Waar is de edit-knop als je hem nodig hebt!)
Heerlijke auto. De absolute nummer 1-GT.
Ik kan niet zo goed wennen aan de nieuwe. Toch wat te veel vouwen in het design.
Doe de oude maar in BRG.
@paulaner: Dan zou ik wel de manual transmission conversion aanraden: http://www.astonmartin.com/en/aston-martin-works/upgrades/vanquish-options

En deze optie, uiteraard: https://www.youtube.com/watch?v=xxIKaY13jU0

‘ah…muy bueno…’
@jaapiyo: Die laatste optie hoeft dan alleen voor de nummerplaat..
Ik lees nooit de tekst, maar in het filmpje hoor ik niks over de besturing, automaat en vering. En hoe die op de grens reageert…
@utr1984: Ik vind het ook niet de meest geweldige rijtest. Wouter is een aardige kerel, maar ik hoef niet te horen wat hij denkt wat voor kleur het is en waarom hij de kleur van het interieur niet mooi vindt. Vertel dan liever dingen die we wel willen horen inderdaad.
@berlinetta: inderdaad.
Ik vind Casper sowieso veel en veel beter.
De interieur foto komt niet lekker uit de verf, ik heb het idee naar een 80’s grijs interieur te kijken. Kijk en vergelijk met hun eigen foto(?) http://www.astonmartin.nl/media/20177/84522a0d-d795-43fe-abfa-4941e4f3f128.jpg
@paddoswam: Kuch, marketing, Kuch.
@Donstil: Mijn bericht of de nabewerking van hun foto? Maar in de video komt het beter naar voren dan in de laatste foto. Beetje matig omgeving licht, maar dan is een klein beetje nabewerking zo slecht nog niet, rood spreek zelfs op een knalblauwe achtergrond beige doet dat niet echt.
Mooi zo’n sleutel, maar die kan je dus niet aan je sleutelbos doen :)
Leuke rijtest, echter plak de volgende keer even een mic onder je smoelwerk, kan ik je beter verstaan ;-)
@autogedrocht: Inderdaad. Maar heeft die auto nou ook niet enorm veel last van windgeruis en afrolgeluid dat het zo slecht verstaanbaar was? Niet helemaal geweldig voor zo’n dure GT. Verder inderdaad eigenlijk meer willen horen over hoe de auto reageert en voelt, nu lijkt het meer op die occasionvideo’s met Autoscout24..
Mijn absolute droomauto! Straks ff filmpje kijken
de velgen op die manier met de buitenste spaken zwart.. Kom op zeg, dat ziet me er toch lelijk en goedkoop uit! Neem ze gewoon zilver of helemaal donker:
http://topcarz.us/wp-content/uploads/2013/09/2014-Aston-Martin-Vanquish-Red.jpg
Gave auto, maar ik blijf het jammer vinden dat deze auto met zoveel vermogen en zo’n hoge prijs niet eens de magische 300 km/u grens kan halen.
Mooier als haar voorganger, het geluid kan ik nog steeds niet heel erg waarderen, als snelheid niet uitmaakt koop dan een Granturismo sport, mooier goedkoper en klinkt beter in mijn ogen.
@maseratizzzzzzzz: jij hebt bijzondere ogen. Toevallig toch een soort James Bond die in je schuilt?
Mijn lievelingsblog test mijn lievelingsauto…
“kwak”
Ik ben ‘ns benieuwd in hoeverre hij mee-kan met de nieuwe Mercedes S65 AMG Coupé of SL65 AMG 2014/2015, want die hebben toch zomaar eventjes 630 PK, tegenover 573 PK van de Vanquish, hetgeen nog altijd een verschil is van 57 PK.
@exclusieviteitsfreak: *kuch* turbo’s *kuch*
Voor ruim # ton toch liever een Ferrari
Doe mij ‘m maar zo.
http://indianautosblog.com/wp-content/uploads/2013/06/rear-left-three-quarters-of-the-top-less-Aston-Martin-Vanquish-Volante.jpg
De open variant; Volante, knalblauw, met pornoblauw* interieur.

*Op z’n Wouters.
@AutomotiveDesigner: Ik zou overigens de two-tone Halfords-wielen inwisselen voor deze.
http://adv1wheels.com/images/wc/adv15/adv15mv2sl-hero.jpg
De remklauwen ook in dezelfde kleur blauw als het exterieur.
@AutomotiveDesigner: Precies wat je zegt, ik weet niet wie de laatste jaren bij het designteam de velgen voor zijn naam neemt. Maar die moeten ze er snel uitgooien. Two-tone kan echt niet op een auto van zo’n klasse.
@AutomotiveDesigner: echt heel apart inderdaad dat de meeste eigenaren voor die vreselijke two tone op de velgen hebben gekozen… Ze zijn prachtig in het zilver:
http://www.diseno-art.com/news_content/wp-content/uploads/2012/06/2012-Aston-Martin-Vanquish-8.jpg
Prachtige wagen met een mooie kleustelling. Navigatie vind ik tegenvallen alsik het scherm zo ziet. Mooi geluid ook van de V12!

Zou foto 2 en 21 misschien in wallpaper 1920×1200 gepost kunnen worden?
Als er een fatsoenlijke dualclutch in had gezeten was dit mijn keuze, mits genoeg financiële middelen beschikbaar. Liefst in Volante uitvoering.
Prachtige auto! Lekker smaak èn stijl. Wel jammer dat je ze zo weinig ziet..
Kleine tip, trek volgende keer even die lelijke groene platen eraf als de foto’s gemaakt worden… Dit kan echt niet met dat tape..
Ik vind de iets eerdere versies mooier. Het stuur en de velgen vind ik een beetje jammer. Dat zwarte ding en die knoppen zien er goedkoop uit. En velgen doen me aftermarket aan.
Geweldig mooi!

Maak je in een AM gewoon niet druk om dat ie nog steeds geen 300 haalt. Je koopt hem er niet voor. Je koopt hem puur voor de looks. Het overklast z’n minderheden ruimschoots.
Prachtige auto.
Voor mij in het donkergroen, met bruin interieur.
Filmpje doet het niet op verschillende pc’s en browsers …
Op nr 1 komt bij mij toch de Maserati GT MC stradale maar dit zou absoluut mijn nummer 2 zijn.. Maar ja dat is mijn gevoel.. Een leuke nummer 3 heb ik ook nog.. De nieuwe F-type van Jaguar alhoewel de XKR-S GT er ook fantastisch uitziet nog… Ach voorlopig zijn het nog ff dromen..
@tvr1974: amen!
Tjonge dat dat 3 ton moet gaan kosten. Voor 1/3 van die prijs heb je al zoveel leuks. Nee never al was ik miljonair.
@schellekens006: Blijkbaar zijn veel mensen het niet met je eens, want aston martin kan dit met gemak vragen.
eeeh verrek! in lieshout haha woon ik vlak in de buurt kom er dagelijks haha, zeg maar als jullie weer in het zuiden zijn kweet hier nog Heel veel mooie wegen te liggen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).